تاریخ انتشار: ۱۱:۰۰ - ۰۱ دی ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۱ نظر
اقتصاد ۲۴ بررسی کرد:

حرفه وکالت به جمع کسب و کارها اضافه می‌شود؟/ شغلی که دیگر نان و آبدار نیست

مطابق آمار‌های رسمی ایران نزدیک به ۶۰ هزار وکیل دعاوی و دادگستری دارد؛ با اینکه جامعه وکالت را حرفه پردرآمد می‌داند، اما این حرفه چندان هم نان و آبدار نیست؛ افراد زیادی مایل به خواندن رشته حقوق در دانشگاه و شرکت در آزمون وکالت هستند، اما شرکت در این آزمون دستکم ۵۰ میلیون تومان هزینه دارد و این در حالی است که سال به سال وکلای بیشتر به دلایل مالی از تمدید پرونه‌های منصرف می‌شوند.
زیر و بم‌های حرفه وکالت/ کسب و کاری که خرج میلیونی دارد، اما دیگر نان و آبدار نیست
اقتصاد۲۴ - حرفه وکالت در آستانه یک دگرگونی بزرگ قرار دارد؛ همه چیز بستگی به تصویب و تایید نهایی قانون موسوم به تسهیل صدور مجوز کسب و کار‌ها از سوی مجلس و شورای نگهبان دارد؛ اتفاقی که به محض افتادن آن، حرفه وکالت را به منزله یک کسب و کار تلقی خواهد کرد و آزمون وکالت نیز قاعدتا حذف خواهد شد.
 
وکالت در عرف اجتماعی شغل و حرفه‌ای است مانند هزاران هزار شغل و حرفه دیگر، اما از نظر قانونی تا به امروز کسب و کار نبوده است؛ نه اینکه وکلای دادگستری محض رضای خدا در محاکم قضایی حاضر شده باشند؛ اتفاقا جامعه و افکار عمومی وکالت را حرفه‌ای پردرآمد می‌شناسد و برای همین هم رشته حقوق با بیش از ۱۷۰ هزار دانشجو از رشته‌های پرطرفدار دانشگاهی است و هم برگزاری دوره‌های آمادگی برای آزمون وکالت با استقبال فارغ التحصیلان این رشته مواجه بوده است؛ اصلا به پشتوانه چنین باوری بود که سخت گیری‌های نظام مالیاتی بر حرفه وکالت درحال بیشتر شدن است.

مطابق آمار‌های رسمی، ایران نزدیک به ۶۰ هزار وکیل دعاوی و دادگستری دارد که تقریبا به صورت نصف به نصف زیر نظر دو مرجع جدا از هم کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه مشغول کارند. سوای همه اختلاف‌هایی که ممکن است میان این دو مرجع زعامت حرفه وکالت وجود داشته باشد، آمار ۶۰ هزار نفری جامعه وکلا با همه بزرگی‌اش در قبال حجم بالای پرونده‌های قضایی عدد ناچیزی است؛ در ایران به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر یک وکیل دادگستری و به ازای هر ۱۰ هزار پرونده یک وکیل وجود دارد و از قرار معلوم این نسبت در مقایسه شاخص‌های متعارف جهانی نمره خوبی قلمداد نمی‌شود.


بیشتر بخوانید: نصب «کارت خوان» جلوی فرار مالیاتی وکلا را می‌گیرد؟


از بحث اصلی که احتمال کسب و کار تلقی شدن حرفه وکالت است دور نشویم؛ اتفاقی مهم هم برای وکلای دادگستری و هم برای مشتریان حقیقی و حقوقی آنها. از میانه تابستان امسال که موضوع تصویب طرح تسهیل صدور مجوز کسب و کار‌ها به یک خبر تبدیل شد تا به امروز وکلا و حقوقدان‌های بسیاری فارغ از اینکه پروانه وکالتشان را از کدام مرجع دریافت کرده اند نسبت به عواقب تصویب این طرح واکنش منفی نشان داده و هشدار‌ها داده‌اند.

مانند همیشه که موضوعات مرتبط با حرفه وکالت و نهاد صنفی وکلا در پوسته‌ای صنفی – سیاسی خبری شده است؛ این بار هم بیشترین تاکید بر این است که در صورت به تصویب رسیدن قانون تسهیل صدور مجوز کسب و کارها، حرفه وکالت یک گام به سمت بی خاصیت‌تر شدن و ضعیف‌تر شدن سوق داده خواهند شد. اینکه در نتیجه قواعد جدید دیگر حقوق خوانده‌ای به صرف داشتن یک دانشنامه کارشناسی می‌تواند برای اخذ پروانه وکالت اقدام کند؛ از آزمون سفت و سخت وکالت خبری نخواهد بود و ممکن است در آینده پای وکلایی به محاکم دادگستری باز شود که نه برای دفاع از موکلانشان دانش حقوقی کافی دارند و نه حاضرند در مواقع لزوم به صورت معاضدتی و تسخیری از موکلی که به تشخیص دادگاه یا کانون وکلا قادر به اختیار کردن وکیل مدافع نیست، دفاع حرفه‌ای و اصولی نمایند و در این میان باید ترسید از عواقب تسلط نهاد‌های مرتبط و غیر مرتبط با امر قضا بر جایگاه وکالت.

سوای تغییراتی که ممکن است هر لحظه با تصویب قانون مورد نظر، حرفه وکالت را زیر و رو کند، اما تحقیقات خبرنگار اقتصاد۲۴ حاکی از آن است که برخلاف باور عمومی حرفه وکالت دیگر حرفه نان و آب داری نیست و سوای محدودیت‌های کرونایی که باعث شده تا برای مدت چند ماه روند کار محاکم قضایی تغییر کند اما مشکلات وکلا همزمان با نوسانات اقتصادی چند سال گذشته آغاز شده است. به دلیل گرفتاری‌های اقتصادی بر حجم پرونده‌های حقوقی و قضایی افزوده شده است، اما بیشتر طرفین دعوی قادر به پرداخت هزینه‌های دادرسی و وکالت نیستند؛ ترجیح اغلب مردم به گرفتن مشاوره حقوقی است تا استخدام وکیل؛ این اتفاق به خصوص در دادگاه‌های خانواده که بحث پرداخت مهریه و نفقه درجریان است شدت بیشتری دارد.
بیشتر بخوایند: نصب کارتخوان وکلا به سال ۹۹ رسید
از سوی دیگر مطابق قوانین دادگستری در پرونده‌های مالی شاکی باید در مراحل مختلف معادل ۳.۵، ۴.۵ و ۵ درصد ارزش مال مورد دعوی را به عنوان هزینه دادرسی پرداخت کند و غالب اوقات درخواست اعسار مدعیان برای نداشتن استطاعت مالی از سوی دادگاه رد می‌شود. علاوه بر این تعرفه‌هایی که به عنوان حق الوکاله تعیین شده است آنقدر بالاست که بیشتر مردم قادر به پرداخت آن نیستند و در این میان اگر وکیلی بخواهد بنابه هر دلیل با نرخی کمتر وظیفه دفاع از موکلی را قبول کند باید به تنهایی پاسخگوی هزینه‌های مربوط به دارایی باشد.
 
همچنین در باب محل استقرار دفاتر وکلای دادگستری و الزام وکلا به استفاده از دستگاه‌های کارتخوان هم اوضاع از این قرار است: تا پیش از این وکلا می‌توانستند در اماکن مسکونی نیز دفاترشان را دایر کنند، اما با تغییرات جدید به عمل آمده از حالا به بعد وکلا نیز مجبورند تا مانند سایر کسب و کار دفاترشان را در اماکن تجاری و اداری دایر کنند و همین باعث شده تا هزینه‌های دفتری آن‌ها افزایش بیشتری داشته باشد.
 
از طرف دیگر اجاره مشارکتی دفتر وکالت پدیده تازه‌ای نیست، اما این اتفاقی بود که چند سال پیش با گران شدن هزینه‌های مربوط به اجاره املاک افتاد، ولی حالا دفاتر مشارکتی کوچکتر و مستاجران آن‌ها بیشتر شده‌اند؛ در برخی مواقع وکلا ترجیح می‌دهند تا به جای مشارکت در اجاره یک ساختمان مشخص، یک اتاق کار را برای ساعات معینی از روز در اختیار بگیرند تا بتوانند با موکلانشان قرار کاری بگذارند.
 
در بحث کارتخوان‌ها نیز هرچند وکلا ملزم به نصب و استفاده از آن شده‌اند، اما در بیشتر مواقع موکلان هزینه‌های مربوطه را از راه‌هایی دیگر پرداخت می‌کنند و این درحالی است از نظر بانک اگر دستگاه کارتخوانی در ماه کمتر از ۳۰ تراکنش داشته باشد باید غیر فعال شود و برای همین بیشتر وکلا از دستگاه‌های کارتخوان خود برای اموری مثل خرید شارژ اینترنت و پرداخت قبوض استفاده می‌کنند تا حجم تراکنش‌های ماهانه آن‌ها به حد نصاب ۳۰ تراکنش برسد.
 
در باب هزینه‌های مالیاتی هم اغلب وکلا ممکن است تا چند ماه از سال پرونده و درآمدی نداشته باشند، ولی چون موفق به وصول کامل حق الوکاله‌های پرونده‌های قبلی و تسویه حساب با دارایی نشده‌اند، آمار پروانه‌های وکالت تمدید نشده سال به سال رو به افزایش است.
 
در نهایت جالب است بدانید که در این اوضاع و احوال برای اخذ پروانه وکالت باید بهای نسبتا بالایی پرداخت کرد؛ صرف نظر از هزینه‌های دانشگاهی که باید تا اخذ مدرک کارشناسی حقوق پرداخت کرد، دریافت پروانه وکالت مستلزم گذراندن آزمون سفت و سختی است که برای قبول شدن در آن باید دستکم یک سال مداوم با زندگی عادی قطع رابطه کرد و دروس مختلف حقوق را خواند. طبق برآورد‌ها در حال حاضر هزینه این قرنطینه خودخواسته با احتساب هزینه کلاس و کتاب و سایر حداقل‌های زندگی روزانه، در حدود ۵۰ میلیون تومان خواهد بود.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
حبیب
0
0
دوشنبه ۰۲ فروردين ۱۴۰۰
بزرگوار سلام
من چندین ساله وکیل پایه یک هستم.من وکالت امتحان دادم قبول شدم 50تومن هم خرج نکردم.اون بالا اول متن ی جوری نوشتید هزینه شرکت در آزمون وکالت 50تومن .خواننده متن فکر می‌کنه باید اینقدر ورودی بده تا بتونه امتحان بده و مبلغسش هم لاجرم می‌ره به جیب کانونها.در ضمن وکالت کیاده هیچ خبری نیست.ی تعداد فارغ از تحصیل بیکاردارن نمی‌دونن چکارشون کنم میخوان وکالت رو آباد کنن
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!