تاریخ انتشار: ۱۱:۰۰ - ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد؛

دولت علاقه‌ای به صادرات مواد معدنی ندارد!/ هشدار درباره رکود در تولید محصولات معدنی

رئیس انجمن سنگ آهن گفت: نحوه قیمت گذاری و سیاست‌های دولت مبنی بر کاهش صادرات مواد معدنی و محصولات زنجیره فولاد ضربه سنگینی به بخش معدن کشور وارد می‌کند که برای احیای مجدد آن باید هزینه هنگفتی پرداخت شود.
سنگ معدنی
اقتصاد۲۴- از ابتدای سال تاکنون شاهد برگزاری جلسات در سطوح کارشناسی به منظور چکش کاری تعیین ضرایب جدید محصولات زنجیره فولاد بودیم.

تعیین قیمت و ضرایب محصولات زنجیره فولاد این روز‌ها به چالشی اساسی فراروی تولیدکنندگان سنگ آهن و فولادسازان تبدیل شده و با وجود برگزاری جلسات متعدد در این زمینه بین دو طرف، اما تاکنون نتیجه‌ای حاصل نشده است؛ در نهایت و با دخالت مستقیم معاونت معدنی وزارت صمت، قرار است نظر کارشناسی وزارتخانه در این زمینه با برگزاری جلسات متعدد تعیین‌کننده باشد.

با برگزاری این جلسات، فولادی‌ها و معدنی‌ها در مبانی اصلی به توافق رسیده بودند و نسبت به روز‌های نخست نظر‌ها و آراء را تعدیل کرده بودند. در نهایت، اما با اینکه دیدگاه بسیار به هم نزدیک شده بود و بین ۵ تا ۶ درصد در هر یک از ضرایب سنگ آهن دانه بندی، کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی اختلاف نظر بین دو طرف وجود داشت، اما اکنون اعداد نزدیکتری را پیشنهاد داده اند.

بیش از دو ماه می‌گذرد و هنوز اعداد نهایی محصولات معدنی که بار‌ها مورد بحث و تبادل نظراز سوی وزارت صنعت، انجمن فولادی‌ها و تشکل‌های معدنی به ویژه سنگ آهن قرار گرفته، اعلام نشده است. در همین رابطه مهرداد اکبریان، رییس انجمن سنگ آهن در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: در ادامه جلسات پی در پی، به مبانی مشترک قیمت گذاری محصولات زنجیره تولید فولاد رسیده ایم.

رئیس انجمن تولیدکنندگان سنگ آهن ایران که به نمایندگی از معدنی‌ها در این جلسات حضور داشته می‌گوید: این انجمن تاکنون همه تلاش خود را برای ارائه راهکار بهتر و مناسب‌تر در این زمینه انجام داده است، اما اگر احیانا راهکار اشتباه در این جلسات انتخاب شود به ضرر کل زنجیره فولاد خواهد بود.

اکبریان گفت: در روز‌های ابتدایی این جلسات فاصله زیادی در تعیین نرخ محصولات معدنی وجود داشت، اما در حال حاضر، نسبت‌ها به هم نزدیک شده است و این تفاهم در تعیین قیمت محصولات می‌تواند آینده خوبی را برای این بخش تضمین کند. از اینرو وزارت خانه برای تعیین و تصویب نهایی قیمت‌ها کار سختی علی رغم کاهش حداکثری فاصله نظرات تمام طرفین حاضر در این جلسات، پیش رو نخواهد داشت.

رییس انجمن سنگ آهن درباره کارگروهی که قرار بود برای تعیین قیمت و ضرایب مشخص شود نیز گفت: این کارگروه  متشکل از ۴ تشکل شامل نماینده انجمن سنگ آهن ایران، نماینده خانه معدن ایران و نماینده اتاق بازرگانی ایران و نماینده انجمن فولاد ایران است.

بیشتر بخوانید: بحران محدودیت‌ها در چرخه زنجیره فولاد

اکبریان ادامه داد: در این جلسات، معدنی‌ها و فولادی‌ها پیشنهادات خود را اعلام کردند و اتاق بازرگانی نیز با نظر کارشناسی شده مبنی بر حد وسط پیشنهاد‌های هر دو طرفین، پیشنهاد قیمت خود را ارائه کرده است و اکنون منتظر اعلام قیمت نهایی از سوی وزارت صمت هستند.

اکبریان یادآور شد: سنگ آهن ماده اولیه تولید کنسانتره و فولاد‌سازی است و تضعیف بخشی از این زنجیره می‌تواند تضعیف کل زنجیره را به دنبال داشته باشد.

وی تصریح کرد: تصمیم عادلانه می‌تواند آرامش را حداقل برای یک سال به کل زنجیره بازگرداند اما هرگونه راهکار اشتباه می‌تواند به ظهور بازار‌های سیاه دامن بزند.

راهکار‌های حفظ بازارمحصولات معدنی

اکبریان در پاسخ به این سوال که چه راهکاری برای جلوگیری از رکود در این بخش پیشنهاد می‌شود؟ گفت: پیشنهاد رهاسازی کامل قیمت‌ها قبل‌تر طی نامه‌ای رسمی به وزارت صمت ارائه شده است، چراکه ضروت دارد همه زنجیره فولاد از جمله سنگ آهن، گندله، آهن اسفنجی و ... تا شمش بر مبنای قیمت‌های فوب و بین‌المللی قیمت‌گذاری شوند.

رئیس انجمن سنگ آهن ایران افزود: در این صورت عوامل متعدد به ویژه سلایق مسوولان تاثیری در موازنه قیمت‌ها نخواهد داشت. البته این بدان معنی است که شاخص، قیمت‌های جهانی باشد و قیمت‌ها بر مبنای دلار محاسبه شود، اما حدود ۱۰ درصد تخفیف برای بازار داخل در نظر گرفته شود.

اکبریان گفت: اگر دولت همچنان اصرار بر فروش محصولات بر مبنای نرخ شمش داخلی فولاد داشت، آنگاه درصد قیمت‌های محصولات از شمش فولاد باید بالاتر از میزان فعلی باشد.

وی اظهار کرد: به عنوان نمونه پیشنهاد ما برای قیمت کنسانتره، ۲۱ درصد قیمت شمش فولاد با نرخ فوب بین‌المللی است، نه قیمتی که دستوری تعیین شده باشد.

رئیس انجمن سنگ آهن ایران خاطرنشان کرد: در این صورت با افزایش یا کاهش نرخ دلار یا قیمت‌های فولاد در سطح جهان، قیمت تولیدات داخلی نوسان خواهد داشت و حتی با از بین رفتن کرونا وبازگشت تعادل به تجارت جهانی و یا با برداشته شدن تحریم‌ها قیمت‌های درنظر گرفته شده در قبال قیمت‌های جهانی خیلی متفاوت نخواهد بود.

اکبریان گفت: در سال‌های گذشته یکی از ناراحتی‌های اصلی ما این بود که دولت بدون انجام کار کارشناسی و مشورت با بخش خصوصی و صاحبان صنایع و معادن، خود به صورت دستوری نرخ‌ها و ضرایب را اعلام می‌کرد.

به گفته این مقام صنفی، امسال کار کارشناسی به اندازه کفایت انجام شده است و باید ضرایب جدید اعلام شود. اکنون دو طرف یعنی انجمن سنگ آهن و انجمن فولاد روی مبانی و اصول به توافق رسیده اند و صحبت‌های کنونی درباره اعداد و ارقام است و باید کارشناسان در هر حوزه راجع به رابطه و منطقی که به آن عدد خاص ختم می‌شود، صحبت و بحث کنند.

رئیس انجمن سنگ آهن تصریح کرد: مقرر شده ضرایب محصولات زنجیره فولاد بر مبنای درصدی از شمش فولاد خوزستان تغییر کند و هر چند پیشنهاد فولادی‌ها ثبات ضرایب بوده، اما پیشنهاد انجمن سنگ آهن و همچنین کمیسیون معدنی اتاق بازرگانی افزایش ضرایب است. از این رو معدل نهایی ضریب نرخ محصولات معدنی از سوی وزارت صمت مطابق با نظرات فولادی‌ها و معدنی‌ها است.

دولت علاقه‌ای به افزایش صادرات مواد معدنی ندارد

اکبریان در پاسخ به این سوال اقتصاد ۲۴ که آینده بازار محصولات معدنی چگونه ارزیابی می‌شود؟ گفت: با توجه به شرایط سیاست خارجی و نحوه حفظ بازار در این شرایط و همچنین رکود اقتصادی حاصل از پاندومی کرونا و محدودیت‌های آن خیلی روی صادرات مواد معدنی نمی‌توان حساب کرد به خصوص اینکه سیاست‌های داخلی و محدودیت‌های آن نشان می‌دهد که دولت برای حمایت از بازار داخل، علاقه‌مند به افزایش و توسعه صادرات مواد و صنایع معدنی نیست.

به گفته این مقام صنفی، حال اینکه میزان عرضه و تقاضا، نحوه قیمت گذاری و شرایط قرارداد‌های داخلی فی مابین مصرف کنندگان و تولید کنندگان این مواد چالش‌هایی را به دنبال خواهد داشت.

رئیس انجمن سنگ آهن ادامه داد: در نهایت چشم امید همه به نحوه قیمت گذاری در زنجیره و ارائه آن است چراکه اگر منصافه تعیین تکلیف شود حدود ۷۰ درصد از تولیدات این محصولات باید به چرخه مصرف داخل برسد. اگربازار داخل به خوبی مدیریت شود، می‌توان امید داشت معدن در این شرایط آسیب کمتری ببیند و وارد رکود نشود.

اکبریان در پایان تاکید کرد: نحوه قیمت گذاری و سیاست‌های دولت مبنی بر کاهش صادرات محصولات معدنی و زنجیره فولاد ضربه سنگینی به بخش معدن کشور وارد می‌کند که برای احیای مجدد آن باید هزینه هنگفتی پرداخت شود.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی