تاریخ انتشار: ۰۹:۳۰ - ۰۶ آذر ۱۴۰۰

زاینده رود، فرونشست زمین و خطر نابودی آثار تاریخی اصفهان

در حالی بحران آب و خشکی زاینده رود مردم را به بستر خشک آن کشانده و اعتراض خود را آغاز کرده‌اند که پدیده فرونشست زمین بیش از هر جای دیگری این استان‌ را تهدید می‌کند تهدیدی که بهای آن نابودی کامل آثار تاریخی این شهر است.

فرونشست زمین زاینده رود

جامعه ۲۴ ، چند روزی مردم اصفهان در واکنش به خشکی زاینده رود و برای دستیابی به حق آبه خود دست به تجمع زده‌اند و حتی روز گذشته خبرهایی از تجمع و خشونت در این شهر در رسانه‌ها منتشر شد. ریشه تمامی این اعتراضات را بی آبی است، مسئله‌ای که سالهاست کارشناسان نسبت به آن هشدار داده و حتی برخی نسبت به «جنگ‌های آبی» در کشور هشدار داده بودند، مسئله‌ای که به نظر می‌رسد باید آن را جدی‌تر از اینها دانست و برای آن چاره‌اندیشی کرد.

به گوش رسیدن زنگ خطر نابودی آثار تاریخی اصفهان

بی‌آبی و خشکسالی علاوه بر اینکه آسیب‌های فراوانی را به بخش‌های کشاورزی و صنعتی وارد می‌کند، مردم را نیز به دردسر انداخته و ممکن است به درگیری‌های منطقه‌ای بیانجامد. در این میان، در اثر این بی‌آبی، فرونشست‌ زمین نیز افزایش یافته و حتی در اصفهان بسیاری از کارشناسان میراث فرهنگی نسبت به نابودی آثار تاریخی ابراز نگرانی می‌کنند. 

امروز نگرانی از بابت تامین آب شرب، آب کشاورزی و آب بخش‌های مختلف صنعتی اصفهان آنقدر زیاد شده است که شاید کمتر کسی در این های‌وهوی به فکر آثار باستانی و تاریخی اصفهان که آن را «نقش جهان» می‌خوانند، باشد و این همان زنگ خطری است که چند وقتی است شنیده شده است.

فرونشست گریبانگیر دشت های ایرانی

پدیده فرونشست زمین چند سالی است که گریبانگیر دشت‌های ایران شده است. پدیده فرو نشست زمین برای نخستین بار در سال ۱۳۴۶ در شهرستان رفسنجان ثبت، اما این پدیده در سال‌های اخیر به نقاط دیگر کشور، مانند نیشابور، همدان، قم، اراک و اصفهان نیز رسیده است.

در سال ۹۷ اعلام شد که ۱۷ استان کشور درگیر این پدیده شده که برداشت بی‌رویه آب از جمله دلایل این موضوع است. از آن سال تا امروز این پدیده هر روز تشدید و بر عمق فروچاله‌ها نیز افزوده شده است. به گفته رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی امروزه به جز گیلان پدیده فرونشست در تمامی استان‌های کشور با شدت‌های کم و زیاد در حال رخ دادن است. گسترش این پدیده علاوه بر تهدیدات سرزمینی که دارد در برخی نقاط مانند اصفهان ممکن است آثار تاریخی این نقطه را که ثبت جهان هستند با تهدید بسیاری مواجه کنند.

دلایل وقوع فرونشست

علی بیت‌اللهی، رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در رابطه با ریشه‌های پدیده فرونشست اظهار کرد: از سال ۱۳۵۵ برداشت بیش از ذخیره آب‌های زیرزمینی در کشور ما آغاز شده و نمودار‌های برداشت آب زیرزمینی نشان می‌دهد که از آن سال کم‌کم کسری مخزن‌های آب زیرزمینی در تمامی کشور آغاز شروع شده است. در اواسط دهه ۷۰ این برداشت از طریق حفر چاه بیشتر شد.

