تاریخ انتشار: ۰۶:۴۷ - ۳۱ مرداد ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

مناطق آزاد یونان چگونه اقتصاد این کشور را نجات دادند؟

بندر پیرائوس یکی از بزرگترین بنادر اروپا است که سالانه 19 میلیون مسافر از آن تردد می‌کنند و همین مسئله این بندر را از نظر حمل و نقل مسافر به سومین بندر در جهان تبدیل کرده و با وجود واگذاری آن به چین در راستای انجام طرح های خصوصی سازی برای نجات اقتصاد یونان در سال 2010 تاکنون نقشی اساسی در اقتصاد این کشور ایفا کرده است.
مناطق آزاد یونان پیرئوس
ساجده رحیمی، اقتصاد24 -اقتصاد یونان ترکیبی از صنعت، خدمات و کشاورزی است به همین علت مهمترین صادرات این کشور را انواع سبزیجات و میوه ها، زیتون و روغن زیتون، روغن های صنعتی، آلومینیوم، تجهیزات مخابراتی و ارتباطی، وسایل برقی و آهن آلات تشکیل می دهد و همچنین می توان به نفت خام، ماشین‌آلات و تجهیزات برقی، قایق و کشتی، انواع خودرو و محصولات پلاستیکی به عنوان مهمترین محصولات وارداتی این کشور اشاره کرد.

کشور یونان در چند سال اخیر یکی از پربازدیدترین کشورهای عضو اتحادیه اروپا به لحاظ جذب گردشگر بوده است. اقتصاد این کشور با توجه به آمارهای مربوط به تولیدات ناخالص داخلی آن، بسیار خوب بوده و این امر موجب شده است در جایگاه چهل و هشتم جهان قرار بگیرد.

بحران مالی یونان


يونان سابقه ای طولاني در دست و پنجه نرم كردن با بحران‌هاي مالي دارد. نخستين ورشكستگي اين كشور  400 سال پيش از ميلاد مسيح اتفاق افتاد، زمانی که ۱۳ دولت‌شهر يونان از معبد دلوس پول قرض گرفته بودند و به علت عدم بازگرداندن بدهی ها، معبد تقريبا ۸۰ درصد از پول خود را در آن زمان از دست داد .

از اواسط سال 2009 میلادی یونان مجددا یک دوره بحران مالی را شروع کرد که در اوایل سال 2012 به اوج خود رسید. میزان بدهی این کشور در آغاز 320 میلیارد دلار بود و به مرور میزان بدهی های خارجی آن باز هم افزایش یافت.



اتحادیه اروپا نگران از آسیب این بحران به کشورهای دیگر و به خصوص کشورهای فقیر جنوب اروپا پیشنهادات مختلفی برای عبور از این بحران می داد که خود موجب اعتراضات مردمی گستره ای می شد چرا که دولت یونان تحت فشار اتحادیه دست به افزایش مالیات ها و قیمت اجناس زده بود.

از تاریخ 20 آگوست 2018 به بعد خبرها حاکی از آن بود که یونان به بازارهای مالی جهانی متصل می شود و دیگر برای حفظ ثبات مالی خود متکی به کمک‌های مالی و وام‌های اتحادیه اروپا نخواهد بود. این نوعی بسته نجات بود که از سال ۲۰۱۵ به اجرا درآمد، بسته نجاتی که بزرگ‌ترین عملیات نجات اقتصادی تاریخ اتحادیه اروپا محسوب می‌شد.

برخی از کشورهای اروپایی نظیر آلمان فرصت بیشتری برای بازپرداخت بدهی به یونان برای تحکیم اقتصادش دادند، اما در جریان همین بدهی ها، فرودگاه یونان در اختیار آلمان، امتیاز بهره برداری از قطارهای باری و مسافری این کشور در اختیار ایتالیا و کنترل بندر " پیرائوس" در اختیار چین قرار گرفت که بخشی از راهکار پرداخت بدهی یونان بود.

در حقیقت بندر پیرائوس که بزرگترین بندر یونان است و یکی از بزرگترین بنادر در دریای مدیترانه و قاره اروپا به شمار می آید در اختیار چین قرار گرفت که برخی معتقدند این تفکر برنامۀ خصوصی سازی این کشور یکی از سودآورترین و موفقیت ترین برنامه های اقتصادی یونان برای مقابله با معضلات مالی به حساب می آید.

میزان رشد تولید ناخالص ملی، میزان بدهی دولت نسبت به تولید ناخالصی، توازن بودجه و میزان بیکاری از عواملی است که مقایسه آن در چند ساله اخیر نشان می دهد که پس از 10 سال اقتصاد یونان نجات یافته است. به عنوان مثال توجه به میزان رشد تولید ناخالص یونان نشان دهنده این است که اقتصاد این کشور با چه سرعتی در حال ترقی است. در سه ماهه اول سال ۲۰۱۰ اقتصاد یونان با رشد ۶.۱- درصد مواجه بود و در سال ۲۰۱۷ به رشد ۱.۴ درصد رسید. همچنین میزان بیکاری سال ۲۰۱۰ یونان ۱۲ درصد بود اما در ماه مه ۲۰۱۸ این رقم به پایین ترین میزان خود رسیده است.

مناطق آزاد تجاری در یونان


به گفته برخی منابع Egaleo اولین منطقه آزاد TTIP در یونان است اما می توان گفت یونان دارای سه منطقه آزاد تجاری است که در مناطق پیرئوس ، تسالونیکی و بندر هراکلیون واقع شده است. کالاهای با منشأ خارجی می توانند بدون پرداخت عوارض گمرکی یا سایر مالیات ها در این مناطق وارد شده و در صورت عدم انتقال یا صادرات مجدد از کلیه عوارض و مالیات ها باقی بمانند.


بندر پیرائوس


بندر پیرائوس، بندری است ٢٥٠٠ ساله در 10 کیلومتری آتن که یکی از ۱۰ بندر برتر اروپا محسوب می‌شود و در بین بنادر اروپا دومین بندری است که در دهۀ اخیر شاهد افزایش میزان جابه جایی های کانتینری بوده است و توان عملیاتیِ کانتینری در آن با رشد 167.7 درصدی در سال 2016 میلادی به سه میلیون و 675 TEU رسید.

افزایش جابه جایی کانتینری در سال گذشتۀ میلادی کسب جایگاه هشتم بزرگترین بنادر کانتیری در اروپا را برای بندر پیرائوس به همراه داشت. پیرائوس در 12 کیلومتری جنوب غربی از مرکز شهر (شهرداری آتن) قرار دارد و در امتداد ساحل شرقی خلیج سارونیک قرار دارد.

پیرائوس دارای سابقه ای طولانی است و قدمت آن به یونان باستان می رسد. این شهر در اوایل قرن 5 قبل از میلاد تأسیس شد ، هنگامی که این منطقه برای تبدیل شدن به بندر جدید آتن کلاسیک انتخاب و به عنوان یک بندر نمونه اولیه ساخته شد و تمام تجارت واردات و ترانزیت آتن را متمرکز کرد.

بنابراین پیرائوس بندرگاه اصلی یونان باستان شد ، اما پس از سده سوم قبل از میلاد به تدریج کاهش یافت و پس از اعلام آتن به عنوان پایتخت یونان ، بار دیگر در قرن 19 رشد کرد. دانشگاه پیرائوس یکی از بزرگترین دانشگاه های یونان است.

منطقه آزاد پیرائوس علاوه بر اینکه بزرگترین مرکز حمل و نقل دریایی مستقر در یونان است ، قطب تجاری حمل و نقل یونان نیز به حساب می آید و بیشتر صاحبان کشتی های یونانی در آن دارای دفاتر هستند و به گفته برخی کارشناسان اصلی‌ترین ترمینال برای شناور‌هایی به حساب می‌آید که از آسیا به اروپا سفر می‌کنند. شرکت کشتیرانی کاسکو چین لنگرگاهی در این بندر ساخت که ایستگاه اصلی اتصال مسیر‌های دریایی و حمل و نقل زمینی به شمار می‌آید.

پیرائوس هنوز هم یک مرکز اصلی حمل و نقل یونان و بین المللی به حساب می آید و سالانه در دو نوبت به عنوان کانون یک کنوانسیون مهم حمل و نقل ، موسوم به Posidonia شناخته می شود و متخصصان صنعت دریانوردی را از سراسر جهان جذب می کند.

این بندر امروز یکی از بزرگترین بنادر اروپا است و تعداد سالانه 19 میلیون مسافر آن را از نظر حمل و نقل مسافر به عنوان سومین کشور در جهان تبدیل کرده و با وجود واگذاری آن به چین در راستای اجرای طرح خصوصی سازی برای نجات اقتصاد در سال 2010 تاکنون نقشی اساسی در اقتصاد این کشور داشته است و علی رغم نگرانی‌های دولت یونان در خصوص در دست گرفتن سهم کلی بازار به واسطه سرمایه گذاری‌های کلان از سوی چین، توانسته در مجموع پنج میلیارد یورو برای این کشور سودآوری داشته باشد.

اقتصاد۲۴ پیشتر نقش مناطق آزاد در اقتصاد آلمان، چین، ترکیه و امارات، هند، سنگاپور، اسپانیا ،کره جنوبی ، کاستاریکارا و مناطق ویژه اقتصادی روسیه نیز بررسی کرده بود که گزارش آن را می‌توانید مطالعه کنید.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل الشرطه

اینفوگرافی/ استان‌هایی که بیش‌ترین نرخ بیکاری را دارند

عکس/ تبریک عقاب آسیا به پرسپولیس

جدول لیگ نخبگان آسیا پس از بازی امشب استقلال و پرسپولیس

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استقلال به این مدل داوری‌ها عادت دارد

عکس/ شادباش کاپیتان عالیشاه به سرخ‌پوشان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ورود رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی(ره)

ماجرای دختری که از سوی پدرش ربوده شد

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۱۴ آ‌ذر ۱۴۰۳/ افزایش تقاضا در بازار طلا

تکلیف قیمت بنزین بالاخره روشن شد

آیفون ۱۶ با قیمت نجومی وارد ایران شد‌

آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرد

تهدید گستاخانه نتانیاهو پس از نقض آتش‌بس

سازمان سنجش به وزارت علوم برگشت

بهترین برندهای شکلات کادویی خارجی را از اینجا بخرید!

نظر زاکانی درباره انتقال پایتخت

کاپیتان تیم ملی مصدوم شد

صدرنشینی تراکتور با بازگشت به روند پیروزی

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱۴ آذر ۱۴۰۳/ خیز دلار برای رکوردشکنی

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳

رونالدینیو در ۴۵ سالگی پدربزرگ می‌شود!

جدیدترین خبر درباره گرانی لبنیات

افتتاح ساختمان جدید سرپرستی بیمه کوثر استان آذربایجان غربی

رئیس جمهور کره‌جنوبی حکومت نظامی اعلام کرد

مسعود رهبری به سمت سرپرست معاونت فرهنگی و اجتماعی منطقه آزاد کیش منصوب شد

یزدان پناه: محمد کبیری راه را برای توسعه و جذب سرمایه در کیش هموارتر می‌کند

ماموریت اصلی لوله‌ساز‌ها صادرات و حضور در بازار‌های خارجی

مشتریانی که به ما در بیمه نوین اعتماد می‌کنند، شایسته بهترین خدمات هستند

رئیس اداره بیمه‌های حادثه بیمه معلم، کارمند نمونه صنعت بیمه شد

خطر بزرگی که پرسپولیس را در پایان فصل تهدید می‌کند

آگهی دعوت به مجمع عمومی عادی به طور فوق‌العاده بیمه سینا

مزایده عمومی فروش اموال منقول مازاد

بررسی طرح‌های نوآورانه در کمیته عالی محصولات و خدمات بانک ملی ایران

عکس/قابی از خانواده خوشبخت مسی در تبلیغات برند آدیداس

مربی استقلال برای شاگردش نوشابه باز کرد

تصویر خبرساز از بیمارستان ویژه کودکان در تهران

۴ سناریوی بنزینی پیش روی دولت

همه چیز درباره فیلم هفتاد سی فیلم بهرام افشاری

اینفوگرافی/ مخالفان و موافقان رفع فیلترینگ چه کسانی هستند؟

ترامپ: در خاورمیانه جهنم به پا خواهد شد!

عکس/ افتتاح متروی چندین میلیارد دلاری ریاض

دومین دوره مسابقات لاته آرت ایران

تعیین نرخ مالیات بر ارزش افزوده سال ۱۴۰۴

قیمت بنزین از دی ۱۴۰۳ گران می‌شود؟

کریدور‌های ترکی و عربی علیه ترانزیت ایران؛ معلق ماندن بندر چابهار توسط هندی‌ها

ثبت نوع معلولیت حدود ۹۰ هزار کاربر راننده و مسافر در اسنپ

جوکر زنان توقیف می شود؟

تمجید مشاور سابق احمدی‌نژاد از جنیفر لوپز

فیلم/ محمدرضا گلزار در باشگاه قانون حجاب را رعایت کرد

چگونه می توانم تحلیل بنیادی انجام دهم؟

عکس/ حمله علی کریمی به شبکه ایران‌اینترنشنال

وزیر اقتصاد هم بر طبل گرانی بنزین کوبید

حمله رسایی به رئیس جمهور بر سر بنزین

گزارش بورس امروز سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳

انتقاد تند عارف از قانون عفاف و حجاب

طراح قانون حجاب جواب پزشکیان را داد