یک کارشناس بازار پول و سرمایه در گفتوگو با اقتصاد۲۴ پاسخ داد؛
آیا دولت به صورت تصنعی اقدام به کنترل قیمت دلار میکند؟
میثم رادپور در خصوص نرخ ارز گفت: مهمترین عامل ثبات بازار ارز، عرضه و تقاضای مردم است. با توجه به جهش قیمت که در حوزه نرخ دلار وجود داشت تعادل این بازار به هم ریخت همچنین بخشی از این تعادل به علت کاهش تقاضا از بین رفت.
سحر گلیزاده، اقتصاد24- این روزها با وجود تنش های ایجاد شده در برجام و تشدید تحریم های آمریکا علیه ایران، حال بازار ارز خوب است و دیگر دچار تلاطمها و نوسانات شدید نمیشود و یک روند باثباتی را طی می کند، این در حالی است که در گذشته به محض وقوع کوچکترین اتفاق در حوزه سیاسی چه از نظر سیاست خارجی و چه به لحاظ تنش ها در سیاست داخلی این بازار نوسانات شدیدی را تجربه میکرد و به تبع آن بازارهای اقتصادی کشور بهم میریخت. اما رمز پایداری تثبیت قیمت دلار در چیست؟ برخی از کارشناسان معتقدند دولت به صورت مصنوعی نرخ دلار را کنترل می کند اما آیا سیاستهای کنترلی دولت در خصوص نرخ دلار به نتیجه رسیده است یا بازار ارز با عرضه و تقاضا کنترل شده است؟ از سوی دیگر برخی کارشناسان معتقدند دولت به صورت تصنعی اقدام به کنترل قیمت دلار کرده و این هشدار را می دهند که با در رفتن فنر بازار ارز، وضعیت به آشفته بازار سال گذشته برسد و دلار مرزهای بالاتر قیمتی را تجربه کند.
در همین رابطه میثم رادپور کارشناس بازار پول و سرمایه در خصوص تثبیت نرخ ارز به خبرنگار اقتصاد24 گفت: مهمترین عامل ثبات بازار ارز، عرضه و تقاضای مردم است. با توجه به جهش قیمت که در حوزه نرخ دلار وجود داشت تعادل این بازار به هم ریخت همچنین بخشی از این تعادل به علت کاهش تقاضا از بین رفت.
کنترل قیمت دلار واقعی است؟
وی افزود: باید دید ادعای دولت مبنی بر تثبیت قیمت ارز و دلار تا چه مدت دوام خواهد داشت. با توجه به مشکلات ارزی موجود در کشور، مشکل صادرات نفت و کسری بودجه در کشور تنها میتوان به صورت کوتاه مدت قیمت ارز را کنترل کرد.
رادپور اظهار کرد: دولت در معرض استقراض از بانک مرکزی است و با تثبیت قیمت دلار فشار شدیدتری را متحمل خواهد شد.
این کارشناس بازار پول و سرمایه عنوان کرد: بازار تحت تاثیر عوامل مالی رفتاری است که باعث انحراف جدی نرخ ارز از قیمت ذاتی آن می شود که در جامع امروزی امری پذیرفته شده و تایید شده است بنابراین نرخ واقعی دلار 3 هزار و 500 الی 3 هزار و 600 است و این قیمت های کمی برای نرخ دلار نیست.
وی در ادامه به خبرنگار اقتصاد24 گفت: بعد از افت شدیدی که نرخ ارز در بازار تجربه کرد و آن را اصلاح کرد، این اصلاح در جهت تطابق با قیمت های واقعی و واقعیت های اقتصادی، نزدیک شدن به قیمت های ذاتی و قیمت هایی که برآمده از بخش واقعی اقتصاد است صورت گرفت.
میثم رادپور بیان کرد: اگر قیمت ارز با 3 هزار تومان مقایسه شود متوجه جهش بسیار بزرگ نرخ ارز هستیم وقتی بازار ارز از 3 هزار تومان به سمت 20 هزار تومان قدم بر میدارد، نیروهایی برای برگرداندن نرخ ارز فعال می شود و در ادامه این جهش بازار ارز، تقاضای ارز کاهش و قدرت خرید مردم روز به روز کمتر می شود همچنین فشار بسیاری بر بازار ارز وارد می شود.
وی ادامه داد: در کشور ما با گذشت چند ماه یا چند سال، باز هم بازار اررز دچار جهش در نرخ می شود. همچنین دوره های ایجاد جهش ارزی کوتاه تر شده و خیلی زود جهش ایجاد می شود.
این کارشناس بازار پول و سرمایه عنوان کرد: کشور ما تحت تاثیر تحریم از سوی کشورهای خارجی است و همین موضوع اقتصاد کشور را نسبت به سال های اخیر شکننده تر کرده است. جهش ارزی سال های قبل نسبت به سال 96 و 97 در کشور قابل تحمل تر بود و به راحتی می شد آن را کنترل کرد.