تاریخ انتشار: ۰۶:۴۷ - ۳۱ مرداد ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

مناطق آزاد یونان چگونه اقتصاد این کشور را نجات دادند؟

بندر پیرائوس یکی از بزرگترین بنادر اروپا است که سالانه 19 میلیون مسافر از آن تردد می‌کنند و همین مسئله این بندر را از نظر حمل و نقل مسافر به سومین بندر در جهان تبدیل کرده و با وجود واگذاری آن به چین در راستای انجام طرح های خصوصی سازی برای نجات اقتصاد یونان در سال 2010 تاکنون نقشی اساسی در اقتصاد این کشور ایفا کرده است.
مناطق آزاد یونان پیرئوس
ساجده رحیمی، اقتصاد24 -اقتصاد یونان ترکیبی از صنعت، خدمات و کشاورزی است به همین علت مهمترین صادرات این کشور را انواع سبزیجات و میوه ها، زیتون و روغن زیتون، روغن های صنعتی، آلومینیوم، تجهیزات مخابراتی و ارتباطی، وسایل برقی و آهن آلات تشکیل می دهد و همچنین می توان به نفت خام، ماشین‌آلات و تجهیزات برقی، قایق و کشتی، انواع خودرو و محصولات پلاستیکی به عنوان مهمترین محصولات وارداتی این کشور اشاره کرد.

کشور یونان در چند سال اخیر یکی از پربازدیدترین کشورهای عضو اتحادیه اروپا به لحاظ جذب گردشگر بوده است. اقتصاد این کشور با توجه به آمارهای مربوط به تولیدات ناخالص داخلی آن، بسیار خوب بوده و این امر موجب شده است در جایگاه چهل و هشتم جهان قرار بگیرد.

بحران مالی یونان


يونان سابقه ای طولاني در دست و پنجه نرم كردن با بحران‌هاي مالي دارد. نخستين ورشكستگي اين كشور  400 سال پيش از ميلاد مسيح اتفاق افتاد، زمانی که ۱۳ دولت‌شهر يونان از معبد دلوس پول قرض گرفته بودند و به علت عدم بازگرداندن بدهی ها، معبد تقريبا ۸۰ درصد از پول خود را در آن زمان از دست داد .

از اواسط سال 2009 میلادی یونان مجددا یک دوره بحران مالی را شروع کرد که در اوایل سال 2012 به اوج خود رسید. میزان بدهی این کشور در آغاز 320 میلیارد دلار بود و به مرور میزان بدهی های خارجی آن باز هم افزایش یافت.



اتحادیه اروپا نگران از آسیب این بحران به کشورهای دیگر و به خصوص کشورهای فقیر جنوب اروپا پیشنهادات مختلفی برای عبور از این بحران می داد که خود موجب اعتراضات مردمی گستره ای می شد چرا که دولت یونان تحت فشار اتحادیه دست به افزایش مالیات ها و قیمت اجناس زده بود.

از تاریخ 20 آگوست 2018 به بعد خبرها حاکی از آن بود که یونان به بازارهای مالی جهانی متصل می شود و دیگر برای حفظ ثبات مالی خود متکی به کمک‌های مالی و وام‌های اتحادیه اروپا نخواهد بود. این نوعی بسته نجات بود که از سال ۲۰۱۵ به اجرا درآمد، بسته نجاتی که بزرگ‌ترین عملیات نجات اقتصادی تاریخ اتحادیه اروپا محسوب می‌شد.

برخی از کشورهای اروپایی نظیر آلمان فرصت بیشتری برای بازپرداخت بدهی به یونان برای تحکیم اقتصادش دادند، اما در جریان همین بدهی ها، فرودگاه یونان در اختیار آلمان، امتیاز بهره برداری از قطارهای باری و مسافری این کشور در اختیار ایتالیا و کنترل بندر " پیرائوس" در اختیار چین قرار گرفت که بخشی از راهکار پرداخت بدهی یونان بود.

در حقیقت بندر پیرائوس که بزرگترین بندر یونان است و یکی از بزرگترین بنادر در دریای مدیترانه و قاره اروپا به شمار می آید در اختیار چین قرار گرفت که برخی معتقدند این تفکر برنامۀ خصوصی سازی این کشور یکی از سودآورترین و موفقیت ترین برنامه های اقتصادی یونان برای مقابله با معضلات مالی به حساب می آید.

