تاریخ انتشار: ۰۹:۱۹ - ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۱ نظر
رییس کل بانک مرکزی از تداوم عرضه و تحریک تقاضا خبر داد:

بازگشت اقتصاد به ریل

روشن است که حجم منابع اختصاصی برای حمایت از بنگاه‌های تولیدی در قیاس با خسارت‌های تحمیل شده بسیار ناچیز است. مقایسه این رقم با ارقامی که دیگر کشور‌ها برای این منظور اختصاص داده‌اند نشان می‌دهد که تا چه اندازه دست دولت از منابع مالی و درآمد‌های ارزی کوتاه شده است.
بازگشت اقتصاد به ریل
اقتصاد۲۴- وحشت کرونا به جان اقتصاد جهانی افتاده است؛ بازار‌های مالی فرو ریخته و رکورد‌های تازه‌ای از نرخ بیکاری به ثبت رسیده است. کارشناسان می‌گویند بحران ناشی از این پاندمی شبیه هیچ‌یک از بحران‌های اقتصادی قبلی نیست و بنابراین وقوع سونامی رکود را در میان کشور‌ها بسیار محتمل می‌دانند. اغراق نیست اگر بگوییم که خسارت‌های ناشی از این بحران در ایران شدیدتر از سایر کشورهاست. کارشناسان نسخه‌های متفاوتی برای عبور از این بحران در کشورمان تجویز می‌کنند؛ گروهی بر ارائه بسته‌های محرک اقتصادی و تحریک تقاضا تاکید می‌کنند و گروهی دیگر حمایت از بنگاه‌های اقتصادی در جهت تداوم فعالیت‌های تولیدی آن‌ها را راهکار عبور از این بحران می‌دانند. سیاستگذار، اما معتقد است که بازگشت اقتصاد به ریل حرکت به دنبال تداوم توأمان تحرک در بخش عرضه و تحریک تقاضا اتفاق می‌افتد.

حمایت از حوزه‌های آسیب‌دیده اقتصادی قرار است با تزریق ۷۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی انجام گیرد. در صورتی که سیاستگذار نتواند به شناساسی درست و دقیق کسب‌وکار‌های آسیب‌دیده بپردازد، می‌توان انحراف در تخصیص این منابع مالی را محتمل دانست. عبدالناصر همتی، رییس بانک مرکزی در پاسخ به این نگرانی‌ها می‌گوید «این روزها، عطف به سابقه برخی عملکرد‌ها در گذشته، در خصوص سرنوشت وام ۷۵ هزار میلیارد تومانی نیز ابراز نگرانی می‌شود و بر مراقبت بیشتر جهت صرف آن در امور مولد، تاکید می‌شود. باید اعلام کنم که ثلث این مبلغ، مستقیماً به حساب خانوار‌های یارانه‌بگیر خواهد رفت و در شرایطی که مردم نیازمند به خرید بوده و فروشندگان کالا و خدمات نیز نیازمند فروش هستند، کمکی خواهد بود به راه افتادن چرخه اقتصاد. بنابراین، نگرانی از انحراف آن بی‌مورد است.»

انحراف در توزیع منابع

در صورتی که سیاستگذار بخواهد از انحراف در تخصیص منابع مالی جلوگیری کند، لازم است اطلاعات دقیقی از نحوه فعالیت بنگاه‌های اقتصادی جمع‌آوری کرده و برآورد دقیقی از خسارت‌های وارده بر کسب‌وکار‌ها انجام دهد. اعتقاد بر این است که از یک سو میزان منابع در نظر گرفته برای حمایت از مشاغل کفاف هزینه‌های تحمیل شده به صاحبان مشاغل را نمی‌دهد و از سوی دیگر احتمال تخصیص ناعادلانه این منابع مالی دور از انتظار نیست. این نگرانی از آنجا سرچشمه می‌گیرد که کارنامه فساد دولت تدبیر و امید به دلیل رانت‌های ارزی بزرگی که تخصیص داده سیاه شده است و از این منظر می‌توان نگرانی کارشناسان را کاملا بجا دانست.
 
بررسی‌های آماری حاکی از آن است که تا به امروز هزاران کارگر روزمزد کار خود را از دست داده‌اند و بسیاری از واحد‌های تولیدی دست به تعدیل نیرو زده‌اند. در صورتی که بسته‌های حمایتی دولت به نقاط اصلی آن برخورد نکند، احتمال خروج بیشتر نیرو‌های کار از چرخه اشتغالزایی کشور وجود خواهد داشت.
 
در حالی که سیاستگذار بر تخصیص منابع مالی به کسب‌وکار‌هایی که توانسته‌اند به حفظ اشتغال نیرو‌های کاری خود کمک کنند تاکید می‌ورزد، اما این احتمال وجود دارد که صاحبان مشاغل بخواهند بخشی از تسهیلات دریافتی را به سمت بازار‌های غیرمولد هدایت کنند. در این شرایط منابعی که برای مولدسازی اقتصاد تخصیص داده شده به ابزاری در جهت رونق بازار‌های غیرمولد تبدیل خواهد شد. بدیهی است در این شرایط خسارت‌های جبران‌ناپذیری بر اقتصاد تحمیل خواهد شد و خروج از بحران کنونی را دشوارتر از قبل خواهد کرد.
 
اما آنطور که رییس بانک مرکزی می‌گوید، «بخشی از مبلغ وام تخصیصی، به طور عمده به واحد‌های کوچک و متوسط تولید کالا و خدمات با اشتغال زیر ۵۰ نفر که نیروی کار خود را به تشخیص وزارت کار حفظ کرده‌اند، پرداخت خواهد شد؛ بنابراین هدف این طرح تضمین تداوم فعالیت و عرضه کالا و خدمات، توسط واحد‌های دارای شاغل و به تبع آن مولد است؛ بنابراین برای شفافیت بیشتر، اسامی واحد‌ها و مبلغ وام‌گیرندگان این وام‌ها در سایت بانک مرکزی اعلام خواهد شد.»

اعلام اسامی بنگاه‌های آسیب‌دیده

این انتظار وجود دارد که سیاستگذار در زمان اعلام اسامی بنگاه‌های تولیدی، اشاره مستقیمی به میزان خسارت‌های وارده بر آن‌ها و همچنین میزان تسهیلات دریافتی آن‌ها کند. بدیهی است انتشار هرگونه اطلاعات ناقص و نامشخص می‌تواند به نگرانی‌ها در خصوص انحراف در تخصیص منابع دامن بزند. از دیگر سو آنچه اهمیت دارد نحوه استفاده از این منابع از سوی بنگاه‌های تولیدی است. در صورتی که سیاستگذار نتواند نظارت دقیقی بر نحوه استفاده از این منابع داشته باشد، باید منتظر پیامد‌های منفی ناشی از آن که همانا رونق بازار‌های غیرمولد است، باشیم.
 
اما مهم‌ترین بخش صحبت‌های سیاستگذار پولی به نحوه هزینه‌کرد این منابع مالی برمی‌گردد. بر اساس اعلام رییس بانک مرکزی، «دولت و بانک مرکزی به دنبال تداوم عرضه از یک طرف و تحریک تقاضا از طرف دیگر و برگرداندن اقتصاد به ریل حرکت هستند». این دو اقدام قرار است با توزیع منابع مالی بین گروه‌های هدف انجام شود. در این خصوص باید به این موضوع توجه کرد که آیا سیاستگذار تنها به دنبال آن است که اعلام کند سیاست‌های لازم برای حمایت از بنگاه‌های تولیدی را اتخاذ کرده و بنابراین هرگونه انحراف در استفاده از این منابع در حوزه اختیارات وی نیست؟ یا اینکه با حفظ قدرت خرید اقشار جامعه هم به طرف عرضه اقتصاد کمک کند و هم از افزایش فقر در میان اقشار جامعه جلوگیری کند؟

بازگشت به ریل اقتصاد

کارشناسان در خصوص حمایت‌های اقتصادی در زمان بحران نظرات متفاوتی ارائه می‌دهند. اجماع کلی بر این است که اگر سیاستگذار بتواند به اتخاذ سیاست‌هایی به حفظ قدرت جامعه کمک کند، طرف تقاضای اقتصاد نیز در پاسخ به تقاضای شکل‌گرفته فعالیت خود را از سر خواهد گرفت. بدین ترتیب تاکید اصلی بر ایجاد تحرک در طرف تقاضای اقتصاد در گام نخست است. پس از آن سیاستگذار می‌تواند منابع لازم را در اختیار طرف عرضه اقتصاد قرار دهد تا بتواند نیاز‌های شکل‌گرفته برای استفاده از کالا‌های تولیدی را پاسخ دهد. با این حال اگر توجه اصلی سیاستگذار بر حمایت از طرف عرضه اقتصاد معطوف شود، زمان بیشتری لازم است تا بتوان حرکت روی ریل اقتصادی را ممکن کرد.
 
با همه این‌ها روشن است که حجم منابع اختصاصی برای حمایت از بنگاه‌های تولیدی در قیاس با خسارت‌های تحمیل شده بسیار ناچیز است. مقایسه این رقم با ارقامی که دیگر کشور‌ها برای این منظور اختصاص داده‌اند نشان می‌دهد که تا چه اندازه دست دولت از منابع مالی و درآمد‌های ارزی کوتاه شده است. بدیهی است بخش زیادی از این موضوع به دلیل تحریم‌ها اتفاق افتاده که دولت را با تنگنای شدید مالی مواجه کرده است.
 
پیش از شیوع ویروس کرونا نیز درآمد‌های ارزی دولت به واسطه کاهش صادرات نفت به کمترین مقدار خود در طول سال‌های گذشته رسیده بود. اکنون نیز در بحبوبه بحران کرونا و سقوط آزاد قیمت نفت در بازار‌های جهانی، مشکلات و چالش‌های دولت دوچندان شده است. بر این اساس می‌توان گفت پیش از شیوع کرونا نیز ضربه‌های سختی بر بدنه اقتصاد ایران وارد شده و آن را در مرز ورشکستگی قرار داده بود. اما بحران کنونی سرعت ورشکستگی اقتصاد را بیشتر کرده و بر نگرانی‌ها در خصوص مواجهه با دور تازه‌ای از آسیب‌های اجتماعی افزوده است.

اما و اگر‌های جهش تولید

یکی از موضوعاتی که در این بین با ابهام همراه است، حرکت بر مسیر جهش تولید است. در حالی که سیاستگذار بر اعمال سیاست‌هایی در جهت تحقق شعار سال اصرار می‌ورزد، اما مشخص نیست که در بحبوحه بحران کرونا و در حالی که روند کوچک شدن اقتصاد افزایش یافته، چگونه می‌توان واحد‌های تولیدی را به فعالیت واداشت. دولت از یک سو قادر به تامین سرمایه در گردش واحد‌های تولیدی نیست و از سوی دیگر بر تحقق شعار جهش تولید اصرار می‌ورزد. بدیهی است این موضوع زمانی محقق می‌شود که سایه بحران‌های موجود از سر اقتصاد ایران برچیده شود، در غیر این صورت نمی‌توان با منابع اندک دولت نسخه نجات‌بخشی برای اقتصاد ایران پیچید. آنطور که سیاستگذار پولی اعلام کرده، در سال جهش تولید باید منابع بانک‌ها و موسسات اعتباری آزاد صرف حمایت از فعالیت‌های مولد تولیدی شود. این موضوع نشان می‌دهد که تمام بار ناشی از این بحران بر دوش شبکه بانکی است. این در حالی است که نظام بانکی خود با چالش دیرینه تنگنای منابع مالی دست به گریبان است. به نظر می‌رسد مهم‌ترین سیاستی که این روز‌ها مقامات دولتی به دنبال اتخاذ آن هستند سیاست‌های انبساطی با تاکیدبر نقش بانک‌ها در اجرای آن است؛ موضوعی که می‌تواند پیامد‌های تورمی به همراه داشته باشد.
منبع: جهان صنعت
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
0
0
دوشنبه ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
عجب!
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه بر سر اوکراین

موسیمانه تا پای فسخ قرارداد با استقلال رفت

مدارس ابتدایی لواسان یکشنبه غیرحضوری شد

عکس/ مجریان صداوسیما لباس روسی بر تن کردند

روسیه از ایران خواسته به FATF بپیوندد

فیلم/ سخنگوی قوه قضاییه: در رابطه با ترور امروز افرادی شناسایی و دستگیر شدند

حضور دو بازیکن در استقلال منتفی شد

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت

رونمایی از شهر شناوری نیروی دریایی سپاه با حضور سرلشکر سلامی

رضا درویش در آستانه‌ خروج از پرسپولیس

کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند

خبر خوش درمورد پاداش پایان خدمت فرهنگیان

فیلم/ عملیات شهادت طلبانه در تل‌آویو؛ یک کشته و ۲ زخمی

مدارس مقطع ابتدایی چهار شهرستان سیستان و بلوچستان تعطیل شد

پرواز آزادی به سوی استقلال + عکس

مسمومیت گسترده پرندگان در اهواز

پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم + فیلم

فیلم/ بارش برف در زاهدان

آزادی ۲۹۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد

کارتال به پرسپولیس نزدیک شد؟

چه بلایی بر سر لباس‌های جشن‌های ۲۵۰۰ساله آمد؟

۶ انتصاب جدید مسعود پزشکیان؛ حدادعادل پُست گرفت

ایلان ماسک در کاخ سفید دفتر کار خواهد داشت

عکس/ تصاویری از غزاله اکرمی بازیگر تلویزیون

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در بلاتکلیفی

وزیر علوم: آماده اعطای بورس تحصیلی به دانشجویان عراقی هستیم

عکس/ محمدرضا گلزار با ژستی جدی در کنار مایکل جکسون قلابی

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

هوای تهران دوباره آلوده می‌شود

حمله به وزارت دفاع اسراییل با موشک بالستیک

لبنیات دوباره گران شد؟

عکس/ جمع آوری پرچم آمریکا از دانشگاه نوشیروانی بابل؟

استقبال سرمایه داران بورسی ازطلا و نقره در بورس کالا

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ افزایش قیمت طلا با چاشنی احتیاط

تاثیر فناوری‌ های نوین بر مدل های کسب و کار آینده چیست؟

عکس/ برگزاری نشست سران قوا در نهاد ریاست جمهوری

آشنایی با زیبایی‌های کاخ کرملین روسیه + عکس

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش