اقتصاد۲۴- حجت الله عبدالملکی، دبیر مناطق آزاد دولت سیزدهم باز هم یک آمار نجومی داد. او در توئیتی نوشت: به فضل الهی دومین نمایشگاه معرفی بستههای سرمایهگذاری و توانمندیهای صادراتی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در مشهد مقدس برگزار شد. ۲۷ منطقه آزاد و ویژه شرکت کننده ضمن تمرین کار تیمی و شبکهای، موفق به جذب سرمایهگذاری بالغ بر ۲۰۰ هزار میلیارد تومان (۴ برابر نمایشگاه اول) شدند.
به گزارش فراز ، عبدالملکی تا قبل از ورود به دولت سیزدهم به دادن همین دست امار و ارقام شهره بود؛ از امکان ایجاد شغل با تنها یک میلیون تومان گرفته تا عرضه لامبورگینی ایرانی با یک میلیارد تومان. آن آمارها، اما مربوط به زمانی بود که عبدالملکی در خارج از ساختار دولت، منتقد رویکردهای دولت مستقر یعنی دولت حسن روحانی بود. اما حالا قضیه فرق دارد. او در مقام یک مسئول دولتی در حال دادن آمار و ارقام قطعی از یک گزارش کار است. برای محک زدن اینکه آمار عبدالملکی از جذب سرمایه گذاری ۲۰۰هزار میلیارد تومانی آن هم در یک نمایشگاه چقدر صحت دارد، کار سختی پیش رو نداریم.
عدد مورد نظر عبدالملکی با لحاظ کردن نرخ دلار ۵۰ هزار تومانی معادل ۴ میلیارد دلار میشود.
در بهمن ماه سال گذشته علی فکری، رییس کل سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران کل سرمایه گذاری جذب شده خارجی در دولت سیزدهم را پنج میلیارد و ۹۵۰ میلیون دلار اعلام کرده بود. به فرض صحت این اعداد آنچه عبدالملکی گفته معنایش این است که او در تنها یک نمایشگاه معادل ۶۷ درصد کل سرمایه گذاری جذب شده ۱۹ ماه فعالیت دولت در تمام بخشها را جذب کرده است. آیا چنین چیزی قابل تصور است؟
البته اینها در شرایطی است که همزمان ایران با «فرار سرمایه» مواجه است که باعث منفی شدن «خالص سرمایه» شده است. مطابق آمارهای بانک مرکزی که در فروردین امسال منتشر شد، خالص «حساب سرمایه» در نیمه اول ۱۴۰۱ به منفی ۱۲ میلیارد و ۸۵۰ دلار رسیده که در ۲۰ سال اخیر بیسابقه بوده است.
آـمارهای بین المللی از جذب سرمایه گذاری در ایران البته شرایط نامطلوب تری را تصویر میکنند. طبق گزارش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) ایران در سال ۲۰۲۲ تنها توانسته است یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی جذب کند. به عبارتی آنچه که عبدالملکی گفته ۲۶۰ درصد بیشتر از آمار آنکتاد برای جذب یک ساله سرمایه گذاری در تمام پروژههای ایران است.
آنچه حجت عبدالملکی گفته از نظر ایجاد اشتغال جدید هم با لحاظ هزینه یک میلیارد تومان برای هر فرصت شغلی به معنای ایجاد ۲۰۰ هزار اشتغال جدید تنها در مناطق ویژه اقتصادی است. در حالیکه کل اشتغال خالص دولت در سال ۱۴۰۱ بر مبنای گزارش مرکز آمار ایران تنها ۲۶۲ هزار اشتغال بوده.
خب سوال پیش میآید کسی که تنها در یک نمایشگاه چند روزه میتوانست به اندازه ۸۰ درصد کل اشتغال دولت، سرمایه برای شغل جدید جذب کند چرا از دولت کنار رفت؟
هر چه هست به نظر میرسد آقای عبدالملکی همچنان با چیزی به نام اعداد و ارقام و منطق آنها غریبه است. مگر اینکه یک سال آینده شاهد باشیم واقعا ۲۰۰ هزار شغل در مناطق ویژه اقتصادی ایجاد شده و این گزارش عبدالملکی سرنوشتی متفاوت از لامبورگینی ایرانی پیدا کرده است.