تاریخ انتشار: ۱۰:۱۱ - ۰۴ شهريور ۱۳۹۹
بررسی دلایل گرانی دارو

چرا ارز دارو به مردم نرسید؟

حذف ارز دولتی دارو در سال ۹۹ درحالی صورت گرفت که قدرت خرید مزدبگیران با افزایش هزینه‌ها و کاهش درآمدها به‌دلیل شیوع کرونا، بیش از پیش کم شده بود. اما سوال این است که اگر فرایند ثبت سفارش پنج یا شش ماه طول می‌کشد چرا از اردیبهشت‌ماه که نرخ ارز دارو نیمایی شد بلافاصله دارو گران شد؟ آیا حدف ارز دولتی دارو به تنهایی کافی بود تا قیمت دارو تا این حد سربه فلک بکشد؟

ارز دارو

اقتصاد۲۴ - در سال ۹۹ حدود ۲،۵ میلیارد دلار ارز برای بخش دارو و تجهیزات پزشکی در نظر گرفته شد که نسبت به سال گذشته حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار کمتر است.

اواخر اردیبهشت ماه غلامحسن مهرعلیان، مدیر کل امور دارو و مواد تحت کنترل وزارت بهداشت، از تغییر ارز دولتی به نیمایی برخی اقلام دارویی خبر داد. از آنجایی که این ارز دولتی فقط برای وارد کردن دارو استفاده نمی‌شود و صنایع داروسازی کشور با این ارز مواد اولیه برای تولید دارو نیز وارد می‌کنند، کاهش ارز دولتی منجر به گران شدن دارو‌های تولید داخل هم شد.

در اصل حذف ارز دولتی دارو درحالی است که قدرت خرید مزدبگیران با افزایش هزینه‌ها و کاهش درآمد‌ها به‌دلیل شیوع کرونا، بیش از پیش کم شده است. در شرایط افزایش ناکافی دستمزد‌ها برای سال ۹۹ که میزانش نصف نرخ رشد تورم ۴۱ درصدی بوده، حذف ارز دولتی دارو هم موجب شده این روز‌ها قیمت دارو سربه فلک بکشد و مردم برای تهیه دارو فشاری چند برابری را متحمل شوند.

درحال حاضر برخی کاهش تخصیص ارز دولتی را علت اصلی گرانی دارو عنوان می‌کنند در حالی که برخی دیگر معتقدند ارز به میزان کافی تخصیص یافته و، چون شرکت‌های دارویی ما قادر به تولید دارو‌های مشابه هستند، نیازی به تخصیص ارز بیشتر برای واردات نیست.

به گزارش فارس از مجموع ۲۸۰ شرکتِ بزرگ دریافت‌کننده ارز دولتی در حوزه دارو و ماده اولیه دارو، شش شرکت (کوبل دارو، بهستان دارو، اکتوورکو، شفایاب گستر، نوو نوردیسک پارس، کی‌بی‌سی)، بیش از ۵۰ درصد ارز دولتی «یورو» را دریافت کرده‌اند.

تخصیص ارز دارو امسال هم درحالی صورت گرفت که علی‌رغم تاکید رئیس جمهور بر انتشار داده‌های دولت و تاکید وزیر بهداشت بر شفاف‌سازی فرایند‌ها و اطلاعات در سازمان غذاودارو، تاکنون اقدامی توسط این سازمان، به عنوان مسؤول سیاست‌گذاری تخصیص ارز به کالا‌های سلامت‌محور از جمله دارو و مواد اولیه دارویی، در راستای شفاف‌سازی تخصیص ارز به شرکت‌های دارویی و مواد اولیه دارویی انجام نشده است.

سازمان غدا و دارو نه تنها شفاف‌سازی نمی‌کند بلکه از سال ۹۷ و بعد از انتقاداتی که به نواقص آمارنامه دارو وارد شد، انتشار این آمارنامه که تنها روزنه اطلاعاتی برای بررسی وضعیت تولید و واردات دارو‌ها بود را نیز قطع کرده است.
 

