عرضه گوشت یخزده به واحدهای صنفی رستورانی و چلوکبابی از 10 روز پیش آغاز شده و به عقیده فعالان صنفی این عرضه بیش از نیاز بازار است و قیمت گوشت در روزهای آینده شکسته خواهد شد.
اقتصاد24- در سال جاری به واسطه نوسانات نرخ ارز قیمت انواع محصولات مصرفی و خوراکی روند صعودی به خود گرفت که در این میان گوشت قرمز رشد قابل توجهی را به ثبت رساند و هر کیلو از این ماده پروتئینی در حدود 120 هزار تومان نیز در بازار عرضه میشود.
دولت در ماههای اخیر برای کنترل این موضوع راههای بسیاری را در پیش گرفته که از آنها میتوان به افزایش عرضه به وسیله واردات گوشت تازه، دام زنده و گوشت یخ زده در کنار پیگیری و مبارزه جدی با قاچاق دام زنده اشاره کرد.
اطلاعات منتشر شده از سوی مسئولان نشان از آن دارد که حجم قابل توجهی گوشت به کشور وارد شده و از سوی دیگر قاچاق دام آن طور که اعلام میشود آنچنان زیاد نیست که عاملی باشد تا قیمت گوشت تازه به کیلویی 120 هزار تومان افزایش یابد و حتی مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز میگویند که حجم قاچاق دام زنده در چند وقت اخیر به شدت کاهش داشته و این موضوع تأثیر چندانی بر قیمت بازار آزاد ندارد و مشکل در جای دیگری است.
این موضوع در کنار گفتههای مسئولان وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر اینکه گوشت بیش از نیاز کشور به ایران وارد شده و افزایش قیمتها از سوی برخی افراد سودجو صورت میگیرد، نشان از آن دارد که قیمت گوشت بعد از این باید روند نزولی به خود میگرفت، زیرا نه قاچاق قابل توجهی صورت میگیرد نه کمبودی در بازار وجود دارد، البته ناگفته نماند که گوشت تازه گرم در سطح شهر نسبت به گذشته با روند آهستهتری توزیع میشود.
حال با تمام این تفاسیر برخی از صنوف کشور همچون رستوراندارها، اغذیهفروشان و کبابیها نیاز به گوشت دارند و با افزایش قیمت مواد مصرفی، بازار با کمبود مواجه خواهد شد و این موضوع عاملی میشود تا قیمت محصولات عرضه شده این واحدها افزایش یابد یا کیفیت مواد خوراکی عرضه شده کاهش یابد و در چند وقت اخیر رئیس اتحادیه چلوکباب و چلوخورش تهران اعلام کرده بود که با توجه به افزایش قیمت مواد مصرفی به ویژه گوشت، قیمت یک پرس چلوکباب نباید کمتر از 15 هزار تومان تمام شود که این گفته وی با انتقادات بسیاری همراه شد، زیرا برخی افراد معتقد بودند زمانی که یک مسئول صنفی خبر از افزایش قیمت در بازار بدهد ناخودآگاه قیمتها افزایش مییابد.
اما به نظر میرسد گفته این فرد میتواند زنگ خطری برای واحدهای نظارتی و بازرسی در بازار باشد، زیرا زمانی که قیمت تمام شده 100 گرم گوشت برای هر سیخ کباب کوبیده 10 هزار تومان است جای سوال دارد که چگونه برخی واحدها قیمت محصولات خود را بسیار کمتر از این میزان اعلام میکنند و در ماهها و سالهای گذشته بازرسی از برخی واحدهای عرضه خوراکیهای گوشتی نشان از آن داشت که برخی افراد سودجو از گوشت بیکیفیت و فاسد در محصولات خود استفاده میکنند.
حال با این شرایط به نظر میرسد واحدهای بازرسی و نظارت اتاقهای اصناف، تعزیرات، سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و اداره بهداشت باید نظارت و جدیت بیشتری داشته باشند، اما فارغ از تمام این مسائل در طول یک هفته اخیر دولت برای تأمین نیاز واحدهای صنفی که نیاز به گوشت دارند عرضه گوشت دولتی را آغاز کرده است.
بررسیها نشان از آن دارد که واحدهای رستوراندار و سلف سرویس، چلوکباب و چلوخورش و کبابیها بنابر نیاز خود با مراجعه به اتحادیه میتوانند گوشت یخ زده دولتی دریافت کنند که قیمت هر کیلو گوشت دولتی یخ زده برای واحدهای صنفی به صورت سردست 51 هزار تومان، گردن 51 هزار تومان، قلوهگاه 48 هزار تومان و ران 53 هزار تومان است.
در این رابطه رئیس اتحادیه رستورانداران و سلف سرویس به ایسنا گفت: به طور میانگین هر واحد صنفی با توجه به نیاز خود 150 کیلو گوشت دریافت میکند و از واحدها خواسته شده تا برای جلوگیری از سوءاستفادهها و عدم افزایش قیمتها، مدیریت بحران را در دستور کار خود قرار دهند و این در حالی است که خیلی از واحدهای صنفی از گوشت گوساله و یخی استفاده نمیکنند.
میرابراهیمی ادامه داد: عموم واحدهای صنفی که دارای پروانه کسب مجاز هستند از گوشت باکیفیت استفاده میکنند و برای کسب سود و سودجویی دچار تخلف نمیشوند.
وی در پاسخ به این سوال که واحدهای صنفی که بخواهند گوشت تازه و با کیفیت به مشتریان خود عرضه کنند از چه طریقی به رفع نیاز میپردازند، اظهار کرد: واحدهای صنفی عموماً گوشت تازه خود را از بازار و شرکتهای پخش دریافت میکنند.
همچنین در این زمینه حسین محمدی – رئیس اتحادیه کبابیها و حلیم – به ایسنا گفت: در 10 روز گذشته بیش از نیاز واحدهای صنفی گوشت توزیع شده و هیچ کمبودی در بازار وجود ندارد و پیشبینی میشود با توجه به افزایش عرضه، حباب قیمتی گوشت از بین برود.
قیمت گوشت از ابتدای سال روند صعودی به خود گرفت و این در حالی است که از حدود 10 روز پیش وزارت بازرگانی و وزارت جهاد کشاورزی گوشت یخی دولتی در اختیار واحدهای صنفی قرار داده است و جای سوال دارد که واحدهای صنفی در گذشته نیاز خود را چگونه تأمین میکردند که آنچنان افزایش قیمتی در عموم واحدهای متوسط سطح شهر رخ نداد. حال با این شرایط به نظر میرسد بار دیگر واحدهای بازرسی و نظارتی متولی باید دقت و نظارت بیشتری در دستور کار خود قرار دهند تا افراد سودجو نتوانند سلامت مردم را به خطر بیندازند.
در بررسیهای گذشته از سطح شهر و صفهای توزیع گوشت یخی مشخص شد که برخی دلالان گوشت یخ زده مردم را با قیمت بیشتری از آنها دریافت کرده و در جای دیگر مصرف میکردند که از مصارف این دلالان میتوان به عرضه گوشت یخ زده به صورت چرخ کرده و فروش گوشت یخ زده به برخی واحدهای صنفی که به عرضه چلوکباب میپرداختند اشاره کرد.