تاریخ انتشار: ۰۸:۱۱ - ۲۳ دی ۱۳۹۷
آسیب‌شناسی «آینده‌پژوهی» در گفت‌وگوی اقتصاد۲۴ با کارشناسان:

آیا می‌توان اقتصاد ایران را پیش‌بینی کرد؟/ نبود جرأت یا توهم پیش‌بینی؟

با وجود آنکه سال‌های زیادی است مسئله «آینده‌پژوهی» در ایران مطرح شده، اما به نظر می‌رسد که این رشته هنوز هم در کشور ناشناس است.
1_BAUmIlC8fym7JCFo8pL46A
اقتصاد24 – برخی آن را یک علم می‌دانند. اینکه کسی بتواند آینده را طبق اصول و شرایط اقتصاد درک کند، چیزی است که آینده‌پژوهی را بیشتر از قبل به اینکه یک علم باشد، سوق می‌دهد. مدت‌هاست که رشته آن هم در دانشگاه‌های ایران تدریس می‌شود. همین، نشان از فراگیری آینده‌پژوهی در ایران دارد.

اما سوالی که در این میان مطرح می‌شود این است که آیا این کار در ایران جوابگوست؟ آیا می‌توان آینده را در کشوری مانند ایران که یک اقتصاد متلاطم دارد، پیش‌بینی کرد؟

آنطور که سیدجواد سیدپور مشاور و متخصص آینده‌پژوهی در بازارهای مالی و کسب و کار می‌گوید، آینده‌پژوهی آنطور که برخی می‌گویند بی‌مناسبت در کشوری مانند ایران نیست. او در این رابطه به اقتصاد24 می‌گوید: «من چندان معتقد نیستم که آینده‌پژوهی در ایران جوابگو نیست. این مساله جدی است و باید رویکردمان را نسبت به پدیده‌ها و دانش روز جهان، تغییر دهیم. در حال حاضر هم 2 تا 3 کتاب مربوط به این حوزه، در ایران منتشر شده است؛ مانند «پیش‌بینی‌های سیاسی» و «هنر پیش‌بینی.» همه اینها دال بر این است که دانش آینده‌پژوهی بسیار مورد توجه قرار گرفته است.»

به گفته این متخصص آینده‌پژوهی، در حال حاضر در مرحله‌ای هستیم که می‌توانیم از این دانش استفاده کنیم. این دانش هنوز کاربردی نشده به دلیل اینکه متخصصان این حوزه، دارای تفکر میان‌رشته‌ای نیستند. آینده‌پژوه باید بداند که کدام بخش را می‌‎خواهد مورد مطالعه قرار دهد چون آینده که خودش وجود خارجی ندارد.

آیا می‌توان اقتصاد ایران را پیش‌بینی کرد؟

سیدپور معتقد است که دانش آینده و مطالعه آن، میان‌رشته‌ای است و باید مشخص شود قصد داریم در کدام بخش، این مطالعه را انجام دهیم. برخی کارشناسان هستند که آینده‌پژوهی خوانده‌اند ولی درگیر آن نیستند یا نمی‌توانند حوزه‌ای خاص را رصد کنند. نمی‌توان بدون توجه به حیات اقتصاد، به این رشته توجه کرد.
سیدپور: دانش هنوز کاربردی نشده به دلیل اینکه متخصصان این حوزه، دارای تفکر میان‌رشته‌ای نیستند. آینده‌پژوه باید بداند که کدام بخش را می‌‎خواهد مورد مطالعه قرار دهد چون آینده که خودش وجود خارجی ندارد

این، مرحله اولی است که او توضیح می‌دهد: «پس مرحله و اقدام اول این است که افرادی که این دانش را دارند، در یک حوزه خاص تخصص داشته باشند، یعنی حتی اگر در حوزه اقتصاد هم فعالیت می‌کنند، در یک رشته مشخص مثلا بخش مالی بتوانند فعالیت کنند. وقتی این دو نگرش با هم تلفیق می‌شود می‌توان پاسخ این پرسش را داد که چرا برخی رویکردها به هدف نمی‌خورد.»

او در مورد دیدگاه افرادی مانند دکتر کاتوزیان که ایران را جامعه کوتاه‌مدت می‌داند، گفت: «در مورد نگاه دکتر کاتوزیان باید بگویم که این نگاه، یک نگاه ساختارگرایی برای ایران است. اگر هم نگاه آینده‌پژوهی در اقتصاد وجود نداشته باشد، باید این نگاه را ایجاد کرد چرا که یک ضرورت است و نمی‌توان به آینده بی‌تفاوت بود. اینکه بگوییم با اقتصاد ایران سازگار نیست، درست نیست. باید رویکردمان را به پدیده‌ها تغییر دهیم. در این حوزه برخی متمرکز بر دانش و کاربرد آینده‌پژوهی هستند و برخی هم در ساخت و قدرت هستند که عمدتا شعارزده و سطحی کارهایشان پیش می‌رود. جرات تصور آینده و اعلام آن، یک مساله شده. اینکه کسی جرات کند و بگوید که در آینده چه اتفاقی می‌افتد، مهم است. این رشته را درس می‌دهند.»

صحبت‌های سیدپور در حالی است که برخی متخصصان معتقدند که اقتصاد ایران سیاست‌زده است و نمی‌توان آینده‌پژوهی را در ایران اجرا کرد. اما سیدپور در این رابطه می‌گوید: «درباره اینکه برخی می‌گویند اقتصاد ایران سیاست‌زده است و به همین خاطر نمی‌توان آینده‌پژوهی کرد، باید گفت که اگر سیاست‌زده نبود اتفاقا روند کلی اقتصاد بهتر پیش می‌رفت و خیلی چیزها تغییر می‌کرد. در آینده‌پژوهی باید تمامی این فاکتورها را لحاظ کرد.»

پیش‌بینی یا وحدت میان علوم؟

اما در این میان یک اختلاف در دیدگاه‌ها وجود دارد که اساسا به چه فعالیتی باید عنوان «آینده‌پژوهی» اطلاق کرد؟ آیا باید انتظار یک گوی بزرگ و فردی را داشت که روبروی آن نشسته و از آینده صحبت می‌کند؟ دکتر علی چاپرک عضو هیات علمی دانشگاه تهران و آینده‌پژوه در این رابطه معتقد است که برخی دیدگاه‌ها در این رابطه منسوخ شده است. او به اقتصاد24 می‌گوید: «در ابتدا باید دید که چه برداشتی از آینده‌پژوهی داریم. این علم هم مانند باقی علوم، با چند خوانش روبروست. به عنوان مثال در علم اقتصاد، برخی می‌گویند که این علم مربوط به علوم اجتماعی است و با پیش‌بینی سر و کار ندارد. برخی هم می‌گویند که جزء علوم ریاضی است. باید ابتدا به این درک و دریافت رسید که با چه خوانشی از آینده‌پژوهی روبرو هستیم.»

به گفته او، اولین خوانشی که از این علم وجود دارد این است که «آینده‌پژوهی علمی برای پیش‌بینی آینده و مبتنی بر مدل‌های ریاضی است.» بر اساس این خوانش، می‌گویند که چون آینده پیچیده است، نمی‌توان آن را پیش‌بینی کرد و در نتیجه در کشور ما شدنی نیست.

چاپرک می‌گوید: «اما خوانش دیگری هم وجود دارد که من از آن دفاع می‌کنم. این خوانش اینطور می‌گوید که بعد از تخصص‌گرایی در قرن بیستم، هر کسی در یک حوزه خاص فعالیت کرد و در نتیجه تصویر کلان از این رشته گم شد. وظیفه آینده‌پژوهی تلاش برای ایجاد گفت‌وگوی درست بین رشته‌های گوناگون است. در حقیقت این رشته، رویکردی فرارشته‌ای و وظیفه تسهیل میان رشته‌ها را دارد. در حقیقت کارش این است که سیاست‌گذاری‌های علم را دموکراتیک کند. با این رویکرد، باید گفت که بله می‌تواند در ایران عملی شود و حتی باید گفت که جزء مهم‌ترین ضرورت‌های حال حاضر کشور است.»

اما اگر به آینده‌پژوهی همانطور که این متخصص گفته نگاه کنیم، آیا تاکنون توانسته اتفاقی میان رشته‌ها ایجاد و یک درک کلی ارائه کند؟ چاپرک می‌گوید: «اینکه تا به حال موفق بوده یا نه، باید گفت که نسبت به چه چیزی آن را بررسی می‌کنیم. اگر بخواهیم آن را در قیاس با بقیه رشته‌ها بسنجیم باید بگوییم که مانند دیگر رشته‌هاست، چون آکادمی در ایران شکست خورده است، یعنی هنوز در وضعیتی نیستیم که تکلیف خودمان را با دانشگاه و علم روشن کرده باشیم. اما اگر بخواهیم به صورت ویژه این رشته را با خودش مقایسه کنیم، باید بگویم که این رشته هنوز خیلی جوان است.»

او تاکید می‌کند: «این رشته آنچنان که باید جا نیافتاده و باید از آن انتظار معقول داشته باشیم. اگر بخواهم قدری رادیکال‌تر بگویم، با توجه به نوع ایجاد این رشته در ایران، کمی به بی‌راهه رفته‌ایم. برخی افراد در مورد این رشته، به توهم پیش‌بینی آینده دچار شده‌اند. دولت قبل هم به این مساله دامن زد.»
چابرک: این رشته آنچنان که باید جا نیافتاده و باید از آن انتظار معقول داشته باشیم. اگر بخواهم قدری رادیکال‌تر بگویم، با توجه به نوع ایجاد این رشته در ایران، کمی به بی‌راهه رفته‌ایم

او معتقد است که در گذشته انتظارات بی‌جایی برای این رشته ایجاد شد و تصور می‌کردند که چوب جادو دارند. به همین دلیل است که نیاز به یک بازیابی ساختاری در حوزه آینده‌پژوهی دیده می‌شود. کسانی که پیش از این در این حوزه کار می‌کردند، بیشتر شبیه به بهیار تجربی بودند تا دندانپزشک. سخنوری‌ و ادعاهای بزرگ می‌کردند.

آنطور که از برآیند صحبت‌های سیدپور و چاپرک به دست می‌آید، استفاده از آینده‌پژوهی برای اقتصاد ایران که سال‌هاست به یک درک کلی از اقتصاد نرسیده، می‌تواند معجونی برای دوباره ایستادن باشد. هرچند که رسیدن به یک درک درست از اینکه آینده‌پژوهی چیست و چه کاری می‌کند، خود نیاز به فرهنگ‌سازی مجزا دارد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

عکس/ استوری مربی گلر‌های سابق پرسپولیس برای امید عالیشاه

تصویری خاص از برج آزادی تهران

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ جشن صعود تاریخی فوتبال ایران در ۲۷ سال پیش

عکس/ صورت امید عالیشاه بعد از مصدومیت

عکس/ استوری علیرضا بیرانوند برای امید عالیشاه

عکس/ آیین استقبال از پیکر شهدای گمنام در ارومیه و کرمانشاه

عکس/ قمار بزرگ ثروتمند‌ترین فرد جهان روی پیروزی ترامپ

عکس/ علی لاریجانی عضو هیئت‌امنای صندوق اعتباری هنر شد

عکس/ تیپ چرمی نیوشا ضیغمی

عکس/ ناصرالدین شاه قاجار درآتلیه فرانسه

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دولت ۱.۸۰۰.۰۰۰ هکتار زمین در حوزه شهر‌ها را احتکار کرده است!/ آوار کم کاری دولت در حوزه مسکن روی دوش شهروندان