میزان رشد تولید ناخالص ملی، میزان بدهی دولت نسبت به تولید ناخالصی، توازن بودجه و میزان بیکاری از عواملی است که مقایسه آن در چند ساله اخیر نشان می دهد که پس از 10 سال اقتصاد یونان نجات یافته است. به عنوان مثال توجه به میزان رشد تولید ناخالص یونان نشان دهنده این است که اقتصاد این کشور با چه سرعتی در حال ترقی است. در سه ماهه اول سال ۲۰۱۰ اقتصاد یونان با رشد ۶.۱- درصد مواجه بود و در سال ۲۰۱۷ به رشد ۱.۴ درصد رسید. همچنین میزان بیکاری سال ۲۰۱۰ یونان ۱۲ درصد بود اما در ماه مه ۲۰۱۸ این رقم به پایین ترین میزان خود رسیده است.

مناطق آزاد تجاری در یونان


به گفته برخی منابع Egaleo اولین منطقه آزاد TTIP در یونان است اما می توان گفت یونان دارای سه منطقه آزاد تجاری است که در مناطق پیرئوس ، تسالونیکی و بندر هراکلیون واقع شده است. کالاهای با منشأ خارجی می توانند بدون پرداخت عوارض گمرکی یا سایر مالیات ها در این مناطق وارد شده و در صورت عدم انتقال یا صادرات مجدد از کلیه عوارض و مالیات ها باقی بمانند.


بندر پیرائوس


بندر پیرائوس، بندری است ٢٥٠٠ ساله در 10 کیلومتری آتن که یکی از ۱۰ بندر برتر اروپا محسوب می‌شود و در بین بنادر اروپا دومین بندری است که در دهۀ اخیر شاهد افزایش میزان جابه جایی های کانتینری بوده است و توان عملیاتیِ کانتینری در آن با رشد 167.7 درصدی در سال 2016 میلادی به سه میلیون و 675 TEU رسید.

افزایش جابه جایی کانتینری در سال گذشتۀ میلادی کسب جایگاه هشتم بزرگترین بنادر کانتیری در اروپا را برای بندر پیرائوس به همراه داشت. پیرائوس در 12 کیلومتری جنوب غربی از مرکز شهر (شهرداری آتن) قرار دارد و در امتداد ساحل شرقی خلیج سارونیک قرار دارد.

پیرائوس دارای سابقه ای طولانی است و قدمت آن به یونان باستان می رسد. این شهر در اوایل قرن 5 قبل از میلاد تأسیس شد ، هنگامی که این منطقه برای تبدیل شدن به بندر جدید آتن کلاسیک انتخاب و به عنوان یک بندر نمونه اولیه ساخته شد و تمام تجارت واردات و ترانزیت آتن را متمرکز کرد.

بنابراین پیرائوس بندرگاه اصلی یونان باستان شد ، اما پس از سده سوم قبل از میلاد به تدریج کاهش یافت و پس از اعلام آتن به عنوان پایتخت یونان ، بار دیگر در قرن 19 رشد کرد. دانشگاه پیرائوس یکی از بزرگترین دانشگاه های یونان است.

منطقه آزاد پیرائوس علاوه بر اینکه بزرگترین مرکز حمل و نقل دریایی مستقر در یونان است ، قطب تجاری حمل و نقل یونان نیز به حساب می آید و بیشتر صاحبان کشتی های یونانی در آن دارای دفاتر هستند و به گفته برخی کارشناسان اصلی‌ترین ترمینال برای شناور‌هایی به حساب می‌آید که از آسیا به اروپا سفر می‌کنند. شرکت کشتیرانی کاسکو چین لنگرگاهی در این بندر ساخت که ایستگاه اصلی اتصال مسیر‌های دریایی و حمل و نقل زمینی به شمار می‌آید.

پیرائوس هنوز هم یک مرکز اصلی حمل و نقل یونان و بین المللی به حساب می آید و سالانه در دو نوبت به عنوان کانون یک کنوانسیون مهم حمل و نقل ، موسوم به Posidonia شناخته می شود و متخصصان صنعت دریانوردی را از سراسر جهان جذب می کند.

این بندر امروز یکی از بزرگترین بنادر اروپا است و تعداد سالانه 19 میلیون مسافر آن را از نظر حمل و نقل مسافر به عنوان سومین کشور در جهان تبدیل کرده و با وجود واگذاری آن به چین در راستای اجرای طرح خصوصی سازی برای نجات اقتصاد در سال 2010 تاکنون نقشی اساسی در اقتصاد این کشور داشته است و علی رغم نگرانی‌های دولت یونان در خصوص در دست گرفتن سهم کلی بازار به واسطه سرمایه گذاری‌های کلان از سوی چین، توانسته در مجموع پنج میلیارد یورو برای این کشور سودآوری داشته باشد.

اقتصاد۲۴ پیشتر نقش مناطق آزاد در اقتصاد آلمان، چین، ترکیه و امارات، هند، سنگاپور، اسپانیا ،کره جنوبی ، کاستاریکارا و مناطق ویژه اقتصادی روسیه نیز بررسی کرده بود که گزارش آن را می‌توانید مطالعه کنید.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ واکنش عجیب به نوشیدنی روی میز در دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

تصویری دیده نشده از عباس کیارستمی و داریوش مهرجویی ۲۷ سال پیش

عکس/ لیست جدید قیمت محصولات سایپا اعلام شد

عکس/ تاثیر کمبود ویتامین‌ها از روی چهره

عکس/ اولین کسی که در قطعه هنرمندان دفن شد

عکس/ اولین باری که خیابان‌های تهران ۴۰ سال پیش قفل شد

عکس/ نفیسه روشن در کنسرت ناصر زینلی

اینفوگرافی/ برتری ایران در تورم از کشور‌های حوزه خلیج فارس

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ تیپ خیلی خاص احسان علیخانی در جشن حافظ

فیلم/ برخورد عجیب عمو رشید با تندیس جشن حافظ

ایران آماده مذاکره مستقیم با آمریکا است

آیا بازار جهانی پسته ایران از دست می‌رود؟

قیمت طلا و سکه روی دور صعود

زندگی متفاوت ایرانیان از آذربایجان غربی تا سیستان و بلوچستان

فیلم/ بهاره رهنما دیشب جشن حافظ را بهم ریخت

رویای ناتمام بورس برای فتح قله ۷ ماهه

تعیین تاریخی تازه برای آغاز حراج انواع سکه

مصرف بنزین تا سال ۱۴۰۸ به ۲۵۰ میلیون لیتر در روز خواهد رسید

فیلم/ طعنه سنگین مهران مدیری به عطاران!

قیمت دلار تا آغاز دولت ترامپ چه قدر می‌شود؟

حمله زیر پوستی مهران مدیری به رانت‌خواران در قهوه پدری

کشف ۷۹میلیار تومان از متکدیان در مشهد

فیلم/تجمع گروهی از مالباختگان پرونده خودرویی

عکس/ سلفی‌های عجیب بهاره رهنما با چهره‌های مشهور سینما در جشن حافظ

عکس/ بوسه دیدنی شهاب حسینی بر شانه مرتضی عقیلی

عراقچی به پرتغال سفر می‌کند

فیلم/ حرف‌های عجیب عباس جمشیدی‌فر درباره جواد عزتی

همراهی بازار طلا و سکه با دلار و طلای جهانی؛ رالی صعودی ادامه دارد؟

فیلم/ شکستن سکوت مرتضی عقیلی بعد از ۴۵ سال

عکس/ جنجال عشق قدیمی پارسا پیروزفر در فضای مجازی

هواداران افراطی سلبریتی‌ها چقدرند؟

مساله پیچیده مهریه در ایران؛ برای هر تعداد سکه چقدر باید حق ثبت واریز کنیم؟ + جدول

عکس/ مسعود پزشکیان در جمع بسیجیان

روز و ساعت بازی پرسپولیس و الریان

طنین ناقوس خطر سونامی سرطان پستان در ایران؛ ابتلا سالانه ۱۸ هزار نفر به این نوع سرطان!

فیلم/ قالیباف خبر از راه اندازی سانتریفوژ‌های پیشرفته داد

درخواست کیانوش رستمی از مردم ایران

عکس/ تصاویر جذاب از حضور هنرمندان در مراسم جشن حافظ

سؤال غیرمنتظره سیدمحمد خاتمی از حسن روحانی

ترامپ و تغییر دکترین هسته‌ای ایران؛ سه سناریو تهران برای افزایش توان بازدارندگی چیست؟

عکس/ شعبان بی‌مخ در صف اول تشییع جنازه علیرضا پهلوی ۷۰ سال پیش

این دانش‌‏آموزان بی دفاع؛ شیوع آسیب اجتماعی نتیجه کمبود مشاوران و نبود مددکار در مدارس ایران

واکنش قالیباف به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام

شکاف قیمتی جدید کارخانه و بازار خودرو

عکس/ عملکرد و رتبه تیم ملی ایران در انتخابی جام جهانی

قیمت جدید دام زنده اعلام شد+ جدول

الماس روی نیمکت پرسپولیس

قتل جوان ۲۳ ساله بر سر یک متلک

پیام گفت‌وگوی علی لاریجانی با وب‌سایت رهبری چیست؟

جزییات قطع برق تهران در روز ۴ آذر+ جدول

شارژ بورس ادامه خواهد داشت؟

ظهور مراسم تدفین لاکچری ؛ از انفجار بقایای متوفی در فضا تا تبدیل خاکستر مرده به الماس فشرده

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول