تاریخ انتشار: ۱۲:۳۹ - ۲۶ آبان ۱۳۹۸
کمال اطهاری در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴ مطرح کرد؛

شرط کارآمدی لوایح ضد فساد دولت/ اتاق شیشه‌ای تنها راهکار مقابله با شفافیت

کمال اطهاری گفت: در مبارزه با رانت و فساد نمی‌توان با یک یا چند جهش موضوع را مهار یا حل کرد و به‌سوی توسعه گام نهاد. فساد از بطن سیستمی بیرون می‌زند که در آن سیستم انگیزه‌های فساد بیش از انگیزه‌های نوآوری پرورده می‌شود.
کمال اطهاری
اقتصاد24- بعد از حدود دو سال کار سخت معاونت حقوقی ریاست جمهوری در تدوین لایحه نحوه مدیریت تعارض منافع در انجام وظایف قانونی و ارائه خدمات عمومی، بالاخره هیئت‌وزیران در جلسه یکشنبه هفته گذشته ضمن موافقت با این لایحه آن را برای تصویب نهایی به مجلس ارسال کرد. البته این لایحه یکی از اضلاع سه‌گانه‌ای است که به لوایح سه‌گانه شفافیت، مدیریت تعارض منافع و مبارزه با فساد اداری شهره شده و دو لایحه از این سه لایحه یعنی لایحه مقابله با فساد و ارتقاء سلامت نظام اداری 21 مهرماه و دیگری لایحه شفافیت نیز 25 اردیبهشت‌ماه به تصویب هیئت‌وزیران رسید.

لوایح ضد فساد برای دولت بسیار مهم است چه آنکه بارها در طول حدوداً دو سالی که از شروع روند تدوین آن‌ها می‌گذرد بارها رئیس‌جمهور معاون اولش و بسیاری دیگر در دولت از آن‌ها به‌عنوان یکی از گام‌های اساسی دولت مستقر برای زدودن فساد و رانت دانسته‌اند به‌گونه‌ای که در آخرین مورد آن و در روز تصویب لایحه نحوه مدیریت تعارض منافع، علی ربیعی سخنگوی دولت در اکانت رسمی توییتر خود نوشت: «سه‌گانه‌های مبارزه با فساد با مشورت نخبگان و نهادهای مدنی تکمیل شد و لایحه مدیریت تعارض منافع به تصویب هیئت‌وزیران رسید. این لایحه در کنار لوایح مبارزه با فساد و شفافیت، سه‌گانه‌هایی برای مبارزه بنیانی، ساختارمند، غیرهیجانی، درازمدت و جامعه‌محور با فساد خواهد بود.»

این‌همه در شرایطی است که به گمان کارشناسان هرچند تدوین لوایح ضد فساد شفافیت، مدیریت تعارض منافع و مبارزه با فساد اداری لازم و تلاش دولت برای پوشاندن خلاءهای قانونی در مبارزه با رانت و فساد مهم است اما کافی نیست و به اتکا صرف این لوایح نمی‌توان امیدوار بود که شاخ قول فساد و رانت را شکاند و جامعیت و هم‌افزایی همه‌جانبه قانونی و عملی برای مبارزه با این دو معضل چاره کار است. برای بررسی این موضوعات خبرنگار اقتصاد24 با کمال اطهاری اقتصاددان به گفتگو نشست که در پی می‌آید:

* آیا لوایح سه‌گانه دولت برای مبارزه با رانت و فساد که آخرین آن اخیراً به تصویب هیئت‌وزیران رسید و درراه مجلس است را در مسیر زدودن رانت و فساد از چهره کشور کارگر می‌دانید؟

- خوب و بد بودن لایحه نحوه مدیریت تعارض منافع یا دو لایحه دیگر دولت برای مبارزه با فساد و رانت را نمی‌توان به‌صورت تستی پاسخ گفت و نباید شبیه آن شود که مثلاً از کارشناسی پرسیدند یارانه خوب است یا بد، کارشناس محترم گفت خوب است اما... امایی که شروط خوب بودن را توضیح می‌داد ولی تنها آن بخش خوب است را برمی‌داشتند و به شروط تحقق نمی‌پرداختند.

