تاریخ انتشار: ۰۸:۰۳ - ۲۸ مرداد ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ گزارش می دهد؛

چرا مجتمع بندری کاسپین در اقتصاد ایران مهم است؟

بندر کاسپین به دلیل برخورداری از ویژگی هایی همچون راه ترانزیت و قرار گرفتن در محل کریدور شمال به جنوب سهم مهمی را در اقتصاد ایران بازی می کند.
مجتمع بندری کاسپین
ساجده رحیمی، اقتصاد24 - یکی از اساسی ترین اهرم‌های رشد و توسعه مبادلات تجاری و صنعت حمل و نقل هر کشور، حمل و نقل دریایی آن است. از آنجایی که حمل و نقل دریایی ارزانترین شیوه حمل کالا محسوب می شود لذا نقش بنادر در این میان، بی بدیل است.

ایران دارای پتانسیل ترانزیتی منطقه ای و فرامنطقه ای ارزشمندی است که با توجه به هزینه پایین آن جذابیت زیادی در زمینه حمل و نقل بین المللی کالا ایجاد می کند و طی سال های اخیر توانسته سرمایه گزاران خارجی را به خود جذب کند و درآمدهای ارزی فراوانی به ارمغان آورد.

منطقه آزاد انزلی از سال 84 در بخش هایی از شهرستان های انزلی و رشت به صورت عملی شروع به کار کرد و از زیرساخت های مناسبی همچون فعالیت بورس کالا، بانک، بیمه، صرافی، مرکز نمایشگاهی و... جهت بهره برداری فعالان اقتصادی از مزایا و معافیت های قانونی برخوردار است. دو بندر استراتژیک انزلی و کاسپین در منطقه آزاد انزلی موقعیت ویژه ای را برای این منطقه ایجاد کرده اند که می‌توانند عهده‌دار نقش بسیار مهمی در تسهیل‎گری مبادلات تجاری باشند.

خوشبختانه در طول ۱۵ سال اخیر منطقه آزاد انزلی توانسته پیشرفت های چشمگیری در توسعه منطقه و بنادر آن ایجاد کند و به خصوص در دوره مدیریتی دکتر رضا مسرور، پیگیری پروژه های زیرساختی، گردشگری، صنعتی و عمرانی سرعت بیشتری به خود گرفت و پروژه های جدیدی نیز ساخته شد.

یکی از این پروژه ها که روند رشد و توسعه را در پیش گرفته، مجتمع بندری کاسپین است که به عنوان بازویی توانمند در گسترش مراودات ایران به حساب می آید. این طرح می تواند در فعال سازی کریدورهای بین المللی مانند کریدور شمال- جنوب، کریدور شرق به غرب و مسیر تجاری جدید میان ایران و چین نقش موثری داشته باشد.

این بندر با توجه به واقع شدن در منطقه‌ای با پتانسیل بالای جغرافیایی و اقتصادی و قرار گرفتن در مسیر کریدورهای بین المللی شرق به غرب و شمال به جنوب نقش مهمی در اقتصاد کشور خواهد داشت که می تواند زمینه ارتقاء ظرفیت حمل و نقل دریای خزر را فراهم کند.

مجتمع بندری کاسپین در مسیر توسعه اقتصادی


احداث مجتمع بندری کاسپین از سال 88 آغاز و هم اکنون سه پست اسکله آن مورد بهره برداری قرار گرفته است، امکانات بندری آن مشتمل بر ساختمان‌های اداری-خدماتی، انبارها، محوطه نگهداری کالا، برج مراقبت، منطقه نگهداری کالای فله‌ای مایع، منطقه نگهداری کالای فله‌ای خشک، منطقه کانتینری، منطقه نفتی، محدوده صنعتی، بخش پارکینگ، ترمینال مسافری و محوطه حمل نقل ریلی است.

به عقیده کارشناسان ساخت بندر کاسپین بخشی از بلندپروازی های ایران در ایفای نقش اصلی خود در کریدورهای بین المللی و بهره گیری از موقعیت استراتژیک جغرافیایی خود در معادلات منطقه‌ای بوده تا مسیر ترانزیتی اروپا و آسیا بر کمربند ایران محکم شود.

بندر کاسپین به دلیل برخورداری از ویژگی هایی همچون راه ترانزیت و قرار گرفتن در محل کریدور شمال به جنوب سهم مهمی را در اقتصاد ایران بازی می کند. کاسپین با وجود پسکرانه وسیع، از ظرفیت بی‌نظیری برخوردار است. این ظرفیت را می‌توان در توسعه مراودات و بهره‌مندی طرفین ایرانی و روس از منافع ترانزیت کالا در مسیر این کریدور خلاصه کرد.

بندرکاسپین به عنوان بزرگترین بندر ایران در دریای خزر و همچنین بزرگترین پروژه زیرساختی مناطق آزاد کشور با مساحتي در حدود 350 هكتار و با پس‌كرانه‌اي به مساحت حدود 500 هكتار، فرآوری کالا در واحدهای تولیدی و ایجاد پارک لجستیک به‌عنوان یک بندر نسل سوم جهانی، از اهمیت بالایی برخوردار است.

ظرفیت بارگیری این مجتمع در فاز اول حدود 2 میلیون تن در طول سال و در صورت تکمیل و اجرایی شدن سایر فازها ظرفیت 15 میلیون تن برای آن در نظر گرفته شده است.

همچنین با اتصال خط ریلی به این بندر انقلابی در صنعت حمل و نقل دریایی اتفاق خواهد افتاد که نقش مهمی در حمل و نقل دریای شمال به جنوب و همچنین در مسیر جاده ابریشم ایفا خواهد کرد.



امروز یکی از عمده ترین صادرات از بندر کاسپین به کشورهای حوزه دریای خزر و «CIS» است. این بندر یک سردخانه و زیرساخت‌های صادرات میوه و صیفی جات نیز دارد و کالاهای اساسی همچون گندم، چوب، شمش آهن و ... به این بندر وارد می‌شود.

سرگئی میلوشکین ، مدیرعامل منطقه آزاد اقتصادی آستراخان روسیه در نشست اخیر خود با مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی بندر کاسپین را بندری مدرن با شرایط ویژه دانست که از تکنولوژی های روز برخوردار و پاسخگوی تمامی نیازهای تجار و بازرگانان است. وی همچنین بندر کاسپین را الگویی مناسب برای بنادر در دست ساخت آستراخان روسیه دانست.

پروژه همکاری ترانزیتی با چین از طریق بندر کاسپین


چین طرحی بزرگ با عنوان «یک کمربند یک جاده» را در دستور کار دارد که برای رقابت با پروژه ترانزیتی ترانس پاسیفیک آمریکا آن را برنامه ریزی کرده و سرمایه‌گذاری بالغ بر 850 میلیارد دلار برای آن صرف کرده است ، به همین دلیل این کشور تمایل زیادی برای همکاری در پروژه فعالسازی کریدور چین-قزاقستان-ایران دارد؛ این کریدور تجاری به عنوان مسیر جایگزین میان چین و اروپا به ایفای نقش خواهد پرداخت.



برای اتصال چین به اروپا مسیرهای دیگری نیز وجود دارد مانند مسیر ریلی سیبری و مسیر منجمد شمالی که کوتاه‌ترین مسیر نیز هستند؟و. وئئئذززز اما به دلیل یخبندان 5 ماه از سال قابل ‌استفاده نیست، مسیر دیگر اتصال چین به غرب از طریق بندر گواتر پاکستان است که در حال حاضر سرمایه‌گذاری سنگینی در این بندر انجام شده است اما کریدور چین- قزاقستان - ایران از مسیر ترانزیتی چین(ارومچی)، قزاقستان(بندر آکتائو)، ایران(بندر کاسپین) گذر می کند و با داشتن مزیت هایی همچون کاهش مسافت، زمان و هزینه حمل و نقل کالا نسبت به مسیرهای دیگر به صرفه تر است.

نخستین محموله تجاری از بندر بزرگ نینگبو در شرق کشور چین از مسیر این کریدور بهمن‌ماه سال گذشته 1397 وارد بندر کاسپین شد که با ورود چهار کشتی روند فعالیت این کریدور استمرار دارد.

لازم به ذکر است، طی روزهای گذشته اولین محموله صادراتی به مقصد چین از مجتمع بندری کاسپین در مسیر کریدور چین، قزاقستان، ایران  به مقصد کشور چین صادر شد این محموله مشتمل بر مصالح ساختمانی فرآوری شده توسط یکی از واحدهای تولیدی کشور بود که با این اتفاق تعداد کشتی هایی که در این مسیر ترانزیتی به حمل و نقل کالا پرداختند به 16 فروند بالغ شد.

