اقتصاد۲۴- مسعود پزشکیان حالا دیگر نه رئیس جمهور منتخب که رئیس دولت قانونی در جمهوری اسلامی است و مسئولیت قوه مجریه کشور برعهده اوست.
پزشکیان البته در اولین انتصاب خود بعد از مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری یک گزینه ساکت، اما در ذات جنجالی از نظر حامیانش را به عنوان معاون اول انتخاب کرد، اما سکوت این گزینه چندان از حاشیههای آن نکاست.
انتخاب محمدرضا عارف که اکنون معاون اول پزشکیان است البته که با حاشیههای بسیار نیز همراه شد و حتی گفته شد این انتخاب برخلاف نظر برخی از اعضای شورای راهبردی تعیین شده برای دولت چهاردهم بوده است.
اما حالا اسامی دیگر اعضای کابینه نیز در شرایطی به گوش میرسد که گویا این اسامی را باید به نوعی اصلیترین اعضا دانست. در ادامه اصلیترین گزینههای وزارتخانههای مختلف کشور را بررسی کرده و به سوابق و مهمترین مسئولیتهای آنان خواهیم پرداخت.
در حالی که برای روزها و حتی در اصلیترین دوره مبارزات انتخاباتی مسعود پزشکیان، این نام طیب نیا بود که به عنوان وزیر اقتصاد دولت مطرح شده بود و در شرایطی که او اصلیترین سخنران آخرین میتینگ انتخاباتی مسعود پزشکیان در ورزشگاه حیدرنیا بود که در کنار پزشکیان در این اجتماع هواداران حاضر شد و حتی در دورهای فعالان ستادی، پیوستن علی طیب نیا به مبارزات انتخاباتی را شگفتی و سورپرایز نامیدند، اما اکنون نام عبدالناصر همتی است که به عنوان گزینه اصلی وزارت اقتصاد مطرح است.
همتی را بسیاری مرد هزار چهره اقتصاد ایران میدانند. او درحالی به عنوان گزینه ریاست بانک مرکزی در دولت حسن روحانی انتخاب شد که برای سمت سفیر ایران در چین، در فرودگاه پکن تازه از هواپیما پیاده شده بود که به او ابلاغ شد به سرعت به تهران بازگردد چرا که باید به ساختمان بانک مرکزی برود.
عبدالناصر همتی، متولد سال ۱۳۳۶ در کبودرآهنگ است و اکنون ۶۷ سال سن دارد. او همچنین دانشآموخته دکترای اقتصاد از دانشگاه تهران است و فعالیت خود را از سال ۱۳۵۹ در سازمان صدا و سیما آغاز کرده و تا ۱۳۶۸ به عنوان مدیرکل خبر فعالیت نمود و از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ معاون سیاسی سازمان صدا و سیما بود.
او از سالهای ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۵ به مدت ۱۲ سال، ریاست بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران برعهده داشت. وی از ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۲ برای مدت ۷ سال مدیرعامل بانک سینا و از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ نیز مدیرعامل بانک ملی ایران بود. همتی از ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ برای بار دوم ریاست بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران را برعهده داشت. او به مدت ۵ سال در زمان ریاست جمهوری حسن روحانی عضو کمیته اقتصادی شورای عالی امنیت ملی بود.
در مرداد ماه ۱۳۹۷ حسن روحانی وی را جایگزین ولی الله سیف کرد و بدین ترتیب عبدالناصر همتی به سمت رئیس کل بانک مرکزی منصوب شد. او در خرداد ۱۴۰۰ و به دلیل کاندید شدن برای انتخابات ریاست جمهوری از این سمت برکنار شد. البته باید توجه داشت که سن او اکنون از ۶۵ سال گذشته و همین حالا هم با انتصاب عارف به عنوان معاون اول بسیاری به این میانگین سنی بالا در دولت چهاردهم معترض هستند.
محسن پورسیدآقایی متولد سال ۱۳۴۰ در شهر مشهد است. او مهندس و مدیر اجرایی ایرانی است که از شهریور ۱۳۹۶ تا آذر ۱۳۹۸ مدیر عامل سازمان حمل و نقل و ترافیک تهران و معاون شهردار تهران و از سال ۱۳۹۲ تا آذر ۱۳۹۵ مدیرعامل راهآهن ایران و معاون وزیر راه و شهرسازی بود.
ماجرای استعفای او نیز که در صداوسیما و توسط خودش اعلام شد، از موارد جنجالی کارنامه اوست. پورسیدآقایی پس از ماجرای برخورد قطار در محور سمنان–دامغان در ۶ آذر ۱۳۹۵ در برنامه زنده اخبار سراسری صدا و سیمای جمهوری اسلامی از مردم ایران عذرخواهی کرد و گفت: استعفایش از سوی وزیر راه پذیرفته شده است. این استعفا مورد توجه خبرگزاریها قرار گرفت.