گرانی دارو ارتباطی به واردکنندگان ندارد

ناصر ریاحی، رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو، در توضیح علت گرانی دارو در ماه‌های اخیر و ارتباط آن با فساد در این بخش به تجارت‌نیوز می‌گوید: وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو ارز برخی دارو‌ها را به نیمایی تغییر دادند. ارز نیمایی نسبت به ارز ترجیحی چهار برابر است پس طبیعتا دارو گران می‌شود. این ماجرا را باید از سوی بیمه حل کرد و بودجه بیشتری به بیمه اختصاص داد تا آنچه بیمار از جیب خود می‌پردازد یا کمتر باشد یا حداقل تغییر نکند. مارجین وارد کننده اکنون برای دارو‌های بالای ۱۰۰ هزار تومان حدود شش یا هفت درصد است؛ بنابراین گرانی دارو هیچ ارتباطی به واردکنندگان ندارد.

به گفته او درحال حاضر ارز ترجیحی برای دارو وجود ندارد. فقط در اردیبهشت و خرداد به تعداد محدودی دارو که بسیار حیاتی و اساسی بودند ارز ترجیحی اختصاص داده شد.

چرا دارو برای مردم گران شد؟

از سال ۹۷ انتشار آمارنامه دارو از سوی سازمان غذا و دارو به‌طور‌کلی متوقف شد و همان اندک دسترسی به اطلاعاتی که به صورت جداول اکسل روی سایت سازمان غذا و دارو قرار می‌گرفت تا نشان دهد که فلان دارو متعلق به کدام شرکت است، قیمت واحد آن چقدر است، قیمت فروش سال آن چقدر بوده، آیا وارداتی است یا تولیدی و… نیز کاملا قطع شد. اما به گزارش روزنامه شرق آخرین آمارنامه در همان سال نشان می‌داده که ۴۹۶ مورد از دارو‌های وارد شده مشابه داخلی داشته‌اند.

ریاحی در پاسخ به این سوال که چرا با وجود کمبود ارز همچنان دارو‌هایی که مشابه دارند در حال وارد شدن هستند و با قیمت گراف به دست مردم می‌رسند، عنوان می‌کند: تا سال ۹۷ داروی مشابه ساخت داخل به برند اصلی برای مقایسه کیفی و جلوگیری از قاچاق معادل پنج درصد مصرف عددی کشور داده می‌شد منتها طبیعتا قیمت آن چندین برابر داروی ساخت داخل بود و بیمه هم تا سقف قیمت داخل پوشش می‌داد درنتیجه همان پنج درصد را هم خیلی‌ها نمی‌توانستند بفروشند.

آنطور که ریاحی می‌گوید از زمانی که رهبری دستور حمایت از تولید دادند وبا فشارشرکت‌های تولید کننده از سال ۹۸ واردات کالا‌هایی که مشابه داخلی دارند کلا قطع شده و وزارت بهداشت مجوز نمی‌دهد مگر زمانی که به علت مشکلاتی که تولیدکننده دارد، کمبود ایجاد شود. در این حالت نیز وارد کنننده رسمی دارو را نمی‌آورد بلکه شرکت‌های فوریتی دارو را وارد می‌کنند. وارد کننده باید پنج تا شش ماه قبل سفارش دهد و زمان می‌برد.

او تاکید می‌کند: از سال ۹۸ مطلقا داروی مشابه ساخت داخل وارد نمی‎شود. مشکل از آنجاست که دارو مثلا بوده ۱۰۰ تومان ۹۰ درصد را بیمه می‌داد بیمار ۱۰ تومان پرداخت می‌کرد. حالا ارز نیمایی و قیمت چهار برابر شده و دارو شده ۴۰۰ تومان و این بار ۳۱۰ تومان را بیمار می‌پردازد. در اصل فشار برای بیمار ۳۱ برابر شده است.

وی می‌افزاید: بیمه بودجه خاصی را برای این کار اختصاص می‌دهد و از قبل برای آن برنامه‌ریزی کرده است. بیمه‌ها توانایی بیش از این را ندارند و برای بودجه‌شان برنامه‌ریزی کرده‌اند. چه بسا در تامین همان بودجه تصویب شده دولت ناتوان است.
 

ادعای واردکنندگان کذب است

واعظ مهدوی، رئیس انجمن اقتصاد سلامت ایران نیز در واکنش به ادعای واردکنندگان مبنی بر قطع واردات دارو‌هایی که مشابه داخلی دارد، می‌گوید: این ادعا از اساس کذب است.

