تاریخ انتشار: ۰۹:۱۹ - ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۱ نظر
رییس کل بانک مرکزی از تداوم عرضه و تحریک تقاضا خبر داد:

بازگشت اقتصاد به ریل

روشن است که حجم منابع اختصاصی برای حمایت از بنگاه‌های تولیدی در قیاس با خسارت‌های تحمیل شده بسیار ناچیز است. مقایسه این رقم با ارقامی که دیگر کشور‌ها برای این منظور اختصاص داده‌اند نشان می‌دهد که تا چه اندازه دست دولت از منابع مالی و درآمد‌های ارزی کوتاه شده است.
بازگشت اقتصاد به ریل
اقتصاد۲۴- وحشت کرونا به جان اقتصاد جهانی افتاده است؛ بازار‌های مالی فرو ریخته و رکورد‌های تازه‌ای از نرخ بیکاری به ثبت رسیده است. کارشناسان می‌گویند بحران ناشی از این پاندمی شبیه هیچ‌یک از بحران‌های اقتصادی قبلی نیست و بنابراین وقوع سونامی رکود را در میان کشور‌ها بسیار محتمل می‌دانند. اغراق نیست اگر بگوییم که خسارت‌های ناشی از این بحران در ایران شدیدتر از سایر کشورهاست. کارشناسان نسخه‌های متفاوتی برای عبور از این بحران در کشورمان تجویز می‌کنند؛ گروهی بر ارائه بسته‌های محرک اقتصادی و تحریک تقاضا تاکید می‌کنند و گروهی دیگر حمایت از بنگاه‌های اقتصادی در جهت تداوم فعالیت‌های تولیدی آن‌ها را راهکار عبور از این بحران می‌دانند. سیاستگذار، اما معتقد است که بازگشت اقتصاد به ریل حرکت به دنبال تداوم توأمان تحرک در بخش عرضه و تحریک تقاضا اتفاق می‌افتد.

حمایت از حوزه‌های آسیب‌دیده اقتصادی قرار است با تزریق ۷۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی انجام گیرد. در صورتی که سیاستگذار نتواند به شناساسی درست و دقیق کسب‌وکار‌های آسیب‌دیده بپردازد، می‌توان انحراف در تخصیص این منابع مالی را محتمل دانست. عبدالناصر همتی، رییس بانک مرکزی در پاسخ به این نگرانی‌ها می‌گوید «این روزها، عطف به سابقه برخی عملکرد‌ها در گذشته، در خصوص سرنوشت وام ۷۵ هزار میلیارد تومانی نیز ابراز نگرانی می‌شود و بر مراقبت بیشتر جهت صرف آن در امور مولد، تاکید می‌شود. باید اعلام کنم که ثلث این مبلغ، مستقیماً به حساب خانوار‌های یارانه‌بگیر خواهد رفت و در شرایطی که مردم نیازمند به خرید بوده و فروشندگان کالا و خدمات نیز نیازمند فروش هستند، کمکی خواهد بود به راه افتادن چرخه اقتصاد. بنابراین، نگرانی از انحراف آن بی‌مورد است.»

انحراف در توزیع منابع

در صورتی که سیاستگذار بخواهد از انحراف در تخصیص منابع مالی جلوگیری کند، لازم است اطلاعات دقیقی از نحوه فعالیت بنگاه‌های اقتصادی جمع‌آوری کرده و برآورد دقیقی از خسارت‌های وارده بر کسب‌وکار‌ها انجام دهد. اعتقاد بر این است که از یک سو میزان منابع در نظر گرفته برای حمایت از مشاغل کفاف هزینه‌های تحمیل شده به صاحبان مشاغل را نمی‌دهد و از سوی دیگر احتمال تخصیص ناعادلانه این منابع مالی دور از انتظار نیست. این نگرانی از آنجا سرچشمه می‌گیرد که کارنامه فساد دولت تدبیر و امید به دلیل رانت‌های ارزی بزرگی که تخصیص داده سیاه شده است و از این منظر می‌توان نگرانی کارشناسان را کاملا بجا دانست.
 
بررسی‌های آماری حاکی از آن است که تا به امروز هزاران کارگر روزمزد کار خود را از دست داده‌اند و بسیاری از واحد‌های تولیدی دست به تعدیل نیرو زده‌اند. در صورتی که بسته‌های حمایتی دولت به نقاط اصلی آن برخورد نکند، احتمال خروج بیشتر نیرو‌های کار از چرخه اشتغالزایی کشور وجود خواهد داشت.
 
در حالی که سیاستگذار بر تخصیص منابع مالی به کسب‌وکار‌هایی که توانسته‌اند به حفظ اشتغال نیرو‌های کاری خود کمک کنند تاکید می‌ورزد، اما این احتمال وجود دارد که صاحبان مشاغل بخواهند بخشی از تسهیلات دریافتی را به سمت بازار‌های غیرمولد هدایت کنند. در این شرایط منابعی که برای مولدسازی اقتصاد تخصیص داده شده به ابزاری در جهت رونق بازار‌های غیرمولد تبدیل خواهد شد. بدیهی است در این شرایط خسارت‌های جبران‌ناپذیری بر اقتصاد تحمیل خواهد شد و خروج از بحران کنونی را دشوارتر از قبل خواهد کرد.
 
اما آنطور که رییس بانک مرکزی می‌گوید، «بخشی از مبلغ وام تخصیصی، به طور عمده به واحد‌های کوچک و متوسط تولید کالا و خدمات با اشتغال زیر ۵۰ نفر که نیروی کار خود را به تشخیص وزارت کار حفظ کرده‌اند، پرداخت خواهد شد؛ بنابراین هدف این طرح تضمین تداوم فعالیت و عرضه کالا و خدمات، توسط واحد‌های دارای شاغل و به تبع آن مولد است؛ بنابراین برای شفافیت بیشتر، اسامی واحد‌ها و مبلغ وام‌گیرندگان این وام‌ها در سایت بانک مرکزی اعلام خواهد شد.»

اعلام اسامی بنگاه‌های آسیب‌دیده

این انتظار وجود دارد که سیاستگذار در زمان اعلام اسامی بنگاه‌های تولیدی، اشاره مستقیمی به میزان خسارت‌های وارده بر آن‌ها و همچنین میزان تسهیلات دریافتی آن‌ها کند. بدیهی است انتشار هرگونه اطلاعات ناقص و نامشخص می‌تواند به نگرانی‌ها در خصوص انحراف در تخصیص منابع دامن بزند. از دیگر سو آنچه اهمیت دارد نحوه استفاده از این منابع از سوی بنگاه‌های تولیدی است. در صورتی که سیاستگذار نتواند نظارت دقیقی بر نحوه استفاده از این منابع داشته باشد، باید منتظر پیامد‌های منفی ناشی از آن که همانا رونق بازار‌های غیرمولد است، باشیم.
 
اما مهم‌ترین بخش صحبت‌های سیاستگذار پولی به نحوه هزینه‌کرد این منابع مالی برمی‌گردد. بر اساس اعلام رییس بانک مرکزی، «دولت و بانک مرکزی به دنبال تداوم عرضه از یک طرف و تحریک تقاضا از طرف دیگر و برگرداندن اقتصاد به ریل حرکت هستند». این دو اقدام قرار است با توزیع منابع مالی بین گروه‌های هدف انجام شود. در این خصوص باید به این موضوع توجه کرد که آیا سیاستگذار تنها به دنبال آن است که اعلام کند سیاست‌های لازم برای حمایت از بنگاه‌های تولیدی را اتخاذ کرده و بنابراین هرگونه انحراف در استفاده از این منابع در حوزه اختیارات وی نیست؟ یا اینکه با حفظ قدرت خرید اقشار جامعه هم به طرف عرضه اقتصاد کمک کند و هم از افزایش فقر در میان اقشار جامعه جلوگیری کند؟

بازگشت به ریل اقتصاد

کارشناسان در خصوص حمایت‌های اقتصادی در زمان بحران نظرات متفاوتی ارائه می‌دهند. اجماع کلی بر این است که اگر سیاستگذار بتواند به اتخاذ سیاست‌هایی به حفظ قدرت جامعه کمک کند، طرف تقاضای اقتصاد نیز در پاسخ به تقاضای شکل‌گرفته فعالیت خود را از سر خواهد گرفت. بدین ترتیب تاکید اصلی بر ایجاد تحرک در طرف تقاضای اقتصاد در گام نخست است. پس از آن سیاستگذار می‌تواند منابع لازم را در اختیار طرف عرضه اقتصاد قرار دهد تا بتواند نیاز‌های شکل‌گرفته برای استفاده از کالا‌های تولیدی را پاسخ دهد. با این حال اگر توجه اصلی سیاستگذار بر حمایت از طرف عرضه اقتصاد معطوف شود، زمان بیشتری لازم است تا بتوان حرکت روی ریل اقتصادی را ممکن کرد.
 
با همه این‌ها روشن است که حجم منابع اختصاصی برای حمایت از بنگاه‌های تولیدی در قیاس با خسارت‌های تحمیل شده بسیار ناچیز است. مقایسه این رقم با ارقامی که دیگر کشور‌ها برای این منظور اختصاص داده‌اند نشان می‌دهد که تا چه اندازه دست دولت از منابع مالی و درآمد‌های ارزی کوتاه شده است. بدیهی است بخش زیادی از این موضوع به دلیل تحریم‌ها اتفاق افتاده که دولت را با تنگنای شدید مالی مواجه کرده است.
 
پیش از شیوع ویروس کرونا نیز درآمد‌های ارزی دولت به واسطه کاهش صادرات نفت به کمترین مقدار خود در طول سال‌های گذشته رسیده بود. اکنون نیز در بحبوبه بحران کرونا و سقوط آزاد قیمت نفت در بازار‌های جهانی، مشکلات و چالش‌های دولت دوچندان شده است. بر این اساس می‌توان گفت پیش از شیوع کرونا نیز ضربه‌های سختی بر بدنه اقتصاد ایران وارد شده و آن را در مرز ورشکستگی قرار داده بود. اما بحران کنونی سرعت ورشکستگی اقتصاد را بیشتر کرده و بر نگرانی‌ها در خصوص مواجهه با دور تازه‌ای از آسیب‌های اجتماعی افزوده است.

اما و اگر‌های جهش تولید

یکی از موضوعاتی که در این بین با ابهام همراه است، حرکت بر مسیر جهش تولید است. در حالی که سیاستگذار بر اعمال سیاست‌هایی در جهت تحقق شعار سال اصرار می‌ورزد، اما مشخص نیست که در بحبوحه بحران کرونا و در حالی که روند کوچک شدن اقتصاد افزایش یافته، چگونه می‌توان واحد‌های تولیدی را به فعالیت واداشت. دولت از یک سو قادر به تامین سرمایه در گردش واحد‌های تولیدی نیست و از سوی دیگر بر تحقق شعار جهش تولید اصرار می‌ورزد. بدیهی است این موضوع زمانی محقق می‌شود که سایه بحران‌های موجود از سر اقتصاد ایران برچیده شود، در غیر این صورت نمی‌توان با منابع اندک دولت نسخه نجات‌بخشی برای اقتصاد ایران پیچید. آنطور که سیاستگذار پولی اعلام کرده، در سال جهش تولید باید منابع بانک‌ها و موسسات اعتباری آزاد صرف حمایت از فعالیت‌های مولد تولیدی شود. این موضوع نشان می‌دهد که تمام بار ناشی از این بحران بر دوش شبکه بانکی است. این در حالی است که نظام بانکی خود با چالش دیرینه تنگنای منابع مالی دست به گریبان است. به نظر می‌رسد مهم‌ترین سیاستی که این روز‌ها مقامات دولتی به دنبال اتخاذ آن هستند سیاست‌های انبساطی با تاکیدبر نقش بانک‌ها در اجرای آن است؛ موضوعی که می‌تواند پیامد‌های تورمی به همراه داشته باشد.
منبع: جهان صنعت
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
0
0
دوشنبه ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
عجب!
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر