تاریخ انتشار: ۱۱:۵۷ - ۰۲ دی ۱۳۹۸
در گفتگو با اقتصاد۲۴ مطرح شد؛

کلید سلامت اداری در دست خصوصی‌ها/ اظهارات وزیر صمت می‌تواند تسهیل‌گر وضعیت زنجیره تولید تا صادرات باشد

به اعتقاد فعالان بخش خصوصی، نبود اهداف مشخص در توسعه کلان اقتصادی کشور و همچنین گستردگی فساد به دلیل حجیم‌تر شدن پیکره دولت، کلاف سردرگم توسعه تولید و صادرات را پیچیده‌تر کرده است.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
مریم بهنام راد،اقتصاد۲۴ گستردگی فساد در بخش‌های مختلف دولتی به گونه‌ای ظهور کرده است که تبعات آن بر بخش‌های اقتصاد جنبره زده است. بسیاری از کارشناسان معتقدند مقصر اصلی خود دولت است و باید با سیاست گذاری مناسب و نظارت بر اجرا و هدف گذاری‌هایی که از سوی بخش خصوصی مورد تایید است، بستر توسعه را با کاهش فساد و رانت فراهم کند، کاری که تاکنون مورد غفلت واقع شده است.

تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد که در شرایط تحریمی، بخش خصوصی با وجود تعهدات سنگین حداقل نسبت به دولت وظیفه خود را بهتر انجام داده است چراکه در این بخش برنامه ریزی‌ها و مجریان اجرایی از بدنه دولت نبوده است. مسیر فساد و راه‌های نفوذ به بخش مولد از سوی بخش خصوصی مورد کنترل قرار گرفته است.

رونق تولید به معنی این است که تولیدکننده تحولی در حوزه‌های اقتصادی، مالی، مالیات، گمرک و بانکی مشاهده کند، اما به دلیل فساد در بخش‌های اجرایی و ایجاد انحصار و رانت تا به امروز چنین مسئله کمتر نمایان شده و از قانون رفع موانع تولید هم کارکرد مثبتی دیده نشده است.

درحالی که به گفته بیشتر کارشناسان، در تقسیم منابع دولتی عدالت وجود ندارد، نبود یک استراتژی و اهداف مشخص در توسعه کلان اقتصادی کشور عامل اصلی این پدیده است که از طریق افزایش تولید، رفاه عمومی ایجاد و صادرات رونق می‌یابد.

بخش خصوصی از دولت انتظار اجرای سالم قوانین را دارد. در حالی که تولید و صادرات دو بال توسعه اقتصادی کشور هستند، این دو بخش باید با هم هماهنگ باشند و در راستای یک هدف برنامه ریزی شود، اما به دلیل نبود بخش خصوصی فعال آن هم به دلیل بروکراسی‌ها و همچنین تصدی گری بیش از حد دولت همچنان با ضعف‌هایی روبروست که تاکنون دولت نتوانسته از فساد حاصل از این بی برنامگی بکاهد و در همین راستا کاهش راندمان زنجیره تولید تا صادرات و به خصوص در صنایع کشور به وضوح قابل مشاهده است.
به دنبال سلامت اداری

ضرورت سالم سازی و رعایت ضوابط قانونی موضوعی است که رضا رحمانی وزیر صنعت بر آن تاکید دارد: «در شرایط جدید، مردم می‌خواهند که دستگاه‌های دولتی، سیستم‌های سالم سازی و رعایت ضوابط قانونی را داشته باشند؛ لذا سلامت اداری و کاری و سلامت نفس را مورد تاکید دارم و مسئولان این مهم را باید رعایت و در دستور کار خود قرار دهند. بی قانونی یعنی فساد و تکلیف شرعی ما مبارزه با فساد است چرا که مردم تحمل هیچ گونه فسادی را ندارند، باید در محضر الهی و پیشگاه مردم همواره پاسخگو باشیم و از مسئولان انتظار دارم که در کنار حفظ تولید و اشتغال، مبارزه با فساد را به عنوان یک رسالت داشته باشند که خوشبختانه آمار‌ها موید این است که وزارت صمت جزو سالم‌ترین دستگاه‌های دولتی است».

وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین تصریح کرد: «تصمیمات باید جمعی اتخاذ شوند و باید جلوی تصمیمات فردی گرفته بشود». رحمانی درباره نحوه جذب نیرو در شرکت‌ها و سازمان‌های تابعه وزارت صمت نیز خاطرنشان کرد: «یکی از مواردی که ممکن است مردم را به ما بدبین کند نحوه جذب نیرو است لذا هلدینگ‌ها باید این موضوع را مراقبت کنند و حتماً فرآیند جذب نیرو به صورت مستمر کنترل شود، من به دنبال پیمان بستن با شما هستم که از طریق توسعه تولید برای جوانان، شغل ایجاد شود».
شائبه مبارزه با فساد



سیده فاطمه مقیمی، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران در همین رابطه به خبرنگار اقتصاد۲۴ گفت: به گفته وزیر صنعت تصمیمات باید جمعی گرفته شود تا سلامت اداری و سلامت کار تضمین شود، اما متاسفانه در بیشتر تصمیم گیری‌ها بخش خصوصی هیچ مشارکتی ندارد. هر روز بر شائبه فساد و همچنین دور شدن از مشارکت بخش خصوصی در بیشتر تصمیم‌های دولت با وجود استقبال‌های صورت گرفته، افزوده می‌شود.

مقیمی با تاکید بر اجرای برنامه‌های مربوط به سالم سازی سیستم‌ها و رعایت ضوابط قانونی ادامه داد: برای رسیدن به این هدف، تنها با کوچک سازی دولت می‌توانند به آن دستیابی یابند از اینرو نیازمند تقویت بخش خصوصی هستیم.

عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: باید مبنای تصمیم گیری‌ها از سوی دولت شفاف باشد و در راستای حرکت به سمت کاهش فساد و سالم سازی اداری باشد. دولت باید بداند چه چیزی را می‌خواهد تغییر دهد و آیا این تغییرات در شرایط فعلی به نفع تولید و صادرات است یا خیر؟ این سوالی است که قبل از اجرای هر برنامه و اتخاذ هر تصمیم بخش دولتی باید از خود بپرسد، اما متاسفانه در این مورد هم اهمال می‌شود.

رئیس کانون ملی زنان بازرگان ایران گفت: مجموعه تشکل‌های فعال در بخش‌های مختلف صنعت، معدن و تجارت که در اولویت آن‌ها اتاق‌های بازرگانی است می‌توانند به عنوان مشاوران اصلی در طرح‌های دولت به ویژه وزارت صنعت، نقش مهمی برای حل مشکلات و برچیدن موانع موجود در این بخش‌ها ایفا کنند، اما هنوز به این مهم دست نیافته اند و اگر هم اعتقادی بر این باور باشد نمی‌خواهند قبول کنند که رمز توسعه در دست خصوصی هاست.

مقیمی تصریح کرد: وزیر صنعت به نکاتی تاکید داشت که در شرایط فعلی می‌تواند تسهیل‌گر وضعیت زنجیره تولید تا صادرات باشد چرا که بروکراسی بیشتر و شرایط جدید بدون در نظر گرفتن ملاحظات در بخش‌های مختلف، تولید و صادرات را از مسیر اصلی خارج و این مشکل تاکنون تبعات سنگینی را به اقتصاد کشور وارد کرده است.

رئیس کانون ملی زنان بازرگان ایران گفت: شاید حفظ تولید، اشتغال و مبارزه با فساد از اهداف وزارت صنعت باشد، اما باید بپذیرند که اگر واگذاری موضوعات مهم و کلیدی در توسعه اقتصاد به ویژه در بخش‌های زنجیره تولید تا صادرات، به بخش خصوصی سپرده می‌شد قطعا این نوع مشکلات کمتر به سراغ اقتصاد کشور می‌آمد و وضعیت بخش‌های نامبرده را بیش از گذشته به مخاطره نمی‌انداخت.

این فعال بخش خصوصی گفت: قرار بود دولت کوچکتر و بخش خصوصی شکوفاتر شود، اما هنوز دولت به عنوان متصدی اصلی در بخش‌های تولید و صادرات، همچنان نبض زنجیره مهم اقتصاد را در دست دارد و بخش خصوصی هیچ اعمال نظری در بهبود شرایط نداشته است. نه اینکه ایده و طرح ندارد، خیر! اجازه بیان و مشارکت در تصمیم‌ها به این بخش داده نمی‌شود. به نوعی دولت هنوز به بخش خصوصی اعتماد ندارد و چوب این بی اعتمادی، همان وجود فساد در دولت است.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ هشدار گرمازدگی برای هفته آینده در سراسر کشور

عکس/ نمایی خاص و رویایی شهر تبریز از تفرجگاه عینالی

عکس/ چشم انداز جالب و دیده نشده از دروازه شمیران ۱۳۵ سال پیش با ستون های غول پیکر