او ادامه می‌دهد: یک داروی وارداتی قیمتش ناگهان پنج برابر شده است درحالی که این دارو مشابه داخلی دارد. اتحادیه واردکنندگان پاسخ دهد که آیا پلاویکس مشابه داخلی ندارد؟ آیا دپاکلین مشابه داخل ندارد؟ پس چرا وارد می‌کنند؟ اشکال این است که گلوی تولید را فشردند و افسار واردات را رها کردند درنتیجه قیمت وارداتی‌ها دائما در حال افزایش است و قیمت دارو‌های داخلی فریز شده است.

واعظ مهدوی معتقد است: دارو در شرایط فعلی در کشور ما بسیار ارزان است. بسیاری از دارو‌های تولید داخل ما دانه‌ای ۱۰۰ تومان قیمت می‌گیرند یعنی حتی کمتر از قیمت آدامس. درحالی که برعکس دارو‌های وارداتی بسیار گران هستند. علت این مسئله این است که نظام قیمت گذاری دارو در کشور مکانیزمی ناکارآمد است.

او می‌گوید: در سال ۹۰ نرخ ارز ۱۰۰۰ تومان بوده و میانگین نرخ موثر ارز برای تامین دارو ۱۰ هزار تومان تمام می‌شود حال این که میانگین تغییر دارو‌های داخل ۶۰ درصد است. چطور ممکن است که نرخ ارز بیش از ۱۰ هزار درصد افزایش پیدا کرده باشد، اما قیمت دارو فقط ۶۰ درصد افزایش پیدا کند؟ اکنون بیشتر بخش‌های صنعت دارو در حال ورشکستگی هستند. علت آن هم این است که کمیسیون ماده ۲۰ که باید قیمت را بر اساس قیمت تمام شده اعلام کند این کار را فقط برای دارو‌های وارداتی انجام می‌دهند.

چرا دارویی که با ارز ترجیحی تامین شد با نرخ نیمایی به مردم رسید؟


اگر فرایند ثبت سفارش پنج یا شش ماه طول می‌کشد چرا از اردیبهشت‌ماه که نرخ ارز دارو نیمایی شد بلافاصله دارو گران شد؟ با این حساب داروی فعلی پنج تا شش ماه قبل و با ارز ترجیحی وارد شده است.

رئیس انجمن اقتصاد سلامت ایران در پاسخ به این سوال می‌گوید: هر کالایی که هر جای کشور وجود داشته باشد قیمتش با نرخ ارز تعیین می‌شود. کسی فکر نمی‌کند که این کالا با چه ارزی تولید شده و قیمت تمام شده برایش چند بوده. با افزایش قیمت دلار بلافاصله قیمت روز را روی آن می‌گذارند.

او می‌افزاد: واردکنندگان این طور استدلال می‌کنند که اگر بخواهیم این کالا را بفروشیم و دوباره موارد اولیه تهیه کنیم نقدینگی کم خواهیم آورد و توان خرید نخواهیم داشت. درحالی که این استدلال منطقی نیست. کالایی که با ارز دولتی تهیه شده باشد با قیمت ارز دولتی قیمت‌گذاری و فروخته شود.

واعظ مهدوی در پایان این سوال را مطرح می‌کند: چرا سازمان غذا و دارو که آنقدر درباره قیمت دارو‌های تولیدی سخت‌گیری می‌کند درباره قیمت دارو‌های وارداتی ساکت است و اجازه می‌دهد دارویی که با ارز ترجیحی وارد شده با قیمت نیمایی فروخته شود؟
منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

احتمال بازگشت دلار به دامنه ۵۰ هزار تومانی

قیمت سکه پارسیان امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل، MSI و لنوو امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

اما استون کیست؟

فیلم/ پارکینگ خودرو‌های، خودروساز کرمانی را آب برد

خرید و فروش سهمیه ارزی و رجیستری در فرودگاه امام خمینی!/ جولان سرخوشانه دلال‌ها در فرودگاه

فیلم/ مونتاژ فونیکس‌های مدیران خودرو در آب

مقایسه مجید واشقانی با بازیگر سریال بلک لیست

دلار پاشنه آشیل بازار خودرو است/ هیچ راه گریزی جز آزاد‌سازی قیمت نداریم/ حاکمیت هیچ اراده‌ای برای واردات انبوه خودرو ندارد

جشن تولدی خاص برای بهار نوروزپور همسر امیرعلی نبویان + عکس

 پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/استایل نوجوان‌پسند نانسی عجرم در لس‌آنجلس

معرفی بهترین سریال های کره‌ای

فیلم/آموزش کنسرو کردن خورشت قرمه سبزی

سید هادی شیخ الاسلامی، مدیرعاملی در نقش تخریب‌گر!/ ری برندیگ ناکام بیمه میهن

فیلم/طعنه سنگین جواد هاشمی به مهران رجبی!

فیلم/ خلق چهره با کفش و کفی

انتقاد تند و تیز نماینده زنجان از دولت رئیسی

آقای زلفی‌گل! شما از ابتدا هم اشتباهی بودید!

فیلم/لحظه معجزه آسای نجات کودک از سیلاب رودخانه‌ای در بم

فیلم/پوزخند عباس جدیدی هنگام سخنرانی علیرضا دبیر

فیلم عجیبی که از یک دانشگاه در تهران لو رفت!

فیلم/شانه‌زدن مو‌های آقای رئیس‌جمهور سوژه شد!

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

پاسخ معاون رئیسی به انتقادات ارزی قالیباف

فیلم/ فنی‌ترین نوع درست کردن چایی

آلومینیوم ۴ (۶) - پرسپولیس (۵) ۴، حذف مدعی بزرگ!

تاریخ‌سازی یک دختر ایرانی در دبی

عکس/ شکار یک پلنگ ایرانی

آقای شمسایی، شما امشب مردم را جان به لب کردید!

 پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

پیش بینی بورس فردا شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

حماس با درخواست چین برای برگزاری نشست «آشتی ملی» موافقت کرد

خطر ریزگرد‌های قم بیخ گوش تهران

تصویر همسر ناوالنی بر روی جلد مجله تایم

جمیله علم الهدی: به ایران بیایید و وضعیت زنان را ببینید

ورق در بازار طلا و ارز برگشت؟

ورزشکار زن ایرانی روی جلد مجله معروف؛ ورود به عرصه مد پس از مهاجرت! + عکس

محافظ سابق خاتمی: در سال ۷۵ می‌خواستم هاشمی را ترور کنم

فیلم/ کاخ سفید مسجد شد!

فیلم/ اشکان خطیبی در اروپا: دیگر توانایی کار کردن ندارم

فرونشست زمین در بهارستان پراید را بلعید

کنایه سنگین عبدالناصر همتی به ابراهیم رئیسی

ظن ربودن اعضای بدن شهدای فلسطینی توسط اسرائیل

رکوردشکنی شمس و مولوی در سینمای ایران

عکس/ حضور تک‌تیرانداز‌ها در اطراف دانشگاه‌های بزرگ آمریکا

پاسخ منفی کمیته استیناف به فرجام‌خواهی کاپیتان استقلال

نجات باغ گیاه‌شناسی؛ مال‌باختگان ارتش دوباره سر خط / جنجال ساختمان‌سازی ارتش در حوالی چیتگر

برای تسکین دردهای عضلانی ناشی از ورزش این روش‌ها را امتحان کنید

عکس/ تصویر صمیمانه فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

یک سفر تفریحی به ازمیر چقدر آب می‌خورد؟ + جدول

عکس/ استایل جذاب بازیگر نقش افسر مین جانگو در ۵۲ سالگی

ماجرای پرت شدن سعید آقاخانی از کوه

تیم فوتسال افغانستان در یک قدمی صعود به جام جهانی ۲۰۲۴

کلید اولیه نوبت اول کنکور شنبه اعلام می‌شود

خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در زمین میانکاله

فیلم/ لحظه‌ هولناک نجات یک کودک از سیلاب در بم

فیلم/ تنها تصاویر به جا مانده از پدر رهبر انقلاب

فیلم/ گلایه‌ دانش آموزانی که به دلیل سیل به کنکور نرسیدند

فیلم/ بغض وزیر اسبق بهداشت برای مهاجرت بهترین شاگردانش از ایران

حضور غافل‌گیر کننده در خانه سیدحسین خمینی