یک تحلیلگر بازار ارز در گفتوگو با اقتصاد۲۴ پاسخ داد:
کف قیمت دلار چقدر است؟/ محاسبه قیمت واقعی دلار در سال 98
سمیعی زفرقندی گفت: خوشبختانه در سال ۹۸ بازار از ثبات نسبی برخوردار شد هر چند که بهتر بود این ثبات با یک شیب ملایم رو به بالا و هماهنگ با تفاضل نرخ بهره و تورم همراه می شد که انرژی این تفاوت دوباره شروع به جمع شدن نکند و در زمان دیگر شاهد انفجار دیگری در حوزه دلار شاهد نباشیم.
اقتصاد24- کف قیمت دلار چقدر است و چه قیمتی برای این روزهای بازار مناسب است؟ ثبات بازار دلار تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ آیا این ثبات نشانه ای از انفجار قیمت آن در آینده ای نزدیک است؟ اینها و چندین سوال دیگر از جمله سوالاتی است که امروز ذهن بسیاری را به خود مشغول کرده است.
امروز با وجود تنش های ایجاد شده حال بازار ارز خوب است و دیگر دچار تلاطمها و نوسانات شدید نمیشود و یک روند باثباتی را طی می کند، این در حالی است که در گذشته به محض وقوع کوچکترین اتفاق در حوزه سیاسی چه از نظر سیاست خارجی و چه به لحاظ تنش ها در سیاست داخلی این بازار نوسانات شدیدی را تجربه میکرد و به تبع آن بازارهای اقتصادی کشور بهم میریخت. در این شرایط پیش بینی ها برای بازار ارز چیست؟
در همین رابطه علی اصغر سمیعی زفرقندی رییس اسبق هیات موسس کانون صرافان و تحلیلگر بازار ارز درباره تثبیت قیمت دلار به خبرنگار اقتصاد24 گفت: در بهار سال ۱۳۹۶ بود که در پاسخ سوالی گفته شد اگر فرض کنیم قیمت دلار در بهار سال ۱۳۵۷ ، ۷۰ ریال بوده باشد و تفاضل نرخ تورم و بهره در ایران و آمریکا، به طور متوسط سالانه ، ۱۸ شود محاسبه شود ، قیمت دلار در سال ۹۶ باید به طور متوسط بین ۵۵۰۰ تا ۶۰۰۰ تومان مورد محاسبه قرار گیرد و البته این در شرایطی است که نرخ ۷۰ ریال را برای بهار سال ۵۷ واقعی بدانیم و همچنین نرخ تورم در ایران را حدود ۲۰ درصد و در کشورهای حوزه دلار حدود ۲ درصد ارزیابی کنیم.
وی افزود: نرخ برآورد شده دلار ۵۷۰۰ تومان برای سال ۹۶ می توانست به واقعیت نزدیک باشد، ولی متاسفانه با وجود هشدارهای برخی از کارشناسان، دولت به فشرده نگه داشتن فنر قیمت ارز در سال ۹۶ ادامه داد و اصرار ورزید ، ولی در پایان سال ۹۶ و با آغاز سال ۱۳۹۷ و با اعلام خروج غیر اخلاقی و غیر قانونی آمریکا از توافقنامه برجام و اعلام تحریم های ظالمانه علیه اقتصاد ایران توسط استکبار جهانی، فنر قیمت ها رها شد و همانطور که شاهد بودیم، ظرف چند ماه قیمت دلار تا 19 هزار تومان را هم تجربه کرد، در حالی که اگر قیمت ها نزدیک به واقعیت نگه داشته شده و همواره با شیب ملایم تعدیل شده بود، درست است که ممکن بود در سال ۹۶ نرخ تورم از حدود ۹ درصد به حدود ۱۱ درصد هم برسد ولی در هر شرایطی نرخ دلار در سال ۹۷ به طور متوسط نمی توانست از حدود ۶۳۰۰ تومان عبور کند.
این تحلیلگر بازار ارز بیان کرد: اگر خوب مدیریت می شد در سال ۹۸ هم قیمت ها به طور متوسط حتی با وجود تورم به نسبت بالاتر بخاطر هجوم تحریم های ظالمانه باز هم می توانست حدود ۸۰۰۰ تومان بماند ولی البته شرط اصلی آن بود که اولا به طور منظم و همراه با تفاضل نرخ بهره و تورم قیمت ها واقعی شود در ثانی قیمت ها واحد باشد و هیچ دلار سهمیه ای و رانتی و برای مقاصد خاصی به هیچ بهانه ای حتی خیر خواهانه به کسی داده نشود که البته متاسفانه این اتفاقات نیفتاد و نه تنها در سال ۹۶ قیمت ها را حدود ۲۰۰۰ تومان ( یعنی حدود ۳۰ درصد) ارزانتر از قیمت واقعی عرضه کردند، بلکه بعد از در رفتن فنر قیمت هم حاضر نشدند به واقعی شدت قیمت ها تن بدهند بلکه با عرضه دلار ۴۲۰۰ تومانی ، تنها در سال ۹۷ بیش از ۳۰ میلیارد دلار را به قیمت ارزان تر از واقعی فروختند که البته بار آن بر دوش بازار آزاد افتاد ، و باز هم بازار آزاد را با ایجاد موج های سهمگین و تلاطمات بی حساب روبه بالا و روبه پایین مواجه کردند که متوجه شدیم در سال ۹۷ چه نوساناتی دامنگیر بازار شد.
کف قیمت دلار چقدر است؟
سمیعی زفرقندی اظهار کرد: خوشبختانه در سال ۹۸ بازار از ثبات نسبی برخوردار شد هر چند که بهتر بود این ثبات با یک شیب ملایم رو به بالا و هماهنگ با تفاضل نرخ بهره و تورم همراه می شد که انرژی این تفاوت دوباره شروع به جمع شدن نکند و در زمان دیگر شاهد انفجار دیگری در حوزه دلار شاهد نباشیم.
وی ادامه داد: طبق بررسی ها چنانچه فرض کنیم قیمت صحیح برای سال ۹۷ ، ۶۳۰۰ تومان بوده باشد و با توجه به نرخ تورم و بهره داخلی و خارجی و با توجه به اینکه نرخ تورم در این دو سال بالای ۳۰ درصد برآورد می شود، قیمت واقعی در سال ۹۸ هم می توانست به طور متوسط حدود 10 هزار تومان باشد و البته شرط این قیمت این بود که فروش دلارهای ۴۲۰۰ تومانی و هر نوع دلار رانتی و سهمیه ای متوقف می شد .
زفرقندی خاطرنشان کرد: قیمت یعنی علامت و علامت غلط باعث گمراهی مردم و اقتصاددانان می شود و رانت با هر بهانه ای و برای هر قشری زیانبار و فساد آور است.