اقتصاد ۲۴-انتخابات پارلمانی روسیه که قرار است در طول سه روز انجام شود، از بامداد روز جمعه ۱۷ سپتامبر (۲۶ شهریور) در این کشور آغاز شد و انتظار میرود حزب حاکم «روسیه متحد» با وجود افت محبوبیتش به دلیل سرکوب شدید مخالفان کرملین در سالهای اخیر، بار دیگر در این رأیگیری برنده شود.
این انتخابات از طرفی نیز آزمایشی برای سنجش قدرت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، پهناورترین کشور جهان با ۱۱ منطقه زمانی از اقیانوس آرام تا دریای بالتیک است، زیرا به دلیل پایین آمدن استانداردهای زندگی و رفاه در جامعه و نیز وخیمتر شدن اختلافات دولت مسکو با غرب، پوتین با مشکل بدبینی عمومی در داخل کشور نیز روبروست.
حزب روسیه متحد که با ۴۵۰ نماینده اکثریت مطلق مجلس روسیه، دوما را در دست دارد، سال گذشته به پوتین کمک کرد تا طرح اصلاح قانون اساسی را به سرانجام برساند. این اصلاحات به پوتین اجازه میدهد که همچنان برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شود و به طور بالقوه و در صورت پیروزی در انتخابات تا سال ۲۰۳۶ در قدرت باقی بماند.
رأیگیری روسیه که تا اواخر روز یکشنبه ادامه دارد از سوی دیگر تمرینی برای ولادیمیر پوتین است تا بتواند از تجربه آن برای ترمیم چهره سیاسی خود در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ بهره ببرد.
پوتین ۶۹ ساله، افسر اطلاعاتی پیشین سرویس جاسوسی روسیه، کاگب که از سال ۱۹۹۹ تاکنون چه در جایگاه رئیس جمهوری و چه در جایگاه نخست وزیر عملا قدرت را در روسیه در دست داشته است، هنوز رسما آمادگی خود برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ اعلام نکرده است.
مخالفان و رقییبان
آلکسی ناوالنی، معروفترین و بانفوذترین منتقد داخلی رهبر کرملین که علیه فساد دستگاه دولت روسیه و شخص پوتین افشاگری کرده و اکنون در زندان است، تا پیش از این امیدوار بود که کارزار انتخاباتی تاکتیکی به رهبری تیم هوادار او در تبعید بتواند به تلاش روسیه متحد برای به دست آوردن مجدد اکثریت پارلمانی آسیب برساند.
این وکیل سابق ۴۵ ساله که فعالیت تشکیلات مربوط به او به اتهام افراطگری رسما ممنوع اعلام شده است پس از آن که در روز ۲۰ اوت ۲۰۲۰ با گاز اعصاب به شدت مسموم شد و به اغما رفت، برای مداوا به آلمان اعزام گردید و بعد از آن، در بازگشت به کشورش در ۱۸ ژانویه سال جاری میلادی در فرودگاه بازداشت شد. او در ماه مارس در دادگاه به زندان محکوم شد.
آن دسته از سیاستمداران طرفدار ناوالنی که مقامات کرملین را به سرکوب گسترده منتقدان متهم میکنند، به دلیل پیوند با شبکه او از نامزدی در انتخابات محروم شدهاند و عملا هیچ شانسی برای به دست آوردن جایگاهی در سیاست روسیه ندارند. با این حال کرملین هرگونه سرکوب سیاسی را رد میکند و میگوید این افراد به دلیل نقض قانون تحت پیگرد قانونی قرار گرفتهاند.
نیرومندترین رقیب سیاسی «روسیه متحد» در انتخابات جاری، حزب کمونیست به رهبری گنادی زیوگانف، سیاستمدار کهنهکار ۷۷ ساله است و پس از آن نیز حزب «الدیپیآر» به رهبری ولادیمیر ژیرینوسکی، ملیگرای ۷۵ ساله قرار دارد. اما هر دو این احزاب در بسیاری از سیاستهای کلان کشور، مدافع موضع ولادیمیر پوتین هستند.
متحدان ناوالنی انتخابات را ساختگی میدانند، اما با این حال به حامیان خود گفتهاند به نامزدهایی رأی دهند که فکر میکنند بیشترین شانس را برای شکست روسیه متحد در حوزههای انتحابیه دارند. بسیاری از این سیاستمداران کمونیست هستند.
پوتین در آستانه انتخابات جاری طرح افزایش حقوق به افسران پلیس، سربازان و سایر مستمریبگیران را تأیید کرد، اقدامی که هدف از آن تقویت پایگاه مردمی «روسیه متحد» در جامعه قلمداد میشود.
نظرسنجیهای دولتی نشان میدهد محبوبیت حزب کمونیست در ماههای اخیر افزایش یافته است و این در حالی است که رتبه «روسیه متحد» در ماه گذشته به پایینترین سطح خود از سال ۲۰۰۶ رسید، اگرچه همچنان محبوبترین حزب کشور اعلام میشود.
همزمان با انتخابات سراسری جاری در روسیه، انتخابات فرمانداران ایالتی و مجالس قانونگذاری محلی نیز در این کشور برگزار میشود. مدت زمان رأیگیری به دلیل محدودیتهای کرونایی به سه روز افزایش یافته است، اما منتقدان میگویند طولانی کردن زمان رأیگیری به این معنی است که تلاشهای نظارتی برای جلوگیری از تقلب رأیدهندگان گستردهتر شده است.
انتخابات در مسکو و چندین منطقه دیگر برای نخستین بار با استفاده گسترده از رایگیری الکترونیکی خواهد بود، اما در این زمینه هم منتقدان میگویند این بهرهگیری از فناوری به معنی شفافیت نیست خطر سوء استفاده از این روش وجود دارد.
سازمان امنیت و همکاری اروپا برای نخستین بار پس از انتخابات ۱۹۹۳ روسیه، گفته است که ناظر بینالمللی به این کشور نمیفرستد.
منتقدان کرملین مقامات را متهم میکنند که از ترفندهای «کثیف» برای تخریب در مبارزات انتخاباتی خود استفاده میکنند. بوریس ویشنفسکی که در انتخابات محلی سن پترزبورگ شرکت کرده، گفت که دو نامزد «تخریبگر» با نامهای مشابه او و حتی آرایش چهره یکسان در پرترههای رسمی خود علیه او رقابت میکنند تا رأی او را بشکنند.
این نخستین بار است که «روسیه متحد» در قلمرو شرقی اوکراین انتخابات ملی برگزار میکند. انتخابات در این مناطق که توسط جداییطلبان تحت حمایت مسکو برگزار میشود، اوکراین را به خشم آورده است. دولت مسکو ۶۰۰ هزار گذرنامه روسی به ساکنان این مناطق داده است.
کارزار تاکتیکی مخالفان روسیه برای انتخابات در واقع یک اپلیکیشن تلفن همراه بود که طرفداران ناوالنی در خارج از کشور ساخته و قصد داشتند از طریق آن به برگزاری انتخابات در داخل ضربه بزنند، اما پس از آن که روسیه شرکتهای آمریکایی گوگل و اپل را به دخالت در امور داخلی خود متهم کرد، این شرکتهای فناوری برنامه ناوالنی را از فروشگاههای مجازی خود حذف کردند.
خبرگزاری رویترز نوشت روسیه در ماه جاری از اپل و گوگل خواسته بود این برنامه را حذف کنند و گفته بود که خودداری از انجام این کار به معنی دخالت در انتخابات پارلمانی این کشور تلقی میشود. اپل و گوگل به پرسش خبرنگار رویترز در این زمینه پاسخ ندادند، اما روز پنجشنبه روسیه اعلام کرد که اقدامات رسمی لازم برای اجرای خواست این کشور به دست مدیران ارشد دو شرکت آمریکایی انجام شده است.
همفکران ناوالنی اخبار و مطالب مد نظر او را از طریق این اپلیکیشن همرسان میکردند و ایوان ژدانوف، متحد ناوالنی مستقر در خارج از کشور، روز جمعه گفت که این حذف به منزله سانسور سیاسی است. اما روسیه در همین روز اعلام کرد که اپل و گوگل بر پایه قانون اساسی این کشور عمل کردهاند.
یورونیوز