قیمت دلار به چه سمتی میرود؟/ احتمال رکود تورمی در سال 98
در شرایطی که دلار در یک سال گذشته افزایش بیش از 200 درصدی را در قیمت تجربه کرده، یک تحلیلگر اقتصادی معتقد است که احتمال رکود تورمی در سال 98 احساس میشود.
اقتصاد24 - برای کسانی که در بازار ارز کار میکردند و یا یک تکه از زلف کارشان ناخواسته به دلار گره خورده بود، امسال سال سختی بود. حتی برای مردم عادی که چیزی از ارز و بازار و اقتصاد نمیدانستند، امسال یک سال عادی نبود. قیمتها از 4 یا 5 هزار تومان آغاز شد و تا مرز 17 هزار تومان هم بالا رفت. هرچند که در پایان سال قدری ثبات در این بازار حاکم بود و نرخ دلار در حوالی 12 تا 13 هزار تومان میچرخید.
با این حال، مساله نرخ دلار در سال آینده و پیشبینی آن، هنوز هم بازار داغی دارد. برخی معتقدند که دلار در سال 98 باز هم افزایشی خواهد بود و برخی دیگر ثبات را پیش روی بازار ارز میدانند.
میثم رادپور تحلیلگر مسائل اقتصادی در این میان معتقد است که رغبتی از سوی دولت برای مهار این روند دیده نمیشود. رادپور به اقتصاد24 میگوید: «به نظر میرسد فشارهای کاهشی نرخ دلار کم شده و در عین حال شاهد کاهش فروش نفت ایران هستیم به طوری که برخی منابع میگویند که فروش رسمی نفت ایران به زیر یک میلیون بشکه رسیده است.»
رادپور تاکید میکند: «با عدد 14 هزار دلار که دولت برای کالاهای اساسی در بودجه بسته، حتی اگر نرخ موردنظر برای این کالاها را 4200 تومان بدانیم، باز هم دلار در بازار آزاد باید روی اعداد 15 یا 16 هزار تومان باشد.»
وی در عین حال معتقد است که چسبندگی قیمتی اجازه پایین آمدن قیمتها در بازار را نخواهد داد. هرچند که به گفته او، تنها بازار ارز نیست که فشار افزایش قیمتها را تجربه میکند بلکه بازار ملک و برخی کالاها نیز با همین روند روبرو هستند.
این تحلیلگر اقتصادی میگوید: «از طرف دیگر با عدم اطمینان و مشخص نبودن روال ارتباط با اروپا روبرو هستیم. در عین حال به نظر میرسد که سال آینده به جای تورم با رکود تورمی روبرو باشیم.» رادپور تاکید میکند که یارانهها خود باعث اختلاف قیمتی میشود که تا زمان اصلاح نشدن، امیدی به بهبود اوضاع اقتصادی نیست.
رادپور معتقد است که دولت تمایلی برای وارد کردن فشار بیشتر به بازار ارز ندارد و در شرایطی که قیمت ارز طی یک سال 200 درصد افزایش داشته، به نظر نمیرسد که دوباره شاهد یک افزایش جهشی باشیم.