اقتصاد۲۴- مدتهاست فعالان صنعتی کمبود مواد اولیه و عدم تخصیص کافی ارز را دو مشکل اساسی صنایع در دوران کرونا میدانند تا جایی که با وجود خواسته خود، ناچار به کاهش تولید شده اند.
این گروه از فعالان اقتصادی معتقدند؛ ارز حاصل از صادرات واحدها باید به تامین مواد اولیه آنها اختصاص پیدا کند و باید به تولیدکننده اجازه این کار داده شود. تخصیص ندادن ارز و عدم امکان صدور مجوز ترخیص مواد اولیه از گمرک، نبض رقابت به وجود آمده بین صنعتگران و تولید کنندگان را بسیار کُند کرده است.
حالا یکی از دغدغههای مدیران صنایع این است که بتوانند با ارز صادراتی خود مواد اولیه وارد کنند به طوری که برخی واحدها مدتی است که برای واردات و دریافت ارز ثبت سفارش انجام دادهاند، اما بانک مرکزی هنوز مجوز تخصیص ارز را نداده است.
با این مشکلات که بیش از یکسال از عمرش میگذرد به تازگی واردات کالا با ارز متقاضی یا همان واردات بدون انتقال ارز با تصمیم شورای هماهنگی اقتصادی دولت مجدداً در دستور کار دستگاههای اجرایی قرار گرفت.
این تصمیم ممکن است باعث خوشحالی گمرک و وزارت صنعت، معدن و تجارت شده باشد، اما شاید بانک مرکزی از اتخاذ این تصمیم تا حدودی به دلیل منابع ارزی نگران باشد.
حسن نیلفروشزاده، عضو هیأت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران با تاکید بر اینکه امروز صنعتگران دیگر تحمل بروکراسیهای دولتی را ندارند چراکه قرار گرفتن در این چرخه به نوعی چوب لای چرخ صنعت گذاشتن است و این روند شرایط را بسیار سخت کرده است، درباره مشکلات و موانع موجود در این صنعت به خبرنگار اقتصاد۲۴ گفت: این روزها صنایع مختلف درگیر مشکلات زیادی از جمله تأمین مواد اولیه هستند و شرایط را برای تولید کننده بسیار سخت کرده است به طوری که هزینه تولید به موجب کمبود و گرانی مواد اولیه به شدت افزایش داشته است.
عضو هیأت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران گفت: اما این دلیلی برای توقف در تولید نبوده است و تولید کنندگان در صنعت نساجی با توجه به مشکلات نقدینگی و تأمین مواد اولیه همچنان مصمم در بخش تولید فعال بوده و هستند.
وی تصریح کرد: آمار شرکت ها، نشان دهنده آن است که تقریباً همه واحدهای صنعتی در این بخش به جز در بخشی از واحدهای کوچک فعال هستند. این واحدهای کوچک نیز به این خاطر غیرفعال هستند که قیمتهای تمام شده بسیار بالا رفته است و نرخ فروش محصولات تغییر کرده از این رو برخی شرکتها از نظر نقدینگی با مشکل مواجه شده اند که این نشان از ضعف در صنعت نساجی کشور نیست.
عضو هیأت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران ادامه داد: همانطور که تأکید شد صنایع نساجی با توجه به شرایط رکود اقتصادی و تحریم و همچنین شیوع ویروس کرونا تاکنون با فراز و فرودهای بسیاری روبرو شده است، هرچند در برخی از بخشهای این صنعت با کاهش تولید مواجه شده، اما قدر مسلم هیچ یک از بخشهای این صنعت متوقف نشده است.
بیشتر بخوانید: کرونا هیچ واحد تولیدی پوشاک را تعطیل نکرده است/ پوشاک ایرانی ناتوان از رقابت در بازار جهانی
نیلفروشزاده گفت: در حال حاضر مجموع تمام فعالان و تولید کنندگان در این صنعت فعال هستند، اما درباره تهیه مواد اولیه به خاطر تغییرات قیمت و به دلیل رشد قیمتها، شرکتها با مشکل نقدینگی مواجه شدند.
وی دلیل بحرانی شدن این مشکل را چنین تشریح کرد: کالاها به صورت نقدی خرید و فروش میشود و به دلیل تورم، نرخها به شدت افزایشی شده، همین رویه بر صنعت و تولیدات نساجی تأثیر گذار بوده است، از این رو برخی شرکتهایی که مشکل نقدینگی دارند میبایست با توجه به شرایط موجود، وضعیت را به گونهای مدیریت کنند که از تعطیلی واحدهای تولیدی جلوگیری شود.
نیلفروشزاده گفت: اما در حال حاضر در مجموع شرایط کارخانهها نسبتاً خوب است، اما نه اینکه نیازی به حمایت نداشته باشند بلکه باید به گونهای حرکت شود که از تعطیلی تحمیلی به آنها جلوگیری شود.
این فعال صنعتی دلیل این دگرگونی در وضعیت صنعت نساجی را ترخیص به موقع اولیه جهت تولید دانست و گفت: موضوع عدم و یا تعلل در ترخیص مواد اولیه مورد نیاز تولید، روند حرکت تولید را ضعیف کرده و موضوع تولید را از حالت جهش به حرکت معمولی کشانده است.
عضو هیأت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران گفت: تعلل در تأمین مایحتاج صنعت نساجی وضعیت تولیدکنندگان را به مرز نگران کنندهای کشاند، اما امروز با توجه به تصمیمات جدید تخصیص ارز برای واردات میتوان امیدوار بود که وضعیت تولید شاید در آیندهای نه چندان دور به وضعیت ایده آل نزدیک شود.
وی ادامه داد: کارخانجات نساجی نیاز به مواد اولیه جهت تولید دارند، اما به دلیل برخی سیاستهای بانک مرکزی و عدم تخصیص ارز، این روند با پیچیدگیهای زیاد، بحرانهای جدیدی را برای صنعتگران به همراه داشت تا اینکه تصمیم جدید درباره واردات کالا به شیوه بدون انتقال ارز بالاخره عملیاتی شد و قرار است کالاهایی که به این شیوه وارد شدهاند ترخیص شوند.
به گفته عضو هیأت مدیره انجمن صنایع نساجی ایران، شاید در این شرایط قدری از نگرانی تولیدکنندگان کاسته شود چراکه تا هفته گذشته دستورالعملها به گونهای بود که ترخیص این کالاها با شرایط و سیاستهای بانک مرکزی مغایرت داشت.
نیلفروشزاده افزود: پیشتر به کالا اجازه ترخیص تا زمانی که تخصیص ارز میکردند، نمیدادند و بعد از آن بانک مرکزی باید کد خروج کالا را اعلام میکرد. این همه مسیر برای ورود کالایی بود که تولید کننده معطل آن مانده بود و این نگرانی را تا زنجیره مصرف کننده نهایی انتقال داده بودند اما تصمیمی که هفته گذشته دولت گرفت و بخشنامه آن نیز ابلاغ شد میتواند تا حدودی موانع را از سر راه واردات مواد اولیه مورد نیاز صنعتگران بردارد.
وی یادآور شد: در این بخشنامه ارز متقاضی بدون انتقال ارز مجدد وضع شده و این بسیار به تولید کننده کمک میکند. صنعت دیگر نباید منتظر بماند و تا حدود زیادی باید بروکراسیهای دولتی حذف شود. البته این پیشنهاد را فعالان صنعتی یک سال گذشته ارائه داده بودند، اما پس از گذشت یکسال که صنعت ضربههای زیادی را متحمل شده حالا این طرح پذیرفته شده است.
این فعال صنعتی در پایان با تاکید بر اینکه تولید نمیتواند در برابر سیاستهای ضد تولیدی تاب بیاورد، گفت: دولت باید بپذیرد که صنعت کشور شاید بتواند در برابر مصائب و فشارهای خارجی ایستادگی کند، اما نمیتواند بدون مواد اولیه چرخ تولید را بچرخاند و انتظارات جامعه را برطرف کند.