تاریخ انتشار: ۱۷:۵۲ - ۰۶ آبان ۱۳۹۸

مناظره غیرمستقیم رییس دولت و سخنگوی شورای نگهبان درباره چه موضوعی است؟

گرچه کدخدایی گفته که اختلافی بین دولت و شورای نگهبان به صورت کلی وجود ندارد، اما به نظر می‌‌رسد سخنگوی شورای نگهبان تصمیم گرفته است از این پس با استفاده از ظرفیت‌های فضای مجازی در قبال انتقادات ساکت ننشیند.
f7748084-69a8-40e3-8a74-1eb16ebb8262
اقتصاد24- چند وقتی است که عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، خود را موظف به پاسخگویی می‌داند. هر کدام از اعضای دولت که چیزی بگویند و کل موضوع یا قسمتی از آن به شورای نگهبان بازگردد، به طور عمده در صفحه شخصی خود در توییتر به آن صحبت واکنش نشان می‌دهد، برخی مواقع هم در گفت‌وگو با رسانه‌ها اشاره‌هایی به موضوع می‌کند.

این گفت‌وشنودها البته اخیراً رنگ و شمایل متفاوتی به خود گرفته و بیشتر به چشم می‌آید. قصه‌ گفته‌ها و شنیده‌های اخیر، از جلسه 17 مهرماه هیات دولت آغاز شد. آنجا که حسن روحانی، رئیس‌جمهوری، بعد از حدود 2 سال که از میتینگ‌های انتخاباتی‌اش می‌گذرد بار دیگر، به وضوح، به انتخابات و نشاط سیاسی پرداخت.


مجلسی که بهترین بود و نظارت شورای نگهبان را نداشت


رئیس‌جمهوری، با اشاره به اینکه بهترین مجلس در طول تاریخ انقلاب اسلامی مجلس اول بود، گفت: «در آن مجلس نظارت به این شکل وجود نداشت و حتی شورای نگهبان و این همه دفاتر نظارتی وجود نداشت و همه از جناح‌های مختلف آمدند ثبت‌نام کردند؛ حتی منافقین هم در آن انتخابات ثبت‌نام کردند. همچنین گروه‌هایی مانند دفتر هماهنگی، نهضت آزادی و جبهه ملی نیز ثبت‌نام کردند و بهترین انتخابات و بهترین مجلس ثمره آن بود.»

صحبت‌های رئیس‌جمهوری اگرچه موجی از واکنش‌ها را به راه انداخت، اما بیش از همه واکنش شورای نگهبان به چشم آمد.

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، بدون فوت وقت اقدام به پاسخگویی کرد. او با انتقاد از صحبت‌های رئیس‌جمهوری، او را متهم کرد که بر طبل فرار از قانون می‌کوبد و در واکنش به اظهارات او در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «مطالب امروز آقای رئیس‌جمهور که خود سوگند یاد کرده پاسدار قانون اساسی باشد، یعنی نادیده انگاشتن قانون اساسی و قوانین انتخابات. از آقای رئیس‌جمهور انتظار می‌رفت تا همگان را به اجرای مُرّ قانون و احترام به آن دعوت کند، نه با هیجان سیاسی نهادهای مسئول را به عدم رعایت قانون فرا خواند.»

او ادامه داد: «ورود افراد دارای سوابق فساد اخلاقی و اقتصادی به مجلس خلاف حق‌الناس بوده و شورای نگهبان به عنوان ناظر انتخابات در قبال آن مسئول است و وظیفه خود را طبق قانون انجام خواهد داد. مقامات کشور بهتر است بر الگوی رعایت قانون تاکید کنند نه اینکه بر طبل فرار از قانون بکوبند.»


تلاش برای تعامل و انتقاد همزمان


پس از آن، در نشست خبری 22 مهرماه رئیس‌جمهوری با رسانه‌ها، روحانی در بخشی از صحبت‌های خود تاکید کرد که منظورش بد تفسیر شده است. او در ادامه با تاکید بر اینکه «من کلاً درباره عملکرد نهادها صحبت کردم» افزود: «شورای نگهبان نظارت‌کننده است نه دخالت‌کننده و دولت مجری انتخابات است، امیدواریم بهتر این کار را انجام دهد. همواره وزیر کشور و معاون اول و برخی وزرا با شورای نگهبان در ارتباط هستند. آنچه مد نظر ماست ایجاد نشاط بیشتر و آزاد بودن انتخابات است.»

روحانی البته در بخشی دیگر از صحبت‌های خود، در برابر سوال خبرنگاری که از رعایت حقوق شهروندی از او پرسید و به بازداشت‌ها اشاره کرد، بار دیگر پیکان انتقادات خود را به سمت شورای نگهبان نشانه رفت.

