اقتصاد ۲۴-کاهش محدودیتهای کرونایی همزمان با آغاز تعطیلات تابستانی در نیمکره شمالی، موجب آزاد شدن مقدار ناچیزی از پساندازهای مردم نزد بانکهای منطقه یورو در ماه اوت شده و مانده حسابهای مردم ایتالیا همچنان در حال افزایش است و در ایالات متحده نیز هیچ افتی در موجودی بانکی مردم رخ نداده است.
دادههای منتشر شده از سوی کمیسیون اروپا نشان میهد که رونق عمدهای در خریدهای تابستانی رخ نداده و بریتانیا نیز تایید کرده که مصرفکنندگان در این کشور نیز به طور غیرمعمولی همچنان مشتاق پسانداز کردن هستند. در همین حال، شاخص اشتیاق به مصرف در ایالات متحده، بزرگترین اقتصاد جهان، نیز در تابستان گذشته کاهش یافته است.
مجموع پسانداز بانکی مردم از زمان آغاز همهگیری کرونا به مدد حمایتهای مالی دولتها در ایالات متحده به حدود ۱.۹۸ تریلیون یورو و در منطقه یورو به حدود ۴۰۰ میلیارد یورو رسیده است.
اگرچه بانک مرکزی اروپا پیشتر نسبت به تاخیر در رشد مصرف در منطقه یورو هشدار داده بود، بسیاری از اقتصاددانان امیدوار بودند که با رفع محدودیتهای کرونایی، اقتصاد اروپا و آمریکا همزمان با رشد ملایم نرخ تورم شاهد بابه باور برخی اقتصاددانان عدم افزایش سریع مصرف در اروپا و آمریکا میتواند حاصل بیم ایجاد شده از یک دوره تورمی طولانی باشد؛ چنان که افزایش قیمت انرژی در جهان، نرخ تورم در اروپا و آمریکا را تا سطح کمسابقهای افزایش داده است. البته آنها اذعان دارند که نگرانی از شیوع مجدد بیماری کووید-۱۹و آینده شغلی و نیز تغییر الگوی مصرف مردم در دوران همهگیری کرونا نیز در اجتناب مصرفکنندگان از صرف پساندازهایشان نقش داشته و دارد.
اما ادامه اجتناب عمومی از مصرف میتواند پتانسیل مشاغل را برای رشد سریع با اتکا به افزایش قیمت و رونق فروش کاهش دهد؛ رخدادی که میتواند صرف پساندازهایی را که متاثر از نگرانی نسبت به آینده شغلی در حسابهای بانکی مانده را به تعویق بیشتری بیندازد.
در مقابل، تعدادی دیگر از اقتصاددانان معتقدند که کمبود کالا به دلیل کاهش عرضه جهانی یکی از دلایل عمده انباشت بخش قابل توجهی از پساندازها بوده است. آنها تاکید دارند که سهم اصلی پساندازهای انباشت شده متعلق به خانوارهای با درآمد متوسط به بالاست و بسیاری از آنها در حال حاضر برای خرید برخی از کالاها و دریافت بعضی خدمات، ناگزیر شدهاند در صفهای انتظار قرار گیرند؛ بنابراین به باور آنها با افزایش عرضه جهانی به سرعت بخش قابل توجهی از این پساندازها خرج خواهد شد و سرعت چرخش موتور رشد اقتصای اروپا و آمریکا افزایش خواهد یافت. زگشت پرشتاب رونق اقتصادی باشد. اما احتیاط بالای مصرفکنندگان در اروپا و ایالات متحده برای صرف پسانداز ۲.۳۸ تریلیون یورویی این نگرانی را ایجاد کرده که با ایجاد رکود تورمی در کوتاه مدت، جبران رکود دوران همهگیری ویروس کرونا در زمانی طولانیتر از پیشبینیهای گذشته رخ دهد.
یورونیوز