تاریخ انتشار: ۱۲:۱۶ - ۱۴ شهريور ۱۴۰۱
نگاهی به میزان شهریه و اختلاف سطح مدارس غیرانتفاعی و خاص

دانش آموزان مدارس دولتی برای قبولی در کنکور ۱۴۰۲ چقدر شانس دارند؟

اعلام رتبه‌های اول تا دهم کنکور سراسری ۱۴۰۱ بار دیگر توجه را به اختلاف سطح آموزش مدارس دولتی ومدارس خاص جلب کرد؛ از بین ۴۰ رتبه‌ی برتر فقط یک نفر در مدرسه‌ی دولتی درس خوانده است. مدرسه‌ی غیرانتفاعی، نمونه‌ی دولتی، تیزهوشان، هوشمند، دولتی، شبانه‌روزی و...

بی عدالتی در کنکور

اقتصاد۲۴- در ایران ۲۳ نوع مدرسه‌ی مختلف با امکانات و شرایط متفاوت داریم که طبیعتا سطح و نوع آموزش در این مدارس متفاوت است، صرف استفاده از کتاب‌های مشترک و فعالیت تحت یک نظام آموزشی، به نتیجه‌ی یکسان منجر نمی‌شود و اگر یک دانش‌آموز در هر کدام از این نوع مدارس تحصیل کند، باید منتظر نتیجه‌ی آموزشی متفاوت و مهم‌تر از آن، تعیین مسیری متفاوت در مسیر آینده‌ی تحصیلی و شغلی او باشیم.

آموزش رایگان جزو حقوق شهروندی تمام مردم ایران است و بر پایه‌ی اصل سی‌ام قانون اساسی «دولت موظف است وسائل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسائل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفائی کشور به‌طور رایگان گسترش دهد.»

پس از انقلاب، فراهم ساختن شرایط آموزش رایگان برای همه‌ی اقشار جامعه جزو وظایف دولت تعریف شده بود، ولی با توجه به رشد جمعیتی و بالا رفتن تعداد دانش‌آموزان، از دهه‌ی شصت مخالفت با مدارس خصوصی و غیرانتفاعی شهریه‌محور کاهش پیدا کرد تا بار هزینه‌ها برای دولت کاهش پیدا کند. با گذشت زمان و افزایش تعداد مدرسه‌های غیرانتفاعی، سطح و کیفیت آموزش نیز در این مدارس از بخش دولتی فاصله گرفت و بالا و بالاتر رفت.

از همان ابتدای طرح موضوع، منتقدان و مخالفان درباره‌ی آسیب به «عدالت آموزشی» و کمرنگ شدن این اصل مهم قانون اساسی هشدار می‌دادند. با گذشت چند سال تفاوت مدرسه غیرانتفاعی و دولتی از جمعیت کلاس‌ها گذشت و جذب معلم‌های خوب گذشت و امکانات و سطح آموزش تغییرات چشمگیری پیدا کرد. مدارس غیرانتفاعی هم در یک سطح باقی نماندند و در مناطق بالای شهر‌ها موارد بیشتری به امکانات آموزشی خود اضافه و دانش‌آموزانی با شهریه‌ی بالاتر جذب کردند تا جایی که بعضی از این مدارس برند شده‌اند و شهریه‌هایشان بسیار بالاتر از تعرفه‌ی مصوب سالانه است.

شهریه‌هایی که همیشه از نرخ مصوب بالاترند

تیرماه امسال احمد محمودزاده -رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزش و پرورش- شهریه‌ی سال ۱۴۰۱ برای مدارس غیرانتفاعی را اعلام کرد که کمترین آن چهار و بیشترین شهریه ۳۵ میلیون تومان و در سامانه مشارکت‌ها برای هر مدرسه مشخص شده است. سقف شهریه‌ی مصوب برای دوره‌ی متوسطه‌ی دوم ۳۴ میلیون تومان، برای دوره متوسطه اول ۳۳ میلیون تومان و برای دوره‌ی ابتدایی ۲۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان اعلام شد. شهریه‌ی فوق‌برنامه می‌تواند تا ۳۸ درصد شهریه ثابت تعیین شود که باید به تصویب شورای نظارت منطقه و استان برسد و هزینه‌های متفرقه نیز با هماهنگی انجمن اولیا و مربیان مدرسه تعیین می‌شود.


بیشتر بخوانید: هشدار نسبت به تبعات افزایش شمار کودکانی که به مدرسه نمی‌روند


ارقام اعلام‌شده نزدیک ۵۰ درصد بیش از شهریه‌های سال گذشته است و در همه‌ی مدارس، هزینه‌ی کلاس‌های فوق‌برنامه، سرویس رفت و آمد، غذا و... نیز به شهریه‌ی ثابت اضافه می‌شود. حتی همین امکانات به‌نسبت شهر، منطقه، امکانات و شرایط مدرسه، اعتبار و شهرت آن متفاوت است. در دوره‌ی دبیرستان نه‌تن‌ها پایه‌ی تحصیلی حتی رشته هم میزان شهریه را تغییر می‌دهد و مثلا درس خواندن در رشته‌ی پرطرفدار تجربی از رشته‌ی انسانی گران‌تر تمام می‌شود.

افزایش شهریه‌ها در کنار بالا رفتن تمام هزینه‌های دیگر باعث شده بعضی والدین ناچار شوند فرزندشان را که تا پیش از این در مدرسه‌ی غیرانتفاعی درس می‌خواند به مدارس دولتی بفرستند که همان هم بدون هزینه نیست.

نمود بی‌عدالتی آموزشی در کنکور

با اعلام رتبه‌های برتر کنکور سراسری ۱۴۰۱ بار دیگر توجه به اختلاف سطح آموزش مدارس دولتی و غیرانتفاعی جلب شد. از بین کسانی که ۴۰ رتبه‌ی اول پنج گروه آموزشی را به دست آورده‌اند، فقط یک نفر تمام مقاطع را در مدرسه‌ی دولتی درس خوانده است و مابقی دانش‌آموز مدارس تیزهوشان، غیرانتفاعی و نمونه‌ی دولتی (یعنی همگی شهریه‌پرداز) بوده‌اند.

این نتایج مختص امسال نبود و چند سالی‌ست که با اعلام رتبه‌های برتر تکرار می‌شود که دانش‌آموزان مدارس دولتی، بیشتر از یکی دو سهم بین آن‌ها نداشته‌اند.

نعمت‌الله فاضلی -جامعه‌شناس- معتقد است «مدارس تیزهوشان باهوش‌ترین بچه‌ها را جدا می‌کنند، سطح آموزش با مدارس عادی دولتی متفاوت است و حمایت بیشتری از آن‌ها صورت می‌گیرد، اما آیا کنکور و رتبه‌های برتر برای مقایسه مدارس دولتی با تیزهوشان و غیر انتفاعی درست است یا خیر؟ باید گفت این نگاه، نگاهی نخبه‌گراست و باید دید درصد توزیعی دانش‌آموزانی که رتبه‌ی زیر هزار گرفته‌اند، با مدارس غیر‌دولتی و تیزهوشان چگونه است و این مسئله می‌تواند ملاک بهتری برای چنین مقایسه‌ای باشد.»

پاسخ به این پرسش را می‌توان در هشدار خسرو ساکی -رئیس سابق مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش- یافت که گفته بود: «در آزمون سراسری سال ۹۸-۹۹، ۸۳.۹۴ درصد رتبه‌های زیر سه هزار از مدارس استعداد‌های درخشان، نمونه دولتی، غیردولتی و مدارس شاهد بودند، در حالی‌که این مدارس تنها ۳۱.۸۷ درصد دانش‌آموزان را تحت پوشش قرار می‌دهند.»

بنابراین نزدیک ۷۰ درصد جمعیت دانش‌آموزان کشور که در مدارس دولتی درس می‌خوانند کم‌ترین شانس را برای به دست آوردن رتبه‌های بالا و راهیابی به دانشگاه‌های درجه‌ی یک کشور دارند.

قطعا نمی‌توان این مسئله را به هوش یا تلاش کمتر دانش‌آموزان مدارس دولتی ربط داد. طی سالیان متمادی و پیش از آن‌که روش‌های تست‌زنی، کلاس‌های فوق‌العاده، دوره‌های تابستانی و... روی کنکور متمرکز شوند، نه‌تن‌ها دانش‌آموزان مدارس دولتی حتی بسیاری از کسانی که در مناطق دورافتاده‌ی روستایی و عشایری یا حاشیه‌ی شهر‌ها زندگی می‌کردند، سهم خوبی از رتبه‌ها، رشته‌ها و دانشگاه‌های برتر داشتند. ولی طی چند سال اخیر دانش‌اموزان مدارس تیزهوشان، غیرانتفاعی و نمونه‌ی دولتی با پرداخت هزینه و شهریه‌ی مازاد بر شهریه‌ی مصوب، از سال دوم یا سوم دبیرستان در کلاس‌های تابستانی و فوق‌العاده شرکت می‌کنند و برای کنکور آماده می‌شوند.

«شما که پول ندارین، درس بخونین تا به یه جایی برسین!»

این جمله توصیه‌ی بسیاری از افراد به فرزندان خود یا نزدیکان‌شان و چه‌بسا معلم‌ها به دانش‌آموزان مناطق محروم یا شهر‌های کوچک و حاشیه‌نشین بود. پیش‌تر درس خواندن و تحصیل در دانشگاه‌های خوب در دسترس‌ترین راه ممکن برای تعداد زیادی از دانش‌آموزان بود تا طبقه‌ی اجتماعی، وضعیت اقتصادی و شرایط زندگی خود را ارتقا دهند و در واقع بهترین دستمزد برای آن عده‌ای که تلاش می‌کردند تا از راه مدرسه و دانشگاه به اهداف خود برسند.

تفاوت فاحش سطح و میزان آموزش بین مدارس تیزهوشان و غیرانتفاعی با مدارس دولتی، یعنی نابرابر شدن شرایط رقابتی و کاهش شانس موفقیت دانش‌آموزان مدارس دولتی. در شرایط فعلی اقتصادی و توجه به نتایج چند سال اخیر، نشان می‌دهد این فرصت از هفتاد درصد دانش‌آموزان گرفته می‌شود که با اتکا بر هوش، استعداد و تلاش خود موفق شوند. قبولی در کنکور، راه‌یابی به دانشگاه‌های برتر، زندگی در شهر بزرگ‌تر و در ادامه دستیابی به فرصت‌های شغلی بهتر حتی با وجود توانایی و شایستگی هر روز سخت‌تر و از افق دید خانواده‌های کم درآمد دور و دورتر می‌شود.

 

منبع: فراز

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت ماشین های لوکس لکسوس در بازار ایران + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ دل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

اولین فیلم از مراسم ازدواج شیدا خلیق با کیوان ساکت‌اف با حضور سلبریتی‌ها

تعطیلی شنبه‌ها و نظر مراجع برای شورای نگهبان

از گران کردن بنزین تا واردات خودروهای دست دوم؛ راه حل ناترازی بنزین چیست؟/ متهمان اصلی معضل بنزین در ایران

عکس/هنرمندان در مراسم تشییع زری خوشکام

بدحساب‌ترین طرف صندوق توسعه ملی، دولت‌ها بوده‌اند/ ۱۰۰ میلیارد یورو صندوق کجاست؟/ ثروت نسل آینده، قربانی تبانی و ندانم‌کاری‌های مدیریتی شده است

تتر چیست و چرا جای دلار را در ایران گرفته است؟

ترانس افغان، خطری بیخ گوش ایران

آخرین وضعیت قیمت دام زنده در بازار

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پیش بینی بورس امروز ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

این ۴ نکته عمرتان را ۶ سال افزایش می‌دهد

بلایی که بدغذایی بر سرتان می‌آورد

دمنوشی که برای لاغری معجزه می‌کند

معرفی چند منبع طبیعی پروتئین برای کاهش وزن

دلار قدرت بلامنازع بازار طلا/ چرا طلا در ایران بیشتر از بقیه کشورها رشد کرد؟/ پیش‌بینی صعود طلا در دراز مدت

بازیکنان پرسپولیس در انتظار تسویه کامل

فلاحت‌پیشه: سال ۹۷ گفتم بشار اسد روزی از پشت به ایران خنجر خواهد زد

فیلم/ شادباش متفاوت عروسک‌های مهمانی برای تولد آقای مجری

عضو هیئت رئیسه کمیسیون آموزش: ناتوانی در صدور کارت امتحانی پذیرفتنی نیست

مهدی افشارنیک با قرار وثیقه‌ آزاد شد

فیلم/ تیوپ‌سواری یک شهروند در مشهد در خیابان‌های مملو از آب

واکنش مایلی‌کهن به حکم شکایت قلعه‌نویی

راهنمایی کامل در امور طلاق و مهریه: حقوق خود را بشناسید

جدایی سروش لشکری (هیچکس) از همسرش | آزاده اکبری کیست؟

فیلم/ وضعیت پیاده‌روهای مشهد پس از سیل امروز

اعلام زمان برگزاری مراسم یادبود زری خوشکام

واریز حقوق اردیبهشت ماه بازنشستگان کشوری

قوه قضاییه: اژه‌ای در شبکه‌های اجتماعی حسابی ندارد

ترس از بمب‌گذاری جشنواره کن را مختل کرد

واکنش تراکتور به شایعه قراردادی ۶۰ میلیاردی

میزان فروش نمایشگاه کتاب در ۱۰ روز

فیلم/ غرق‌شدن دوباره زیرگذر انقلاب مشهد

ابعاد فساد در فوتبال گسترده است

آموزش و پرورش اطلاعیه صادر کرد

جزییات جدید دزدی اسناد هسته‌ای ایران به دست اسراییل

بانکی‌پور: پلیس ۵ گروه را طبق لایحه حجاب باید بازداشت کند

بار خودروسازان دولتی بر دوش منابع ارزی کشور

واکنش تصویری AFC به خداحافظی اشکان دژاگه + عکس

ماجرای مخالفت برخی علما با تعطیلی شنبه چیست؟

مقصد بعدی زنوزی مشخص شد

هشدار مدیریت بحران برای سیل در ۱۰ استان

لغو امتحانات نهایی روزهای ۳۰ و ۳۱ اردیبهشت

عکس/ تگرگ شیشه خودروها را در مشهد شکست

فیلم/ نجات جان یک شهروند از غرق‌شدن در سیلاب شاندیز

برادران عالمیان تنیس روی میز ایران را المپیکی کردند

الهه محمدی جایزه خود را به روزنامه‌نگاران فلسطینی تقدیم کرد

فیلم/ نجات کبوتران حرم امام رضا از باران سیل آسا

نخستین ستاره با پرسپولیس به توافق رسید

فیلم/ تصاویری دیگر از بارش شدید باران در حرم امام رضا (ع)

پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

فیلم/ درگیری حامد بهداد با یک هوادار در مراسم ختم

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

نرخ تورم کدام کشور اروپایی کمتر است؟

چرا سیگار گران شد؟

یک اقتصاددان: دولت شجاع باشد و یارانه‌های پنهان را حذف کند

ماجرای رسوایی اخلاقی ترامپ با ستاره پورن چه بود؟

دوئل عشقی در باغ قرچک حادثه آفرید

فیلم/ بارش شدید تگرگ به حرم رضوی رسید

تولید موتورسیکلت‌های BMW در ایران