۴۵ سال؛ کاهش ۱۳۵ کیلومتر مربعی سطح آب‌های زیرزمینی

وی افزود: در طی مدت ۴۵ سال نزدیک به ۱۳۵ کیلومتر مربع از سطح آب‌های زیرزمینی کشور کسر شده است. همزمان با این موضوع افزایش جمعیت و خشکسالی‌های پی‌درپی نیز رخ داده است. از سوی دیگر در مکان‌یابی مراکز صنعتی ایران مرکزی به ویژه در نقاط خشک و نیمه خشک که صنایع آب‌بری هستند اشتباهات زیادی داشته‌ایم. علاوه بر آن نوع کشت و ذرع محصولات آب‌بر مانند صیفی جات، برنج و شیوه‌های منسوخ آب‌یاری که بسیاری از آب را هدر می‌دهد موجب شده سطح آب زیر زمینی ۳۰ متر و در برخی نقاط ۱۳۰ متر پایین‌تر رود و سفره‌های آب زیر زمینی را کلا از بین ببرد.


بیشتر بخوانید: فضای اصفهان امنیتی شد/ اینترنت موبایل‌ها در اصفهان قطع شد


بیت‌اللهی بیان کرد: با کاهش سطح آب در زیر زمین مواد خاکی هم انباشته و فشرده شده و فرونشست زمین اتفاق می‌افتد و در واقع فرونشست با کاهش سطح آب‌های زیرزمینی همراه می‌شود. این امر در نقاطی که جبران آب‌های زیر زمینی از طریق نزولات جوی صورت نمی‌گیرد تشدید شده و نرخ فرونشست و اثرات آن شدید‌تر می‌شود.‌

نمی‌توان آثار تاریخی را مقاوم سازی کرد

رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در رابطه با فرونشست در اصفهان و تأثیر آن بر آثار تاریخی این شهر گفت: شهر اصفهان و مراکز سکونتی حاشیه آن در دشت برخوار است. در این محیط بیش از دو و نیم میلیون نفر زندگی می‌کنند و در همین گسترده بالغ بر شش هزار اثر تاریخی، معماری، مذهبی و هنری قرار دارد. وقتی این دشت نشست می‌کند مستحکمات روی آن نیز به تبع زمین نشست می‌کند و چون این ساختمان‌ها قدیمی و تاریخی بوده و در زمان قدیم‌ هم اسکلت‌های بتنی و فلزی به هم پیوسته‌ای وجود نداشته و ساختمان‌ها دارای اجزای مجزای خشت و گلی هستند در اثر نشست‌های نامتقارن ترک می‌خورند. کما اینکه برخی آثار مانند مساجد تاریخی یا میدان و .. با ترک در دیوار‌های خود مواجه شده‌اند.

وی در ادامه با بیان اینکه نکته مهم این است که عملا نمی‌توان ساختمان‌های تاریخی را مقاوم سازی کرد، گفت: این‌ها مانند ساختمان‌های معمولی نیستند که به آسانی در آن‌ها دست برد و اگر بخواهیم این‌ها را از حالت اولیه خود خارج کرد، دیگر ارزش خود را از دست می‌دهند؛ بنابراین باید پدیده فرونشست را در محدوده اصفهان کنترل کنیم. در این شهر به دلیل خاک واگرایی که وجود دارد فرونشست زمین با شکاف‌های خطرناک با بروز فروچاله‌ها همراه شده و ریسک آن را بالا می‌برد.

اصفهان خطرناک‌ترین شهر به لحاظ فرونشست زمین

وی افزود: بر اساس محاسباتی که انجام دادم به این نتیجه رسیدم که اصفهان ریسک‌پذیرترین شهر کشور از نظر فرونشست زمین است؛ بنابراین خطر فرونشست در این شهر همواره وجود دارد و علاوه بر این بسیاری از اِلمان‌های شهری اعم از خانه‌های مردم، شریان‌های اقتصادی و آثار تاریخی دقیقا در بخش‌هایی از اصفهان قرار دارد که فرونشست زمین رخ می‌دهد درحالی‌که در بسیاری از استان‌های دیگر این پدیده در مزارع و در دشت‌ها رخ داده است.

بیت‌اللهی تأکید کرد: ساختمان‌های نوساز با یکسری تمهیدات مقاوم سازی می‌شوند، اما آثار تاریخی مانند مسجد نقش جهان یا منار جنبان اگر آسیب ببیند آسیب آن‌ها جبران ناپذیر است کما اینکه در برخی موارد نیز دچار شکاف‌ها و آسیب نیز شده‌اند.

وی با اشاره به بازسازی ارگ بم پس از زمین‌لرزه سال ۸۲ گفت: این ارگ پس از فروریزی با تمهیدات خاصی و استفاده از دانش تخصصی به کمک متخصصان ایرانی و خارجی بازسازی شد؛ بنابراین مرمت و بازسازی، مهارت و هزینه زیادی می‌طلبد. هرگونه دست بردن در این آثار ممکن است نتیجه عکس دهد. با توجه به محدویت‌های بودجه‌ای وزارت میراث فرهنگی چشم‌انداز جالبی در این باره دیده نمی‌شود.

بیت‌اللهی تأکید کرد: جلوگیری از پدیده فرونشست و کاهش نرخ آن که در برخی نقاط اصفهان به ۱۸ سانتیمتر رسیده، توسط یک سلسله اقدامات انجام می‌گیرد، بسیار کم‌هزینه‌تر از مقاوم‌سازی یا مرمت این آثار است کما اینکه برخی از کشورها، چون ژاپن و چین برای نجات آثار تاریخی خود از این راه استفاده کرده‌اند.

احیای زاینده رود؛ نجات آثار تاریخی

گفته‌های بیت‌اللهی در حالیست که شاهین سپنتا، فعال محیط زیست و میراث فرهنگی نیز با بیان اینکه عمده دشت‌های ایران به دلیل برداشت‌های بی‌رویه آب‌های زیر زمینی در معرض فرونشست هستند، گفت: در اصفهان به دلیل اینکه در پهنه دشت است چنانچه فرو نشست در این دشت رخ دهد هم زندگی شهری و هم آثار تاریخی در این منطقه را با تهدید مواجه می‌کند.

سپنتا ادامه داد: کارشناسان میراث فرهنگی و کارشناسان سازه با بررسی شکست‌های نامتقارن در این آثار به این نتیجه رسیدند که این شکست‌ها و ترک‌ها ممکن است به دلیل فرونشست باشد.

وی افزود: مرمت‌ها که به صورت مرتب انجام می‌گیرد، اما این تنها مُسکن است و باید اقدام اساسی برای نجات آن‌ها صورت بگیرد. اصفهان در دشت واقع است و آب‌خوان‌های آن هم همگی تحلیل رفته و فرونشست آن محقق شده است. تنها راه باقی مانده جاری شدن آب در زاینده رود و شبکه مالی‌های آب اصفهان است. اگر این مالی‌ها احیا شده و آبخوان‌ها دوباره پر آب شوند ممکن است تأثیرات منفی فرونشست کاهش یا متوقف شود در غیر این صورت نشست‌های غیر متقارن به آثار تاریخی آسیب می‌زند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۲ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

متن متفاوت نفیسه روشن برای تسلیت شهادت رئیسی

گمانه‌زنی درباره تعطیلی عروسی‌ها در ایام عزای عمومی؛ بی‌خبری ادامه دارد/ رئیس اتحادیه تالار‌های پذیرایی: فعلا بی‌سروصدا جشن بگیرید

معرفی جنگنده بمب افکن فانتوم F۴ آمریکا

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های میتسوبیشی اوتلندر، لنسر و میراژ در بازار امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز چهارشنبه ۲ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

اولین عکس از خانواده شهید امیرعبداللهیان

فیلم/ استقبال اعضای دولت از پیکر ابراهیم رئیسی در فرودگاه

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ادعای خبرساز یک مقام مسئول درباره حادثه بالگرد

عکس/ پوستر استقلال به مناسبت سالگرد اسطوره

عکس / بی‌تابی‌های مادر خلبان بهروز قدیمی جلوی تابوت فرزندش

تندباد در اصفهان؛ سقوط ۵۴ درخت و خسارت به ۱۶ خودرو

پیام پوتین به تهران

دیدار نخست وزیر پاکستان با رهبر انقلاب

تسلیت علی دایی به آتیلا در آن روز تلخ!

دیدار وزیر خارجه مصر با سرپرست ریاست جمهوری

هشدار هواشناسی به تهرانی‌ها

آمار وحشتناک چاقی در ایران

سناریو‌های مسلط بر انتخابات پسارئیسی

بالگرد حامل ابراهیم رئیسی تا چه حد مناسب پرواز بود؟

بعد از مسواک زدن دهان خود را فورا نشویید!

فرید بغلانی؛ قاتل زنجیره‌ای زنان آبادان در دهه ۸۰

اختلال در سامانه دریافت کارت ورود به جلسه امتحانات نهایی

تغییر در نحوه صدور و نقد کردن چک‌های بانکی

جدیدترین خودروی چینی در راه بازار ایران + عکس

مراسم بزرگداشت شهدای خدمت در حرم حضرت معصومه

فیلم/آماده‌سازی محل تدفین آیت‌الله آل‌هاشم در تبریز

عکس/قرائت فاتحه توسط سیدحسن خمینی بر پیکر ابراهیم رئیسی

عکس/فرزند رهبر انقلاب در مراسم تشییع پیکر رئیس جمهور

عکس/ناطق نوری در مراسم تشییع پیکر رئیس جمهور فقید و همراهانش

بازگشت فرهاد مجیدی به فوتبال ایران!

ویروس تازه در راه؛ سویه جدید آنفولانزای پرندگان چیست؟

تصویری پر بازدید از امیرعبداللهیان روی خط مرزی

اعلام زمان و مکان خاکسپاری پیکر ابراهیم رئیسی

فیلم/زمان خاکسپاری پیکر ابراهیم رئیسی اعلام شد

قیمت جدید گوشت گوسفندی امروز ۲ خرداد ۱۴۰۳+جدول

عکس/ نوه‌های ابراهیم رئیسی در آغوش رهبر انقلاب

فیلم/ نخست‌وزیر پاکستان وارد تهران شد

کدام پهباد بالگرد رئیسی را پیدا کرد؟

عکس/ جای خالی امیرعبداللهیان در کلاس درسش

توضیحات سردار کوثری درباره دومین محافظ ابراهیم رئیسی

کدام کشور ثروتمندترین کشور جهان است؟

مراسم تشییع پیکر رئیس جمهور و همراهان شهیدش در تهران

معمای رئیس مجلسی که عضو شورای ریاست جمهوری است؛ قالیباف، رئیس سنی یا رئیس جدید پارلمان؟

یادداشت متفاوت مسعود ده‌نمکی درباره ابراهیم رئیسی

اینفوگرافی/چه کشورهایی در سوگ رییس جمهور ایران عزای عمومی اعلام کردند؟

آخرین تغییرات قیمت طلا و سکه در بازار

قیمت جهانی طلا امروز ۲ خرداد ۱۴۰۳

فیلم/ شعار متفاوت یک توریست خارجی در تشییع امروز

فیلم/ادعای جدید مجری صدا و سیما در خصوص پهپاد ترکیه‌ای

تشکیل جلسه شورای عالی امنیت ملی

عکس/حضور وحید شمسایی در مراسم تشییع رئیس‌جمهور

پهپادهای ایرانی بالگرد شهید رئیسی را پیدا کردند

ابراهیم تاتلیس سقوط هلیکوپتر رئیسی را تسلیت گفت + عکس

دیدار اسماعیل هنیه با رهبر انقلاب

مقایسه تشییع پیکر شهید رئیسی به تشییع امام خمینی

دیدار نخست وزیر ارمنستان با رهبر انقلاب

فیلم/وداع باشکوه مردم پایتخت با پیکر شهدای خدمت