اقتصاد۲۴- شادی آیتی: «دونالد ترامپ» مردی پیچیده و تاثیرگذار، برخلاف انتظار همه در سال ۲۰۱۷ به عنوان رئیس جمهور ایلات متحده آمریکا انتخاب شد. او به معمایی عجیب و جذاب در صحنه سیاسی آمریکا تبدیل شد و تا امروز موضوع بحثهای داغ و جنجالی سیاستمداران و تحلیلگران اجتماعی است.
دونالد جان ترامپ در سال ۱۹۴۶ در کویینز، قسمت کوچکی از شهر نیویورک، چشم به جهان گشود. او چهارمین فرزند از یک خانواده پرجمعیت بود و نیاکانش از مهاجرین آلمانی به آمریکا بودند. ترامپ در مدرسه وارتون دانشگاه پنسیلوانیا به تحصیل در زمینه املاک پرداخت و در سال ۱۹۶۸ با مدرک کارشناسی اقتصاد از دانشگاه فارغاتحصیل شد.
ترامپ اندکی پس از اتمام تحصیلات در املاک پدرش مشغول به کار شد و چیزی نگذشت تا با خرید و فروش ملک در نیویورک به درآمدهای نجومی دست یافت. ترامپ جوان یک کاسب به تمام معنا بود و به بازار مسکن قناعت نکرد و به سرعت به سرمایهگذاری در بازارهای مختلف از جمله ساخت و ساز و صنعت حمل و نقل پرداخت. او در سال ۱۹۷۳ از سوی دادگستری آمریکا به نقض لایحه مسکن منصفانه متهم شد و برای اولین بار توجه رسانههای آمریکایی را به خود جلب کرد. برخی او را یک کارآفرین موفق خوانندند و برخی دیگر یک شارلاتان کلاهبردار!
ترامپ به دنبال سودهای کلان شرکتهای ورشکسته را به قیمت ناچیز خریداری میکرد و با تاسیس مراکز اداری - تجاری به آنها رونق میبخشید. این ثروت بزرگ به زودی سبب شهرت دونالد شد و کانالهای تلویزیونی برای جذب مخاطب، برنامههایی را با محوریت ترامپ و رازهای موفقیتش در عناوین خود جای دادند. این فعالیتهای رسانهای سبب افزایش محبوبیت ترامپ بین مردم شد و به تدریج راه برای ورود او به صحنه سیاسی آمریکا باز شد.
ترامپ از سال ۱۹۸۰ سودای ریاست جمهوری را در سر میپروراند، اما هرگونه صحبت علنی در این باره به سرعت از سوی رسانههای آمریکایی به عنوان خواب و خیال خام رد میشد. در سال ۲۰۰۰، ترامپ کتابی با عنوان «آمریکایی که لیاقتش را داریم» به چاپ رساند و در آن بخشی از ایدههای خود را درباره اداره کشور مطرح کرد. نظرات محافظهکارانهاش او را نزد حزب جمهوریخواه محبوب کرد و سرانجام ترامپ در سال ۲۰۱۶ به عنوان نامزد جمهوریخواه انتخاب شد و در انتخابات ریاستجمهوری، در سن ۷۰ سالگی، به پیروزی رسید. حکمرانی او با تغییرات زیادی در سیاستهای داخلی و خارجی همراه بود که از سوی بسیاری مورد انتقاد و تحسین قرار گرفت.
بهطور کلی، او به عنوان یک سرمایهدار، طرفدار بازار آزاد و عدمدخالت دولت در آن است و معتقد است بازارهای رقابتی بهترین راه حل برای مشکلات اقتصادی آمریکا هستند. او یک محافظهکار است و در ارتباط با موضوعاتی همچون حقوق زنان به شدت با حق سقط جنین مخالف است و آن را مغایر ارزشهای خانوادگی میداند. همچنین او خود را یک آمریکایی بر حق میداند و سعی دارد شرایط مهاجرت به آمریکا را بیش از پیش دشوار سازد. او حتی ادعا کرده بود بین مرز آمریکا و مکزیک دیواری خواهد ساخت تا مانع مهاجرت غیرقانونی هیسپانیکها به آمریکا شود. سیاستهای وی طرفداران زیادی در بین سفیدپوستان مذهبی آمریکا دارد.
ترامپ یک گلفباز قهار است و مدام به بازی کردن میپردازد به حدی که چندی پیش در مناظره انتخاباتی از سوی جو بایدن به این خاطر مورد تمسخر واقع شد. او همچنین یک مرد خوش خوراک است و علاقه شدیدی به میل استیک دارد. البته لازم به ذکر است که خوش اشتها بودن او به خوردن گوشت ختم نمیشود! او تا بحال سه بار ازدواج کرده است. بار اول با مانکن اهل جمهوری چک، ایوانا ترامپ. بار دوم با بازیگر مشهور مارلا میپل و آخرین بار با خانم ملانیا کناوس، مدل اهل اسلوونی ازدواج کرد. زیبایی تمام معشوقههای ترامپ زبانزد رسانههای جهانی بوده است.
برخلاف باور عموم و روحیه خوشگذرانش، ترامپ سالهاست که از نوشیدن الکل اجتناب میکند. از زمانی که برادرش را در سن ۴۳ سالگی در اثر اعتیاد به الکل از دست داد، ترامپ بیش از پیش به عواقب مصرف نوشیدنیهای الکلی حساس است.
ترامپ در سال ۱۹۸۹ بازی فکری «ترامپ» را منتشر کرد. این بازی شباهت زیادی به بازی معروف روپولی داشت. بازیکنان باید با خرید و فروش ملک پول جمع کنند تا برنده شوند. این بازی در بازار موفقیت زیادی نداشت و پس از مدتی دیگر تولید نشد.
در رکود اقتصادی سال ۱۹۹۰، ترامپ نیز مانند بساری دیگر از سرمایهداران آمریکایی ضرر کرد و ناچار شد بسیاری از داراییهای خود را برای جلوگیری از ورشکستگی بفروشد.
دونالد ترامپ پس از چهار سال دوری از مسند ریاست جمهوری و البته حاشیههای فراوانی که همچنان هم حول او در جریان است، به عنوان نامزد حزب جمهوریخواه برای انتخابات پیشروی ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۴ برگزیده شد و باید به مانند چهار پیش، با جو بایدن نامزد دموکرات، رقابت کند.