در تمام دنیا این نوع قوانین به‌عنوان قانون‌های نافی و سلبی محسوب می‌شوند که وجود آن‌ها بخشی از بسته بزرگ‌تر و جامع سیاستی مبارزه با رانت و فساد که خود آن نیز از یک مدل توسعه نشأت می‌گیرد، هستند.

وجود این دست قوانین لازم اما ناکافی است و اگر در قالب یک بسته جامع قوانین و دستورالعمل‌های مبارزه با رانت و فساد نباشد، نمی‌توان از پس چنین مشکلی برآمد. مثل این می‌ماند که یک کشتی بسیار بزرگ در حال غرق شدن باشد و بعد با چند قایق نجات برویم به کمک کسانی که درخطر غرق شدن قرار دارند، خب قاعدتاً تعداد کمی از آنها را می‌توانیم نجات دهیم.

اینکه بیاییم برای مبارزه با رانت و فساد قوانین سلبی و تنبیهی وضع کنیم ولی مدل اقتصادی که در آن رشد اقتصادی همراه با عدالت اجتماعی نباشد قطعا بدون کارکرد است. در اینجا هم مثل این می‌ماند با یک کشتی نامطمئن و بدون تجهیزات لازم به دل دریا بزنید، خب این کشتی در برخورد با طوفان‌های قدرتمندی که در خواهد گرفت، غرق می‌شود.

* اینکه می‌فرمایید این‌ها به‌تنهایی کفاف این مبارزه بزرگ را نمی‌دهند درست است اما بالاخره باید از یکجا شروع کرد یا نه؟! آیا لوایح ضد فساد دولت را نمی‌توان یک شروع دانست؟

- توسعه با جهش ممکن نیست و به همین ترتیب در مبارزه با رانت و فساد هم نمی‌توان با یک یا چند جهش موضوع را مهار یا حل کرد و به‌سوی توسعه گام نهاد. فساد از بطن سیستمی بیرون می‌زند که در آن سیستم انگیزه‌های فساد بیش از انگیزه‌های نوآوری پرورده می‌شود. به همین علت فساد چون انگیزه‌های قوی‌تری دارد از جاهای مختلفی خواهد جوشید. شما در برابر این جوشش‌ها با قوانینی که جامعیت لازم برای پوشش تمام آنها را نداشته باشد و سیستم نیز حائز آنچه پیش‌تر گفته شد نباشد، نمی‌توانید بایستید. اما اگر این کارها را کردید و به‌سویی رفتید که چنین قوانینی در قالب یک نقشه راه تهیه و تدوین شوند به‌گونه‌ای که تقدم و تأخر قوانین مکمل مبارزه با رانت و فساد در آن‌ها مشخص شده باشند، خواهید توانست چهره رانت و فساد را بزدایید.

تهیه، تدوین و تصویب چنین قوانینی که برای مقابله با رانت و فساد در پیش‌ازاین ارائه‌شده‌اند نشان از ملغمه‌ای از قوانین است که در اجرا نیز ناخوانا هستند. امیدوارم سرنوشت لوایح دولت برای مبارزه با فساد چنین نباشد و اگر این‌گونه بود صراحتاً باید در برابر این موضوع ایستاد و این خواست را فریاد زد که دیگر نباید این راه پیموده شده دوباره پیموده شود.

* آیا اساساً فضای غیر شفاف اقتصاد و سیاست در ایران امکان مبارزه با رانت و فساد را فراهم می‌کند و لایحه شفافیت که یکی از اضلاع سه‌گانه لوایح ضد فساد است این نقیصه را پوشش خواهد داد؟

- اینکه لایحه شفافیت دولت تا مرحله تبدیل شدن به قانون چه سرنوشتی پیدا کند و بعد از آن هم در اجرا چگونه به اجرا درآید راه زیادی در پیش دارد و بعد از آن می‌توان در رابطه با موفقیت یا عدم موفقیت آن اظهار نظر کرد اما بدون شک عدم شفافیت راه‌بند است و در این مسیر موضوع شفافیت بسیار موضوع مهمی است که در نبود یا در ضعف آن مسئله رانت و فساد کماکان در جای خود باقی خواهد ماند، زیرا دو موضوع مطالبه گری برای عملیاتی شدن یک نظام قانونی ضد رانت و فساد در قالب مجموعه قوانین لازم و موضوع نظارت بر این مسیر را تنها می‌توان از دریچه شفافیت حاصل کرد. همچنین تنها از دریچه حصول شفافیت است که می‌توان مبارزه با فساد را نظام‌مند و کارآمد کرد. این قانون مشخص و یا هر قانون دیگری در این رابطه، جدای از الزامات دیگر که برای زدودن رانت و فساد باید در دستور کار قرار گیرد، تا منتهی به یک ایجاد فضای شیشه‌ای نشود نمی‌تواند امیدوار کننده باشد.

باید همیشه در خاطر داشته باشیم که این‌همه به معنای آن است که امر تکاملی وابسته به مسیر است. باید در این مسیر سیستم‌ها آسیب‌شناسی شوند و در کنار آن مجموعه‌هایی را که از لحاظ قانونی انگیزه‌بخش فساد هستند ببینیم چگونه می‌توانیم برای زدودن رانت و فساد همراه کرد و راه را برای آنکه تمامی مجموعه‌های مرتبط با این دست قوانین قبل از وقوع رانت و فساد و نه بعدازآن در مسیر جلوگیری از این موضوع فعال شوند را در دستور کار قرار دهیم، کاری که اگرچه به نظر می‌رسد سه لایحه دولت تا حدودی در مسیر رسیدن به آن تلاش دارد اما همان‌طور که عرض کردم چنین تلاشی بدون الزامات دیگر نتیجه‌بخش نخواهد بود.

* آیا رشد مثبت یا منفی اقتصاد نیز در پیوند مستقیم با کارآمدی یا عدم کارآمدی لوایح ضد فساد مورد نظر دولت و یا قوانین دیگری ازاین‌دست هست و الزامات این‌چنینی هم برای موفقیت مبارزه با رانت و فساد در میان است؟

- سیستم‌های نوآوری در ایران و مشوق‌های آنان در حوزه‌های گوناگون همچون صنایع، خدمات و دیگر حوزه‌ها، به تعبیری سوار بر اسب پیشران خود نشده‌اند. در چنین وضعیتی کسی که در مسیر تولید ارزش‌افزوده قرار دارد به یک نوع در جریانی قرار می گیرد که بتواند بقای خود را تضمین کند و مسیر پیش روی او این اجبار را فراهم می‌کند که به‌نوعی باج‌دهی کند به سیستم بروکراتیک و اینجاست که امواج نوآوری نمی‌تواند در برابر رانت‌جویی فائق آید. حال ببینید اگر این دست قوانین نیز از مرز تصویب بگذرند تا چنین جریانی وجود دارد نمی‌توان به خروجی آن در زدودن رانت و فساد دل‌خوشی چندانی داشت.

تمام آنچه از الزامات برشمردم تنها برای کارآمدی لوایح ضد فساد خوب دولت است، اما باید توجه داشته باشیم که بسیاری قوانین دیگری نیز می‌توانند وجود داشته باشند و یا وجود دارند که خوب هستند اما انتزاعی بودن یا مجرد بودن قوانین کار را پیش نمی‌برد و کارآمدی قوانین ضد فساد و رانت زمانی عیان می‌شود که حصول نتیجه اتفاق بیافتد وگرنه به‌تنهایی خوب بودن آن‌ها که کارگر نیست. امیدوارم لوایح سه‌گانه شفافیت، مدیریت تعارض منافع و مبارزه با فساد اداری دولت در مجلس نیز تکمیل شود و به نتایج خوبی برسد اما لازم است به‌موازات آن، این دو قوه در مسیر ایجاد و هم‌افزایی قوانین جامع مبارزه با رانت و فساد گام بردارند و پیش از آن در تلاش برای ایجاد سازوکارهای قانونی و اجرایی تضمین گر تولید ارزش‌افزوده، رشد اقتصادی و عدالت اجتماعی در کشور بکوشند.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند