تاریخ انتشار: ۰۶:۳۸ - ۰۵ دی ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد۲۴ بررسی شد؛

چرا ایجاد بازار متشکل بیمه‌ خواهانی ندارد؟/ صنعت بیمه هم به سرنوشت صنعت خودرو دچار خواهد شد؟

کارشناس و تحلیلگر ریسک‌های بیمه‌های بازرگانی درباره تشکیل بازار متشکل بیمه گفت: کسانی که قصد احیای نظام تعرفه گذاری در قالب ایجاد بازار متشکل بیمه‌ را دارند بیشتر به شکل‌گیری نوعی انحصار در این بازار کمک خواهند کرد؛ اتفاقی مشابه آنچه که سال‌هاست در صنعت خودروسازی اتفاق افتاده است.

بازار متشکل بیمه‌

اقتصاد۲۴ - ایجاد بازار متشکل بیمه ای، عنوان پرطمطراقی است که در ماه های واپسین دولت دوازدهم برای اطلاق یکی از سیاست های بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران انتخاب شده است اما از زمان رونمایی تاکنون این سیاست با واکنش سرد و منفی فعالان حوزه بیمه های بازرگانی روبرو شده است.

از روی گفته های مسئولان بیمه مرکزی اینطور پیداست که طرح ایجاد بازار متشکل بیمه ای نسخه گرته برداری شده است که مدیران دولتی بیمه کشور آن را از روی سندیکاهای پیشرو صنعت بیمه جهان نظیر لویدز لندن انجام داده اند؛ طرحی که قرار است از طریق ایجاد شفافیت در شرایط نرخ گذاری، مدیریت ریسک و تنظیم مفاد بیمه نامه های اتکایی کمک حال صنعت بیمه کشور باشد؛ صنعتی که در نتیجه تحریم های اقتصادی بیش از هر فعالیت اقتصادی دیگری در داخل کشور محبوس شده و نیاز دارد تا هرچه سریعتر خود را با استانداردهای روز دنیا تطبیق دهد.

اما جملاتی از این دست که بیشتر تاکیدشان بر ضرورت شکل گیری چنین بازاری است تنها یک روی سکه است و در برابر این نگاه های خوشبینانه و خوش باورانه روی دیگری هم هست که بیشتر در میان کارشناسان صنعت بیمه رواج دارد و در آن کوچکترین ردی از خیرخواهی به سختی دیده می شود.

بیمه اتکایی یعنی چه؟

برای اینکه بدانیم که فحوای کلام موافقان و مخالفان ایجاد بازار متشکل بیمه ای چیست لازم است ابتدا تعریفی حداقی از بیمه اتکایی داشته باشیم: در صنعت بیمه مرسوم است که شرکت ها ریسک بیمه های پذیرفته شده را نزد شرکت ثالث دیگری مجددا بیمه کنند تا از این طریق به صورت همزمان از منافع خود و مشتریانشان نهایت محافظت را به عمل آورند. در اصلاح رایج و عامیانه تر اما بیمه اتکایی بیشتر در رابطه با قبول ریسک های کلانی کاربرد دارد که شرکت های بیمه در ارتباط با پروژه های صنعتی و عمرانی بزرگ آن را متقبل شده اند. فرض کنید در فلان گوشه از کشور قرار است یک مرکز پالایشگاهی دایر شود؛ قطع یقین ریسک ساخت، راه اندازی و بهره برداری از چنین پروژه هایی آنقدر بالاست که یک شرکت بیمه نتواند به تنهایی همه آن را پوشش دهد و برای همین در چنین مواقعی چند شرکت بیمه در قالب بیمه های اتکایی به صورت مشترک بخشی از ریسک را متقبل می شوند.

میان این تعاریف شاید تفاوت هایی وجود داشته باشد اما در کل ماهیت بیمه های اتکایی همان بیمه مجدد بیمه نامه های صادر شده قبلی توسط یک شرکت دیگر از طریق قبول بخشی از ریسک محسوب می شود؛ براین اساس دور از ذهن نخواهد بود که اگر یک شرکت بیمه برای تضمین منافع خود و خریداران بیمه های شخص ثالث خودروی آنها را نزد یک شرکت بیمه ای دیگر به صورت اتکایی بیمه نکند.


بیشتر بخوانید: افزایش تعداد شرکت‌های بیمه؛ تقویت صنعت یا ورود به گرداب حبس‌شدگی


طرح بازار متشکل بیمه چه حرفی برای گفتن دارد

با دانستن ماهیت بیمه اتکایی و کارکردش نوبت آن است تا بدانیم حرف مدیران بیمه مرکزی در دفاع از ضرورت ایجاد بازار متشکل بیمه ای در کشور چیست؟ در این رابطه نقل قولی هست مربوط به یک ماه و نیم پیش از غلامعلی جهانگیری، معاون اتکایی بیمه مرکزی ایران که جان کلامش از این قرار است: در صورت راه‌اندازی بازار متشکل بیمه‌ای، تمامی بیمه‌گران اتکایی می‌توانند از نرخ و شرایط اعلام شده تبعیت کنند تا اختلالی در امر بیمه‌گری رخ ندهد. در این بازار خریدار و فروشنده، نرخی را با شرایط خاصی تعیین و توافق می کنند.

وی می‌افزاید: منظور از بازار متشکل فضایی است که بازیگران آن با تکیه بر اصول بیمه ای و قواعد بیمه گری، مناسب ترین نرخ و شرایط را کشف می کنند که این موضوع هیچ ربطی به تعرفه‌گذاری ندارد. بیمه مرکزی از تاسیس این بازار استقبال می کند اما هیچ نقشی را در اداره آن بر عهده نخواهد گرفت.

به گفته معاون اتکایی بیمه مرکزی ایران، بازار متشکل بیمه ای در چند فاز راه‌اندازی خواهد شد و نهادهایی نظیر سندیکای بیمه‌گران ایران در انسجام آن نقشی اساسی را بر عهده خواهند داشت و کارگزاران بیمه‌ای و شرکت‌های بیمه بازیگران اصلی این بازار خواهند بود. بیمه‌نامه‌های اشخاص، مسئولیت، درمان، زندگی و نظایر آن در بازار متشکل عرضه نمی‌شوند و فقط نرخ و شرایط بیمه‌نامه‌هایی احصا می‌شود که از حجم و ریسک بزرگی برخوردارند که کمتر از ده درصد بازار بیمه (از نظر حجم حق بیمه تولیدی) کشور را تشکیل می دهند. در بازار متشکل است مشخص می شود که تعیین نرخ گذاری و شرایط بیمه نامه ها با چه روش هایی انجام شود.

جهانگیری معتقد است: وجود بازار متشکل بیمه ای می تواند در شرایط تحریمی کمک حال صنعت بیمه کشور باشد؛ از این طریق است که می توان با تجزیه و تحلیل فنی، به نرخ و شرایط نزدیک به استانداردهای بین المللی دست پیدا کرد؛ در سایه این بازار هم بیمه‌گر موفق است و هم بیمه‌گذاران منتفع خواهند شد؛ بازار متشکل بیمه‌ای باید به گونه‌ای بومی‌سازی شود که بتواند نیازهای مشترک بیمه‌گران و بیمه‌گذاران را با بهترین کیفیت ممکن پوشش دهد. نابسامانی در نرخ و شرایط ریسک‌های متوسط به بالا از انگیزه‌های اصلی راه‌اندازی بازار متشکل بیمه‌ای است و ان‌شاء‌الله بعد از رفع تحریم‌ها، صنعت بیمه کشور به بازارهای جهانی برمی‌گردد و به همین خاطر باید استانداردهای بین‌المللی را در رفتار این بازار نهادینه کنیم تا از بازارهای جهانی عقب نمانیم. تاسیس این بازار می تواند علاوه بر کمک به رشد و شکوفایی صنعت بیمه، راه ورود بیمه گران را به بازارهای بین المللی هموارتر کند؛ این بازار منافاتی با چابک‌سازی در صنعت بیمه و تربیت نیروهای متخصص ندارد و با تاسیس آن شکاف زمانی بین صدور بیمه‌نامه و پوشش اتکایی برطرف شود؛ هیچ ریسکی نباید حتی برای چند ساعت بدون پوشش اتکایی باقی بماند و اگر این بازار نرخ و شرایط را به شکل حرفه‌ای تعیین کند، این فاصله زمانی خطرناک بین صدور و پوشش اتکایی برداشته خواهد شد.

