تاریخ انتشار: ۲۰:۵۸ - ۳۰ بهمن ۱۳۹۷

استارتاپ‌ها کجای زندگی ما هستند؟

شما می‌دانید استارتاپ چیست؟ شرکت دانش‌بنیان کجاست؟ مراکز نوآوری چه کار می‌کنند؟ شتاب دهنده چه معنایی دارد؟
57770241
اقتصاد24 - «استارتاپ همین تاکسی اینترنتی و این‌هاست دیگر، یک چیزهایی شبیه این. شرکت دانش بنیان هم والا درست نمی‌دانم اما با علم سر و کار دارد. مرکز نوآوری هم از اسمش معلوم است دیگر، آنجا اختراع و اکتشاف می‌کنند لابد.»

این گفته‌های آقایی حدوداً ۶۰ ساله است و شاید خیلی هم عجیب به نظر نرسد اگر اطلاعات درستی در این‌باره نداشته باشد. این سؤال‌ها را از چند نفر دیگر به صورت اتفاقی پرسیدم که در سنین مختلف بودند و همه‌شان تقریباً جواب‌هایی مشابه دادند، گرچه اطلاعات درباره استارتاپ‌ها بیشتر بود اما کم و بیش نوعی آگاهی کلی در این باره وجود داشت و نه بیشتر، البته این‌که شغل کسی در ارتباط با این مفاهیم باشد قضیه فرق می‌کند.

اخبار منتشر شده در این ارتباط هم همیشه با این‌که اطلاع از امری مفید و مؤثر در راه پیشرفت کشور می‌دهند اما برای خیلی از مردم همچنان ناآشنا و دور از ذهن هستند. نمونه‌اش خبری که همین ماه انتشار یافت؛ این‌که براساس گزارش شاخص نوآوری بلومبرگ در سال ۲۰۱۹ ایران با صعود دو پله‌ای در جمع نوآوران جهان قرار گرفته است. با شنیدن این خبر اولین پیامی که به مغز می‌رسد، خوشحالی است اما بعد ممکن است این سؤال ایجاد شود که خب، حالا چه فرقی می‌کند؟ در واقع این اتفاق چه اثری در زندگی مردم می‌گذارد؟

به زبان ساده‌تر ما می‌خواهیم تأثیر پیشرفت‌ها را در زندگی روزمره‌مان ببینیم؛ حداقل کمکی که می‌کند این است که امیدوارمان می‌کند به پیشرفت، آن هم در شرایطی که بسیاری گروه‌ها در داخل و خارج بشدت در حال تزریق ناامیدی به مردم هستند.

بگذارید اول توضیح کوتاهی درباره این چند اصطلاح بدهیم. استارتاپ یا شرکت نوپا، کسب‌وکاری است که معمولاً بتازگی و در نتیجه کارآفرینی ایجاد شده است. از مشخصه‌های این شرکت یا کسب و کار این است که رشد سریعی دارد و در جهت تولید راه حلی نوآورانه و دوام‌پذیر برای رفع یک نیاز در بازار شکل گرفته‌است.

استارتاپ‌ها می‌توانند در هر حوزه‌ای ایجاد شوند اما معمولاً در زمینه تکنولوژی فعالیت می‌کنند. شتاب‌دهنده‌ها هم از یک تیم استارتاپ که ایده‌ای مورد تأیید آنها را دارد حمایت می‌کنند.

اما اگر درباره شرکت‌های دانش‌بنیان بخواهید بدانید، باید بگوییم که مؤسسات خصوصی یا تعاونی هستند که به منظور افزایش علم و ثروت و توسعه اقتصادی بر پایه دانش تشکیل می‌شوند و فعالیتشان در راستای گسترش اختراع و نوآوری و در نهایت تجاری‌سازی نتایج تحقیق است.

مرکز نوآوری هم مرکزی است متشکل از یک یا چند تیم نوآور که با همکاری مراکز تحقیقاتی و شرکت‌های متقاضی محصولات جدید در یک حوزه تخصصی در چارچوب برنامه‌ای بلندمدت با هم همکاری می‌کنند.

با این تعاریف حالا می‌شود فکر کرد که چطور اثر پیشرفت ایران را در زمینه‌های علمی می‌شود در زندگی روزمره دید. آیا این اتفاق درحال حاضر به وقوع پیوسته یا باید گام‌های بیشتری برداشته شود؟ علمی که قرار است به شکوفایی اقتصادی منجر شود، چطور سر سفره مردم می‌آید؟

پرویز کرمی، دبیر ستاد فرهنگ‌سازی اقتصاد دانش بنیان و مشاور رئیس بنیادملی نخبگان در گفت‌وگو با «ایران» در این رابطه چنین توضیح می‌دهد: «خوشبختانه در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و دولت دنبال اکوسیستمی بودیم که اقتصاد دانش بنیان در درون این اکوسیستم رشد و کمک کند که اقتصاد کشور از اقتصاد منبع پایه و نفتی به سمت اقتصاد دانش بنیان و مبتنی بر دانش و نوآوری پیش برود. در درون این اکوسیستم بازیگران مختلفی وجود دارند و این بازیگران وجودشان برای رسیدن به این اقتصاد دانش بنیان به ما کمک می‌کند و باعث تسریع کار می‌شود. ما قبلاً دانشگاه‌ها را داشتیم و به صورت خیلی ضعیف هم پارک‌های علم و فناوری را، اما حلقه‌های دیگر مفقود بود و وجود نداشت. این حلقه‌ها شامل شرکت‌های دانش‌بنیان، استارتاپ‌ها، صندوق‌های جسورانه سرمایه گذاری، مراکز نوآوری یا شتاب دهنده‌ها و نیروی انسانی خلاق وکارآمد و پر توان و پرتعداد و همچنین زیرساخت‌هایی بود که کشور در زمینه‌ آی‌تی و سایر مسائل تکنولوژی لازم دارد. این‌ها طی این دو دهه و خصوصاً ۵ سال اخیر در شرکت‌های دانش‌بنیان شکل گرفت. ما الآن حدود ۴ هزار و ۵۰ شرکت دانش بنیان تأیید و ارزیابی شده در حوزه‌های مختلف داریم. معاونت علمی یکی از کارهایی که در این چند سال انجام داد، حمایت از استارتاپ‌های مختلف در حوزه‌های مختلف بود.»

کرمی ادامه می‌دهد: «نسل اول استارتاپ‌ها عمدتاً آی تی بیس و در حوزه خدماتی بود یعنی خدمات محور بود. خیلی‌هایش را الآن شما می‌بینید، از دلیوری‌های مختلف گرفته تا اتوشویی آنلاین، اما معاونت علمی الآن به سمت استارتاپ‌های نسل دوم که عمدتاً استارتاپ‌های حوزه تکنولوژی هستند و همچنین شتاب دهنده‌ها پیش رفته است؛ مثل استارتاپ‌های حوزه نانو، علوم شناختی، سلول‌های بنیادی، طب بازساختی، آب و انرژی‌های نو. در شتاب‌دهنده‌ها هم دیگر با شتاب‌دهنده‌های نسل دوم کار داریم و با شتاب‌دهنده عمومی که نسل اول بود کاری نداریم و هدف، شتاب دهنده‌های تخصصی مثل مشاوره، بازاریابی و بازارسازی و حمایتی از آن شرکت دانش بنیان یا استارتاپ است.»

شاخص نوآوری بلومبرگ در هفتمین سال رتبه بندی خود از اقتصادهای نوآور دنیا، ایران را با ۲ پله صعود نسبت به سال گذشته در رتبه ۴۷ اقتصادهای نوآور دنیا قرار داده است. این رتبه بندی با در نظر گرفتن مجموع ۵۲.۸۱ امتیاز انجام شده که ایران را در جایگاهی بالاتر از کشورهایی چون آرژانتین، هند، قطر، عربستان، مکزیک، قبرس و صربستان قرار داده است. ممکن است پیش خودمان فکر کنیم که شاید این هم یک نوع امیددهی واهی باشد و اصلاً چه اعتمادی هست به راست بودن این ادعا؟

«الان شاخص‌های نوآوری از سوی پایگاه‌های علم سنجی جهانی رصد می‌شود، یعنی این طور نیست که بگوییم فقط گزارش مرکز آمار ایران یا معاونت علمی و دولت ایران است. این اطلاعات مربوط به پایگاه‌های جهانی است و ارزشمندترین داشته‌های ما هم نیروی انسانی متخصص بی‌شمار است. ما بیش از ۴ میلیون دانشجوی در حال تحصیل در دانشگاه‌ها داریم، همین قدر هم فارغ‌التحصیل هست. این‌ها وقتی می‌آیند در جامعه کار می‌خواهند. دولت که نمی‌تواند برای تمام این‌ها شغل دولتی فراهم کند. بهترین جایی که این‌ها می‌توانند بروند و در آن مستقر شوند، شرکت‌های دانش بنیان و استارتاپ‌ها در حوزه‌های مختلف هستند.» کرمی این را می‌گوید و ادامه می‌دهد: «این‌ها همه نمایشگر این است که کشور ما به سمت پیشرفت در این حوزه قدم برداشته و آن هم به صورت جهشی. کشور ما یک درصد جمعیت جهان را دارد و ۲درصد تولید علم جهان در اختیار ماست. این یک پتانسیل خوب است.»

