تاریخ انتشار: ۱۱:۰۲ - ۰۲ تير ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

شفافیت حقوق و دستمزد مدیران به کجا رسید؟/ یک کارشناس: این طرح، نمایشی است

بعد از آنکه خرداد ماه قرار بود سامانه شفافیت حقوق و دستمزد نهایی شود، باز هم این طرح به تعویق افتاد و مشخص نیست مساله شفافیت حقوق و دستمزد مدیران به کجا برسد.
حقوق های نامتعارف

اقتصاد24 – شفافیت حقوق و دستمزد ماه هاست که بحث های بسیاری را ایجاد کرده است. شاید نقطه آغاز آن، حقوق های نجومی بود. وعده راه اندازی سامانه شفافیت برای حقوق و دستمزد مدیران مدت هاست که ارائه شده اما هنوز هم روی عمل به خود ندیده است. به طوری که بسیاری از کارشناسان مساله اطلاع‌رسانی میزان حقوق و مزایای دریافتی مقامات و مدیران ارشد دولت از طریق راه‌اندازی سامانه ثبت حقوق و مزایا را وعده ای می دانند که گویا دولت دوازدهم خیال اجرای آن را ندارد.


البته این مساله یک طرح معمولی نیست و در سال 95 با قید جزئیات آن، به عنوان بخشی از قانون برنامه ششم توسعه به تصویب مجلس رسیده است، یعنی دولت مکلف به اجرای آن است. گفته می شود در دی ماه 95، ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه به تصویب مجلس رسید و براساس آن دولت مکلف شد ظرف مدت یک‌سال پس از ابلاغ این قانون یعنی تا پایان سال ۹۶، نسبت به راه‌اندازی سامانه ثبت حقوق و مزایای مدیران اقدام کند.

آخرین وعده ای که دولت برای سامانه شفافیت حقوق و دستمزد داد، خرداد ماه 98 بود که با تمام شدن سومین ماه از سال، باز هم این تکلیف قانونی روی تحقق به خود نگرفت. این تکلیف بعد از انتشار فیش‌های حقوقی مدیران دولتی و ماجرای جنجال حقوق های نجومی بود. (دلایل تعویق در راه اندازی سامانه حقوق و دستمزد را اینجا بخوانید.)

طبق صحبت هایی که پیش از این توسط مقامات دولتی صورت گرفته بود، سامانه شفافیت حقوق و دستمزد می بایست قابل مشاهده و پایش توسط مردم باشد، اما این مساله هم محقق نشد و دولت اعلام کرد که پایش این سامانه توسط برخی مقامات ارشد قابل انجام است. بسیاری از کارشناسان معتقدند که اگر قرار نبود سامانه ای در دسترس مردم و به صورت شفاف باشد، اصلا لزومی برای اجرای این طرح هم نبود.

پیش از این محمد خدابخشی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس درباره دسترسی مردم به سامانه شفافیت حقوق و دستمزد مدیران دولتی گفته بود: «چنین موضوعی پیش‌بینی نشده و تنها دستگاه‌های نظارتی می‌توانند از سامانه بازدید و ارقام حقوق مدیران دولتی را مشاهده کنند.» در این میان، صحبت های این عضو کمیسیون برنامه و بودجه با متن ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه تفاوت دارد.

گزارش ها نشان می دهد که در متن ماده ۲۹ برنامه ششم توسعه آمده است: «دولت مکلف است طی سال اول اجرای قانون برنامه نسبت به راه‌اندازی سامانه ثبت حقوق و مزایا اقدام کند به نحوی که میزان ناخالص پرداختی مشخص و امکان دسترسی برای نهادهای نظارتی و عموم مردم فراهم شود.»

دست انداز بعدی طرح، واگذاری آن از سازمان برنامه و بودجه به وزارت اقتصاد بود. طبق خبرهای تازه، قرار است وظیفه پیگیری و ساماندهی سامانه حقوق و دستمزد، از سازمان برنامه و بودجه به وزارت امور اقتصاد و دارایی منتقل شود. همین مساله با اما و اگرهای بسیاری همراه است چرا که دسترسی وزارت اقتصاد به اطلاعات حقوق مدیران، جای سوال دارد.

