تاریخ انتشار: ۱۱:۲۹ - ۱۰ بهمن ۱۳۹۷
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

14 هزار تومان یارانه پنهان برای هر لیتر بنزین/ با 427 هزار میلیارد تومان کمک دولت، چه کارهای دیگری می‌توان انجام داد؟

در شرایطی که صحبت از یارانه پنهان بنزین بالا گرفته بود اما کمیسیون تلفیق بودجه 98 هرگونه تغییر در قیمت و میزان سهمیه بنزین در سال آینده را رد کرد؛ اما این سوال مطرح می‌شود که عدد کل این یارانه پنهان در سال چقدر است و با آن چه کارهایی می‌توان انجام داد؟
اتوبوس شهری
اقتصاد24 ، سپیده اشرفی- مساله رساندن قیمت بنزین به نرخ FOB خلیج فارس بحث امروز و دیروز نیست. حتی قبل از آنکه قانون هدفمندی یارانه‌ها اجرایی شود هم صحبت از آن بود. قرار بود هر سال مبلغی به قیمت بنزین افزوده شود تا در نهایت طبق قانون هدفمندی یارانه‌ها، قیمت حامل‌های انرژی به ۹۵ درصد نرخ فوب خلیج فارس برسد.

اما در سال‌های فعالیت دولت احمدی نژاد به دلیل تخلف از قانون و افزایش 40 درصدی بنزین در یک سال، در نهایت این طرح به سمت و سوی دیگری رفت و در سال‌های بعد دولت‌ها برای مهار تورم احتمالی جلوی افزایش قیمت بنزین را گرفتند و آن را در عدد هزار تومان فعلی تثبیت کردند.

در اوایل آبان ماه ایسنا نوشته بود که «تولید بنزین طبق قیمت پایه فوب خلیج فارس ٤٧سنت، چیزی حدود ٦١١٠ تومان و با احتساب هزینه‌های توزیع آن حداقل ٧‌ هزار تومان با قیمت ارز آزاد برای دولت آب می‌خورد.» اما حالا با گذشت همین سه ماه، قیمت بنزین در فوب، دو برابر شده و به 1.38 تا 1.44 دلار رسیده است، یعنی با حساب هزینه‌های توزیع، چیزی نزدیک به 15 هزار تومان باید برای قیمت فوب خلیج فارس در نظر گرفت؛ یعنی هر ایرانی در شرایط فعلی، چیزی نزدیک به 14 هزار تومان یارانه پنهان در حوزه بنزین دریافت می‌کند.





 

شاید بتوان همین مساله را هم عاملی برای مطرح شدن پیشنهادهایی مانند ارائه یارانه بنزین به هر ایرانی دانست؛ طرح‌هایی که اگرچه به نتیجه هم نرسید اما در نهایت نشان می‌داد که یک خلاء در حوزه بنزین و قیمت آن وجود دارد.

طرح مرکز پژوهش‌ها هم یکی از همان طرح‌هایی است که در تلاش برای پر کردن این خلاء بود. یک سال قبل بود که این مرکز پیشنهادی در خصوص احیای سهمیه‌بندی بنزین ارائه کرد. کاهش آثار تورمی افزایش قیمت حامل‌های انرژی بر درآمدها، تحقق عدالت بیشتر در تخصیص یارانه سوخت و وجود ابزارهای لازم برای پیشگیری از مفاسد احتمالی سهمیه‌بندی، سه دلیل مرکز پژوهش‌های مجلس برای ارائه پیشنهاد احیای بنزین دو نرخی بود.

با این حال، مساله یارانه‌های پنهان از زمانی دوباره بر سر زبان‌ها افتاد که رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس جمهور صحبت‌هایی در خصوص پرداخت بیش از 900 هزار میلیارد تومان یارانه پنهان در سال بیان کردند.

آنطور که در اوایل امسال اعلام شد، متوسط مصرف روزانه بنزین در ایران ۸۳.۶ میلیون لیتر است، یعنی رقمی در حدود 30.5 میلیارد لیتر در سال. اگر دولت برای هر لیتر، 14 هزار تومان یارانه پنهان بدهد، به این معناست که در یک سال 427 هزار میلیارد تومان یارانه پنهان در حوزه بنزین به مردم می‌دهد.



با 427 هزار میلیارد تومان یارانه پنهان بنزین چه کارهایی می‌توان انجام داد؟


اما اهمیت این عدد در عمل چقدر است؟ برابر آمارها 90 درصد جابجایی بار و مسافر در کشور از طریق جاده‌ها صورت می‌گیرد و طبق برآورد خود دولت، سالانه حدود 10 هزار میلیارد تومان اعتبار برای این حوزه مورد نیاز است، یعنی یارانه پنهان حوزه بنزین نزدیک به 50 برابر کل بودجه حوزه حمل و نقل است.

از طرفی، ایران با 800 هزار تصادف جاده‌ای در سال از حیث آمار در رتبه اول مرگبارترین حوادث جاده‌ای در جهان قرار دارد. این در حالی است که دولت می‌تواند پول یارانه پنهان را به حوزه حمل و نقل تزریق کند و اتوبوس‌های نو و استانداردی برای جلوگیری از حوادثی به کار ببرد که نظیر آن در مورد کشته شدن 13 سرباز در حادثه جاده‌ای نی‌ریز و نیز حادثه واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد روی داد.

چند ماه قبل بود که یک کارشناس صنعت حمل و نقل میانگین قیمت اتوبوس‌های بین شهری را 700 تا 850 میلیون تومان برآورد کرده بود. اگر همین قیمت را مبنا قرار دهیم، باید گفت که دولت با بودجه یارانه پنهان می‌تواند با میانگین قیمتی 750 میلیون تومان برای هر  دستگاه اتوبوس، حدود 570 دستگاه اتوبوس نو خریداری و آن را وارد ناوگان حمل و نقل عمومی کند.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

تعطیلی گسترده مدارس و ادارات استان‌های کشور در روز سه‌شنبه ۷ اسفند

عکس/ روحانی افغان: افغان‌ها در ایران حق مالکیت دارند!

عکس/ شباهت شوکه کننده امین حیایی به مادرش

اینفوگرافی/ تنها ۴ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس حامی استیضاح همتی

عکس/ استایل متفاوت مازیار لرستانی و خسرو شکیبایی ۳۳ سال پیش با اکسسوری و عینک لاکچری

عکس/ نقشه با جزییات ایران ۲۷۸ سال پیش در زمان سلسله افشاری

عکس/ لامبورگینی میورا ۵۳ سال پیش در خیابان فردوسی تهران

عکس/ استایل گنگ النازشاکردوست و لیلا اوتادی با دستمال سر و کلاه جنگی

عکس/ جولان خودرو‌های خارجی ۷۲ سال پیش در خیابان‌های تهران

عکس/ چشم انداز شگفت انگیز از مقبرۀ کوروش کبیر ۹۷ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چکاد؛ راهکار امن و نوین بانک ملی ایران برای صدور چک

عکس/ پلمپ ۱۵۰ بوتیک در تهران ۴۰ سال پیش توسط کمیته

استقبال پر شور بازدید کنندگان از غرفه شرکت نفت ایرانول در سومین نمایشگاه اختصاصی تجارت با اوراسیا/توسعه صادرات پایدار اولویت اساسی ایرانول

دستیابی به دانش طراحی و ساخت شیر‌های کنترلی پیشرفته با حمایت شرکت پتروشیمی اروند

عکس/ چهره خاص نیوشا ضیغمی قبل از عمل زیبایی

استقلال در به در سرمربی برای دربی

امضای تفاهم‌نامه اولین میزبانی مسابقات مقدماتی جام جهانی فوتبال خیابانی در کیش

خط و نشان پلیس برای چهارشنبه آخر سال

بیمه نوین حامی اصلی اولین مسابقه هوش مصنوعی دانشگاه تهران

آیا قیمت طلا اصلاح می‌شود؟

گزارش عملکرد چشمگیر بیمه نوین در دوره یک ماهه منتهی به پایان بهمن ماه

نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران: خدمت به جامعه ایثارگری باید همراه با اخلاص باشد

فیلم/ ناپدید شدن کوهنورد ۴۷ ساله در توچال

عوامل روشن نشدن موتور سیکلت و روش‌های تعمیر آن

عکس/ بازار آستارا در گیلان حدود ۵۴ سال پیش

گزارش بورس امروز سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳

عیدی بازنشستگان ۱۴۰۴ برابر با قیمت یک جفت کفش

تنها غایب قطعی پرسپولیس برای دربی ۱۰۵

عکس/ تغییر باورنکردنی چهره زیبا بروفه با استایل زمستانی

بیمه ابزار کلیدی در مدیریت ریسک مطلوب

صدور حکم نهایی ۴۴ متهم پرونده چای دبش

همسران دردسرساز علیه استقلال و پرسپولیس

فیلم/ حمله تند یک نماینده به جلیلی در صحن مجلس

اعلام شعار دربی ۱۰۵ از سوی سازمان لیگ

زمستان رویایی در آستارا

زیدآبادی: روسوفیل‌های وطنی احساس شرم نمی‌کنند؟

دستگیری عده‌ای در پی فراخوان تجمع ۲۵ بهمن برای رفع حصر

عکس/ نمایی خارق العاده از دروازه شمیران ۹۳ سال پیش در یک روز برفی

واعظی: در جهان امروز سیاست در خدمت اقتصاد است

تهران _ مسکو؛ بزنگاه دوباره برای وزن کشی روابط

خطر جدی فرونشست زمین در تهران

جاده چالوس تا اطلاع بعدی مسدود است

قیمت جدید آپارتمان در مناطق ۴ و ۵ تهران از تهرانپارس تا جنت آباد+ جدول

واکنش تند و صریح پزشکیان به استیضاح همتی

احتمال فروش دوباره دلار به هر ایرانی؛ هر شهروند ۲۱۰۰

پیش‌بینی هولناک از روند افزایش قیمت مسکن در سال ۱۴۰۴

عکس/ موتورسواری داریوش با دخترش ۳۳ سال پیش

مصرف ساعتی ۳.۵ میلیون مترمکعب گاز در تهران

جدیدترین قیمت خانه در شهریار اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت نفت بعد از تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران جهشی شد

پشت پرده پتروشیمی تبریز؛ زنگ خطر یا یک نوسان طبیعی؟

معرفی خودرو پژو ۵۰۸ L با جعبه دنده ۸ سرعته اتوماتیک AT + عکس

سایه سهمگین دلار و طلا بر سر مسکن

فیلم/ زن میانسال زورگیر خیابان پیروزی با بخشید

فیلم/ ریزش پل در کره جنوبی قربانی گرفت

عکس/ رستوران گردی شبنم قلی خانی با کت ساتن چندرنگ

١۵ مربی ایرانی استقلال در تاریخ دربی

تیر خلاص مجلس به مستاجران با انفجار قیمت خانه در نوروز ۱۴۰۴

فیلم/ توضیحات قوه قضائیه در مورد پرونده قتل امیر محمد خالقی

فیلم/ سایت‌های غیرمجاز فروش طلا مسدود می‌شوند