بحث تحریم‌ها البته شاید به نظر برسد ترمزی مقابل این پیشرفت بوده و حالا سؤال این است که آیا تحریم‌ها می‌تواند ما را در این راه متوقف یا سرعت‌مان را کم کند؟

«تحریم‌های ناجوانمردانه در کار ما خلل ایجاد نمی‌کند حتی بعضی جاها ممکن است ما را رهنمون کند به سمت داشته‌های خودمان و توانایی خودمان و تولید ملی و نگاهی به درون داریم. این باعث می‌شود ما بیشتر بتوانیم به خودمان اتکا کنیم و به سمت زایش و افزایش نگاه ملی در تولید و اقتصاد پیش برویم. به هرحال تحریم، ظالمانه و مغایر حقوق یک جامعه است اما کشوری استکباری دارد ظلم می‌کند و در هر صورت که دارد این کار را انجام می‌دهد اما همان‌طور که گفتم تحریم ترمز نیست و شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها هم در جهت بی‌اثر کردن و دور زدن تحریم‌هاست.»

در روزگاری که خیلی‌ها می‌خواهند ناامیدمان کنند، کاش بیشتر روی آن چه داریم تمرکز کنیم، حداقل این است که همه چیز را سیاهِ سیاه نبینیم. فکر کنیم که خودمانیم و دانش خودمان.

منبع: روزنامه ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری + عکس و فیلم

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عوارض نوشیدن قهوه با شکم خالی

چگونه خوب عمر کنیم؟

آیا جهانی شدن ادامه خواهد داشت یا متوقف می شود؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه پس از تحلیف ترامپ/ بازار منفجر می شود یا اثراتش پیشخور شده است؟

تعیین تکلیف تعطیلی مدارس و ادارات تهران

پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی درپی درگذشت حجت‌الاسلام سقای بی‌ریا

فیلم/ جزییات جدید از سوء قصد امروز به قضات بلندپایه از زبان پورمحمدی

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه بر سر اوکراین

موسیمانه تا پای فسخ قرارداد با استقلال رفت

مدارس ابتدایی لواسان یکشنبه غیرحضوری شد

عکس/ مجریان صداوسیما لباس روسی بر تن کردند

روسیه از ایران خواسته به FATF بپیوندد

فیلم/ سخنگوی قوه قضاییه: در رابطه با ترور امروز افرادی شناسایی و دستگیر شدند

حضور دو بازیکن در استقلال منتفی شد

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت

رونمایی از شهر شناوری نیروی دریایی سپاه با حضور سرلشکر سلامی

رضا درویش در آستانه‌ خروج از پرسپولیس

کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند

خبر خوش درمورد پاداش پایان خدمت فرهنگیان

فیلم/ عملیات شهادت طلبانه در تل‌آویو؛ یک کشته و ۲ زخمی

مدارس مقطع ابتدایی چهار شهرستان سیستان و بلوچستان تعطیل شد

پرواز آزادی به سوی استقلال + عکس

مسمومیت گسترده پرندگان در اهواز

پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم + فیلم

فیلم/ بارش برف در زاهدان

آزادی ۲۹۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد

کارتال به پرسپولیس نزدیک شد؟

چه بلایی بر سر لباس‌های جشن‌های ۲۵۰۰ساله آمد؟

۶ انتصاب جدید مسعود پزشکیان؛ حدادعادل پُست گرفت

ایلان ماسک در کاخ سفید دفتر کار خواهد داشت

عکس/ تصاویری از غزاله اکرمی بازیگر تلویزیون

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در بلاتکلیفی

وزیر علوم: آماده اعطای بورس تحصیلی به دانشجویان عراقی هستیم

عکس/ محمدرضا گلزار با ژستی جدی در کنار مایکل جکسون قلابی

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

هوای تهران دوباره آلوده می‌شود

حمله به وزارت دفاع اسراییل با موشک بالستیک

لبنیات دوباره گران شد؟