به گزارش جامعه ۲۴ - روزی نیست که خبری از قتلهای خانوادگی منتشر نشود، در هر کجا قتلی رخ میدهد و از همسرکشی تا همسایه کشی وجود دارد؛ اما موضوع مهم در این قتلها افزایش خشونت در هنگام ارتکاب جنایت از سوی قاتلان است.
هفته گذشته اهالی خیابان جمالزاده با صداهای مرد جوان سراسیمه به خیابان آمدند. آنها در انتهای خیابان مرد همسایه را دیدند که با همسایه دیگری درگیر شده است. تا شاهدان درگیری خود را به آنها برسانند مرد معتاد بنزین را روی بدن نیمه جان مرد همسایه ریخت و او را به آتش کشید.
با حضور پلیس مشخص شد مرد معتاد همسایه خود را به دلیل مسائل اخلاقی با سه ضربه چاقو نیمه جان کرده و بعد او را به آتش کشیده است.
در جنایتی دیگر مرد جوان در روانسر کرمانشاه وقتی نتوانست همسرش را برای ادامه زندگی قانع کند او را به قتل رساند و بعد هم جسدش را به آتش کشید.
در این جنایت مرد پس از قتل و آتش زدن جسد همسرش متواری شد، اما بالاخره پلیس او را دستگیر کرد. این مرد در اعترافاتش مدعی شد: با زنم اختلاف داشتیم و او نمیخواست با من زندگی کند. من هم به سراغش رفتم و بعد از قتل جسدش را به آتش کشیدم.
سرهنگ الهام ناصری، کارشناس اداره برآورد اجتماعی پلیس تهران در مورد چرایی افزایش قتلهای خانودگی میگوید: تحقیقات نشان میدهد خطر حمله جدی و شدید از سوی همسران، اعضای خانواده، دوستان و آشنایان، نزدیک به دو برابر بیگانگان است. عوامل موجود و موثر بر قتلهای خانوادگی در شهر تهران از هم گسیختگی خانوادگی، طلاق، اعتیاد، اختلافات مالی، استفاده از مشروبات الکی، در دسترس بودن سلاح، مهاجرت، بیکاری و مواد مخدر است که تأثیر بالایی برکاهش امنیت اجتماعی شهر تهران دارد.
به گفته وی ایجاد امنیت تنها کار پلیس یا نیروى انتظامى یا نیروى امنیتی نیست؛ بلکه تمام دستگاههاى فرهنگى و تبلیغى از آموزش و پرورش و دانشگاهها گرفته تا رسانههاى گروهى، همه و همه باید دست به دست هم بدهند تا نظم، انضباط و احترام به قانون به یک ارزش تبدیل شود؛ این امر مستلزم یک تحول عمیق فرهنگى است.
بیشتر بخوانید: جزئیات حمله با چاقو به یک پرستار در بیمارستان
به گفته این کارشناس علوم تربیتی، نگاهى به آمارهاى مربوط به قتل در کشور و همچنین در شهر تهران نشان میدهد وقوع جرایم روند رو به رشدی در بین شهروندان دارد.
وی در مورد چرایی افزایش خشونت در قتلها و تاثیر آن روی اجتماع میگوید: موضوع قتل در شهر تهران در نوع خود میتواند تاثیر عمیقی را بر سلامت روحی و روانی فردی و اجتماعی شهروندان بر جای بگذارد و تا مدتها موجب مکدر شدن روحیه لطیف و حساس آنان شود. از سوی دیگر این اتفاق ناگوار موجب از بین رفتن جان یک یا چند انسان بی گناه یا حتی گناهکار میشود که هر دوی این موارد به دنبال خود تبعات و مشکلات عدیدهای را به همراه دارد که به نوبه خود میتواند امنیت و آرامش جامعه را به مخاطره بیندازد.
روحالله حسنی، آسیب شناس اجتماعی در مورد چرایی افزایش خشونت در ارتکاب قتل میگوید: اول باید بگویم که نه فقط قتل بلکه در بیشتر جرایم شاهد اعمال خشونت از سوی بزهکار هستیم. امروزه به راحتی در سطح شهر میبینیم که مجرمان برای یک سرقت ساده هم دست به ارتکاب خشونت میزنند. نمونه این موضوع در کلیپهای سرقتی که منتشر میشود، قابل رویت است.
وی ادامه داد: در ارتکاب جرایمی که به عنوان جرایم جنایی شناخته میشوند به خودی خود خشونت هنگام ارتکاب وجود دارد، ولی اخیرا این جرایم هم با خشونت بیشتری انجام میشوند.
این آسیب شناس اجتماعی میگوید: یکی از مهمترین دلایل ارتکاب جرم همراه خشونت، مسائل مالی است. وقتی فرد در تنگنای مالی قرار میگیرد دیگر هیچ چیز برایش مهم نیست و هنگام ارتکاب جرم برای رسیدن به هدفش نهایت خشونت را بکار میگیرد. موضوع دیگر این است که افراد بلد نیستند خشونت خود را کنترل کنند و آموزش کنترل خشونت را فرا نگرفته اند. بسیاری از اعضای جامعه با کوچکترین اصطکاکی به نقطه اوج خشونت میرسند و دست به اقداماتی میزنند که جبران پذیر نیست.
وی با بیان اینکه خشونت در ارتکاب جرم روز به روز افزایش مییابد، افزود: بهتر است افراد بدانند برای حل مشکل میتوان انواع راهها را امتحان کرد، به عنوان مثال اگر رابطه یا زندگی به انتها میرسد خیلی راحت میتوان با چند جلسه مشاوره و حتی مشورت با روانپزشک بدون ایجاد حس تنفر و خشونت که به ارتکاب جرم منجر میشود، به فراموشی سپرد و از کنار این فشارها بدون مشکل عبور کرد.
به گفته حسنی در مقوله همسرکشی مهمترین دلیل این است که افراد نمیتوانند مشکلات خود را حل کنند و حتی حاضر به مشاوره و مراجعه به پزشک نیستند و برای همین خودشان با قتل همراه خشونت صورت مسئله را پاک میکنند. البته با روند فعلی مشکلات اقتصادی و فشار اجتماعی، باید منتظر بیشتر شدن خشونت در جامعه هم باشیم.
براساس گفتههای کارشناسان و بررسی پروندههای جنایی به نظر میرسد هر روز باید منتظر روش جدید و خشونت باری در ارتکاب جنایت باشیم.