اقتصاد۲۴ - استارت کاهش شاخص کل بورس از نیمههای مرداد زده شد و برای به تعادل رساندن بازار تصمیمات مختلفی از سوی دولت و سازمان بورس گرفته شد که هیچ کدام آنطور که باید و شاید از حرکت پی در پی نزولی شاخص جلوگیری نکرد.
هرچندبه گفته حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ضمانت اجرایی و اختیارات لازم به سازمان بورس و اوراق بهادار در راستای الزام سهامداران عمده به انجام عملیات بازارسازی و بازارگردانی تفویض شده است، اما به دلایل مختلف نگاهها به آینده این بازار خیلی خوشبینانه نیست.
علی حیدری، تحلیلگر بازار سرمایه در همین رابطه به اقتصاد ۲۴ میگوید: آینده این بازار و راهکارهای مختلف از دیدگاههای کارشناسی بررسی شده است و آنچه که در حال حاضر بعد از صورت نگرفتن طرح گشایش اقتصادی وجود دارد نگاه بازار سرمایه به سمت گشایش سیاسی است که آغاز این گشایش سیاسی را شاید بتوان در سفر وزیر امور خارجه سوئیس به ایران جستجو کرد.
این تحلیلگر بورس با اشاره به اینکه وزیر امور خارجه سوئیس حامل پیامهای جداگانه از سوی ایالات متحده و همچنین اروپا بود، گفت: بازار سرمایه و بازار سهام نیز این نکته را به خوبی درک کرده و فهمیده است. به همین خاطر میتوان در این چند روزی که وزیر امور خارجه سوئیس مهمان ایران بود حالت یکنواخت بودن بازار و گاهی نگاهی به سمت صعود را در برخی سهامها به خوبی احساس کرد. بازار سهام پس از خنثی بودن نشست وین، منتظر یک گشایش سیاسی یا دریافت خبرهای خوش سیاسی از نشست پشت درهای بسته با رئیس امور خارجه سوئیس است.
این تحلیلگر بازار سرمایه یادآور شد: در صورتی که مذاکرات به خوبی پیش رود و خبرهای خوش از این مذاکره به گوش برسد احتمال این وجود دارد که در بازار سهام شاهد ریزشهای سنگین دیگری نباشیم و فقط برخی از سهامها که از حد تورم یا آستانه تورم بالاتر هستند ریزش داشته باشند و بقیه سهامها میتوانند همان حواشی قیمت تعادلی باقی بماند.
وی تاکید کرد: اگر خبرهای خوشی از پایان گفتگوهای دو روزه با وزیر امور خارجه سوئیس به گوش نرسد این احتمال وجود دارد که حمایت یک میلیون و ۵۰۰ شاخص احساس شود.
بیشتر بخوانید: کمک صندوق توسعه، بورس را از بحران خارج میکند؟/ برندگان بازار سرمایه از زبان عضو شورای عالی بورس
حیدری میگوید: در مجموع بازار سهام امسال نسبت به سال گذشته بزرگتر و پرسهمتر شده است و میزان نقدینگی در آن بیشتر است و قطعا فروش سهامهای کوچک و یا اخبار کوچک اقتصادی و سیاسی نمیتواند به اندازه کافی برای این بازار حرکتی ایجاد کند پس این بازار به سمت تعادل اقتصادی یا قیمت تعادلی خود در اکثر سهامها پیش میرود یعنی میتوان انتظار داشت که در بیشتر سهامها کاهش قیمت را داشته باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: به طور موقت، مُسکن این بازار در شرایط فعلی، وجود بنگاههای حاکمیتی است که دارای سهام بیشتر، میزان حجم خدمات و گستردگی تولیدات بیشتری هستند و ورود آنها به بازار سهام میتواند از ریزشهای سنگین جلوگیری کند و حتی صعود را نیز در بیشتر مواقع شاهد باشیم. وجود سهامهای کوچک و یا کم حجمتر در شرایط فعلی مُسکن بازار نیست.
وی تصریح کرد: هرچند ورود سهامهای بزرگ حاکمیتی به بازار سرمایه میتواند خوب باشد، ولی از نظر من مُسکن موقت است.
حیدری ادامه داد: در صورتی که در این بازار مطبوعات و رسانه آزاد و پیگیر داشته باشیم قطعا شفافیت بر بازار سرمایه حکمفرما میشود و کمتر شایعات در این بازار از سمت کانالهای غیررسمی اثرگذار خواهند بود. به نظر من وجود رسانه آزاد و پیگیر در شرایط فعلی جزو الزامات اولیه بازار سهام است.
این کارشناس بورس تاکید کرد: در نهایت من به عملکرد سهامداران و ترس و تردید آنان در شرایط فعلی احترام میگذارم و پیشنهاد میکنم که مسئولان و حتی کارشناسان وضعیت فعلی را بپذیرند و سخنگوی وضعیت فعلی نباشند و به دنبال ارائه راهکارهایی بر مبنای دانش اقتصادی باشند.