اقتصاد۲۴- بررسی آمارهای اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن شهر تهران در فروردین ۱۴۰۱ نشان میدهد: میانگین قیمت مسکن ۲.۴درصد نسبت به اسفند۱۴۰۰ افت کرده و به کانال ۳۴میلیون برگشته است.
البته بازار مسکن در فروردین نیمهتعطیل است و آمارهای آن نمیتواند ملاک معتبری برای قضاوت در مورد تحولات این بازار باشد؛ اما آنچه عیان است، همچنان حوزه املاک و مستغلات در مسیر تخلیه حباب قیمتی از محل افزایش نیافتن قیمت متناسب با تورم عمومی حرکت میکند.
در فروردینماه سال ۱۴۰۱، تعداد آپارتمانهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به ۳هزار و ۴۲۷مورد رسیده که این تعداد نسبت به ماه قبل ۴۹.۹درصد کاهش نشان میدهد. همچنین از منظر قیمت، میانگین یک مترمربع زیربنای مسکونی شهر تهران در این ماه با کاهش ۲.۴درصدی نسبت به اسفند سال قبل، به رقم ۳۴میلیون و ۲۷۲هزار تومان رسیده و توانسته بخشی از جهش ۶.۲درصدی قیمت مسکن در اسفند گذشته را جبران کند.
از سوی دیگر، میانگین قیمت مسکن تهران در فروردین امسال نسبت به فروردین سال قبل ۱۶.۹درصد افزایش نشان میدهد که در مقایسه با تورم نقطهبهنقطه ۳۵.۶درصدی سبد مصرفی جامعه، میزان رشد آن ۱۸.۷واحد درصد کمتر است و میتوان گفت حباب قیمت مسکن تهران در فروردین امسال نسبت به فروردین سال قبل به همین میزان کمتر شده است.
این اتفاق در حالی رخ داده که تورم نقطهبهنقطه مسکن در فروردین سال قبل نسبت به نقطه مشابه سالهای قبل به بیش از ۹۰درصد میرسید و عملا شتاب رشد تورم بازار مسکن حداقل ۲برابر شتاب تورم مصرفکننده بود. بهعبارتی بازار مسکن تاوان جهشهای قیمتی در ۴سال گذشته را اینک با رشد کمتر از تورم عمومی میدهد و قیمت آن بدون اینکه کاهش پیدا کند در حال واقعی شدن است.
البته بهدلیل تعطیلی بازار مسکن در فروردینماه و کشف نشدن قیمت جدید در این ماه، عملا قراردادهای ثبتشده در این دوره زمانی حاصل مذاکرات قبلی خریداران و فروشندگان است و پایین بودن تعداد آنها نمیتواند ملاک رونق و رکود معاملات باشد؛ ازاینرو افزایش ۶۳.۷درصدی تعداد معاملات این ماه نسبت به فروردین پارسال نیز براساس همین معیار نشانهای از اتمام کسادی این بازار نیست.
با وجود این، بررسی تعداد معاملات ماهانه مسکن تهران در دهه۹۰ حاکی از این است که میانگین تعداد معاملات ماهانه در سالهای اخیر نسبت به سالهای ابتدایی دهه۹۰ به حدود یکسوم کاهش پیدا کرده و از حوالی ۱۴هزار مورد معامله در ماه به حوالی ۵هزار مورد معامله در ماه رسیده است.
در فروردین امسال ۲۸.۷ درصد معاملات مسکن انجام شده به واحدهای نوساز و با عمر کمتر از ۵سال اختصاص داشته که نسبت به واحدهای قدیمیتر قیمت بالاتری دارند و بهواسطه کاهش قدرت خرید متقاضیان، تقاضا برای آنها کاهش پیدا کرده است.
البته تضعیف تولید مسکن بهواسطه جهش هزینههای تولید و افت تقاضای کلی بازار مسکن نیز از دلایل این اتفاق است که باعث شده سهم واحدهای با عمر کمتر از ۵سال از معاملات مسکن تهران نسبت به ابتدای دهه۹۰ به نصف برسد.
همچنین در معاملات فروردینماهی بازار مسکن تهران، ۵۶.۳درصد از کل معاملات انجامشده به واحدهای با متراژ تا ۸۰مترمربع زیربنا مربوط بوده است ضمن اینکه در این ماه، ۵۹.۳درصد از کل واحدهای مسکونی معاملهشده، با قیمت کمتر از قیمت میانگین شهر (۳۴.۲میلیون تومان) معامله شده که هم نشاندهنده انتقال تقاضا به واحدهای با عمر بالا و ارزانتر است و هم از کسادی و رکود شدید معاملات مسکن لوکس و گرانقیمت مناطق شمالی شهر حکایت دارد؛ بهخصوص که بررسی آمارها نشان میدهد تعداد معاملات منطقه یک بهعنوان گرانترین منطقه تهران در فروردینماه نسبت به ماه قبل ۶۷درصد کاهش پیدا کرده است.
نکته دیگر اینکه با تداوم روند افزایشی قیمت مسکن و بالا رفتن ارزش ریالی آن، سهم معاملات با ارزش ۲میلیاردتومان و کمتر به ۴۵.۳درصد رسیده و معاملات بازار با سرعت به سمت میلیاردی شدن است.
بیشتر بخوانید: ارزانترین خانههای تهران را کجا میتوان خرید؟
به گزارش همشهری، در فروردین امسال که میانگین قیمت یکمترمربع زیربنای مسکونی ۳۴میلیون و ۲۷۲هزار تومان محاسبه شده، منطقهیک با میانگین قیمت ۷۵میلیون و ۱۶۰هزار تومان گرانترین منطقه پایتخت و منطقه۱۸ با میانگین قیمت ۱۵میلیون و ۷۷۰هزارتومان ارزانترین منطقه شهر لقب گرفتهاند.
با این حساب، خرید یک آپارتمان ۷۵متری متناسب با الگوی مصرف، بهطور میانگین در شهر تهران به ۲میلیارد و ۵۷۰میلیون تومان هزینه نیاز دارد و این آپارتمان در منطقهیک بهطور میانگین ۵میلیارد و ۶۳۷میلیونتومان و در منطقه۱۸ نیز یکمیلیارد و ۱۸۲میلیونتومان خرج برمیدارد.
با وجود اینکه تورم بازار مسکن در مقایسه با ۴سال گذشته تا حدودی فروکش کرده و تورم نقطهبهنقطه این بازار به کمتر از نصف تورم عمومی رسیده، بازار اجاره با شرایط کاملا متفاوتی روبهروست و در آستانه فصل نقلوانتقال مستأجران، تورم بسیار سنگینی را تجربه میکند. مصوبه ۲سال اخیر ستاد مقابله با کرونا مبنیبر تمدید اجباری قراردادهای اجاره با نرخ ۱۵ تا ۲۰درصد در مناطق مختلف شهری، یکی از عواملی است که باعث شده قیمت اجاره در بخشی از قراردادهای موجود بازار در مقایسه با تورم واقعی بازار رشد نکند و حالا با منتفی شدن اجرای این مصوبه در کف بازار، عملا مستأجران با جهش چشمگیر نرخهای پیشنهادی اجاره روبهرو هستند.
طبق اعلام بانک مرکزی، در فروردین امسال، تورم نقطهبهنقطه شاخص اجارهبهای مسکن در شهر تهران ۴۵.۶درصد و در کل مناطق شهری کشور ۵۰.۱درصد محاسبه شده که بهترتیب ۲.۷ و ۳برابر تورم نقطهبهنقطه بازار مسکن است.