تاریخ انتشار: ۱۰:۴۸ - ۲۱ اسفند ۱۳۹۷
گزارش اقتصاد۲۴ از پنل همایش ارتباط علوم انسانی، تولید و صنعت؛

سه‌گانه‌ اقتصاد غیرتولیدی ایران/ 20 دلیل برای ضرورت تعطیلی صنعت خودروسازی/ طنزی به نام «وزارت صمت»

استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا، رباخواری بانکی به جای سرمایه‌گذاری تولیدی، ‏سوداگری بازرگانی به جای صادرات و واردات و سفته‌بازی با پول و ارز و سکه به جای هدایت سرمایه‌ها به ‏بخش‌های مولد را سه‌گانه‌ اقتصاد غیرتولیدی ایران خواند.
کارخانه خودروسازی
اقتصاد24- نخستین همایش ملی ارتباط علوم انسانی، تولید و صنعت به همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و حمایت دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و صنایع مختلف در کتابخانه‌ ملی ایران برگزار شد.

پنل «مسأله‌مداری صنعت ‏در جامعه‌ ایران» به مدیریت دکتر اسماعیل عالی‌زاد، پنل تخصصی علوم اجتماعی در این همایش بود. این پنل، شامل پنج سخنرانی و ‏پرسش و پاسخ بود که به مدت سه ساعت در سالن حکمت کتابخانه ملی با استقبال خوبی روبه‌رو شد. ‏

دکتر حسین راغفر، استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا، سخنران نخست پنل بود که به بی‌ثبات‌سازی اقتصاد کلان در ایران پرداخت و به ‏بحران‌های تولید و اشتغال و راهکارهای برون رفت از بحران‌ها اشاره کرد. او رباخواری بانکی به جای سرمایه‌گذاری تولیدی، ‏سوداگری بازرگانی به جای صادرات و واردات قاعده‌مند و از همه مهم‌تر، سفته‌بازی با پول و ارز و سکه به جای هدایت سرمایه‌ها به ‏بخش‌های مولد را سه‌گانه‌ اقتصاد غیرتولیدی ایران نامید.

وی با اشاره به رشد سرطانی بخش مالی اقتصاد ایران نسبت به بخش ‏فیزیکی، آن را نشانه‌ خروج سرمایه‌ها از صنعت دانست و گفت: اگر نرخ بازدهی پول از سرمایه‌گذاری مولد فراتر رود، اقتصادی فاسد ‏سر بر خواهد آورد که در چند دهه‌ اخیر، جز این هم نبوده است.

راغفر سپس با نشان دادن 30 نمودار مختلف، کوشید فساد ‏اقتصاد مالی سفته‌بازانه در ایران را توضیح دهد و از جمله به کاهش نرخ سود بانکی در اغلب کشورهای جهان و صعود آن در ایران ‏تأکید کرد و طبق شاخص‌های رقابت‌پذیری جهانی، نشان داد که با وجود بزرگی اندازه‌ بازار یا حجم اقتصاد، ایران از ضعف ‏نهادها، بازار نیروی کار و محصول و همچنین بی‌ثباتی اقتصادی رنج می‌برد.

این استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا سپس نشان داد که افزایش نرخ ارز و تروم در ایران ‏هم‌تغییر بوده‌اند و این وضعیت همان مالیات تورمی و در واقع، همانند دزدی از جیب مردم است. وی سپس به تشریح راهکار ‏پرداخت. هرچند که در بخش پرسش و پاسخ‌ها، به راهکارهای وی انتقاد وارد شد.‏

سخنران دوم این پنل دکتر علی خاکساری، استاد دانشگاه علامه طباطبایی بود که موضوع بحث وی بر صنایع خودروسازی ایران متمرکز بود.

خاکساری، ‏20 دلیل آورد که این صنایع، باید تعطیل شوند چرا که زیان‌بار هستند و جایگزین‌های بهتری برای آن‌ها موجود است. دلایل وی ‏از موارد فنی همچون ضعف طراحی نسبت به نمونه‌های خارجی و مصرف سوخت بیشتر تا دلایل محیط‌زیستی مانند آلایندگی ‏نسبی بالاتر را شامل می‌شد؛ همچنین دلایل اقتصادی مانند گرانی نسبت به موارد مشابه خارجی و سرانجام دلایل اجتماعی مانند ‏تضعیف عزت نفس و سلیقه‌ ملی را در بر می‌گرفت.

