اقتصاد۲۴- اخیرا در یک نظرسنجی رصدخانه مهاجرت ایران از مردم پرسیده: طرح صیانت و کندی اینترنت تا چه اندازه موجب افزایش میل آنها به مهاجرت میشود؟ و ۷۳ درصد مردم گفتهاند خیلی زیاد! در حالی که درصد میل به مهاجرت در بین عموم مردم به صورت قابل ملاحظهای افزایش یافته، سوال اینجاست که بر سر فعالان استارتاپی و کسبوکارهای آنلاین چه میآید؟ آیا بعد از اجرای طرح صیانت چیزی به عنوان کسبوکار نوین، فناورانه، آنلاین و یا حتی استارتاپ در ایران باقی خواهد ماند؟
بیشتر بخوانید: حمله کرونا به گلوگاه ناشران ایرانی/ کاغذ و کرونا، کابوس صنعت نشر ایران
رئیس کمیسیون صنایع اتاق ایران در این باره گفت: طرح صیانت در صورت اجرا ابعاد اجتماعی و اقتصادی بسیار گستردهای خواهد داشت. به صورت مرتب از فعالان حوزه استارتاپ میشنوم که قصد مهاجرت دارند. به جز استارتاپها، کسبوکارهای نوآورانه نیز آسیبهای جدی خواهند دید. بسیاری از کارآفرینان میگویند طرح صیانت پر کاهی است که کمر شتر را میشکند. چرا که با وجود تمام محدودیتها و مشکلات کار در ایران، این یکی قابل تحمل نیست.
علی کلاهی صمدی اظهار کرد: حجم عمدهای از تجارت الکترونیک ایران به صورت غیر رسمی در بستر اینستاگرام و خیلی کمتر از آن تلگرام انجام میشود. خیلی از کسبو کارها نیز اگر مستقیما در اینستاگرام خریدوفروش ندارند، از این بستر برای اطلاعرسانی، تبلیغات و معرفی خود استفاده میکنند. اهمیت اینستاگرام فقط در ایران نیست. در فضای بینالملل هم میبینیم که مثلا درآمد کریستیانو رونالدو از تبلیغات اینستاگرامی خود بیش از دوبرابر دریافتی از باشگاه فوتبال است. این به ما میگوید اهمیت این ابزار به عنوان بستر اطلاعرسانی و تبلیغات چقدر زیاد شده است.
این فعال و سرمایهگذار حوزه استارتاپ ادامه داد: اینکه بخواهیم کشور را تا این حد ایزوله کنیم واقعا زیان جبرانناپذیری خواهد بود. مثلا ییوتیوب را فیلتر کردیم در حالی که دانشگاه عظیمی برای یادگیری است. خیلی از شرکتها معرفی و راهنمای کاربری محصولات خود را در یوتیوب منتشر میکنند. اما با طرح صیانت همین آبباریکه هم بسته خواهد شد.
وی گفت: به اندازه کافی ایزوله هستیم و از همه چیز دوریم. اجرای طرح صیانت به ما آسیبهای جدی اقتصادی میزند، چون وقتی در بستر یادگیری جهانی نیستیم از تحولات دنیا دور میافتیم، منجمد میشویم و توان رقابتی حود را از دست میدهیم.