ایراد منتقدان ایجاد بازار متشکل بیمه چیست؟

از زمان بالا گرفتن ایده تشکیل بازار بیمه متشکل اشخاص متعددی یا در نقد آن زبان به سخن گشوده اند و یا علیه آن موضع گیری کرده اند؛ مثلا سندیکای بیمه گران ایران در شورای عمومی اخیر خود تشکیل این بازار را مبهم دانست.

در ادامه چنین دیدگاه‌هایی حمیدرضا حاجی اشرفی، کارشناس و تحلیلگر ریسک‌های بیمه‌های بازرگانی به اقتصاد۲۴ می‌گوید: تشکیل بازار متشکل بیمه تنها محملی است برای به عقب برگرداندن تمام اتفاقاتی که از زمان خصوصی سازی صنعت بیمه در ایران اتفاق افتاده است. بعد از انقلاب همه شرکت‌های بیمه، دولتی شدند و این روالی بود که برای حدود ۲۵ سال ادامه داشت. با چراغ سبزی که حاکمیت در ابتدای دهه ۸۰ به فعالیت موسسات بانکی و بیمه‌ای خصوصی و غیر دولتی نشان دادند مانند بانک‌های خصوصی برای شرکت‌های بیمه خصوصی هم مجوز صادر شد.

وی می‌افزاید: احیای مجدد فعالیت بخش خصوصی در صنعت بیمه پایانی بود بر نظام تعرفه گذاری که در سال‌های پس از انقلاب بر صنعت بیمه حاکم بود. در دوران یاد شده، چون مجموع شرکت‌های بیمه زیر نظر مدیران منصوب دولتی اداره می‌شدند؛ سیستم جامع و یکپارچه‌ای برای تعیین و ارزیابی ریسک‌های بیمه‌ای وجود داشت و در قالب تعرفه‌هایی که سال به سال از سوی نهاد‌های بالادستی صنعت بیمه تعیین می‌شد، شرکت‌ها به مشتریانشان خدمات رسانی می‌کردند.
 
این کارشناس صنعت بیمه تصریح می‌کند: با ورود مجدد بیمه گران خصوصی بحث ارزیابی ریسک از انحصار دولت خارج و به کارشناسان هر شرکت محول شد؛ این اتفاقی بود که در سایر کشور‌هایی که تجربه خصوصی سازی شرکت‌های بیمه دولتی را با موفقیت از سرگذرانده اند نیز تکرار شده است؛ در واقع در این حالت نظام نظارت مالی جایگزین نظام تعرفه گذاری می‌شود و هر شرکت بیمه‌ای حسب نوع پروژه و مشتری و توانایی‌ها و امکاناتی که در خود سراغ دارد ریسک‌های پذیرفته شده را مدیریت می‌کند؛ برای همین طبیعی است که در این ساختار قیمت واحد و مشخصی برای صدور یک نوع بیمه نامه وجود نداشته باشد و متناسب با وضعیت بیمه گذار و بیمه گر و شرایط بیمه شونده هزینه صدور بیمه نامه از موردی به مورد دیگر متفاوت باشد.
 
حاجی اشرفی تاکید می کند: طرح ایجاد بازار متشکل بیمه‌ دقیقا بازگشت از نظام نظارت مالی به نظام تعرفه گذاری است و باعث می‌شود تا در بازار بیمه مزیت‌ها نادیده گرفته شود. تعرفه گذاری یعنی مداخله و نظارت دولت؛ این روش در رابطه با خدماتی عام المنفعه‌ای مانند ویزیت پزشکان، حق الوکاله وکلای دادگستری، تعیین مزد و قیمت گذاری نان توجیه پذیر است، اما در بحث بیمه‌های بازرگانی محلی از اعراب ندارد. کسانی که قصد احیای نظام تعرفه گذاری در قالب ایجاد بازار متشکل بیمه‌ای را دارند بیشتر به شکل گیری نوعی انحصار در این بازار کمک خواهند کرد؛ اتفاقی مشابه آنچه که سالهاست در صنعت خودروسازی اتفاق افتاده است؛ در واقع به نام مصالح عام و منفعت مردم، یک حلقه بسته به تعیین قیمت در بازار خودرو مشغولند و باعث شده اند امکان رقابت در این بخش برداشته شود اما دیگر همه می‌دانند که ماشین‌های بی کیفیت ساخت داخل در سایه این نظام تعرفه گذاری به مراتب از خودرو‌های ساخت روز جهان گرانترند و کسی هم نمی‌تواند جلوی این وضعیت را بگیرد.
 
وی ادامه می‌دهد: همین حالا هزینه‌های صدور بیمه نامه در ایران به نسبت صدور بیمه نامه در کشور‌های اروپایی به جهاتی گرانتر است؛ در این میان اگر تحت لوای بازار متشکل بیمه‌ای نظام تعرفه گذاری مجددا احیا شود قطعا هزینه خرید بیمه‌ها در ایران مانند قیمت خودرو بی جهت گران خواهد شد؛ این اتفاق خلاف قوانین بالادستی برنامه پنچ ساله ششم توسعه است که افزایش ضریب نفوذ بیمه‌های بازرگانی در میان خانوار‌های ایرانی را هدف گذاری کرده اند.
 
این تحلیلگر ریسک‌های بیمه‌های بازرگانی در پایان خاطرنشان می‌کند: مطمئن باشید با وجود همه تحریم‌هایی که صنعت بیمه ایران با آن دست به گریبان است مشکلی از بابت تربیت نیروی متخصص و به روزرسانی استاندار‌ها وجود ندارد و همین حالا جز در پروژه‌هایی مانند تاسیسات نفتی که پای سرمایه گذاران خارجی و بیمه‌های خارجی در میان است در سایر پروژه‌های اقتصادی شرکت‌های بیمه ایرانی فعالیتی خوبی در ارائه پوشش‌های اتکایی دارند؛ اینکه در جایی مانند انگلستان تجربه ایجاد چنین بازاری هست کافی نیست. مگر قوانین اقتصادی و بیمه ای رایج در ایران هم انگلیسی است که حالا قصد تشکیل بازار متشکل به سبک آنجا را دارند؟
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

حمله اسرائیل به ایران چه واکنش‌های بین المللی در پی داشت؟/ از عدم محکومیت روسیه تا دعوت آمریکا و غرب برای خویشتنداری ایران

چرا پس از حمله اسرائیل به ایران، قیمت طلا و سکه کاهشی شد؟/ انتخابات آمریکا بازار طلا را ملتهب می‌کند؟

عکس/ واکنش لیونل مسی به مراسم توپ طلا

زهرا سادات مشیر استخاره همسر محمدباقر قالیباف کیست؟

فیلم/خوانندگی سپند امیرسلیمانی در شام ایرانی

حقوق این کارمندان ۴۰ درصد افزایش می‌یابد!

 پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳

قیمت سکه پارسیان امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پایان «زخم کاری» در برلین

چرا به روده مغز دوم گفته می‌شود؟

قرص ویتامین C بهتر است یا قرص جوشان؟

عدم واکنش مثبت دولت، عامل توقف رشد بورس/ تا ثبات سیاسی و اقتصادی برقرار نباشد، بازار سرمایه کم رونق‌تری خواهیم داشت

 بنیان‌گذار تیک‌تاک، ثروتمندترین فرد چین شد

پیام رهبر انقلاب درپی شهادت حجت‌الاسلام صباحی امام جمعه کازرون

حماس: برای هرگونه پیشنهاد که به این تهاجم پایان دهد، آماده‌ایم

پزشکیان: برخورد با دانشجویان اوضاع را بدتر خواهد کرد

فیلم/عراقچی: ایران به جنایت رژیم صهیونیستی پاسخ می‌دهد

برادر یحیی سنوار اکنون تصمیم گیرنده اصلی در نوار غزه است

مسافران باید هزینه لغو سفر اسنپ را پرداخت کنند

۵۳ خانواده حادثه دیده معدن طبس طی ۳ روز آینده صاحب خانه می‌شوند

جلیلی: دشمن باید آنچنان تودهنی بخورد که بفهمد با چه قدرت جدی مواجه است

موضع‌گیری وزارت ارتباطات در برابر محدودیت‌های اینترنت

آکسیوس: نتانیاهو به‌دنبال پایان‌دادن به جنگ با لبنان است

خبر مهم وزیر کار برای یارانه‌بگیران

عکس/ رامین رضاییان: شک ندارم استقلال دوباره بزرگی می‌کند

مازیار لرستانی: مجبورم در اسنپ کار کنم!

سروش‌پور، موبد زرتشتی:باید فلسفه جشن‌هایی مثل «مهرگان» و «اسفندگان» را در جامعه جا بیندازیم

پرونده‌های اخلال در امنیت عمومی و روانی جامعه خارج از نوبت رسیدگی شود

سرمربی پیشین تیم ملی ایران درگذشت

نمایندگان پزشکیان در شورای نظارت بر صداوسیما

عکس/نامه توقیف و تعطیلی جوکر صادر شد

اتفاق جدید در پرونده تتلو

ابلاغ یک قانون مهم درباره حقوق بازنشستگان

مبلغ وام ازدواج برای سال آینده مشخص شد + جزییات

عکس/ تشکر مرد سال آسیا از همسرش!

 پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳

فجر انرژی به دنبال روش‌ها و تکنولوژی‌های نوین تصفیه آب و پساب

خدمت‌رسانی ارزنده بیمه معلم به زائران اربعین با تعامل و همیاری با سایر نهاد‌ها محقق شد

 پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳

بیمه پاسارگاد؛ برند محبوب از نگاه مصرف کنندگان

دکتر ابوالفضل نجارزاده: پدافند غیر عامل نقش مهمی در حفظ برند و اعتبار بانک ملی ایران دارد

حمایت ویژه و همه جانبه بانک ملی ایران از تولید محصولات راهبردی کشور

جزئیات قتل فجیع همسر به دست تازه عروس ۱۳ ساله

برگزاری مزایده سراسری املاک و اموال تملیکی و مازاد بانک ملی ایران

بیمه ملت از پرتفوی ۱۶ همتی عبور کرد

نشست برخط هم‌اندیشی مدیرعامل و اعضای هیأت‌عامل با شبکه فروش و نمایندگان بیمه سرمد

عکسی از امضای مسعود پزشکیان پای یک تابلو

بهترین خبر برای استقلالی‌ها در آستانه بازی با تراکتور

کدام مناطق تهران دچار کمبود کلاس درس است؟

این مواد غذایی خواب آور هستند

درباره فعال‌سازی تلفن همراه چه می دانید؟

تورم سال آینده چند درصد در نظر گرفته شد؟۱۴۰۴

عکس/ عجیب‌ترین زمین فوتبال جهان

اسرائیل شیخ نعیم قاسم را تهدید کرد

عکس/ اکرم عفیف مرد سال فوتبال آسیا شد

اینفوگرافی/ چه کار کنیم تا دچار سکته مغزی نشویم؟

ایگل، اوج همکاری شرکت کرمان موتور با صنعت قطعه‌سازی ملی+ اینفوگرافی

شاسی‌بلند جدید ایران‌خودرو چه مشخصاتی دارد؟