بندر کاسپین و توسعه روابط تجاری ایران و روسیه 


از آنجایی که بندر کاسپین در مسیر کریدور شمال – جنوب قرار گرفته این کریدور ارتباط ترانزیتی کشورهای شمال اروپا و روسیه از طریق ایران و دریای خزر به کشورهای حوزه اقیانوس هند، خلیج فارس و جنوب آسیا را برقرار می سازد.

به گفته رضا مسرور، مدیر عامل منطقه آزاد انزلی "فعال‌سازی کریدور شمال جنوب از اهمیت بالایی برخوردار است که سالیانه افزون بر یک میلیارد تن کالا از مسیر کانال سوئز به سایر نقاط جهان ترانزیت می‌شود و اگر فقط ۳ درصد از حجم بار مزبور از طریق کریدور شمال جنوب ترانزیت شود به معنی ترانزیت ۳۰ میلیون تن کالا از مسیر ایران است که به همراه خود علاوه بر درآمدهای ارزی، زمینه افزایش اشتغال‌زایی را پدید می‌آورد؛ که باعث تثبیت جایگاه منطقه‌ای ایران در معادلات اقتصادی- سیاسی منطقه خاورمیانه و اوراسیا می‌شود."

با توجه به آنچه در اهمیت بندر کاسپین گفته شد و اینکه به گفته کارشناسان این بندر به عنوان یک بندر نسل سوم می‌تواند همان نقشی را که بندر جبل علی امارات در جنوب خلیج‌فارس ایفا می‌کند برای کشورهای منطقه CIS ایفا کند، هنوز راه زیادی تا اهداف مورد نظر و تبدیل این بندر به یک بندر تجاری مانده و لازم است توجه ویژه ای به این بندر شود تا مسیر توسعه اقتصادی نیز با سرعت بیشتری در منطقه صورت گیرد. بدون شک همانقدر که بندر چابهار در جنوب کشور و در آبهای جنوبی از اهمیت بالایی برخوردار است، بندر کاسپین نیز همین نقش را در آب های شمال کشور ایفا می کند و با توسعه هر کدام از این بنادر می توان چشم اندازی بهتری برای ترانزیت کالا و ارزآوری هرچه بیشتر از آن برای کشور متصور شد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

متن معاهده راهبردی ایران و روسیه + جزییات

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت طلا به سقف ۶ هفته اخیر رسید

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

بهرام سکان یا بهرام سوم کیست؟/ یکی از شاهان ساسانی که سلطنتش کوتاه بود

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید

تأکید محمد کبیری بر میزبانی شایسته از گردشگران نوروزی کیش

عکس/ حرم حضرت معصومه (س) در دوران قاجار ۱۲۹ سال پیش

حضور بیمه البرز در نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران

فیلم/ برف شمال تهران را سفیدپوش کرد

عکس/ مکان حمله تروریستی به ۲ قاضی دیوان عالی

برگزاری دومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی فناوری با مشارکت بیمه البرز

واکاوی ابعاد ممنوع‌التصویری رییس دولت اصلاحات با اظهارات تازه حسن روحانی؛ چه کسی سیدمحمد خاتمی را ممنوع‌التصویر کرد؟

ورود اتباع ایرانی و مسافران اسرائیلی به سوریه ممنوع شد

بیانیه قوه قضائیه درباره ترور دو قاضی دیوان عالی

فیلم/ ماجرای ترور قاضی رازینی ۲۶ سال پیش

فیلم/ جشن تولد غم‌انگیز ماه‌چهره خلیلی با حضور پسرش

عکس/ واکنش حسام الدین آشنا به ترور سه قاضی در تهران

عکس/ نقش برجسته غزال در کاخ داریوش شوش بازماند از ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ ژست بامزه رُز و جک در پشت صحنه تایتانیک ۲۸ سال پیش

عکس/ قاب خانوادگی منوچهر وثوق در کنار پدرش ۷۶ سال پیش

هدیه ۵۰ میلیارد تومانی شیخ اماراتی به سردار آزمون+ عکس

قیمت جدید دام زنده ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان