اقتصاد ۲۴-سفارت عراق در کویت میگوید بغداد حدود ۵۰۰ میلیون دلار برای تهاجم سال ۱۹۹۰ به کویت پرداخت کرده است.
در بیانیهای که سفارت عراق منتشر کرده آمده است که در تاریخ ۲۶ اکتبر مبلغ ۴۹۰ میلیون دلار از سوی این کشور به کویت پرداخت شده است. همچنین قرار است باقی مبلغ که ۶۲۹ میلیون دلار است در سال ۲۰۲۲ به این کشور پرداخت شود.
نیروهای عراقی در دوران دیکتاتور پیشین عراق یعنی صدام حسین در ۲ اوت ۱۹۹۰ به کویت حمله کردند و طی مدت زمان کوتاهی توانستند این کشور سرشار از منابع نفتی را به آسانی اشغال کنند. با این حال این اقدام صدام حسین با واکنش شدید جامعه بینالملل رو به رو شد و پس از آنکه صدام حسین به هشدارهای جهانی بیتوجهی کرد، در نهایت ۷ ماه بعد و در اوایل سال ۱۹۹۱ میلادی، یک ائتلاف بینالمللی با حضور کشورهای منطقه و همچنین رهبری ایالات متحده آمریکا جنگ اول خلیج فارس را به راه انداختند و صدام حسین را از کویت بیرون کردند.
بیشتر بخوانید: غرامت جنگ را نداده ادعای حق آبه هم میکند!
بغداد تاکنون و طی سه دهه گذشته حدود ۵۰ میلیارد دلار غرامت به کویت پرداخت کرده که این مبلغ از طریق مالیات بر فروش نفت حاصل شده است.
در سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ به دلیل بحران امنیتی و حضور داعش، عراق چندین سال نتوانست غرامت خود را به کویت پرداخت کند. با این حال پس از رفع خطر این گروه، بار دیگر روند پرداخت غرامت به کویت از سر گرفته شده است. عراق و کویت در حال حاضر روابط خوبی با یکدیگر دارند، اما در عین حال روند پرداخت غرامت از سوی بغداد به کویت ادامه دارد.
روند پرداخت غرامت به کویت از سوی عراقیها در حالی به شکل منظم پی گرفته میشود که با گذشت بیش از ۳۰ سال از پایان جنگ ایران و عراق، بغداد هنوز مبلغی به عنوان غرامت به تهران پرداخت نکرده است. در بند ششم قطعنامه سازمان ملل برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق که ۲۹ تیرماه ۱۳۶۶ در شورای امنیت به تصویب رسید از دبیر کل سازمان ملل خواسته شده تا ضمن مشورت با ایران و عراق هیئت بیطرف را مامور تحقیق درباره آغازگر جنگ میان دو کشور کند. آذر ماه سال ۱۳۷۰ عراق مسئول آغاز این جنگ که از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۷ ادامه داشت، معرفی شد.
بیشتر بخوانید: یک نماینده: عراق باید ۱۱۰۰میلیارد دلار غرامت بدهد
اما بند هفتم قطعنامه ۵۹۸ بر پرداخت خسارت از سوی عراق به ایران دلالت نمیکند بلکه مطابق این بند برای پرداخت غرامت دو طرف که توسط سازمان ملل ارزیابی شده، باید یک صندوق مالی با مشارکت بینالمللی تاسیس شود.
سازمان ملل با هدف اجرای بند هفتم قطعنامه ۵۹۸ در سال ۱۳۷۰ هیاتی را برای ارزیابی خسارت جنگ به ایران اعزام کرد. در گزارش نهایی این هیأت، خسارات مستقیم وارد شده به ایران در جریان جنگ ۸ ساله ۹۷ میلیارد دلار برآورد شد، ولی صندوق تامین مالی نوسازی دو کشور تاکنون به تعویق افتاده است. با این حال ایران میتواند برای دریافت غرامت ادعایی حقوقی مطرح کند.
یورونیوز