اقتصاد۲۴ - عرضه اولیهها به دلیل بازدهی که در پی دارند قسمت مورد علاقه بورسیها هستند. به طوریکه سهم بسیاری از سهام داران از بازار سرمایه فقط عرضه اولیهها است و پای بسیاری از این افراد به دلیل عرضه اولیه به بازار سرمایه باز شده است. اما به نظر میرسد این روزها حتی عرضه اولیهها هم حال خوشی ندارند. اگر لغو نشوند مورد استقبال قرار نمیگیرند و اگر خریدار داشته باشند هم صف خرید آنها در کوتاه مدت به صف فروش تبدیل میشود.
بررسی میزان مشارکت مردم در خرید عرضه اولیهها گواه آن است که رنگ قرمز بازار سرمایه بر سر عرضه اولیهها نیز سایه انداخته است. به طوریکه در عرضه اولیه که در میانههای شهریورماه صورت گرفت، پنج میلیون و ۵۰۰ هزار نفر مشارکت کردند، در عرضه اولیه سپیدار که اواسط دی ماه صورت گرفت، چهار میلیون و ۱۰۰ هزار نفر مشارکت کردند، در عرضه اولیه کزغال که اواسط بهمن ماه صورت گرفت، سه میلیون و ۷۰۰ هزار نفر مشاکرت کردند و در عرضه اولیه اپال که روز گذشته صورت گرفت تنها دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر مشارکت کردند.
این تنها یک روی حاشیههای این روزهای عرضه اولیهها است و روی دیگر چالشها به لغو عرضه آن هم در دقیقه ۹۰ اختصاص دارد! لغو دو عرضه اولیه در همین ۲۴ ساعت گذشته، گواه این موضوع است. وعده عرضه اولیه سهم شرکت ریل پرداز نوآفرین در نماد "حآفرین" در ۱۳ اسفندماه در بازار فرابورس داده شد، هرچند که به این وعده عمل نشد و قرار شد این عرضه اولیه، ۱۹ اسفند صورت بگیرد. اما در این روز هم پای سهم این شرکت به بازار سرمایه باز نشد و ناظر بازار ساعتی قبل از زمان عرضه، در پیامی از لغو آن خبر داد. بر اساس اطلاعیه شرکت بورس، عرضه اولیه شرکت سرمایه گذاری مدیریت سرمایه مدار در نماد "مدار" که قرار بود فردا صورت بگیرد، نیز لغو شد!
البته این اتفاق جدیدی در بازار سرمایه نیست و چندی پیش هم شاهد لغو عرضه اولیه سهام شرکت فرآوری معدنی اپال کانی بودیم که قرار بود در بازار بورس عرضه شود. اتفاقی که در شهریورماه برای نماد غزر و اواخر مردادماه برای غکورش افتاد و باعث شده برخی سهام داران به این روند اعتراض داشته باشند. چراکه هرچند مانند ماههای ابتدایی سال از عرضه اولیهها استقبال نمیشود و شاهد کاهش چشم گیرتعداد خریداران عرضه اولیه طی ماههای گذشته بودیم، اما این عرضهها همچنان عنوان جذابترین بخش بازار سرمایه را یدک میکشند و بسیاری از سهام داران برای خرید عرضه اولیهها برنامه ریزی میکنند.
در این میان سهام دارانی هستند که برای تامین نقدینگی مورد نیاز خرید عرضه اولیه ها، برخی از دیگر سهمهای خود را در ضرر میفروشند و یا نقدینگی جدیدی وارد بازار میکنند. حتی برخی کارگزاریها به صورت خودکار بخشی از پول سهام دار را برای خرید عرضه اولیه نگاه میدارند و سهام دار با این بخش از پول خود امکان خرید سهم دیگر را ندارد.
به هر صورت لغو عرضه اولیهها در این روزهای پرنوسان بازار سرمایه که وزنه روزهای چراغ قرمز آن بر وزنه روزهای چراغ سبر آن سنگینی میکند، ممکن است باعث کمتر شدن اعتماد سهام داران به این بازار شود. آن هم در شرایطی که تقریبا هیچ دلیلی برای لغو این عرضهها از سوی مسئولان به سهام داران ارائه نمیشود!