انتشار اوراق بدهی راهکار جبران کسری بودجه ناشی از کاهش فروش نفت
بنیانگذار بانک سامان با اشاره به حذف معافیت نفتی ایران از سوی آمریکا و به تبع آن کاهش درآمدهای نفتی کشور ، در عین حال هشدار داد هرگونه استقراض دولت از بانک مرکزی برای جبران کسری بودجه ناشی از کاهش فروش نفت، به افزایش نرخ تورم منجر خواهد شد.
اقتصاد24 - اله وردی رجایی سلماسی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد24 با بیان اینکه کاهش درآمد دولت کسری بودجه را به همراه خواهد داشت، گفت: در قدم نخست باید ببینیم درآمدهای نفتی چه میزان از بودجه را تامین می کند که به نظر می آید درآمدهای نفتی سهمی بیش از 20 درصد در بودجه ندارند و مابقی آن از محل درآمدهای مالیاتی و... تامین میشوند.
وی افزود: اگر دولت کسری بودجه داشته باشد، باید آن را از محلی تامین کند و عموما این کسری از محل صدور اوراق بدهی یا اوراق خزانه اسلامی جبران می شود؛ اقدامی که پیش از این نیز صورت گرفته است.
رجایی سلماسی اظهار کرد: اگر کسری بودجه از محل انتشار پول جدید باشد و پایه پولی قوی بانک مرکزی نباشد، نرخ تورم افزایش نمییابد.
بنیانگذار بانک سامان ادامه داد: اگر بانک مرکزی کسری بودجه دولت را که از محل انتشار پول جدید تامین کند، پایه پولی قوی مصرف و باعث افزایش نرخ تورم می شود که اثرات آن بیشتر در بودجه ظاهر خواهد شد.
این کارشناس بازار بانکی بیان کرد: اگر دولت بتواند کسری درآمد را از محل دیگر مانند درآمدهای مالیاتی و عوارض تامین کند، اثرات تورمی ندارد ولی اگر بخواهد از بانک مرکزی استقراض کند، افزایش پایه پولی در کشور تورم به دنبال خواهد داشت.
رجایی سلماسی عنوان کرد: اگر اوراق بدهی منتشر و به مردم فروخته شود هم بدهی دولت، سازمان ها و شرکت های دولتی پرداخت شده و هم تورم افزایش نمی یابد.
وی مطرح کرد: امسال پیش بینی می شود که بانک مرکزی اوراق بدهی را منتشر و با آن کسری بودجه دولت را جبران کند.
رجایی سلماسی خاطرنشان کرد: اثرات کاهش درآمد نفت طی چند ماه آینده ظاهر خواهد شد.