او با اشاره به مناسب نبودن تفسیر شورای نگهبان از اصل 113 قانون اساسی که به اختیارات رئیس‌جمهوری باز‌می‌گردد توضیح داد: «تفسیری از اصل 113 قانون اساسی از سوی شورای نگهبان ارائه شده است که تقریباً این اصل را بی‌اساس می‌کند. مردم رئیس‌جمهور را انتخاب می‌کنند که مسئول قانون اساسی باشد، نه اینکه مسئول دستگاه اجرایی باشد. شورای نگهبان تفسیر می‌کند که هر جایی بدون صاحب است رئیس‌جمهور مسئول رسیدگی به آن است.»

این گفته رئیس‌جمهوری هم بی‌پاسخ نماند و حتی زمان زیادی از بیان آن سپری نشد که کدخدایی در توییتی نوشت: «همان‌طور که اصل 113 به درستی جایگاه و اختیارات رئیس‌جمهور را معین کرده، اصل 98 نیز تفسیر را بر عهده شورای نگهبان گذاشته است، که این تفسیر عین قانون اساسی بوده و بر همگان لازم الاجراست. ضمن اینکه تفسیر اصل 113 در دوره رئیس‌جمهور قبلی در سال 1391 انجام و ابلاغ شده است.»

با وجود این سخنرانی‌های رئیس‌جمهوری و پاسخ‌های مجازی سخنگوی شورای نگهبان، وقتی از کدخدایی درباره اختلافات این 2 نهاد پرسیده شد او در جمع خبرنگاران به این پاسخ بسنده کرد: «اختلاف هیچ‌گاه وجود نداشته و تنها بیان نظرات است.»

 

تمایل به مجلسی در صدر امور یا حضور منافقان


سخنگوی شورای نگهبان در تاریخ 29 مهرماه نیز طی گفت‌وگویی که با روزنامه همشهری انجام داد درباره اظهارات رئیس‌جمهوری و تاکید بر حضور همه سلیقه‌ها در انتخابات گفت: «شاید آقای رئیس‌جمهور در خاطرشان نبوده و فراموش کرده‌اند که ما اکنون قوانین مصوب همان مجلس را اجرا می‌کنیم. اگر نظر آقای رئیس‌جمهور بر مشارکت منافقان در انتخابات است، می‌توانند برای این منظور قانون وضع کنند تا تکلیف شورای نگهبان روشن شود.»

 

گزینه‌های متنوع و سلایق متفاوت، نقطه تاکید دولتی‌ها


اما واکنش‌های کدخدایی صرفاً متوجه صحبت‌های رئیس‌جمهور نبود. روز دوشنبه 28 مهرماه هم وقتی علی ربیعی، سخنگوی دولت، تلاش کرد تا نسبت به صحبت‌های رئیس‌جمهوری درباره شورای نگهبان روشنگری کند با پیام توییتری تلویحی از طرف آقای سخنگو روبه‌رو شد.

ربیعی درباره صحبت‌های اخیر روحانی، با تاکید بر اینکه رئیس‌جمهور منکر موجودیت و قانونیت نهاد شورای نگهبان نیست، افزود: «اگر به مجلس اول اشاره می‌کند، اولاً به تکثر این مجلس توجه دارد و ثانیاً به حساسیت خودجوش ملت که با وجود نامزدهای رادیکال در آن انتخابات، بدون شورای نگهبان به رجال معتدل و صاحب‌نامی رأی دادند. الان هم با وجود شورای نگهبان این امکان مهیاست که مردم بتوانند به گزینه‌های متنوعی رأی دهند. کافی است این شورا عمل کند و اصل را بر مشارکت بگذارد.»

 

کم‌کاری دولت و نبود امید نقطه تقابل دولت و شورای نگبهان است؟


سخنگوی شورای نگهبان در واکنش به حرف‌های ربیعی لازمه مشارکت حداکثری مردم در انتخابات را افزایش امید دانست.

کدخدایی در این پاسخ توییتری نوشت: «لازمه مشارکت حداکثری مردم در انتخابات افزایش امید است. دولت محترم در این زمینه نقش محوری دارد. حل مشکلات اقتصادی مردم را امیدوار و انتخابات را پرشور می‌کند، اما صرف وقت برای حاشیه‌‌سازی و بهانه‌جویی، ضد امید و مشارکت حداکثری است.»

گرچه به گفته خود کدخدایی اختلافی بین دولت و شورای نگهبان به صورت کلی وجود ندارد، اما به نظر می‌رسد سخنگوی شورای نگهبان تصمیم گرفته است از این پس با استفاده از ظرفیت‌های فضای مجازی در قبال انتقادات ساکت ننشیند. اینکه در روزهای پیش رو که به انتخابات نزدیک می‌شویم سرانجام این صحبت‌ها و واکنش‌های توییتری چیست، بستگی به روزهای آینده دارد.

