اقتصاد24 - در جریان زلزله ۲۱ آبان سال ۹۶ در کرمانشاه و وقوع بیش از ۷ هزار پسلرزه و همچنین زلزله ۶,۴ ریشتری ۴ آذر ۹۷ در این منطقه ساختار فیزیکی و ساختار اجتماعی افراد این مناطق دچار آسیب شدید شد.
در همین خصوص فاضل الیاسی گفت: مطالب زیادی در حوزه تبعات زلزله بر مسائل اجتماعی، روانشناختی، اقتصادی، فرهنگی، بهداشت، سلامت و... نوشته و منتشر شده اما بهتازگی تحقیقی انجام دادیم که در آن وضعیت سبد غذایی افراد و زندگی کانکسی را بررسی کردیم.
مدیر دفتر انجمن جامعهشناسی ایران در مناطق زلزلهزده کرمانشاه در ادامه افزود: بیشتر از ۷۰ درصد افراد زلزلهزده که مورد پرسش واقع شدند معتقد بودند سختترین زمان زندگی خودشان را سپری میکنند و در بحران غذایی به سر میبرند، بقیه نیز رضایت نداشتند و با این جواب که اوضاع بد نیست از این سؤال عبور کردند.
الیاسی در ادامه خاطرنشان کرد: بسیاری از افرادی که در این نظرسنجی شرکت داشتند اعلام میکردند که وضعیت تغذیهای مناسبی ندارند و گوشت قرمز را بیشتر از ۴۰ روز یکبار مصرف میکنند.
وی افزود: بیشتر کسانی که در جامعه آماری ما برای این تحقیق قرار داشتند این را مطرح میکردند که در طول ۱۳ ماه گذشته حتی یکبار هم گوشت ماهی مصرف نکردهاند. متأسفانه شرایط اقتصادی در این مناطق بهگونهای است که اغلب پاسخدهندگان مصرف میوه را هرماه یکبار ذکر کردهاند آنهم میوههای ارزانقیمت.
الیاسی خاطرنشان کرد: اغلب پاسخدهندگان از داشتن یک پیکنیک برای پخت غذا بهشدت گلهمند بودند زیرا آنها معتقدند با یک پیکنیک غذای یک خانواده همان تخممرغ و کنسرو پاسخگو خواهد بود
مدیر دفتر انجمن جامعهشناسی ایران در مناطق زلزلهزده کرمانشاه در ادامه افزود: اغلب خانوارها حتی یکبار هم به تفریح نرفتهاند و این موضوعی است که شرایط را کمی دشوار میکند.
وی اضافه کرد: اغلب خانوارها از تغییر آداب و رسوم صحبت کردند؛ شبنشینیها و مناسبتهای جشن تولد و غیره بسیار کمرنگ شده است. در واقع باید گفت سرمایه اجتماعی درونگروهی و درونخانوادگی کاهش پیداکرده است و نتیجه اینکه اعتماد کم شده و کسی به کسی رحم نمیکند.
الیاسی با اشاره به اینکه افراد مناطق زلزلهزده از بدهکار بودن خود بسیار مضطرب هستند، و ترس اینکه نتوانند آن را پس بدهند در صحبتهای اغلب آنها آشکار است، تصریح کرد: سالمندان و کودکان بیشتر از همه در معرض مشکل تغذیه و سوءتغذیه قرار دارند و وسیله پختوپز و مواد خوراکی لازم برای غذای آنها وجود ندارد.
منبع: آنا