اقتصاد۲۴- سه روز پس از جنجالهای شکل گرفته بر سر رشد قیمت عجیب آرد برای نانواییهای آزادپز، حالا جزییات تازهای از برنامههای جبرانی دولت در حوزه یارانه نان منتشر شده است. توجیه اصلی این اقدام آن بوده که با توجه به حجم گسترده تخلف در حوزه توزیع آرد طی سالهای گذشته تصمیم دولت بر آن شد تا یارانه نان که تا پیش از این به گندم تعلق میگرفت مستقیما به نانوایان پرداخت شود. بر این اساس طی چند روز گذشته نانواییهای استان زنجان به صورت پایلوت به کارتخوانهای هوشمند تجهیز شدند و قرار بر این است تا به ازای تعداد نانهای فروخته شده یارانه نان به نانوا تعلق گیرد و هیچ تغییری در حجم و قیمت نان خریداری شده نیز صورت نگیرد. آنطور که مشخص شده، دولت به ازای هر فرد ۲۵۰ گرم در روز نان در نظر گرفته است. گفته میشود که مازاد بر این نیاز باید به صورت آزاد پرداخت شود. در واقع فرد خریدار نان، تا ۲۵۰ گرم در روز را با قیمت یارانهای دریافت میکند و بقیه را باید به قیمت آزاد حساب کند. مسوولان بانک مرکزی اعلام کردهاند خرید توسط کارتهای بانکی انجام خواهد شد و بعد از مشخص شدن نواقص کار در استان زنجان این طرح در سایر استانها اجرایی خواهد شد. در این راستا مهران محرمیان، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی روز گذشته اعلام کرده نیازی به کارت جدید و افتتاح حساب مجدد برای خرید یارانهای نیست.
بیشتر بخوانید: جدید ترین قیمت نان باگت بعد از گرانی
به گفته محرمیان در حال حاضر ۱۵۰۰ دستگاه پذیرنده (POS) در نانواییهای استان زنجان برای اجرای این طرح وجود دارد البته پیش از عید در یکی از شهرستانها این طرح به صورت آزمایشی اجرایی شد و در حال حاضر نیز عملیاتی شده است. وی درخصوص نحوه تسویه با نانواییها نیز گفته است: به لحاظ تسویهای که با فرد نانوا انجام میشود، تغییری نخواهیم داشت، به عبارت دیگر تسویه با فرد نانوا و کل مبلغی که مقرر است به حساب وی واریز شود در همان سیکلهای پایا که در حال حاضر به صورت روزانه انجام میشود و به همان روال قبلی صورت میگیرد.
سید محمدرضا مرتضوی، رییس هیاتمدیره انجمن صنفی آردسازان ایران در واکنش به اخبار ضد و نقیضی که در مورد پرداخت یارانه آرد طی روزهای گذشته در رسانهها منتشر شد به «اعتماد» گفت: متاسفانه برخی افراد در این مدت با حدس و گمان در مورد نحوه پرداخت یارانه آرد با رسانهها و مطبوعات مصاحبه کردهاند و یک روز گفته شد این یارانه به حساب سرپرستان خانوار واریز میشود و روز بعد گفتند به حساب نانواها واریز میشود. اما هنوز نهاد اصلی این طرح که سازمان برنامه و بودجه است واکنشی در این خصوص نداشته، این در حالی است که آقای مسعود میرکاظمی باید در این خصوص شفافسازی کند و در مورد اصلاح سیستم آرد و نان و تغییر قیمت گندم در ایران و دنیا صحبت کند.
رییس هیاتمدیره انجمن صنفی آردسازان ایران با اشاره به اجرای طرح آزمایشی پرداخت یارانه آرد در استان زنجان نیز گفت: فرآیند ارایه یارانه آرد، به نانوایان تغییر پیدا خواهد کرد و بر مبنای فروش نان، یارانه آرد به نام حساب نانوایان واریز خواهد شد. تعدادی دستگاه پوز به نانواییهای زنجان داده شده و زمانی که خریدار کارت بانکی خود را برای خرید نان میکشد قیمت نان همانند گذشته محاسبه میشود، اما مابقی آن از سوی دولت به حساب نانوا واریز میشود.
مرتضوی در ادامه با اشاره به سهمیه ۲۵۰ گرمی نان نیز تصریح کرد: سهمیه گندمی که به خبازیها داده میشود حدود ۷ میلیون تن در سال است که تقریبا در ماه حدود ۶۰۰ هزار تن میشود که البته با احتساب بخش ماکارونی و نانهای حجیم (فانتزی) این رقم به ۱۰ میلیون تن گندم میرسد. در گذشته اینگونه محاسبه میشد که سهمیه هر فرد ایرانی یا سرانه مصرف در روز حدود ۳۰۰ گرم گندم میشد که اگر این ۳۰۰ گرم را در ۳۶۰ روز ضرب کنید حدود ۱۰۰ کیلوگرم در سال میشود. رییس هیاتمدیره انجمن صنفی آردسازان ایران تصریح کرد: اینکه این اقدام دولت چقدر درست یا غلط است، یارانه نان را چگونه قرار است تقسیم کنند، قیمتها در آینده آزاد میشود یا خیر یا اینکه همان منابع قبل را میخواهند بین مردم به صورت یکسان تقسیم کنند یا اینکه تنها میخواهند به دهکهای خاصی بدهند، از جمله مواردی است که دولت باید آن را شفافسازی کند تا مردم از نحوه عملکرد دولت آگاه شوند.
مرتضوی در واکنش به ادعای قاچاق ۳ میلیون تن آرد خاطرنشان کرد: بعید به نظر میرسد زیرا ظرفیت هر کامیون برای جابهجایی آرد ۱۰ تن میشود و این میزان آرد باید با ۳۰۰ هزار کامیون قاچاق شده شود و روزانه باید ۱۰۰۰ کامیون آرد از مرزها خارج شوند و هیچکس هم جلوی این میزان قاچاق را نگیرد.
رییس هیاتمدیره انجمن صنفی آردسازان ایران در ادامه گفت: به اعتقاد بنده این ارقام جز آمارسازی و دروغپراکنی موضوع دیگری نیست، مصرف آرد صنف و صنعت و مصرف آرد خبازیها در کشور مشخص است به عنوان مثال ۴۰۰ کیلو آرد سهمیه یک واحد نانوایی است و این سوال مطرح میشود که این میزان آرد قاچاق از کجا تامین شده است؟
بیشتر بخوانید: متولیان غذا در فهرست شرکتهای زیانده دولتی و ابربدهکاران بانکی
مرتضوی تصریح کرد: دولت باید برای سال ۱۴۰۱ حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان یارانه آرد گندم و نان پرداخت میکرد که توان پرداخت این میزان از یارانه را در این شرایط ندارد و این طرح نان را برای همین منظور کلید زده است.
رییس هیاتمدیره انجمن صنفی آردسازان ایران تصریح کرد: با توجه به منابع محدودی که دولت برای این منظور در اختیار دارد در حال حاضر این روش (طرح نان) را در پیش گرفته است و مردم باید بدانند راهحل بهتری برای این موضوع نبود و به نفع مردم است و نباید اخبار دروغ در این خصوص منتشر شود.
بر اساس این گزارش همچنان قیمت نان در نانواییهای دولتی تغییری نکرده و قیمت انواع نان به این شرح است: نان سنگک آزادپز ساده: ۵ هزار تومان، سنگک کنجدی آزادپز بر اساس سایز نان در برخی مناطق میانی تهران: ۷ تا ۱۰ هزار تومان، سنگک ساده با آرد دولتی: ۳ هزار تومان، نان تافتون: ۱،۵۰۰ تومان، لواش: ۵۰۰ تومان، بربری با آرد دولتی: ۳ هزار تومان، بربری آزادپز: ۵ هزار تومان، نان باگت (بسته به مناطق مختلف پایتخت): ۸ تا ۱۰ هزار تومان، پیراشکی: ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان، نان خرمایی (فانتزیپز): ۵ هزار تومان و نان نارگیلی: ۸ هزار تومان.