این استاد دانشگاه علامه طباطبایی در مقابل انتقادهای حاضران در جلسه به احساسی بودن بحث، به سابقه‌ پژوهشی 20 ساله‌ خود در این زمینه اشاره کرد و بحث خود را مستند دانست. وی همچنین حاضران را به پیامدهای این مشکل توجه داد ‏که در کشور ما بنا به رویکردی وارونه، صنایع خودرو از بخش اعم از حمل‌ونقل به شمار می‌آیند در حالی که خودرو بخشی محدود ‏از صنعت حمل‌ونقل باید باشد. ‏

سخنرانی سوم پنل «مسأله‌مداری صنعت ‏در جامعه‌ ایران»، دکتر صادق پیوسته، مدرس دانشگاه علامه طباطبایی بود که به تشریح «ویترینی بودن صنعت کشور» در مقاله‌ای تحت ‏عنوان «صنعت بیگانه» پرداخت. او که از سابقه‌ای فنی و صنعتی به رشته‌ جامعه‌شناسی و مطالعات آینده روی آورده است، ‏پس از بررسی مختصر تاریخ آمرانگی در صنعت ایران، این رویکرد را هنوز در صنعت ما جاری دانست و در مواردی همچون ‏تصمیم‌گیری‌های مهم، عزل و نصب‌ها، سیاست‌گذاری‌ها و مواردی دیگر، روند دستوری و از بالا را به جای روند تخصصی و ‏کارکردمحور، جاری دانست.

پس از مباحث تاریخی و تئوریک، وی سراغ شواهدی از تجربه‌ زیسته‌ خود رفت تا فرضیه‌هایی در ‏مورد آمرانگی صنعت را بسنجد. برای این کار، تجربه‌ خود را به شکلی تطبیقی با 14 تجربه‌ زیسته در مشاغلی دیگر مقایسه کرد و در واقع سخن ذی‌نفعان مختلف صنعت را کنار هم نهاد و نتیجه گرفت که به واقع با هر نگاهی، صنعت در کشور ما آمرانه و ‏ویترینی است.

پیوسته، به شکلی نظری استدلال کرد که این وضعیت چگونه به بیگانگی با محیط کار، با محصول کار، با همکاران و ‏سرانجام بیگانگی با خود منجر می‌شود. همچنین، بیگانگی محیط صنعتی با محیط اجتماعی ما، شکلی دیگر از بیگانگی را در افراد ‏صنعتی درونی می‌سازد. به این ترتیب، صنعت ما صنعتی است بیگانه یعنی هم صنعت و جامعه بیگانه‌اند و هم افراد در محیط صنعتی ‏احساس بیگانگی می‌کنند. وی سپس راه‌حل‌هایی جامعه‌شناختی را عنوان کرد و اینکه برخلاف واحدها و آموزش‌های فنی، ‏مدیریتی و روان‌شناختی در صنعت ما، آموزش‌های جامعه‌شناختی وجود ندارد و واحدهای اجتماعی به وظایف خطیر اجتماعی ‏نمی‌پردازند و این را از عوامل مهمی دانست که تداوم مشکلات گفته‌شده را سبب شده‌اند. ‏

سخنران چهارم، محسن زارعی بیدکی بود که پایان‌نامه‌ خود را ارائه کرد. وی به نقش صنعت و پارامترهای صنعتی در توسعه ‏اقتصادی با مطالعه‌ تطبیقی بر پایه شاخص‌های رقابت‌پذیری جهانی در چندین کشور از جمله ایران پرداخت. مطابق بررسی کمّی ‏زارع، گرچه تخصصی‌شدن و افزایش گستره‌ بازارها بر توسعه‌ اقتصادی اثر دارد، اما ایده‌ها و دانش‌ها تنها از رهگذر آمادگی فناورانه ‏به توسعه‌ اقتصادی یاری خواهند رساند. همه‌ این موارد البته در بلندمدت تحت تأثیر نظام حکمروایی اقتصادی هستند. سرانجام ‏وی به ارائه‌ سیاست‌ها و راهکارهایی پرداخت مانند سیاست حذف هرگونه انحصار در تولید و توزیع در صنایع که با اصلاح قانون ‏تجارت مبتنی بر صنایع نوپا و بنگاه‌های مدرن و اقتصاد دانش محور و همچنین ارائه قدرت چانه‌زنی بیشتر به کارکنان ماهر صنایع ‏و نیز سهولت دسترسی به وام و تسهیلات برای صنایع به دست می‌آید. ‏

آخرین سخنران، اسماعیلی عالی‌زاد، استاد دانشگاه علامه طباطبایی بود که از دوگانه‌ صنعت یا بخش تولیدی و بازرگانی یا بخش تجاری در تاریخ ایران سخن گفت و نشان ‏داد که به رغم فربه شدن بخش تجاری به زیان بخش تولیدی، ما از نظر تجاری نیز پیشرفت مطلوب را نداشته‌ایم. وی پس از بررسی ‏چندین نمونه‌ تاریخی سرانجام سراغ وضعیت معاصر کشور آمد و ادغام دو وزارتخانه‌ صنعت و معدن در تجارت با نام صمت را از ‏طنزهای تلخ روزگاری دانست و دشواری‌هایی که بر بخش صنعت کشور می‌گذرد. وی همچنین، با یادآوری شواهدی همچون نقش ‏بازار و تجار بازاری در تحولات کشور، صنایع تولیدی را واجد جایگاه مغضوب و حاشیه‌ای در نگاه سیاسی و سیاستی کلان کشور ‏دانست.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ اعزام تانک‌های عناصر جولانی به سویداء

حذف ویدیوی شادی دختران بسکتبالیست ایران از صفحه آسیاکاپ

بازار سرمایه چه ساختاری دارند؟

فیلم/ ترامپ: سی‌ان‌ان داشت زمان حمله به ایران را لو می داد

ایران همکاری با آژانس را به تغییر رفتار دوگانه آن مشروط کرد

وزیر دفاع: به آتش‌بس اعتماد نداریم

هشدار سردار رادان درباره پاسخ شدیدتر به حمله احتمالی دشمن

فیلم/ ترامپ بار دیگر پوتین را تهدید کرد

نخست‌وزیر عراق: ایران به دنبال توافق است نه سلاح هسته‌ای

کاسبان تحریم می گویند مکانیسم ماشه بی اثر است

فیلم/ درآمد هنگفت دست‌فروشان در پایتخت: شبی چند میلیون تومان؟

صندوق توسعه ملی چیست و چه کارکردی دارد؟

حمایت جواد خیابانی از امیر قلعه‌نویی

خداحافظی با کارت سوخت از مرداد؟

بحران امنیتی در سویدا با دست‌کم ۸۹ کشته

علم‌الهدی: هدف دشمن دین‌زداییست

هشدار محقق داماد و درویش‌زاده درباره جهل مقدس و پیامد‌های آن

از سرگیری پروازهای هواپیمایی عراق به ایران

عکس/ صدام حسین در حال روشن‌کردن سیگار برگ در سالن اجلاس سران عرب

رشد چشمگیر واردات نفت چین از ایران

جدایی مدافع استقلال قطعی شد

معرفی موشک بالستیک ATACMS MGM-۱۴۰ آمریکا

فیلم/ نماینده قم: حتی یک جاسوس افغانستانی هم نداشتیم

فیلم/ عراقچی وارد چین شد

عکس/ تغییر چهره ویژه هازل کایا سریال عشق ممنوع

پزشکیان: ما طرفدار دیپلماسی و تعامل سازنده و مخالف جنگیم

فیلم/ تیکه امیرحسین قیاسی به رشیدپور: شما نباید با ترامپ مصاحبه کنید

Beidou چینی جایگزین GPS می‌شود

فیلم/ هوشدن ترامپ در فینال جام‌جهانی باشگاه‌های فیفا

فیلم/ ظهره‌وند جنگنده‌های B۲ آمریکا را قارقارک خواند

عکس/ واکنش رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس به احتمال فعال سازی مکانیزم ماشه

فیلم/ حضور سردار قاآنی در مراسم بزرگداشت شهدای نیروی قدس سپاه

آمار پلیس از مرگ‌ومیر تصادفات جاده‌ای در تهران

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت آجیل و خشکبار امروز + جدول

قیمت فولکس واگن در بازار ایران + جدول

ولایتی شرط توقف غنی‌سازی را برای مذاکره رد کرد

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

زمان آغاز فروش بلیت قطارهای اربعین

نتیجه نهایی درباره تغییر قیمت نان در تهران

جاده چالوس تا اطلاع ثانوی مسدود شد

عکس/ واکنش فغانی به انتقاد ایرانی‌ها از خوش‌وبش با ترامپ

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴

عکس/ چهره زیبای زهره فکورصبور ۲۴ سال پیش در اولین فیلم سینمایی‌اش

هشدار به مصرف‌کنندگان سنگ مرداب

اینفوگرافی/ موضع کشورهای اروپایی در جنگ ایران و اسرائیل

فیلم/ پرتخلف‌ترین عادت رانندگی مشخص شد

عکس/ شکل و شمایل حرمله سریال مختار پس از ۱۹ سال در ۵۴ سالگی

عکس/ دیدار وزیر کشور عراق با پزشکیان