اما تجربه کشورهای دیگر به چه صورت بوده است؟ برخی گزارش ها نشان می دهد که اکثر کشورهای موفق برای پرداخت‌های دولتی از الگوهای ثابت بهره می‌گیرند که در این الگوها، سقف حقوق‌های دولتی با تناسبی از واقعیت تعیین شده و به ‌صورت عمومی نیز قابل رویت است. تجربه کشورهای دیگر نشان می دهد ایجاد یک نظام حقوق و دستمزد کارآمد در مرحله اول با شفافیت حقوق و مزایا در بخش های مختلف آغاز می شود.

مانند مالزی و ترکیه که توانسته اند این سیستم را به خوبی اجرایی کنند. اما کارشناسان چه می گویند و آیا این طرح از اساس، قابلیت اجرا شدن در ایران را دارد؟
مرتضی اکبریان، حسابدار خبره و کارشناس، معتقد است که این طرح نمایشی است. وی در خصوص امکان اجرایی شدن این طرح در ایران، به اقتصاد24 می گوید: «اگر مدیران بخواهند می توانند آن را انجام دهند. پیش از این هم بر اساس طرح مودیان بزرگ و نرم‌افزارها توانستند کارهایی بکنند. برای همین در این مساله هم خواست واقعی مهم است. اگر بخواهند می توانند نظارت ایجاد کنند. با پایش اطلاعات میلیون نفری که هست، امکان اجرا شدن آن وجود دارد.»

اکبریان می گوید: «ممکن است سیاست اینگونه باشد که نخواهند انجام شود چون همین الان هم می دانند که وضعیت خرید و فروش افراد به چه صورت است.»

وی با اشاره به احتمال دسترسی وزارت اقتصاد به دیتای مورد نیاز این طرح، تاکید می کند: «به نظر من این سامانه تنها به منزله طرحی برای آرام کردن اعتراض های مردمی است. به نظر نمی رسد برای عموم مردم خیلی تاثیرگذار باشد. در حد این است که یک صدایی ایجاد کنند اگرنه خیلی از مزایا و پول هایی که پرداخت می شود اصلا تحت عنوان حقوق نیست. به همین خاطر این طرح خیلی مفید نیست.»

این کارشناس معتقد است که لیست اطلاعاتی در کشور ما قطعا شفاف نیست. هر کاری کنیم مجموعه هایی هستند که اطلاعات شان شفاف نیست، هرچند که زیرساخت چنین طرحی می تواند ایجاد شود و اصلا هم کار سختی نیست.

به گفته وی، برخی کشورهای نه چندان پیشرفته هم این کار را کرده اند. مثل مالزی و ترکیه که این سیستم را به راحتی ایجاد کرده اند، اما مساله خواست مدیران برای اجرای آن مهم است چون تا وقتی نخواهند، انجام نمی شود.

به گزارش اقتصاد24، سازمان ها و افراد مشمول شفافیت حقوق و دستمزد شامل مقامات، روسا، مدیران دستگاه‌های اجرایی شامل قوای سه‌گانه اعم از وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و موسسات و دانشگاه‌ها، شرکت‌های دولتی، موسسات انتفاعی وابسته به دولت، بانک‌ها و موسسات اعتباری دولتی، شرکت‌های بیمه دولتی، موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی (در مواردی که آن بنیادها و نهادها از بودجه کل کشور استفاده می‌کنند)، موسسات عمومی، بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی، مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان قانون اساسی، بنیادها و موسساتی که زیر نظر ولی‌فقیه اداره می‌شوند و همچنین دستگاه‌ها و واحدهایی است که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر یا تصریح نام است اعم از اینکه قانون خاص خود را داشته یا از قوانین و مقررات عام تبعیت کنند.

همچنین باید میزان ناخالص پرداختی به هر یک از اشخاص حقوقی وابسته به سازمان هایی مانند وزارت جهاد کشاورزی، شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، سازمان گسترش نوسازی صنایع ایران، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سازمان بنادر و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران و شرکت‌های تابعه آنها، ستاد اجرایی و قرارگاه‌های سازندگی مشخص و امکان دسترسی برای نهادهای نظارتی و عموم مردم فراهم شود. البته وزارت اطلاعات، نیروهای مسلح و سازمان انرژی اتمی ایران از شمول این حکم مستثنا هستند.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند