هشدار یک اقتصاددان درباره افزایش نقدینگی در سالهای آینده
یک کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: نقدینگی رابطه مستقیمی با تورم دارد اما چون نقدینگی دو بخش است که یک بخش آن پول و بخش دیگر آن شبه پول است همواره بخش افزایش پول روی تورم اثر گذار است و باهم رابطه مستقیم دارند.
سحر گلیزاده، اقتصاد24 - در دوره ریاست محمود بهمنی که از سال ۱۳۸7 تا ۱۳۹۲ ریاست بانک مرکزی را بر عهده داشت در 1800 روز مدیریت بر بانک مرکزی یعنی 5 سال ، 324 هزار میلیارد تومان نقدینگی به اقتصاد کشور تزریق شد. در دوره ریاست ولی الله سیف که از سال 1392 تا 1397 رئیس کل بانک مرکزی بود در 1800 روز مدیریت بر بانک مرکزی، بیش از 1100 هزار میلیارد تومان نقدینگی به اقتصاد کشور اضافه کرد.
اما در دوره ریاست عبدالناصر همتی که از سال 1397 تا کنون ریاست بانک مرکزی را برعده دارند تنها در 330 روز مدیریت تا خرداد 98، 377 هزار میلیارد تومان نقدینگی به اقتصاد کشور اضافه شد.
در همین رابطه هادی حق شناس کارشناس مسائل اقتصادی درباره حجم نقدینگی به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: دوره های کل ریاست روسای بانک مرکزی باید باهم یکسان باشند تا بتوان آن ها را باهم مقایسه کرد. زمانی ریاست روسای بانک مرکزی باهم قابل مقایسه است که دوران ریاست همه روسا یکسان باشد.
وی در ادامه بیان کرد: هر قدر که زمان می گذرد میزان کالا و یا خدمت توزیع شده در اقتصاد افزایش پیدا میکند همین که تعداد کالا و خدمات افزایش پیدا می کند به ازای آن باید در اقتصاد پول چاپ شود.
حق شناس در ادامه به خبرنگار اقتصاد24 گفت: اگر افزایش پول یا همان نقدینگی متناسب با تولید کالا باشد نه تنها به زیان اقتصاد نیست بلکه به نفع آن است. زمانی نقدینگی برای اقتصاد مضر است که به ازای آن کالا نباشد.
این کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: نقدینگی رابطه مستقیمی با تورم دارد اما چون نقدینگی دو بخش است که یک بخش آن پول و بخش دیگر آن شبه پول است همواره بخش افزایش پول روی تورم اثر گذار است و باهم رابطه مستقیم دارند.
حق شناس عنوان کرد: یکی از راهکارهای مقابله با نقدینگی این است که دولت ها، انظباط پولی و مالی داشته باشند یعنی متناسب با بخش واقعی اقتصاد خلق پول داشته باشند.
این کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: باید سهم دولت در اقتصاد کاهش یابد و سهم مردم در اقتصاد افزایش یابد. در هر سال نسبت به سال قبل نقدینگی در کشور افزایش می یابد. در کشور ما میزان نقدینگی بیش از بخش واقعی اقتصاد بوده است و به همین دلیل است که کشور ما با تورم های دو رقمی مواجه شده است.