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

خواص شگفت انگیز یک روغن گیاهی

فیلم/ کدام کمردردها را باید جدی بگیریم؟

پروتئین گیاهی یا حیوانی؟

تقویت سیستم ایمنی بدن در زمستان با تغذیه سالم

رونق بازار اقلام لاکچری دست دوم در چین/ رفتار اقتصادی طبقه متوسط چین زیر ذره بین

واکنش فعال اصلاح طلب به انتصاب یوسف پزشکیان

طرح بلیت نیم‌بهای سینماها لغو شد

عکس یادگاری قایدی، قدوس و مغانلو در لباس عربی

توییت کنایه‌آمیز سعید محمد به اظهارات قالیباف

کشف شهر اتمی مخفی

قیمت جدید ۲۵ محصول پرفروش ایرانی در بازار

قیمت آپارتمان در ۵ منطقه تهران

عکس/ استوری سروش صحت در واکنش به توقیف اکنون

فیلم/ جبلی رییس سازمان صداوسیما: خودم شخصا با فردوسی‌پور صحبت کردم اما تمایلی به بازگشت نداشت

فیلم/ پوتین: موشک بالستیک اورشنیک را با موفقیت آزمایش کردیم

زلزله در دریای خزر؛ لرزش در آستارا و کیاشهر

فیلم/ غافلگیر شدن سروش صحت در میانه ضبط برنامه برای جشن تولدش

سید احمد مراتب خواننده پیشکسوت موسیقی ایرانی کیست؟

سالانه هفت میلیون و ۷۵۰ هزار نفر به فال‌گیران مراجعه می‌کنند

عکس/ استوری تازه سحر دولتشاهی با استایل پاییزی داخل خودرو

عکس/ حقوق کارگران چلوکبابی‌ها در تهران ۵۰ سال پیش

یوسف پزشکیان کیست؟

حمله دوباره خیابانی به بیرانوند

فیلم/ حضور عادل فردوسی‌پور در مراسم ختم پدر زن جواد نکونام

کشف یک میلیون لیتر سوخت قاچاق در دریا‌

پیشنهاد مهم رهبر انقلاب به واحدهای نظامی اصفهان

رکورد لیگ قهرمانان شکسته شد

اعتراف پزشکیان درباره قیمت بنزین

اینفوگرافی/ بودجه مصوب دستگاه‌های فرهنگی کشور

سرباز انگلیسی به اتهام جاسوسی برای ایران مجرم شناخته شد

عکس سفیر طالبان با این زن بی‌حجاب خبرساز شد

استقلال تکذیب کرد؛ لیست خروجی نداریم + عکس

فیلم/ لحظه گزارش شهادت سردار کیومرث پورهاشمی مستشار ایران در حلب

فیلم/ اطلاعات عجیب فردوسی‌پور از اجداد الکسیس مک آلیستر بازیکن لیورپول

عکس/ پیتزا خوردن در ارتفاع ۳۸۰۰ متری

فیلم/ وقتی یک خروس همسرش را به طلافروشی برد و سوژه فضای مجازی شد

عکس/ نخستین تصویر از راننده BMW که روی پل پارک‌وی گرفتار زورگیران خشن شد

عراقچی: ادامه تهدید به اعمال تحریم‌ها، احتمالاً بحث هسته‌ای در ایران را به تسلیحات هسته‌ای می‌کشاند

عکس/ تصاویری از مستشار نظامی ایران که به دست اسراییل شهید شد

نخستین واکنش ساترا به توقیف صدای عادل فردوسی‌‍پور

خان العسل سوریه سقوط کرد

منع فروش آپارتمان‌ بی‌سند

نامه صادق زیباکلام به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی