مصوبه مجلس درباره افزایش حقوق کارکنان کمتر از پیشنهاد دولت بار مالی دارد/ هزینهها را نسبت به دوره قبل کم کردیم
سخنگوی هیات رئیسه مجلس معتقد است که بودجه سال 98 عملیاتی است. او در عین حال میگوید: «اینکه میگویند جلسات علنی فلانقدر هزینه دارد، هدفش به حاشیه راندن مجلس است.»
اقتصاد24 – بهروز نعمتی با حضور در تحریریه اقتصاد24، به پرسشهای خبرنگاران این رسانه پاسخ داد؛ از مساله اختلاف میان دولت و مجلس بر سر میزان افزایش حقوق سال آینده تا ارائه شفاف حقوق نمایندگان. وی در میان صحبتهایش به مسالهای اشاره میکند که انگار در میان خبرها گم شده است: «پیشنهاد افزایش 400 هزار تومانی حقوق که توسط مجلس ارائه شد، کمتر از پیشنهاد دولت بار مالی دارد.»
گفتوگوی بهروز نعمتی، سخنگوی هیات رئیسه مجلس با اقتصاد24 را در ادامه میخوانید.
***
* بودجه سال 98 به طور کامل در مجلس بررسی شد و الان منتظر تایید شورای نگهبان است. در کل فکر می کنید چقدر این بودجه عملیاتی باشد. بههر حال برخی تعهدات روی دوش دولت قرار گرفته و برخی اختلاف نظرها هم در خصوص نحوه افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان میان دولت و مجلس مطرح شده بود. فکر می کنید چقدر این بودجه عملیاتی باشد؟
- شاکله بودجه همان شاکله اولیه مطرح شده توسط دولت است. در دو یا سه مورد تغییر صورت گرفته که یکی از آنها همان مساله حقوق کارکنان و بازنشستگان است. در این زمینه، مجلس تصمیم گرفته و اگر شورای نگهبان تایید کند، یک مسئله لازمالاجراست. اگر هم جزء ایرادات شورای نگهبان باشد که هیچ. البته تا جایی که من در جریان هستم، جزء ایرادات شورای نگهبان نیست. این موضوع از طرف مجلس تمام شده است و از طرف دولت هم باید بحث اجرای آن باشد نه چیز دیگر.
* فکر میکنید قابل اجرا باشد؟ دولت با مشکلات بسیاری از کسری بودجه و نرخ تورم گرفته تا مشکلات دیگر روبروست. آیا بودجه ارائه شده قابل اجراست؟
- بالاخره آنچه که دولت بگوید، وحی منزل نیست. حتی آنچه مجلس میگوید هم وحی منزل نیست. الان با توجه به فضایی که در کشور وجود دارد، هم قوه قضائیه هم مجلس به دنبال کمک به دولت هستند. واقعیت هم این است که در همه موضوعات این اتفاق افتاده است، اما اینکه دولت توقع داشته باشد که مجلس 100 درصد مثل آنها فکر کند، اشتباه است و قطعا اینطور نیست. بالاخره مجلس هم خودش قوه عاقل خودش را دارد و تصمیم میگیرد.
* یعنی بودجه سال آینده را عملیاتی میدانید؟
- به نظر من بودجهای که دوستان دولت ارائه کردند، بودجه جنگ اقتصادی نیست. مجلس دو سه کار کرد که آن را پوشش دهد. بقیه مسائل دست خود دولت است و باید به نوعی آن را انجام دهد.
* افزایش 400 هزار تومانی حقوق کارکنان دولت چطور؛ عملیاتی است؟ بار مالی ندارد؟ اصلا رقم اعلام شده توسط دولت چقدر بود؟
- دولت پیشنهاد کرده بود که حقوقها افزایش 20 درصدی داشته باشد. اگر این 20 درصد را محاسبه کنیم متوجه میشویم که از رقم اعلام شده توسط مجلس بیشتر است؛ یعنی پیشنهاد دولت هزینه بیشتری داشت. عددها کاملا مشخص است. مصوبهای که مجلس از سر گذراند یک هزار و 400 میلیارد تومان کمتر از عددی است که آقای نوبخت ارائه کرده است، یعنی بار مالی کمتری هم برای دولت دارد.
* پس علت اعتراض دولت چیست؟
- عددها مشخص است. آنچه که در ذهن دارم این است که کل عدد افزایش 20 درصدی حقوق، رقمی در حدود 35 هزار میلیارد تومان بود، یعنی طبق پیشنهاد دولت، این میزان افزایش در مجموع حاصل میشد. اما عدد پیشنهاد شده توسط مجلس با توجه به عدد حدودی 6 تا 7 میلیون به عنوان جامعه هدف کارکنان و بازنشستگانی که مشمول این افزایش بودند، حدود 33 هزار میلیارد تومان میشود، یعنی یک هزار و 400 میلیارد تومان کمتر از عددی که خود دولت پیشنهاد کرده بود.
* اما آقای نوبخت به رئیس مجلس نامه نوشتند و اعلام کردند چندان موافق نیستند. فکر میکنید دلیلش چیست؟
- واقعا نمیدانم دلیل چیست. عدد را خودتان محاسبه کنید کاملا روشن است.
* برای سال آینده هیچ افزایشی در قیمت بنزین نخواهیم داشت؟
- خیر.
* فکر نمیکنید مشخص نشدن قیمت، عامل قاچاق گسترده باشد؟
- من اطلاعی ندارم
* قیمت منطقی است؟
- منطقی که نیست اما شرایط ما هم به گونهای نیست که قیمت را بالا ببریم. الان قاچاق تا حدی کنترل شده است. اینکه میگویند «قیمت ارزان است»، بله درست است، اما اینکه باید قیمت را بالا برد، در این فضا مناسب نیست، چون مردم درگیر هستند و باید از کانالهای دیگر آن را جبران کرد.
* این فقط مربوط به بنزین است یا حاملهای دیگر را هم شامل میشود؟
- نه همه حاملهای انرژی را شامل میشود. البته در قیمت گاز و قیمت خوراک قدری افزایش قیمت را شاهد بودیم.
* رقمی که برای یارانه پنهان گفته میشود چیزی در حدود 600 هزار میلیارد تومان است. یک مقایسه ساده نشان میدهد که با این رقم میتوان کل پروژههای نیمهتمام را به سرانجام رساند. نظر شما در این رابطه چیست؟
- بررسیهای مختلفی در مرکز پژوهشها در حال انجام است. دولت هم خودش در تلاش است تا زوایای مختلف بودجه را بررسی کند. در مورد اصلاح ساختار بودجه، بیشتر بحث عملیاتی کردن آن است چرا که الان بودجه خیلی عملیاتی نیست.
در عین حال باید اختیارات استانداران را افزایش داد. بودجه در اختیار فرد خاص یا سازمان خاصی نباید باشد. ضمن اینکه باید مشخص باشد که هر کسی چه کاری میکند. در عین حال بحث پروژههای عمرانی است که دولت باید تعیین تکلیف کرده و به بخش خصوصی واگذار کند.
بحث دیگر، حذف بروکراسیهای موجود در دولت است. در شرایط فعلی، از نظر ساختار و رتبهبندی ساختاری در فضای کسب و کار، رتبه مناسبی نداریم. الان رتبهمان بدتر هم شده که نشان از افزایش بروکراسی در فضای کسب و کار دارد. این مساله جزء مسائلی است که باید در ساختار بودجه به آن توجه کرد. بحث دیگر این است که برخی پروژهها حتی به صورت از صفر تا صد باید به خود مردم واگذار شود، یعنی پروژههای حاکمیتی با ساختار مدنظرش در اختیار دولت باشد و بقیه آنها واگذار شود.
* اقتصاد24 اخیرا گزارشی منتشر کرد که نشان از هزینه جلسات علنی مجلس داشت و اینکه چه کارهایی میتوان با این ارقام انجام داد. عددی در حدود 1.6 میلیارد تومان برای هر یک ساعت جلسه علنی مجلس. به نظر شما برای کاهش این هزینهها مجلس چه کاری باید انجام دهد؟
- من این بحث را خیلی قبول ندارم که مجلس ساعتی 2 میلیارد تومان هزینه دارد. اگر اینطور باشد، بودجه 1400 میلیارد تومانی در اختیار دولت برای 47 نفر، چطور توزیع میشود؟ یک مجلس و یک ساختار داریم که باید کار خودش را انجام دهد. البته من موافق بریز و بپاش نیستم.
* نکته سوال این است که این زمان ارزشمند است ...
- این خیلی خوب است. زمان و مکان آن ارزشمند است. اما این حرف هدفش به حاشیه راندن مجلس است. الان مجلس کف صحبتهاست و هر کسی که میرسد لگدی به آن میزند. قطعا اینطور نیست. چه من نماینده باشم یا هر کسی دیگر، این مجلس باید وجود داشته باشد چون قوه قانونگذاری است.
مثلا برای مجمع تشخیص یا قوه قضائیه هم میتوان همین را گفت؟ در بسیاری از مسائل مجلس صرفهجویی حاصل شده است. در برخی مواقع خیلی سخت میگیریم. در دورههای قبل سفر نمایندگان مجلس را داشتیم. قابل مقایسه با دوره فعلی نیست، حتی در بحث هزینههای خدماتی مجلس هم این صرفهجویی صورت گرفته است.
* بحثی در مورد حقوقهای نمایندگان مجلس مطرح شده بود. شما حقوقتان را از کجا میگیرید؟
- از وزارت نفت.
* وزارت نفت اعلام کرده که حقوق شما از سطح حقوق مجلس بالاتر است؟
- بله کمی بالاتر است.
* یعنی چقدر؟
- نمایندگان مجلس حدود 8 میلیون تومان میگیرند و حقوق من حدود 13 تومان است.
* حقوق شما را با حقوق آقای خادمی مقایسه کرده بودند ...
- آقای خادمی پیشکسوت است ...
* یعنی اگر پیشکسوت باشند تا 30 یا 40 میلیون تومان حقوق میگیرند؟
- نه این ارقام نیست. در وزارت نفت حقوق بالای 20 میلیون تومان نداریم. البته کسی که 30 سال در وزارت نفت بوده، استحقاق عددهای بیشتر را دارد.
* الان طرحی ارائه شده که دولت حقوق مدیرانش را شفاف اعلام کند. وقتی مجلس به سمت این موضوعات میرود، بهتر نیست خودش هم به این سمت حرکت کند؟
- ما مشکلی با این موضوع نداریم. مجری این موضوع دولت است. قرار شد آقای انصاری سیستم مربوطه را بدهند تا ما هم تبعیت کنیم. ما اصلا مشکلی با این موضوع نداریم. کسی هم مخالف با این طرح نیست.