تاریخ انتشار: ۱۱:۱۱ - ۱۸ آذر ۱۳۹۸
در گفتگو با اقتصاد۲۴ بررسی شد؛

توسعه صادرات در تجارت با اتحادیه اوراسیا/ شکست تابوی حاشیه‌نشینی بازارهای صادراتی

فعالان اقتصادی معتقدند موافقتنامه موقت ترتیبات ترجیحی بین ایران و اوراسیا فرصت مناسبی برای ایران است و شاید این زمان برای تجارت ایران تکرار نشود، پس بهتر است بدون حاشیه سازی و به دور از بروکراسی با همکاری بخش خصوصی زیرساخت های توسعه این روابط همکاری شود.
اتحادیه اوراسیا
اقتصاد 24- باز شدن افق‌های جدید تجارت به روی ایران در شرایطی که کشور از تحریم‌های آمریکا رنج می‌برد، می‌تواند نقطه عطفی برای رشد بازرگانی، صادرات و تولید بخش خصوصی باشد تا با استفاده از شرایط تعرفه صفر واردات در اتحادیه اوراسیا، سهم خود را از بازارهای جهانی بازیابند. کالاهایی همچون مواد غذایی و کشاورزی که ایران در آن ید طولایی دارد می‌تواند به‌عنوان بخش اصلی صادرات در این منطقه آزاد مورد توجه قرار گیرد.

ایران در سال ۱۳۹۵ به کمیسیون اقتصادی اتحادیه اوراسیا پیشنهاد ایجاد یک منطقه آزاد تجاری میان ایران و این اتحادیه را ارائه کرد؛ پس از موافقت این اتحادیه و تصویب لایحه در هیات دولت، امروز شرایط برای تجار و بازرگانان ایرانی به گونه ای طراحی شده که برای ورود به بازار ۱۸۰ میلیونی این اتحادیه برنامه‌ریزی کنند.

طبق آخرین آمارها در هفت ماه نخست امسال صادرات ایران به کشورهای عضو اوراسیا با ۵۲ درصد رشد به ۴۹۰ میلیون دلار رسید و واردات ایران از اعضای این اتحادیه با سه درصد کاهش از ۷۹۲ به ۷۶۸ میلیون دلار رسید.

همچنین سهم ایران از کل حجم تجارت اوراسیا ۰٫۳ درصد و سهم اوراسیا از کل تجارت ایران با جهان دو درصد است که با امضای قرارداد موقت تجارت آزاد ایران با اوراسیا دو طرف در تلاش برای ارتقای این سهم هستند.

رقابت با رقبای قدرتمند




محدودیت‌ها در توسعه صادرات بارها از سوی فعالان اقتصادی مورد نقد قرار گرفته است. ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های توسعه صادرات برخی از کالاها موجب شده تا صادرکنندگان اعلام کنند زنگ خطر از دست رفتن بازارهای صادراتی به صدا درآمده است، چراکه سیاست‌گذاران برای تنظیم بازار داخلی، به صورت موقت صادرات برخی از کالاها را ممنوع اعلام می‌کنند و بعد از عبور از بحران نیاز داخل، مجددا اجازه صادرات می‌دهند.

این در حالی است که در بازارهای صادراتی ایران، رقبای قدرتمندی حضور دارند که از غیبت یک روزه کالاهای ایرانی استفاده کرده و در رقابت با ایران پیروز میدان می‌شوند. اگرچه این بازارها به‌راحتی از دست می‌روند؛ اما به دست آوردن مجدد آنها کار آسانی نیست.

دولت با کمک بخش خصوصی، موانع توسعه صادرات را برچیند


نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر وجود این محدودیت ها و موانع پیش روی مبادلات تجاری ایران با سایر کشورها در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصاد 24 گفت: سالهاست تجارت کشور در حوزه انتقال پول، حمل و نقل، انبارداری، سردخانه و مباحث اداری گمرک دچار کمبودها و نقص هایی است که دولت می تواند با بهره گیری از تجربیات بخش خصوصی، این موانع را جهت توسعه صادرات برچیند.

حسین سلاح ورزی درباره توافقنامه تجارت آزاد ایران با اوراسیا می گوید: اوراسیا اولین پیمان منطقه‌ای اقتصادی است که ایران با توافقات ترجیحی در آن ورود کرده است از این رو این پیمان دارای مزایای زیادی است که می تواند از چند منظر دارای اهمیت ویژه ای باشد .

بکارگیری مزیت های خاک خورده


نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: کشور‌های حوزه اوراسیا یک مجموعه جمعیت و اقتصاد قابل توجهی است که این بهترین فرصت و به کارگیری ظرفیت های تجاری ایران بشمار می رود. هرچند سال هاست که این ظرفیت ها درحال تلف شدن است.