به هر حال این روزها انتقادات و البته درخواست‌های گسترده‌ای درباره رویکرد شورای نگهبان و تغییر این رویکردها مطرح است که البته تاکنون پاسخ شورای نگهبان و سخنگوی آن رعایت مر قانون از طرف این شورا بوده و شاید همین رویکرد موجب بلاتکلیفی جناح‌های سیاسی در آستانه انتخابات شده است.

منبع: اعتمادآنلاین

 
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ سخنان عجیب قالیباف درباره تحریم نفت ایران

فیلم/ صدور حکم پروندۀ چای دبش تا پایان ماه

عکس/ استوری سرمربی پرسپولیس برای امید عالیشاه

عکس/ نمایی دیدنی از ‏مسجد وکیل شیراز

عکس/ خانه وزیر جنگ مظفرالدین شاه قاجار

فیلم/ تهدید پزشکیان به استیضاح از تریبون مجلس

پاییز هزار رنگ در نصف جهان

فیلم/ حمله تند ثابتی به پزشکیان در صحنه علنی مجلس

عکس/ پاییز تماشایی و درخشان در روستای شهرستانک تهران

عکس/ رضاشاه پهلوی و احمدشاه قاجار در یک قاب

مهدی ترابی به پرسپولیس بازگشت؟

اعلام قیمت گوشت مرغ سه‌شنبه ۶ آذر +جدول

استقلال اشک لئوناردو پادوانی را درآورد

فیلم/ گلایه قالیباف از وزیر نیرو

پیشنهاد لیگ برتری برای ستاره پرسپولیس

رابعه اسکویی: اگر نمی‌آمدم جنازه‌ام به ایران می‌رسید

اسرائیل و حزب‌الله در آستانه توافق آتش‌بس

قیمت مسکن و هزینه اجاره‌نشینی در گران‌ترین منطقه تهران

عکس/ علائم پنهان یک سرطان در آقایان

فیلم/ دلیل بازگشت تتلو به ایران از زبان حسین تهی

مجلس موافق واردات خودرو‌های لوکس

رشد ۳۴ درصدی قیمت مسکن در منطقه ۲۲ تهران طی فقط دو ماه

قیمت گوسفند و گوساله تغییر کرد

سطح گردش معاملات بورسی چنگی به دل نمی‌زند

عکس/ تغییر عجیب چهره همسر اول جومونگ در ۴۳ سالگی

ماجرای برخورد مرگبار قطار با نوجوان قائمشهری چه بود؟

با بودجه ۱.۵ تا ۵ میلیارد تومان کجای تهران خانه بخریم؟ + جدول قیمت‌ها

واژگونی سرویس مدرسه و سرنوشت ۱۳ دانش‌آموز در کردستان

ادعای عجیب عضو جبهه پایداری درباره عریان شدن زنان

فیلم/ وضعیت خودرو‌های کوروش کمپانی با ارزش چند ده میلیاردی

فیلم/ ادعای عجیب سخنگوی دولت درباره کلینیک ترک بی حجابی

عکس/ سفر شمسایی، دبیر و عزیزی به بیروت

طعنه سنگین یک روزنامه اصولگرا به سعید جلیلی

متهم ردیف اول بنگاه‌داری بانک‌ها کیست؟

عکس/ استایل شیک الناز شاکردوست در جشن حافظ

عکس/ پوشش خاص بسیجیان در دیدار با رهبری

سقوط دستمزد دلاری کارگران ایرانی از ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳/ دستمزد کارگر عربستانی ۱۰ برابر و کارگران اماراتی و ترکیه‌ای، ۴ برابر دستمزد کارگر ایرانی +جدول

عکس/ قیمت فیش حج در ۵۰ سال پیش

فیلم/ توضیحات مهم سخنگو دولت درباره مذاکرات ژنو

انتظارات منفی بازار دلار کاهش پیدا کرد؟

اینفوگرافی/ ترافیک تهران بیشتر از نیویورک

فیلم/ تذکر قالیباف به بی‌نظمی نمایندگان

توییت سخنگوی دولت درباره خشونت علیه زنان

ماجرای عجیب عکس پرسنلی شناسنامه امیر تتلو

فیلم/ ۶۰ درصد ایرانیان تمایل به مهاجرت دارند

فیلم/ چمران: فاکتور پوستر‌های زاکانی را دیدم ولی رسمی نبود

معادن در ایران؛ بهشت کارفرمایان، جهنم اهالی و کارگران / بازخوانی پرونده حوادث کارگری در ایران

معنای بازگشت ترامپ برای ایران، روسیه و چین

شرط عربستان برای تعامل با آمریکای ترامپ

تاثیر اصلاح ساختار صندوق بازنشستگی بر معیشت بازنشستگان