اقتصاد۲۴- یک هفته دیگر تا برگزاری جلسه نهایی شورایعالی کار برای تعیین مزد کارگران در سال ۱۴۰۱ زمان باقی است و شرکای اجتماعی تا اینجای کار روی هزینه معیشت کارگری و نرخ تورم سالجاری به توافق رسیدهاند، اما ۲ طرف هنوز در مورد تورم انتظاری سال ۱۴۰۱ به جمعبندی نرسیدهاند و یک اختلاف بزرگ و سرنوشتساز هم در مورد اعمال نرخ تورم موردتوافق روی مزد یا معیشت کارگران دارند.
در ماده ۴۱ قانون کار، شورایعالی کار مکلف شده همهساله میزان حداقل مزد کارگران را برای نقاط مختلف کشور یا صنایع مختلف با توجه به ۲ معیار تعیین کند؛ معیار اول درصد تورم اعلام شده از طرف بانک مرکزی است و معیار دوم اینکه حداقل مزد (بدون آنکه مشخصات جسمی و روحی کارگران و ویژگیهای کار محول شده را موردتوجه قرار دهد) باید بهاندازهای باشد تا زندگی یک خانواده (که تعداد متوسط آن توسط مراجع رسمی اعلام میشود) را تأمین کند. براساس این قانون، طرف کارگری همچنان خواستار نزدیک کردن مزد کارگران به هزینه معیشت است، اما استدلال طرف کارفرمایی این است که بخشی از هزینه معیشت بهخصوص در حوزههای مسکن، آموزش و بهداشت جزو تکالیف دولت است و نباید از طریق مزد جبران شود؛ ازاینرو خواستار افزایش مزد نهایتاً تا سقف نرخ تورم مورد توافق هستند.
در سال گذشته، هزینه معیشت یک خانوار ۳.۳ نفره کارگری، ماهانه ۶ میلیون و ۸۹۵هزار تومان تعیین شد و درنهایت شرکای اجتماعی روی افزایش حداقل مزد و مزایای این خانوار تا ۴ میلیون و ۵۰ هزار تومان توافق کردند. در این شرایط، حداقل مزد و مزایای یک خانوار کارگری ۵۸.۷ درصد از هزینه معیشت این خانوار را پوشش میداد. در سالجاری اما، اتفاق عجیبی در جریان محاسبات هزینه معیشت رخ داد.
در شرایطی که نرخ تورم رسمی در بهمنماه، ۴۱.۴ درصد بود، هزینه معیشت کارگران فقط ۳۰.۲ درصد نسبت به سال قبل افزایش یافت. نتیجه سناریوی افزایش مزد برای حفظ قدرت خرید کارگران و حفظ فاصله مزد و معیشت را به نفع کارفرمایان تغییر داد؛ چراکه در این حالت برای پوشش دادن ۵۸.۷ درصد از هزینه معیشت ۸ میلیون و ۹۷۹ هزارتومانی کارگران، فقط کافی است حداقل مزد و مزایای یک خانوار کارگری ۳۰.۱ درصد افزایش پیدا کند و به ۵ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان برسد.
بیشتر بخوانید: همه تغییراتی که باید در محاسبات دستمزد ۱۴۰۱ لحاظ شود/ اقتصاد ایران راهی غیر از افزایش واقعی مزد ندارد
این اتفاق در حالی رخ داده که طبق گزارش مرکز آمار ایران، دهک چهارم هزینهای کشور بهعنوان یک دهک غالب کارگری، در بهمنماه تورم ۴۲.۵ درصدی را تجربه کرده و در بهترین حالت، اگر همه هزینه معیشت خانوارهای کارگری با این نرخ رشد کرده باشد، باید رقم سبد معیشت ۹ میلیون و ۸۲۵ هزار تومان تعیین میشد و برای حفظ قدرت خرید کارگران در برابر این هزینه، حداقل مزد و مزایای کارگری نیز باید به همین میزان افزایش مییافت و به ۵.۸ میلیون تومان میرسید. البته این سناریو هم فقط در مقایسه با هزینه معیشت فعلی قابلقبول است و همچنان در برابر محاسبات کارشناسی که هزینه معیشت را ۱۱ میلیون تومان برآورد میکنند، قادر به حفظ قدرت خرید کارگران نیست؛ مگر اینکه حداقل مزد و مزایای کارگری در سال ۱۴۰۱ حدود ۶۰ درصد افزایش پیدا کند.
آمارهای رسمی و غیررسمی از شرایط نامساعد معیشت کارگران و کاهش شدید قدرت خرید آنها حکایت دارد. البته دولت و کارفرمایان نیز این موضوع را انکار نمیکنند، اما جبران آن را نیازمند زمان و البته مدیریت تورم میدانند. دولت بهعنوان قاعده شورایعالی کار، همواره افزایش مزد و حقوق را یک عامل تورمساز معرفی میکند. البته بهواسطه اینکه در نقش کارفرمای بزرگ اقتصاد ایران، از محل افزایش شدید مزد و حقوق متحمل هزینههای سرسامآور میشود، در تلاش است تا افزایش دریافتی کارکنان و کارگران در پایینترین مقدار ممکن تعریف شود.
همزمان کارفرمایان نیز بهعنوان یکی از ۳ ضلع شورایعالی کار که دیدگاه نزدیکتری به دولت دارند، میکوشند تا برای حفظ منافع خود که البته در قالب حمایت از بنگاههای کوچک و محافظت از اشتغال موجود اظهار میشوند، سد محکمی مقابل افزایش مزد و نزدیک شدن آن به هزینه معیشت ایجاد کنند. در این مورد، اصغر آهنیها، نماینده کارفرمایان در شورایعالی کار با تأکید بر اینکه هدف کارفرمایان در تعیین مزد، حفاظت از کارگاه و کارگر است، به فارس گفته است: ازنظر گروه کارفرمایی حداکثر افزایشی که برای دستمزد کارگران در سال آینده باید رخ دهد، بهاندازه تورم خواهد بود. البته او در این مصاحبه بهصراحت اعلام نکرده که منظور از نرخ تورم برای افزایش مزد، نرخ تورم اعلام شده از سوی مراجع رسمی برای بهمن ۱۴۰۰ است یا نرخ تورم انتظاری برای سال آینده که در لایحه بودجه حدود ۳۰ درصد برآورد شده است.
طرف کارگری بهعنوان ضلع سوم شورایعالی کار فارغ از احتمالات آینده، خواستار واقعیساز مزد در مقایسه با هزینه واقعی معیشت است و تأکید میکند که در تعیین مزد سالانه، چیزی به نام افزایش مزد وجود ندارد و هر درصدی که روی مزد اعمال شود، در بهترین حالت فقط میتواند بخشی از هزینه تحمیل شده به معیشت کارگران را جبران کند.
حجتالله عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دیروز در حاشیه نمایشگاه دستاوردهای ۶ ماهه این وزارتخانه گفت: براساس دستور رئیسجمهور، برای شب عید نیازمندان یک بسته غذایی طراحی شده است که باید سازمان برنامهوبودجه در مورد آن به جمعبندی برسد تا از سوی مقامات ذیربط اعلام شود.