سلاح ورزی با تاکید بر اینکه در شرایط تحریم، توسعه بازارهای صادراتی اهمیت زیادی دارد گفت: در کشور مزیت‌هایی در بخش های کشاورزی، پلیمری و سایر صنایع وجود دارد که بهترین فرصت برای حضور کالاهای ایرانی در بازار جهانی است. نگذاریم این مزیت ها خاک بخورند بلکه باید تبدیل به ارزآوری شوند.

«شرایط ارتباط ایران با کشور‌های حوزه اوراسیا و وجود شرکت‌های توانمند بخش خصوصی در کنار مزیت طبیعی و تولیدی در داخل کشور بهترین گزینه و راهکار برای توسعه تبادلات تجاری ایران با سایر کشورهاست». سلاح ورزی با بیان این مطلب ادامه داد: لیست اقلام در این توافقنامه با دقت تهیه شده و یک شرایط به طور کامل و مناسب جهت حضور و بقای ایران در بازارهای جهانی است.

ضرورت مشارکت نخبگان و فعالان اقتصادی   




ضرورت توجه به توسعه صادرات، رفع موانع داخلی، ضرورت هماهنگی سیاست‌های ارزی و تجاری، هدایت نقدینگی به سمت بخش‌های تولیدی مولد از مهم‌ترین موضوعاتی است که بارها از سوی فعالان بخش خصوصی به آنها پرداخته شده است. تصمیم‌گیران اقتصادی، واقعا اگر امروز خواهان بهبود وضعیت اقتصادی و معیشت مردم هستند، باید در پی اجرای کامل برنامه‌ای جامع و کامل با مشارکت نخبگان و فعالان اقتصادی باشند.

بهرام شکوری رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران با تأکید بر اینکه در طول سال‌های گذشته دلالی‌گری و واسطه‌گری به بلای جان اقتصاد تبدیل شده‌اند و در حال حاضر هم با یک قرن تاخیر اقدامات لازم برای اصلاحات اقتصادی در حال انجام است، به خبرنگار اقتصاد24 گفت: سالهاست  به‌رغم تأکیداتی که هم در قانون و هم از سوی مسئولان و دولت ها برای مشورت با فعالان بخش خصوصی می‌شود، هنوز این بخش پویا و قابل اعتماد نتوانسته است جایگاه خود را در توسعه تولید و تجارت کسب کند چراکه متأسفانه این مصوبات قانونی در عمل نادیده گرفته می‌شود.

رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران، کلید هدایت سرمایه به بخش تولید کشور را در گروی ایجاد جذابیت دانست و در همین زمینه افزود: متأسفانه در حال حاضر سیاست‌های تنبیهی جای معافیت‌ها و مشوق‌های صادراتی را گرفته و همین امر مانع ورود سرمایه‌گذاران به حوزه معدنی و صنایع معدنی شده است.

نااطمینانی ها را برطرف کنید


به گفته شکوری، نا اطمینانی فعالان اقتصادی از نرخ ارز را می توان به‌عنوان مهم‌ترین دغدغه فعالان اقتصادی اعلام کرد. دخالت دولت و شبه دولتی ها در قیمت گذاری، تصمیمات عجولانه و بدون تدبیر، کمبود نقدینگی و شاید ضعف دیپلماسی از مواردی است که امروز بخش خصوصی را در مقابل صادرات و تولید نگران کرده است.

وی در خصوص نقش بخش خصوصی در توسعه تجارت با کشورهای عضو اوراسیا تصریح کرد: این اولین بار است که چنین اتفاقی در حال رخ دادن است و ایران به چنین منطقه بزرگی می‌پیوندد و هیچ کس تجربه عملی در این زمینه ندارد.

شکوری ادامه داد: در مرحله نخست باید به این نکته توجه داشت که منطقه آزاد اوراسیا محصور و محدود در حوزه ما نیست. این موضوع از سویی برای ایران به دلیل تبادلات بیشتر تجاری بسیار خوب است و ازسوی دیگر برای رقابت با سایر کشورهای عضو مهم تلقی می شود، لذا نباید از هیچ اقدامی جهت توسعه روابط دریغ شود.

رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران در پایان خاطرنشان کرد: برای حفظ این بازار و ایجاد فضای رقابتی نباید از هیچ تلاشی فروگذار شود. فعالیت‌ها در این فضا باید در اختیار بخش خصوصی باشد؛ اما اگر دولت چنین فضایی را در اختیار بخش خصوصی نگذارد به نظر می رسد آینده خوبی برای ادامه و حضور در این بازار نمی توان رقم زد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ترکیب احتمالی النصر مقابل پرسپولیس

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

آغاز واریز حقوق بازنشستگان کشوری به همراه شگفتانه ۳ میلیون تومانی

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/سرمای شدید هوا در راه ایران؛ مسئولین هشیار باشند

تعطیلی کامل برنامه هسته‌ای، شرط آمریکا برای مذاکره با ایران!

این داروی گیاهی مانع از ابتلا به آلزایمر می‌شود

بیانیه ارتش لبنان درباره تحصن در جاده فرودگاه بین‌المللی بیروت

ترامپ همچنین مایل به مذاکره با تهران است

مشاور امنیت ملی آمریکا: درمورد ایران، همه گزینه ها روی میز است

زلنسکی: آماده‌ایم که مذاکره کنیم

مذاکرات درباره مرحله دوم توافق با حماس

شیخ نعیم قاسم: جلوگیری از فرود هواپیمای ایران در لبنان، اجرای تصمیم اسرائیل است

توئیت جدید حساب کاربری رهبر انقلاب به زبان عبری

پزشکیان: آیا ما به دنبال جنگ هستیم؟

فیلمی حیرت انگیز از استقرار ماهواره‌های استارلینک در مدار زمین

فیلم/۱۱ میلیون مسکن ساختیم ولی فقط ۲ میلیون نفر به مالکان مسکن اضافه شد!

فیلم/هدیه ۱۰ هزار دلاری شیخ کویتی به بازیکن زن ایرانی!

تصاویر کانکس پلیس نصب شده در نزدیکی درب کوی دانشگاه تهران

آلینا کابایوا معشوقه پوتین کیست؟

ازدحام مردم مقابل محل اقامت النصر در تهران

اطراف دانشگاه شریف هم امنیت لازم را ندارد

رئیس اتحادیه کانون‌های وکلا، وکالت اولیای دم مرحوم خالقی را عهده‌دار شد

دومینوی گرانی به بازار لوازم خانگی رسید

عذرخواهی و پیگیری‌های ویژه اعضای دولت برای دلجویی از خانواده خالقی

پدر امیرمحمد خالقی: راضی نیستیم خون فرزندمان پایمال شود

تحویل محموله بمب‌های سنگین آمریکا به تل‌آویو

معاون وزیر راه: تهدید اسرائیل به زدن هواپیمای ایرانی در صورت پرواز به سمت بیروت؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ احتمال کاهش قیمت دلار با تداوم پیش‌فروش سکه

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳

مشکلات حقوقی مادر علی انصاریان همچنان پابرجاست

سرانجامی شوم با بازی جرات و حقیقت

تهدید زن جوان توسط سارق موبایلش

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ قیمت طلا با پیش‌فروش سکه ریزشی می‌شود؟

فیلم/ شفق قطبی از ایستگاه فضایی بین‌المللی

کشف جسد سوخته زن جوان در بیابان‌های گرمدره

همه چیز در مورد سریال آبان + اسامی بازیگران

هشدار جدی به تهرانی‌ها؛ باد شدید در راه است

یک علامت شایع کمبود یُد

اختلال خواب چیست و چگونه درمان می شود؟

گیخاتو خان کیست؟| مبتکر اولین اسکناس

فیلم/ ارتباط نادر عضوی از قبیله بدوی با مردم

علائم اولیه سرطان زبان چیست؟

عکس/ چهره خاص و دیدنی دلکش دهه ۵۰ با تاج کاغذی

کمبود کدام ویتامین باعث سفیدی مو می‌شود؟

وعده سیب‌زمینی ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومانی وزارت جهاد؛ روند صعودی قیمت سیب‌زمینی ادامه دارد

درآمد‌های لرزان بودجه، خرج مُسکن یارانه‌ها / رنگین کردن سفره فقر محرومان با کالابرگ الکترونیکی

مذاکرات استقلال با ماتزاری ادامه دارد

عکس/ استایل شیک بهنوش طباطبایی با دستبند و انگشتر لاکچری

عکس/ آخرین تمرین تیم استقلال قبل از بازی با الریان

عکس/ گریم متفاوت بهزاد فراهانی و وثوقی ۵۱ سال پیش در یک فیلم سینمایی

گزارش ترک فعل بانک مرکزی روی میز دادسرای دیوان محاسبات

ماجرای هولناک کشف جسد سوخته زن جوان در بیابان‌های گرمدره

عکس/ دیدار فرهاد مجیدی و کوین یامگا در امارات