اقتصاد۲۴- یوسف مولایی درباره مذاکرات وین گفت: مذاکرات هستهای شرایط خیلی پیچیدهای با جنبههای مختلف فنی و سیاسی و حقوقی دارد و اینها را الان در یک سند گنجاندن کار سختی است در عین حال که به نظر این کار تاحدود زیادی انجام شده است.
وی افزود: روند مذاکرات برای احیای برجام به این گونه بود که هر یک از طرفها به ویژه ایران و آمریکا میخواهند از فرصت پیش آمده استفاده کنند و برخی از مطالباتشان که قبلا به دست نیاوردند را در این مقطع به دست آورند، مثلا ایران میخواست که آمریکا تضمین دهد که دیگر از برجام خارج نشود در حالی که این یک بحث سنگین سیاسی است که باید در مسیر خودش بررسی شود و احتمالا باید کنگره این مساله را تصویب کند که به این شکل کلا کار را پیچیدهتر و سختتر میکرد.
وی تصریح کرد: تضمین سیاسی هم از طرف آمریکا اعتباری ندارد، چرا که به هر حال هر کشوری میتواند به تعهدات بین المللی و دو جانبه اش با دیگر کشورها پایان دهد. از طرفی آمریکا یک بار این کار را انجام داده است و بعید نیست که دوباره با تغییر دولت دست به خروج از برجام یا هر توافق دیگری بزند.
این کارشناس مسایل بین الملل اظهار کرد: به نظرم روند کار الان به جایی رسیده است که باید در سطوح بالا تصمیم گیری شود. با توجه به حساسیت موضوعات در این مساله، مقامات عالی در پایتختها هستند که باید حرف آخر را بزنند. تا جایی که میدانیم به لحاظ فنی توافق شده و مدون هم شده است.
مولایی درباره سکوت و تاخیر در روند مذاکرات در یکی دو هفته اخیر و برخی احتمالها درباره اینکه هرگونه توافق و امضای سند به بعد از شروع به کار دولت آقای رییسی موکول شود گفت: فکر نمیکنم این تاخیر به وجود آمده به خاطر آغاز کار دولت جدید باشد. نمیگویم تاثیر ندارد، اما فکر نمیکنم دولت و رییس جمهور منتخب بخواهد این روند را عقب بیندازد.
بیشتربخوانید: در مذاکرات وین قرار است کدام برجام احیا شود؟
وی ادامه داد: در هر حال ما نمیتوانیم خود را جای تصمیم گیران و اراده سیاسی حاکم قرار دهیم چرا که اطلاعات مان درباره مسایل و شرایط بسیار محدود است، اما اگر ایران تصمیم گرفته است که پای مذاکره برود و توافقاتی را تا الان شکل دهد و همکاریهایی را انجام دهد حتما این مساله را مهم دانسته است. به علاوه اگر در مسایل سیاسی و اقتصادی کشور گشایشهایی به لحاظ بین المللی انجام نگیرد به ضرر دولت جدید هم تمام میشود.
این کارشناس مسایل بین الملل درباره هدایت دستگاه دیپلماسی در دولت آینده هم خاطرنشان کرد: برنامه یا استراتژی مدون و منظم و مطالعه شده درباره سیاست خارجی از نیازهای ضروری کشور است. وزارت خارجه سیاستها را اجرا میکند و باید قبل از همه آن سیاستها درباره برجام، تعامل با آمریکا، برقراری مناسب روابط دیپلماتیک با کشورهای مختلف و ... روی کاغذ بیاید و قطعی شود و با توجه به برنامه ببینیم چه کسی قادر است آن را اجرا کند، چون دستگاه سیاست خارجی خودش تعیین کننده سیاستها نیست.