دورکاری فعالیت ادارات خوزستان در این تاریخ

اینفوگرافی/ شاخص فلاکت استان‌ها در سال ۱۴۰۴

گزارش بورس امروز سه شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴

عکس/ حال و هوای مردم در دروازه دولت تهران ۱۰۰ سال پیش و اوایل دوره پهلوی

Kh-۵۵۵؛ موشک کروز فوق پیشرفته روسیه

عکس/ معماری بی نظیر و دیده نشده از گراند هتل قزوین ۱۰۴ سال پیش و اوایل دوره پهلوی

واکنش سخنگوی دولت به پیشنهاد ترور پزشکیان

عکسی کمیاب از جوانی کمال الملک ۱۵۰ سال پیش در حضور سلطان صاحبقران

ثبت ارزش ۲۵ هزار میلیارد ریالی در فروش روزانه بورس انرژی

فیلم/ پس از جنجال آغل، سر و کله وحید جلیلی دوباره پیدا شد!

عکس/ ژست دیده نشده حبیب الله سیاری ۳۴ سال پیش در کنار مادرش وقتی سرتیپ دوم بود

فیلم/ مرجان سلحشوری تکواندوکار کشورمان با این شیوه خبر ازدواجش را داد

این ۶ عامل باعث رکوردشکنی قیمت بیت‌کوین شد

عکس/ ژست‌های خاص و دیدنی پانته‌آ پناهی‌ها در پشت‌صحنه تاسیان

دروازه‌بان پرتغالی جواب استقلال را داد

عکس/ واکنش زهرا مددی به شایعه افغانی بودنش

جمهوری آذربایجان چه شیطنت‌هایی علیه ایران انجام می‌دهد؟

فیلم/ ادامه درگیری‌ها در استان السویدا در جنوب سوریه

فرانسه: اگر توافق نشود، مکانیسم ماشه علیه ایران فعال می‌شود

عکس/ استایل متفاوت سودابه بیضایی با اکسسوری‌های خاص و پیرسینگ

عکس/ تشکر استقلال از آرش رضاوند و محمدرضا خالدآبادی

اولین حریف تدارکاتی استقلال مشخص شد

عکس/ رونمایی از ژیان مدرن با آپشن‌های شگفت انگیز

دلیل قطعی اینترنت در جنگ ۱۲روزه از زبان سخنگوی دولت

ترامپ به پوتین اولتیماتوم ۵۰ روزه داد

فیلم/ زمان دقیق واریز کالابرگ دهک ۴ تا ۷ از زبان مهاجرانی

واکنش طلا به تنش‌های تجاری آمریکا چه بود؟

فیلم/ اخراج بیش از ۱۳۰۰ کارمند وزارت امور خارجه آمریکا

عکس/ شکایت ستاد امر به معروف از رضا رشیدپور

عکس/ دیدار خصوصی سردار سلیمانی و خانواده ۱۱ سال پیش با رهبری

بازیکن بایرن مونیخ در راه پرسپولیس؟

عکس/ ژست غمگین سردار رادان در حال سجده کردن به لباس سرلشکر سلامی

عکس صفحه اول روزنامه صداوسیما خبرساز شد

بررسی گزارش عملکرد وزارت کشور در جریان حمله اسرائیل

فیلم/ توضیحات مهاجرانی درباره رفع فیلتر تلگرام

۶ باشگاه به دنبال جذب مهدی طارمی

عکس/ باکس گل ۵۰ میلیونی سوژه داغ فضای مجازی شد

حریف تدارکاتی پرسپولیس مشخص شد

عکس/ اسب سواری الهام پاوه‌نژاد در سریال شکارگاه

عکس/ چهره دیده نشده از سید مصطفی خامنه‌ای ۵۶ سال پیش در کنار پدر

عکس/ ظاهر شوکه کننده اشرف پهلوی در کهنسالی و پیش از مرگ

عکس/ ژست احساسی و عاشقانه نرجس سلیمانی در آغوش پدر

عکس/ دیدار عراقچی و لاوروف در حاشیه اجلاس شانگهای

عکس/ چاپ اسکناس سوغاتی بریکس در تیراژ ۱۰ هزار نسخه

آخرین وضعیت پروازهای خارجی به کشور+ جدول

قرار گرفتن اقتصاد ایران در تعلیقِ دائم میان جنگ و صلح / بازسازی اقتصاد با ساختار رانتی، پروژه‌ای ناممکن است

با تعدد برند‌های بی‌نام و نشان، توسعه صنعت لوازم خانگی شوخی است/ مونتاژکاران چگونه تولیدکنندگان واقعی را سرکوب می‌کنند؟