تاریخ انتشار: ۱۱:۲۶ - ۱۳ مهر ۱۳۹۸

حذف صفرها را به نظرخواهی اقتصاددانان بگذارید

غلامرضا کیامهر*
غلامرضا کیامهر
اقتصاد24- به نظر می‌رسد که حذف صفرها از پول ملی دارد به مراحل نهایی خود که تصویب مجلس است، نزدیک می‌شود. حذف این چهار صفر از پول ملی تصمیمی سرنوشت‌ساز برای اقتصاد کشور است که با توجه به نبود ثبات لازم در شاخص‌های مهم اقتصادی کشور باید از تصمیم‌گیری‌های احساسی و شتاب‌زده درباره آن پرهیز شود.

ضمن آنکه همه نمایندگان مجلس الزاما اقتصاددان نیستند و نمی‌توانند آن‌طور که شاید و باید آثار، پیامدها و چشم‌انداز حذف یکباره چهار صفر از پول ملی را پیش‌بینی کنند. تجربه دوره‌های مختلف مجلس شورای اسلامی هم نشان داده که حتی اهداف بسیاری از طرح‌های مصوب اقتصادی یا اصولا محقق نشده و یا در پیچ و خم انبوه مشکلات اقتصادی کشور به نتیجه دلخواه نرسیده است. برآورده نشدن بسیاری از اهداف شش برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی اجتماعی کشور یا همین سند چشم‌انداز ۱۴۰۰ که بیش از یک دهه از تصویب آن می‌گذرد و آن همه امیدهای بزرگ به نتایج اجرای آن بسته شده بود، بهترین گواه بر این مدعاست که صرف تصویب طرح یا لایحه‌ای از سوی مجلس خصوصا لوایح سرنوشت‌سازی چون حذف چهار صفر از پول ملی، به نتیجه رسیدن اهداف مورد نظر را تضمین نمی‌کند و ای بسا ممکن است نتایج معکوس و غیرقابل جبرانی را هم به‌بار آورد که در آن صورت خدا می‌داند مردم و مملکت چه بهای گزافی را باید برای آن بپردازند، خصوصا با توجه به شرایط حاکم بر کشور ما که مسوولان دولت از صدر تا ذیل وقتی در ارتباط با تورم، گرانی‌ها و دیگر مشکلات اقتصادی کشور طرف سوال قرار می‌گیرند می‌گویند سکان اقتصاد کشور تنها در دست دولت نیست و نهادها و عواملی خارج از اشراف و سیطره دولت در شکل‌گیری شاخص‌های اقتصادی آن نقش و دخالت دارند.

بسیار خوب اگر چنین ادعایی واقعیت دارد، طراحان لایحه حذف یکباره چهار صفر از پول ملی با چه جراتی ادعا می‌کنند که حذف چهار صفر از پول ملی موجبات افزایش اعتبار و قدرت آن را در برابر ارزهای خارجی فراهم می‌سازد؛ ادعایی که تاکنون هیچ یک از اقتصاددانان و صاحب‌نظران مسائل پولی و مالی به پای آن مهر تایید نزده‌اند و دائما در خصوص هر گونه شتاب‌زدگی در حذف چهار صفر از پول ملی به دولت و مجلس هشدار می‌دهند. همین اقتصاددانان صرف‌نظر از گرایش‌های متفاوت سیاسی و جناحی که ممکن است داشته باشند، مدت‌هاست به دولت انذار می‌دهند تا زمانی که زیرساخت‌های اقتصادی کشور و عوامل به وجود آورنده تورم و رشد نقدینگی که خود دولت از عوامل اصلی آن است به‌طور اساسی اصلاح نشود حذف چهار صفر از پول ملی صرفا یک اقدام نمادین خواهد بود و نتیجه‌ای جز ایجاد هرج و مرج در بازار پولی و بانکی، تحمیل هزینه‌های بسیار سنگین چاپ اسکناس و ضرب سکه‌های جدید و سردرگمی مردم، اهالی کسب‌وکار و فعالان اقتصادی کشور به‌بار نخواهد آورد.

آنها به دولت می‌گویند اگر شما به راستی قصد افزایش اعتبار و قدرت پول ملی را دارید قبل از هر چیز دست به یک خانه‌تکانی اساسی در ساختار تشکیلات بزرگ و پرهزینه دولت که سرچشمه اساسی اتلاف منابع، افزایش بی‌وقفه حجم نقدینگی و چاپ پول بدون پشتوانه تولید و ایجاد اشتغال است بزنید، یک فرماندهی واحد برای برنامه‌ریزی‌ها و سیاستگذاری‌های پولی و ارزی کشور ایجاد ‌کنید و منافذ بی‌شمار تولید رانت و رانت‌خواری و مفاسد بزرگ مالی و اقتصادی در دستگاه‌های دولتی را با بتن آرمه ببندید و اگر این‌کارها را انجام دادید، زمینه برای کاهش نرخ تورم و حجم نقدینگی و به دنبال آن شرایط مساعد برای دور انداختن صفرهای اضافی و بی‌ارزش از پول ملی کشور فراهم خواهد شد. رسیدن به چنین هدفی تنها با استمداد جستن از اقتصاددانان سالم و فارغ از انگیزه‌های رانت‌جویی و رانت‌خواری و اساتید اقتصاد دانشگاه‌ها میسر خواهد شد. اینها از کارهایی نیست که انجام آنها را از تکنوکرات‌های پشت میز نشسته آسوده خاطر انتظار داشته باشیم؛ تکنوکرات‌هایی که نشان داده‌اند تحت هیچ شرایطی حاضر به کوچک‌سازی قلمرو امپراتوری مدیریتی پرهزینه خود در تشکیلات دیوانسالاری دولت نیستند. ما در کشور تعداد بسیار زیادی دانشکده اقتصادی و به تبع آن اساتید تحصیلکرده رشته‌های مختلف اقتصادی داریم، هرچند که شوربختانه دولت‌های ما در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی خرد و کلان خود از گوشزدها و نقطه‌نظرات مشاوره‌ای این جمعیت بزرگ اقتصاددان استفاده نمی‌کنند.

متاسفانه حتی در مواردی از زبان بالاترین مقام اجرایی کشور شنیده‌ایم که علم اقتصاددان‌ها تنها به درد کتاب‌های دانشگاهی می‌خورد و ارزش کاربردی ندارد، اما با وجود تمام این بی‌مهری‌ها وقتی پای تصمیم‌گیری‌های هیاتی و سرنوشت‌ساز برای کشور همچون حذف چهار صفر از پول ملی در میان است، عقل و منطق حکم می‌کند که درباره آن با سازوکاری شبیه رفراندوم، آن را به نظرخواهی اقتصاددانان و صاحب‌نظران اقتصادی بگذاریم و دولت پیشاپیش متعهد شود که خروجی نظرخواهی را هر چه باشد می‌پذیرد و در تصمیم‌گیری مربوط به صفرهای پول ملی لحاظ می‌کند. تنها تفاوت نظرسنجی مورد نظر با رفراندوم‌های متداول در خصوص قانون اساسی یا مسائل سیاسی در جهان جنبه تخصصی و علمی بودن آن است که تنها اقتصاددانان و اساتید اقتصاد دانشگاه‌ها در آن شرکت خواهند داشت. تفاوت دیگر این رفراندوم اقتصادی با رفراندوم‌های مربوط به قانون اساسی یا رفراندومی که دولت بریتانیا چند سال پیش در ارتباط با ماندن یا ترک عضویت آن کشور از اتحادیه اروپا برگزار کرد و به خلق واژه جدیدی به نام برگزیت در واژگان اجتماعی مردم انگلیس منجر شد این است که باید نظرخواهی چندگزینه‌ای باشد تا از جمع‌بندی پاسخ‌هایی که به آن داده می‌شود راهکاری اساسی برای اخذ تصمیم درباره سرنوشت صفرهای پول ملی به دست آید. از همه مهم‌تر آنکه دولت باید پیشاپیش متعهد شود خروجی نظرخواهی از اقتصاددان‌ها را هر چه باشد بپذیرد و به آن عمل کند. اینکه به زعم دولت و بانک مرکزی صرفا با حذف چهار صفر از پول ملی و جایگزین‌سازی ریال با تومان انتظار داشته باشیم اعتبار و قدرت پول ملی به آن بازگردد، انتظاری منطقی و عقلایی نیست.

تنها تاثیر حذف این چهار صفر بی‌اعتبارکننده پول ملی ما، تسهیل عملیات حسابداری، طرح‌ها و پروژه‌های دولت، کسب‌و‌کارها و مراودات پولی و معاملات روزانه مردم است و خود مردم و اهالی کسب‌و‌کار سالیان درازی است که این جایگزینی را عملا انجام داده و بدون توجه به آن صفرهای مزاحم و بی‌ارزش، تومان را مبنای خرید و فروش‌ها و محاسبات پولی و مالی خود قرار داده‌اند. اما اگر قرار بر حذف رسمی چهار صفر از پول ملی باشد، این تنها نظر اقتصاددانان است که باید مبنای تصمیم‌گیری دولت و ‌مجلس قرار گیرد.

منبع: جهان صنعت
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

رابعه اسکویی: اگر نمی‌آمدم جنازه‌ام به ایران می‌رسید

اسرائیل و حزب‌الله در آستانه توافق آتش‌بس

قیمت مسکن و هزینه اجاره‌نشینی در گران‌ترین منطقه تهران

عکس/ علائم پنهان یک سرطان در آقایان

فیلم/ دلیل بازگشت تتلو به ایران از زبان حسین تهی

مجلس موافق واردات خودرو‌های لوکس

رشد ۳۴ درصدی قیمت مسکن در منطقه ۲۲ تهران طی فقط دو ماه

قیمت گوسفند و گوساله تغییر کرد

سطح گردش معاملات بورسی چنگی به دل نمی‌زند

عکس/ تغییر عجیب چهره همسر اول جومونگ در ۴۳ سالگی

ماجرای برخورد مرگبار قطار با نوجوان قائمشهری چه بود؟

با بودجه ۱.۵ تا ۵ میلیارد تومان کجای تهران خانه بخریم؟ + جدول قیمت‌ها

واژگونی سرویس مدرسه و سرنوشت ۱۳ دانش‌آموز در کردستان

ادعای عجیب عضو جبهه پایداری درباره عریان شدن زنان

فیلم/ وضعیت خودرو‌های کوروش کمپانی با ارزش چند ده میلیاردی

فیلم/ ادعای عجیب سخنگوی دولت درباره کلینیک ترک بی حجابی

عکس/ سفر شمسایی، دبیر و عزیزی به بیروت

طعنه سنگین یک روزنامه اصولگرا به سعید جلیلی

متهم ردیف اول بنگاه‌داری بانک‌ها کیست؟

عکس/ استایل شیک الناز شاکردوست در جشن حافظ

عکس/ پوشش خاص بسیجیان در دیدار با رهبری

سقوط دستمزد دلاری کارگران ایرانی از ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳/ دستمزد کارگر عربستانی ۱۰ برابر و کارگران اماراتی و ترکیه‌ای، ۴ برابر دستمزد کارگر ایرانی +جدول

عکس/ قیمت فیش حج در ۵۰ سال پیش

فیلم/ توضیحات مهم سخنگو دولت درباره مذاکرات ژنو

انتظارات منفی بازار دلار کاهش پیدا کرد؟

اینفوگرافی/ ترافیک تهران بیشتر از نیویورک

فیلم/ تذکر قالیباف به بی‌نظمی نمایندگان

توییت سخنگوی دولت درباره خشونت علیه زنان

ماجرای عجیب عکس پرسنلی شناسنامه امیر تتلو

فیلم/ ۶۰ درصد ایرانیان تمایل به مهاجرت دارند

فیلم/ چمران: فاکتور پوستر‌های زاکانی را دیدم ولی رسمی نبود

معادن در ایران؛ بهشت کارفرمایان، جهنم اهالی و کارگران / بازخوانی پرونده حوادث کارگری در ایران

معنای بازگشت ترامپ برای ایران، روسیه و چین

شرط عربستان برای تعامل با آمریکای ترامپ

تاثیر اصلاح ساختار صندوق بازنشستگی بر معیشت بازنشستگان

انتقاد تند روزنامه اصلاح طلب از عارف

ابهام در سخنان علی لاریجانی؛ زمان مذاکرات رسیده است؟

هیهات تخلفات بودجه ‏ای دولت سیزدهم؛ کسری بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به رقم یک‏ هزار هزار میلیارد تومان رسید

آیین‌نامه جدید واردات خودرو برقی با تاریخ مصرف چهارماهه

نظر متفاوت دو عضو جبهه پایداری درباره کلینیک ترک بی حجابی

جزئیات دستور همتی به رئیس‌کل جدید گمرک

روشنایی به شرط مازوت سوزی

۹ ماه سرنوشت‌ساز برای تهران، ایران و اروپا در مسیر دوگانه توافق یا فعال شدن مکانیسم ماشه!

تعیین زمان واریز مرحله سوم سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱

قیمت دلار در انتظار اخبار آتش‌بس و توافق

مرگ سالانه ۷ میلیون نفر به‌دلیل آلودگی هوا در کشور ۷۲ ملت

فیلم/ رونمایی از گلکسی اس ۲۵ اولترا سامسونگ

ضد و نقیض گویی درباره اجرای قانون حجاب؛ تعلیق ابلاغ قانون عفاف تا نیمه آذر به روایت معاون حقوقی دولت

صعود سخت در انتظار استقلال و پرسپولیس

دستگیری قاتل سریالی زنان با قرص برنج در مشهد