اقتصاد ۲۴- باید این را مدنظر قرار دهیم که جیب مردم ما کوچک شده و به تبع آن مصرف هم کاهش پیدا کرده است، مردم از آنچه دارند برای گذران زندگی و زنده ماندن استفاده میکنند. این موضوع عملا چرخه مصرف را معیوب میکند.
علیرضا مناقبی در مورد وضعیت واردات اظهار کرد: واردات در شرایط خوبی به سر نمیبرد، فقط در مورد کالاهای اساسی موضوع متفاوت است که اصلا نمیتوانیم آن را در مسیر تجارت تحلیل کنیم چراکه بسته به میزان ضرورتهای کشور وارد میشود. در مورد بقیه واردات کشور مشکلات و موانع عدیدهای برای واردکنندگان قانونی وجود دارد. گرفتن مجوزها، ثبت سفارشها، مسائل ارزی و ... به قوت خود باقی است. گرفتن مجوزها، تاییدهها از وزارتخانههای مختلف، مشکلات بانک مرکزی، زمان بندیهایی که باید صورت بگیرد، جابجاییهای ارز، قوانینی که سه سال است گرفتار آن هستیم از جمله این مشکلات است.
وی در ادامه افزود: برای یک تاجر و بازرگان که حرفه و کار او واردات است ممنوعیتهایی در قانون لحاظ شد، اما به بخش تولید اجازه داده شده که همان را وارد کنند. نمیگویم که بخش تولید نباید این کار را کند، اما تخصص بخش تولید چیز دیگری است. امروز شاهد هستیم که جلوی کار واردکننده قانونی به اسم حمایت از تولید داخل گرفته میشود و چراغ سبز واردات تنها به تولیدکننده نشان داده میشود. سقف ۵۰۰ هزار دلاری را برای واردکننده قانونی با حجم زیادی تشریفات قرار دادهاند، اما واردات آن برای تولیدکننده بدون سقف و بدون در نظر گرفتن اینکه این واردات بر اساس توان تولیدی یا پروانههای او است یا خیر و قرار است دوباره وارد مسیر بازار شود، آزاد است. قطعا همه تولیدکنندگان کشور قادر به واردات کالا نیستند چراکه تخصص آن را ندارند و شاید امکانات مالی آن را نداشته باشند.
مناقبی همچنین تصریح کرد: چه جلوی واردات را ببندیم و چه آزاد بگذاریم، نیاز جامعه باید برطرف شود. اینکه واردات انجام نشده به این معنا نیست که در مقابل آن تولید داشتیم و مصرف انجام شده است. باید این را مدنظر قرار دهیم که جیب مردم ما کوچک شده و به تبع آن مصرف هم کاهش پیدا کرده است، مردم از آنچه دارند برای گذران زندگی و زنده ماندن استفاده میکنند. این موضوع عملا چرخه مصرف را معیوب میکند.
بیشتربخوانید:لزوم محدود کردن واردات کالاهای لوکس در بحران ارزی
وی خاطرنشان کرد: امروز اکثر واردات کشور کالاهای اساسی مانند نهادههای دامی، ذرت، دارو، شکر، مواد اولیه و... است. همه اینها دستخوش حوادث شده، امروزه شاهد هستیم که تولیدکننده نمیتواند با ظرفیت کامل خود تولید کند و بنابراین نیاز او به مواد اولیه کاهش مییابد. دلیل آن هم این است که امکان دارد مصرفکنندهای برای کالای خود نداشته باشد.
عضو هیاتمدیره مجمع واردات با اشاره به مشکلات ایجاد شده برای واردکنندگان گفت: باید بتوانیم بگوییم که میزان تولید کالای ما به حدی است که میتواند نیاز جامعه را برطرف کند و رضایت جامعه را داشته باشد، اما ما عملا میبینیم که چنین اتفاقی نمیافتد، واردات برخی کالاها مانند لوازم خانگی و ... از سه سال پیش کاملا ممنوع شده است. قبل از این مدت ۳۹۹۰ قلم کالا اجازه واردات داشتند که امروز این رقم به ۲۵۰۰ قلم رسیده است. وقتی این کالاها را در بازار میبینیم قطعا از مسیر قانونی وارد کشور نشده، یعنی قاچاق رواج دارد و انجام میشود. حتی در پیامکهای تبلیغاتی هم بسیاری از این کالاها تبلیغ میشوند.
وی افزود: جلوی واردات در مقابل صادرات هم گرفته شده است، امروز واردکنندگان نمیتوانند از صادرات صادرکنندگان استفاده کنند. با بسیاری از کشورها میتوان به اینگونه کار کرد، اما مشکل مجوز در داخل کشور خودمان است. اگر بتوانیم مجوز داخلی را بگیریم مانع جدی دیگری وجود ندارد. همچنین در در حا حاضر تهاتر هم جریان ندارد.
مناقبی در ادامه خاطرنشان ساخت: ما با اروپا مشکلات و موانع خاصی از جمله مسیر جابجایی پول را داریم، اما کاهش واردات به صورت کلی و عمومی بوده و در کل سطوح است. امیدواریم به روزی برسیم که جامعه حرف صنوف مختلف و افزاد قانونمند را گوش دهند و بعد تصمیمگیری کنند.