آتش سوزی بازار متشكل ارزی عمدی بود؟/ یک کارشناس: این بازار تاثیری بر نرخ ارز ندارد
یک کارشناس اقتصادی درباره احتمال عمدی بودن آتش سوزی ساختمان بازار متشکل ارزی گفت: چالشهای راهاندازی این بازار به اندازهای بزرگ است که سالها طول میکشد تا این بازار راه اندازی شود و آتشسوزی ساختمان این بازار تاثیری در راهاندازی آن ندارد.
سحر گلیزاده، اقتصاد24 - چند روز پیش خبری در رسانه ها منتشر شد مبنی بر آتش سوزی بازار متشکل ارزی که طی آن بخش عمده تجهیزات این بازار که بانک مرکزی هزینه قابل توجهی نیز برای آن کرده بود، به طور کامل از بین رفت.
این خبر در رسانه ها منتشر شد که پیشتر مخالفت هایی با راه اندازی بازار متشکل ارزی از سوی دلالان و مافیاهای خرد و کلان بازار ارز که از شفافیت در این بازار هراسانند، ابراز شده بود.
کارشناسان معتقدند با راه اندازی بازار متشکل ارزی، اثرگذاری دلالان و سفته بازان بر بازار ارز کمرنگ میشود؛ به اعتقاد این افراد، راه اندازی این بازار به کاهش سفته بازی، ثبات بازار و آرامش بیشتر مردم در خرید و فروش ارز و یکسان سازی قیمتها منجر خواهد شد.
قرار بود به زودی بازار متشکل ارزی پس از ماهها کش و قوس شروع به کار کند، اما با آتش سوزی ساختمان این بازار و از بین رفتن بخش عمدهای از تجهیزات آن، این فرضیه مطرح می شود که آیا آتش سوزی بازار متشکل ارزی عمدی بوده است؟
در همین رابطه اصغر سمیعی زفرقندی رییس اسبق کانون صرافان و تحلیلگر بازار ارز درباره تاثیرگذاری بازار متشکل ارزی در تثبیت قیمت ارز به خبرنگار اقتصاد24 گفت: هر بازار جدیدی که ورود همگان در آن آزاد نباشد و قیمت ها به صورت دستوری تعیین شود، فاصله ما را از تک نرخی شدن ارز دورتر می کند.
سمیعی در رابطه با نظارت دولت بر بازار متشکل ارزی برای ساماندهی این بازار عنوان کرد: قیمت گذاری دستوری در بازار ارز، پذیرفتنی نیست و بهتر آن است که اجازه دهند قیمت تعادلی بر اساس عرضه و تقاضای بازار تعیین شود. ضمن اینکه بانک مرکزی می تواند بر روند عرضه و تقاضا نظارت کند تا با عرضه یا تقاضای مصنوعی، نرخ ارز دستکاری و دستخوش تغییر نشود.
وی در ادامه تصریح کرد: علاوه بر ضرورت یکسان سازی نرخ ارز، بهتر است اجازه دهند نرخ ارز در بازار متشکل ارزی به صورت روزانه با توجه به نرخ تورم کشور ما و نرخ تورم کشور حوزه دلار در نوسان باشد. برای مثال اگر نرخ تورم در کشور ما ۲۰ درصد و نرخ تورم آمریکا ۲ درصد و قیمت دلار ۱۰ هزار تومان باشد، می بایست نرخ دلار ظرف یک سال ۱۸۰۰ تومان (روزی ۵ تومان) افزایش یابد و شایسته تر آنکه به جای افزایش یکباره و ناگهانی، اجازه دهیم افزایش قیمت به صورت تدریجی انجام شود تا آثار مخرب هم به دنبال نداشته باشد. سرکوب نرخ ارز و جهش ناگهانی و شدید نرخ هر چند وقت یکبار اصلا به نفع اقتصاد کشور نیست.
رییس اسبق کانون صرافان افزود: بازار متشكل الزاما موجب حذف صرافان و دلالان نمیشود، فقط باعث میشود سودجویان نتوانند به منافع مصرفكنندگان آسیب وارد كنند. البته اگر این بازار رعایت كامل نكات فنی را کند و به مبانی علم اقتصاد احترام بگذارد، در هر شرایطی میتواند توازن و تعادل را در بازار ارز حفظ كند. البته به شرطی كه این اسم نیز مانند سایر اسامی كه تاكنون به بازار ارز دادهاند، فقط تزیینی نباشد.
وی خاطر نشان کرد: تشکیل انواع بازارها با اسامی مختلف تاثیری جدی در وضعیت اقتصاد کشور ندارد.
از سوی دیگر میثم رادپور کارشناس مسائل اقتصادی به خبرنگار اقتصاد24 گفت: چالش های راه اندازی این بازار به اندازه ای بزرگ است که سال ها طول می کشد تا این بازار راه اندازی شود و آتش سوزی ساختمان این بازار تاثیری در راه اندازی آن ندارد.
وی افزود: تشکیل نشدن این بازار به خاطر مسائل ذاتی خود بازار است و کسی در راه اندازی نشدن آن نقشی ندارد.
رادپور در ادامه خاطرنشان کرد: این بازار تاثیری بر نرخ ارز ندارد و به ثبات نرخ ارز هم کمکی نمی کند، بلکه فقط برای مدتی مردم سرگرم راه اندازی این بازار می شوند. برخی کارشناسان معتقدند این بازار برای شفافیت بازار ارز تشکیل میشود اما بازار متشکل ارزی تاثیری بر شفافیت نرخ ارز در بازار ندارد.
وی تصریح کرد: بازار متشکل ارزی ذاتا بازاری غیر متمرکز است و متمرکز کردن آن چالش های بسیاری به همراه خواهد داشت که در شرایط فعلی کار درستی نیست. مشکلات بازار ارز با راه اندازی بازار متشکل ارزی حل نمی شود و ساماندهی بازار ارز در شرایط فعلی به راحتی نیست چرا که بازار ارز متشنج است و مشکلات بازار ارز ما با متمرکز کردن آن حل نمی شود و تشکیل این بازار مشکلات جدی را فراهم می کند.