این مدیر که بعدها از دولت به شهرداری رفت، در سال ۱۳۶۶ مدرک کارشناسی مهندسی صنایع و در سال ۱۳۶۹ مدرک کارشناسی ارشد مهندسی صنایع را از دانشگاه صنعتی شریف دریافت کرد.
وی در سال ۱۳۷۸ مدرک دکترای مهندسی صنایع را از دانشگاه تربیت مدرس دریافت کرد. پور سید آقایی در سال ۱۳۸۳ از سید محمد خاتمی نشان لیاقت و مدیریت دریافت کرد و در بازه زمانی ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ مدیرعامل بخش حمل و نقل ریلی شرکت مپنا بوده است.
سابقه وی، اما پیش از ورود به دانشگاه در عرصه سیاست آغاز شده است. او پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، ابتدا به همکاری با جهاد سازندگی، نهضت سوادآموزی، امور تربیتی مدارس جنوب تهران، جهاد دانشگاهی و دانشگاه صنعتی شریف روی آورد. سپس او از سال ۱۳۶۸ وارد شرکت راهآهن ایران شد.
برخی از مهمترین سوابق او را میتوان این طور ارزیابی و بررسی کرد:
از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۰: کارشناس مرکز تحقیقات راهآهن ایران
از سال ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۷: مدیرکل نیروی کشش راهآهن ایران
از سال ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۶: معاون ناوگان راهآهن ایران و امضاکننده قرارداد راهآهن با شرکت ژک آلستوم فرانسه
عضو هیئت مدیره راهآهن، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت قطارهای مسافری رجاء و عضو هیئت مدیره شرکت راهآهن
از سال ۷۸ تا ۸۶: استاد دانشگاه علم و صنعت ایران
از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲: مدیرعامل بخش حمل و نقل ریلی شرکت مپنا
از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵: معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راهآهن ایران
حسینی که روزگاری به عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش در دولت روحانی منصوب شد و اما وزیر نشد، شاید خودش نیز این چنین منتظر نبود که سه سال بعد از پایان دولت روحانی چنین به گزینه وزارت نزدیک شود.
سیدجواد حسینی در سال ۱۳۴۶ در توابع شهرستان سبزوار متولد شده است، او مدرک دکترای جامعه شناسی از دانشگاه ملی روسیه دریافت کرده است. در دولت دوازدهم حسن روحانی مدت کوتاهی را به عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش منصوب شد، او سوابق دیگری از جمله مدیرکلی آموزش و پرورش استان خراسان رضوی، معاونت سیاسی، امنیت و اجتماعی استانداری خراسان رضوی و قائم مقامی آن را برعهده داشته است، او همچنین ریاست سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور و معاونت وزیر آموزش پرورش را نیز در پیشینه خود به ثبت رسانده است.
او همچنین از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۲ به عنوان مدیرکل اجتماعی و انتخابات استانداری خراسان و در فاصله سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴ به عنوان فرماندار مشهد فعالیت داشته و سابقه عضویت در شورای اسلامی شهر سبزوار را داراست.
علیرضا تابش مدیر بنیاد فارابی بود، اما او را بیش از هر عنوان و سمت و سابقه با نام دایی اش، سید محمد خاتمی به یاد میآورند. او همچنین برادر کوچکتر محمدرضا تابش نماینده اسبق مردم ارکان در مجلس نیز هست.
تابش در یک خانواده فرهنگی به دنیا آمد و فرزند ششم خانواده است. پدرش معلم و مدیر در مدارس شهرهای یزد و اردکان بود. علیرضا از دوران مدرسه به دنبال حوزه مورد علاقه خود یعنی فرهنگ و هنر رفت. او از شاگردان آیتالله محمد حسین بهجتی(شفق) شاعر انقلاب و امام جمعه اردکان در سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۴ بود. در سالهای نخست جوانی عضو انجمن سینمای جوان یزد شد.
بیشتر بخوانید: خشت اول کابینه با انتخاب معاون اول؛ آیا محمدرضا عارف انتخاب درست پزشکیان بود؟
تابش در دولت نهم و در دوران ریاست علی اکبر اشعری بر سازمان اسناد و کتابخانه ملی به این نهاد فرهنگی رفت، او از سال ۸۴ تا ۸۶ معاون مدیریت خدمات آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی بود و بعد از آن تا سال ۹۲ به عنوان مدیر دفتر هماهنگی امور یادمانهای رؤسای جمهوری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مشغول به خدمت بود.
بعد از روی کارآمدن دولت تدبیر و امید، تابش که در سالهای ۷۸ تا ۸۴ عضو هیئت نظارت بر انجمن دوستداران میراث فرهنگی بود، به دعوت محمدعلی نجفی به عنوان مدیرکل حوزه ریاست و مشاور رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور به این سازمان رفت. بعد از آن که محمد علی نجفی از این سازمان رفت و سلطانیفر، ریاست این سازمان را برعهده گرفت و تابش را ابقا کرد و یک سال بعد یعنی اوایل دی ماه ۹۳ نیز با استعفای او از این سازمان مخالفت کرد. تابش در یک سال و هفت ماه که از حضورش در این سازمان میگذرد عضو «شورای فرهنگی»، عضو ستاد جشنواره شهید رجائی و عضو شورای تحول اداری سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری بودهاست و در سمپوزیوم بینالمللی گردشگری پایدار مورد تقدیر معاون رئیسجمهور قرار گرفت.
شاید با توجه به کارنامه مرتبط و تلاش برای داشتن جلوه فرهنگی که علیرضا تابش سعی داشته همواره حفظ کند، بتوان او را از گزینههای مناسب برای این سمت دانست.
عباس علیآبادی متولد سال ۱۳۴۱ در تهران است و بسیاری او را یک نظامی سیاستمدار، مدیر ارشد اجرایی و استاد دانشگاه میدانند که از سال ۱۴۰۲ تاکنون در دولت سیزدهم سمت وزیر صنعت، معدن و تجارت را برعهده دارد. علیآبادی دانشآموخته کارشناسی و کارشناسیارشد مهندسی مکانیک با گرایش تبدیل انرژی از دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تهران و درجه دکترای مهندسی مکانیک از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی با گرایش کنترل بوده است.
از جمله پیشینههای کاری و مدیریتی علیآبادی نیز میتوان به فعالیت در جهاد سازندگی، مشارکت در اجرا و مدیریت پروژههای نیروگاهی کرخه و کارون ۳، مدیریت عاملی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران و معاونت وزیر نیرو در امور برق و انرژی اشاره کرد.
همچنین از برنامههای او حین تصدی معاونت امور برق وزارت نیرو، استفاده از نیروگاههای تجدیدپذیر، واقعی کردن قیمت برق و تکمیل نیروگاههای نیمهتمام بود. او در مقام معاونت، اعلام کرده بود به دلیل عدم مشارکت بخش خصوصی ایران در ساخت نیروگاه، دولت این کشور در امر ساخت نیروگاه فعال خواهد شد.
او پیشینه ریاست دانشگاه صنعتی مالک اشتر را دارد و از دی ۱۳۸۸ تا تیر ۱۴۰۲ نیز مدیرعامل گروه مپنا بوده است.
وزارت نفت، اما اکنون درگیر گزینههای متنوعی شده که دو نفر را باید بیش از همه نزدیک برای رسیدن به جایگاه وزارت نفت در کابینه دولت چهاردهم دانست؛ رضا دهقان و اسحاق جهانگیری!
رضا دهقان، اما از آن دست مدیرانی است که همواره سعی کرده در «سایه» بماند و بدون توجه به حواشی که حول او میچرخد، به کار خودش مشغول است چراکه از یک پشتوانه مهم بهره میبرد. دهقان، داماد حجتالاسلام علیاکبر ناطق نوری است، رئیس اسبق مجلس شورای اسلامی و از چهرههای شاخص انقلاب اسلامی ایران که روزگاری رئیس بازرسی دفتر رهبر انقلاب بود.
او اکنون در کسوت معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران در حال فعالیت است.
بیشتر بخوانید: مرضیه شاهدایی ، گزینه اصلی وزارت نفت دولت پزشکیان کیست؟/ شاهدایی؛ زنی در ترازی بالاتر از مردان نفتی کشور
اما در این میان این نام اسحاق جهانگیری است که در صدر اسامی غیرنفتی و کاملا سیاسیای برگزیده برای وزارت نفت قرار داد و به گفته یک منبع آگاه، شورای راهبری دوره انتقال دولت چهاردهم از وی و البته رکن الدین جوادی به عنوان صاحب کرسی وزارت نفت یاد کرده است.
اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت تدبیر و امید بود و ۸ سال نیز در این سمت باقی ماند.
اما سوابق جهانگیری در صنعت و نفت نیز چمشگیر است.
اسحاق جهانگیری متولد ۲۰ دی ماه ۱۳۳۶ در دهستان کوه شاه در مرز استان هرمزگان و استان کرمان، سیاستمدار اصلاح طلب و مدیر ارشد اجرایی است که در حال حاضر به عنوان معاون اول رئیس جمهور دولت دوازدهم، حسن روحانی، مشغول به فعالیت است. جهانگیری علاوه بر معاون اولی رئیس جمهور، در سمتهای همچون نمایندگی مجلس شواری اسلامی، استانداری و وزارت نیز مشغول بوده است.
اسحاق جهانگیری در دی ماه سال ۱۳۳۶ در شمال شرق استان هرمزگان در کوه شاه متولد شد. پدرش کارگر معدن کرومیت آبدشت بود که بعدها به سیرجان مهاجرت کرده و کارمند اداره کشاورزی سیرجان شد. به همین دلیل اسحاق دوران تحصیل خود را در این شهر سپری کرد تا اینکه موفق به قبولی در رشته فیزیک دانشگاه کرمان شد. جهانگیری مدرک کارشناسی فیزیک را از دانشگاه کرمان گرفته و برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد توانست در رشته مهندسی صنایع به دانشگاه صنعتی شریف برود. وی همچنین دارای دکترای مدیریت صنعتی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران است.
اسحاق جهانگیری در فاصله سالهای ۱۳۶۳ تا ۱۳۷۰ در دورههای دوم و سوم مجلس شورای اسلامی، نماینده جیرفت بود. او در دولت آیت الله هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۷۱ به اصفهان رفت و به جای غلامحسین کرباسچی تا سال ۱۳۷۶ مسئولیت استانداری اصفهان را برعهده گرفت.
جهانگیری همچنین از سال ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۹ در دولت اصلاحات وزیر معادن و فلزات بود که بعد از ادغام وزارتخانه تحت مدیریتش با وزارت صنایع در سال ۱۳۷۹ وزیر صنایع و معادن شد. جهانگیری در مرداد ماه سال ۱۳۹۲ از سوی حسن روحانی به عنوان معاون اول دوره یازدهم ریاست جمهوری برگزیده شد، که این مسئولیت را در دوره دوازدهم ریاست جمهوری نیز عهده دار شد.
او را شاید اکنون بتوان از اصلیترین گزینههای وزارت نفت در دولت چهاردهم دانست.
اما به گزارش اقتصاد ۲۴، مساله وزارت کشور از همان ابتدای پیروزی مسعود پزشکیان یکی از محلهای بحث بود، وزارتخانهای که به نظر میرسد سکانش باید در دست کسی باشد که دستکم بتواند چند وعده اصلی دولت را پوشش دهد و در میان تکرار نامها، دو عنوان بیش از همه شنیده میشود؛ مصطفی پورمحمدی و مجید انصاری!
مصطفی پورمحمدی متولد ۱ دی ۱۳۳۸ را باید روحانی سیاسی امنیتی در جمهوری اسلامی دانست. او مقام سابق امنیتی، سیاستمدار ایرانی و دبیرکل جامعه روحانیت مبارز از سال ۱۳۹۷ است.
پورمحمدی فعالیت سیاسی خود را از سال ۱۳۵۸ بهعنوان دادستان انقلاب اسلامی آغاز کرد و تا سال ۱۳۶۵ بهعنوان دادستان خوزستان، هرمزگان، کرمانشاه و خراسان فعالیت نمود. وی از ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۶ رئیس اطلاعات خارجی وزارت اطلاعات و از ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۸ قائممقام وزیر اطلاعات بود.
او در دولت نهم از ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۷ بهعنوان وزیر کشور فعالیت میکرد و در فاصله سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲ ریاست سازمان بازرسی کل کشور را برعهده داشت. وی همچنین در دولت نخست حسن روحانی از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ وزیر دادگستری بود. پورمحمدی نامزد انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۳ بود که با کسب ۰٫۸۴ درصد آرا چهارم شد. البته گفته میشود که پورمحمدی بعد از دیداری رسمی که جهت تبریک به دفتر رئیسجمهور منتخب رفته بود، حداقل ۲ مرتبه به صورت تلفنی با آقای پزشکیان درباره کابینه گفتگو و رایزنی داشته و همین بیش از همه به مساله تعیین پست وزارت برای پورمحمدی تعبیر شده است
حجت الاسلام و المسلمین مجید انصاری در تاریخ ۱۰ فروردین سال ۱۳۳۳ در روستای خانوک از توابع زرند کرمان در خانوادهای متدین از طبقه اقتصادی متوسط متولد شد. او از سیاستمداران اصلاح طلب است که سابقه نمایندگی مردم زرند کرمان در مجلس شورای اسلامی، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضویت در مجلس خبرگان رهبری، معاونت امور حقوقی مجلس و معاونت امور مجلس رئیس جمهور را در پرونده خود دارد.
روستای محل تولد مجید انصاری از روستاهای آباد و بزرگ و محل تولد بسیاری از روحانیون بنام بوده و در دوران دفاع مقدس شهدای بسیاری را در راه دفاع از میهن اسلامی تقدیم کرده است، این روستا در حال حاضر به شهر تبدیل شده است.
او فرزند مرحوم حاج اکبر فرزند محمد بن على بن ابوالحسن، از معتمدان و متدینان آن ناحیه بود و به خواربار فروشی مشغول بوده، اما به دلیل برخورداری از روحیه شجاعت و همچنین داشتن مطالعات اسلامی و تاریخی به وعظ و خطابه نیز میپرداخت.
مادر وی مرحوم بى بى رستمى راورى، زنی متدین بود که بیشتر زمان خود را به عبادت و توسل به اهل بیت میگذراند.
به گزارش اقتصاد ۲۴، مجید انصاری از سال ۱۳۶۵ تا سال ۱۳۶۶ اولین رئیس سازمان زندانهای جمهوری اسلامی بود، و در مجلس پنجم پس از عبدالله نوری که به وزارت کشور دولت خاتمی رفت، ریاست فراکسیون خط امام (اقلیت) را برعهده داشت.
مجید انصاری که در سال پایانی ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی، معاون پارلمانی رئیسجمهور بود، در دوره سوم مجلس خبرگان رهبری به عنوان نماینده مردم تهران حاضر شد، و پس از آن برای شرکت در انتخابات دوره چهارم خبرگان رهبری ثبت نام کرد، و بعد از دعوت شورای نگهبان برای شرکت در آزمون کتبی و عدم حضور، رد صلاحیت شد.
او همچنین از سال ۱۳۸۰ به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام درآمده است، وی در دولتهای یازدهم و دوازدهم نیز حضور داشته است، او در دولت یازدهم با حکم دکتر روحانی معاون پارلمانی رئیس جمهور شد، و در ۲۲ تیر ۱۳۹۵ به عنوان معاون حقوقی ریاست جمهوری منصوب شده و حسینعلی امیری در معاونت پارلمانی جایگزین وی شد. او تا پایان کار دولت یازدهم در این سمت باقی مانده و در ۱۸ مرداد ۱۳۹۶ جای خود را به لعیا جنیدی، داد.
به گزارش اقتصاد ۲۴، در حالی که روزهای اخیر نامهای بسیاری برای وزارت رفاه و تامین اجتماعی مطرح شده بود، اما حال به نظر میرسد نزدیکترین گزینه به این سمت را باید احمد میدری دانست.
احمد میدری متولد ۱۳۴۲ در آبادان، اقتصاددان ایرانی و معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت حسن روحانی بوده است.
او نماینده آبادان در دوره ششم مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بود. وی دارای دکترای تخصصی اقتصاد و کارشناسی ارشد توسعه و برنامهریزی اقتصادی از دانشگاه تهران است. میدری، سابقه تدریس در دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه شهید چمران اهواز را دارد و در سال ۱۳۸۲، دوره کوتاهمدت آموزشی و پژوهشی دانشگاه سازمان ملل را نیز طی کرده است.
میدری از سال ۱۳۹۲ به عنوان معاون رفاه اجتماعی وزیر رفاه شروع به فعالیت کرد و بهطور همزمان به سمت دبیر هیئت امنای تأمین اجتماعی منصوب شد. او از سال ۱۳۹۶ ریاست کمیته آمار بخشی (شورای آمار) وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را نیز بر عهده گرفت.
برای وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) اکنون دو گزینه اصلی مطرح است، حسین علایی و محمد شریعتمداری و البته که عجیب نیست بنا به تجربه و عملکرد، بسیاری گزینه محمد شریعتمداری را لایقتر ارزیابی کنند.
حسین علایی در دولتهای پنجم و ششم، از ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۱ قائممقام وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بود و در فاصله سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۹ ریاست ستاد مشترک سپاه پاسداران را برعهده داشت. وی از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ مدیرعامل هواپیمایی آسمان بود. او همچنین از فرماندهان سابق نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است، و از جمله سوابق او میتوان به قائم مقامی وزیر دفاع و امور پشتیبانی، رئیس ستاد مشترک سپاه و مدیرعاملی هواپیمایی آسمان اشاره کرد.
به گزارش اقتصاد ۲۴، علایی متولد سال ۱۳۳۵ است، او فرزند حجت الاسلام و المسلمین محمود علایی کرهرودی است که مدرس حوزه علمیه برهان و نیز امام جمعه موقت شهر ری در سالهای ابتدای پیروزی انقلاب بوده و در رشته مدیریت دولتی در دانشگاه تهران تحصیل کرده است، و مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را از دانشگاه تهران دریافت کرده است.
اما گزینه دیگر در این میان محمد شریعتمداری است. محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت دکتر روحانی بوده است، که سابقه وزارت صنعت، معدن و تجارت، معاونت اجرایی رئیس جمهور، جانشین رئیس جمهور در شورای عالی ایرانیان، شورای عالی فضایی و شورای استاندارد و تحقیقات صنعتی نیز در کارنامه او به چشم میخورد.
محمد شریعتمداری در ۳ تیر ماه سال ۱۳۳۹ در تهران و در خانوادهای مذهبی متولد شد. پدرش حاج نورالدین شریعتمداری از مبارزان علیه رژیم پهلوی و فرزند آیت الله حاج شیخ جلال الدّین شریعتمداری مجتهد و نوه آیت الله العظمی حاج شیخ علی شریعتمداری و نتیجه آیت الله العظمی آخوند ملا محمد جعفر شریعتمداری استرآبادی بود؛ مادرش نیز از خانوادهای مذهبی و روحانی و نوه حجت الاسلام و المسلمین حاج شیخ محمود عطار از علمای مشهد است.
وی از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۳ به حکم رهبر انقلاب عضو شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران و به عنوان رئیس کمیسیون اقتصادی شورا فعالیت میکرده است. وی وزیر پیشین صنعت، معدن و تجارت در دولت دوازدهم نیز بوده است.
همچنین محمد شریعتمداری در دولت سیدمحمد خاتمی عهده دار مسئولیت وزارت بازرگانی بود، و پس از آن در دولت یازدهم بیست روز به عنوان سرپرست وزارت ورزش و جوانان فعالیت کرد. او همچنین در مهر ماه سال ۱۳۹۲ به عنوان معاون اجرایی رئیس جمهور از سوی حسن روحانی انتخاب شد. در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶ رئیس ستاد انتخاباتی حسن روحانی بود. پس از پیروزی روحانی در انتخابات، شریعتمداری به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت توانست از مجلس رای اعتماد بگیرد. او در مهر ماه سال ۱۳۹۷ از این سمت استعفا داد و روز بعد به عنوان وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی به مجلس معرفی شده و توانست اعتماد نمایندگان را جلب کند.
چه کسی است که حالا در لیاقت سید عباس عراقچی برای وزارت خارجه دولت چهاردهم تردیدی داشته باشد. به گزارش اقتصاد ۲۴، سید عباس عراقچی، اما سابقهای طولانی در حوزه دیپلماسی و وزارت خارجه دارد.
او نخستین مسئولیت خود را به عنوان کارشناس بخش بین الملل وزارت خارجه، در سال ۱۳۶۷ برعهده گرفت تا اینکه در سال ۱۳۷۳ اولین پست خود که سرپرستی نمایندگی ایران در سازمان کنفرانس اسلامی بود را عهده دار شد.
وی از سال ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲ به عنوان سفیر ایران در فنلاند مشغول به فعالیت بود و سپس در سال ۱۳۸۲ نیز به مدت یکسال رئیس اداره اول اروپای غربی وزارت خارجه بود.
اما با روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد در سال ۱۳۸۴ و رسیدن منوچهر متکی به وزارت خارجه، عراقچی از سال ۸۴ تا ۸۶ معاون حقوقی و امور بین المللی وزارت خارجه شد. وی در سال ۱۳۸۶ به عنوان سفیر ایران در ژاپن، راهی توکیو شد و چهار سال را نیز در این سمت سپری کرد.
با روی کار آمدن دولت حسن روحانی در سال ۱۳۹۲، وی در ابتدا مدتی را به عنوان سخنگوی وزارت امور خارجه به فعالیت پرداخت تا اینکه در همان سال ۱۳۹۲ از سوی محمد جواد ظریف، به عنوان معاون امور حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه منصوب شد.
او تقریبا اکنون قطعیترین گزینه وزارت امور خارجه برای کابینه مسعود پزشکیان است.
شاید کمتر کسی از طرح نام محمدمهدی تندگویان برای وزارت ورزش و جوانان متعجب شده باشد.
محمد مهدی تندگویان، عضو شورای اسلامی شهر تهران در دوره چهارم و سخنگوی فراکسیون اصلاح طلبان شورای شهر در آن دوره بود. وی فرزند شهید محمدجواد تندگویان وزیر نفت دولت محمدعلی رجایی است که زمانی که در سمت وزارت نفت بود در جنگ ایران و عراق به شهادت رسید. همچنین تندگویان در دوره چهارم شورای اسلامی شهر تهران (۱۳۹۲ – ۱۳۹۶) به عنوان یکی از ۳۱ عضو منتخب و تحت عنوان فهرست اصلاح طلبان به شورای شهر تهران راه پیدا کرد.
بیشتر بخوانید: سکانداران زن وزارتخانهها در دولت پزشکیان کدامند؟
محمد مهدی تندگویان در مقطع کارشناسی فارغالتحصیل رشته مدیریت گرایش اطلاعات و ارتباطات و در کارشناسی ارشد رشته مدیریت شهری است و پس از اتمام شورای چهارم و از ۲۳ شهریورماه ۱۳۹۶ تندگویان با حکم دکتر سلطانی فر، وزیر ورزش و جوانان دولت دوازدهم، به عنوان معاون امور ساماندهی جوانان این وزارتخانه مشغول به کار شد و همچنین در مهر ماه ۹۶ وی طی حکمی از سوی وزیر ورزش و جوانان به سمت دبیر ستاد ملی ساماندهی امور جوانان منصوب شد.
این گزینه وزارت کشاورزی زمانی معاون وزرای این وزراتخانه در دولتهای خاتمی و روحانی بوده است.
دکتر عبدالمهدی بخشنده اکنون در حالی برای این سمت نامزد شده است که او معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی ایران است و پیشتر نیز در دولت هشتم و دورهٔ قبلی وزارت محمود حجتی نیز همین سمت را بر عهده داشته است.
عبدالمهدی بخشنده مقام مسئول و استاد دانشگاه ایرانی است که در زمان صدارت محمود حجتی در وزارت کشاورزی ایران در دولتهای حسن روحانی و سید محمد خاتمی (دولت هشتم) معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی ایران بود. او پس از دولت خاتمی اداره هلدینگ کشاورزی بنیاد مستضعفان را بر عهده داشت.
اما دیگر گزینه وزارت جهادکشاورزی نیز، نوری قزلجه است. غلامرضا نوری قزلجه نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و رئیس فراکسیون مستقلین ولایی مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه بستانآباد در استان آذربایجان شرقی است. او همچنین سابقه معاونت اجرایی رئیس مجلس، کارشناس ارشد سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بستان آباد را نیز در کارنامه خود به ثبت رسانده است.
غلامرضا نوری قزلجه در سال ۱۳۴۹ در قزلجه آذربایجان شرقی متولد شده است. وی در سال ۱۳۸۵ به عضویت شورای نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان درآمد، و با مدرک کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی به عنوان رئیس کمیته ارتقاء توانمندیهای حرفهای و ساماندهی اشتغال سازمان استان مشغول شد، و به صورت همزمان به عنوان کارشناس ارشد سازمان جهاد کشاورزی استان فعالیت میکرد.
قزلجه همچنین پس از پایان دوره نهم مجلس به عنوان جانشین قائم مقام وزیر کشاورزی منصوب شد، او همزمان مشاور وزیر جهاد کشاورزی وقت بود، و پس از آن به عنوان معاون ارتباطات حوزه ریاست مجلس و سرانجام به عنوان معاون اجرایی علی لاریجانی منصوب شد و تا آغاز دوره یازدهم مجلس در این سمت باقی ماند. او بعدتر نیز در یازدهمین دوره انتخابات مجلس نیز ثبت نام کرد و توانست با جلب اعتماد مردم برای بار دوم راهی مجلس شود.
چه کسی است که نداند اکنون وزارت ارتباطات از اصلیترین و مهمترین وزارتخانههای دولت است که چشم شهروندان و رای دهندگان نیز به گزینههای آن دوخته شده است.
بحث اینترنت و شبکههای اجتماعی و مقوله فیلترینگ موضوعات مهم جامعه هستند که بخش اصلی این موضوعات ذیل وظیفه اصلی وزارتخانه ارتباطات و فناوری است و در این میان نام ستار هاشمی اکنون بلندتر از سایر نامها برای این وزارتخانه شنیده میشود.
دکتر سید ستار هاشمی متولد ۱۳۵۵ در شهر یاسوج و استاد گروه مهندسی کامپیوتر دانشگاه شیراز است، وی در سال ۹۳ بهعنوان مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات فارس و در سال ۹۵ بهعنوان معاون فناوری شرکت ارتباطات زیرساخت مشغول به فعالیت شد.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دوازدهم، در مهرماه سال ۹۸ با صدور حکمی، ستار هاشمی را به عنوان معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات منصوب کرد.
از جمله سوابق این مدیر جوان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شیراز
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان فارس
معاون فناوری شرکت ارتباطات زیرساخت
معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
بیشتر بخوانید: سید عباس عراقچی؛ دیپلماتی برای فصلهای سخت سیاست خارجی ایران/ مرد روزهای سخت دیپلماسی به کابینه پزشکیان میرسد؟
عجیب نیست که این عضو ستاد مسعود پزشکیان اکنون از اصلیترین گزینههای وزارت بهداشت و درمان دولت چهاردهم باشد.
سید رضا رئیس کرمی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص روماتولوژی کودکان، رئیس کمیته سلامت ستاد انتخاباتی مسعود پزشکیان، معاون درمان و بهداشت جمعیت هلال احمر، معاون جهاد دانشگاهی سوابق این گزینه وزارت بهداشت است.
حسین میرزایی، اما از پژوهشگران و مدیران وزارت علوم در دورههای مختلف را اکنون باید از گزینههایی دانست که نامش بیش از همه برای تصدی گری وزارتخانه ایی مهم شنیده میشود.
به گزارش اقتصاد ۲۴، اکنون دو شخص بیش از همه برای گزینه وزارت ارشاد اسلامی در کابینه دولت پزشکیان نام شان به گوش میرسد؛ حسین انتظامی و احمد مسجد جامعی!
شاید کمتر کسی در ابتدای رقابتهای انتخاباتی تصور میکرد به زودی نام حسین انتظامی به عنوان یکی از گزینههای وزارت ارشاد دولت برنده انتخابات مطرح شود، اما به نظر میرسد او موفق شد خود را به چهره ای مشهور تبدیل کند.
حسین انتظامی در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ماه سال ۱۳۴۶ در مشهد متولد شده است. وی تحصیلات دانشگاهی اش را در مقطع کارشناسی در رشته مهندسی شیمی و با گرایش صنایع پالایش از دانشگاه تهران سپری کرده است، و مدرک کارشناسی ارشد مهندسی فرآیند را از دانشگاه صنعتی شریف دریافت کرده، مهندسی شیمی گرایش انرژی را در دانشگاه آزاد ادامه داده و پس از آن در اوایل دهه ۱۳۸۰ در دانشگاه عالی دفاع ملی تحصیلات مقطع دکترایش را آغاز کرده و در رشته مدیریت استراتژیک از این دانشگاه فارغ التحصیل شده است.
حسین انتظامی در فاصله سال هال ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۷ به عنوان مدیرعامل موسسه همشهری و مدیرمسئول روزنامه فعالیتهای مطبوعاتی خود را ادامه داد، و تاسیس سایت همشهری در مرداد ماه سال ۱۳۸۵ و چاپ روزنامه همشهری عصر از اقدامات مهم او در این دوران است.
انتظامی علاوه بر فعالیتهای رسانهای سابقه فعالیت سیاسی را نیز داراست، او در نیمه اول دهه ۱۳۸۰ به عنوان سخنگوی شورای عالی امنیت ملی فعالیت میکرد و ما بین سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲ ریاست شورای سیاست گذاری گروه رسانهای خبر، بزرگترین بنگاه مطبوعاتی خصوصی کشور را برعهده داشت. وی ۷ دوره متوالی را از سال ۱۳۸۳ نماینده مدیران مسئول در هیات نظارت برمطبوعات کشور بود، و در دولت یازدهم حسن روحانی به عنوان معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت میکرد.
او از سال ۱۳۹۲ عضو کارگروه «تعیین مصادیق مجرمانه» قانون جرایم رایانهای است، و از سال ۱۳۹۳ تا کنون دبیر کمیسیون قانون «انتشار و دسترسی آزاد بر مطبوعات» را برعهده دارد. انتظامی در سال ۱۳۹۷ با حکم سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان سرپرست سازمان سینمایی ایران منصوب شد.
اما احمد مسجد جامعی ابدا نامی ناآشنا برای اهالی فرهنگ و رسانه در کشور نیست. احمد مسجدجامعی متولد زاده ۱ شهریور ۱۳۳۵، در تهران است که عضو و رئیس پیشین شورای اسلامی شهر تهران و وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سید محمد خاتمی بوده است.
احمد مسجد جامعی در سال ۱۳۳۵، در تهران و در قسمت بازار مسجد جامع متولد شد و دوران نوجوانی و کودکی را در آن محله سپری کرد. او فرزند آیتالله مصطفی مسجد جامعی، از علمای به نام تهران است. مسجد جامعی تحصیلات خود را در رشته جغرافیای انسانی در دانشگاه تهران ادامه داد و بعد از اخذ مدرک کارشناسی، موفق به کسب مدرک کارشناسی ارشد در رشته برنامه ریزی شهری از این دانشگاه شد.
او کار اجرایی خود را از آموزش و پرورش به عنوان کارشناس کتب درسی در حوزه تاریخ، جغرافیا، دینی و اجتماعی شروع کرد. بعد از آن دبیر شورای اجتماعی وزارت کشور شد که خود آن را در سال ۱۳۶۸ طراحی کرده بود. وی معاون فرهنگی عطاءالله مهاجرانی در دولت اصلاحات بود که بعد از استعفای او بر مسند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تکیه زد.
مسجد جامعی در انتخابات چهارمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا که در ۲۴ خرداد ماه سال ۹۲ برگزار شد، برای بار دوم، به عنوان نماینده مردم تهران در این شورا برگزیده شد. همچنین در اردیبهشت ماه سال ۹۶ نیز به پنجمین دوره شورای شهر راه یافت. وی بنیانگذار بسیاری از فعالیتهای فرهنگی همچون نمایشگاه بینالمللی کتاب، نمایشگاه بینالمللی قرآن و خانه کتاب بوده است.
در حالی که بسیاری منتظر بودند علی طیب نیا را در قامت معاون اول و یا دستکم وزارت اقتصاد ببینند، اما ناگهان در یک چرخش، نام این اقتصاددان برای ریاست بانک مرکزی شنیده میشود.
علی طیب نیا، اقتصاددان و استاد دانشگاهی است که در دولت یازدهم به ساختمان قدیمی وزارت امور اقتصادی و دارایی در باب همایون راه یافت و بر صندلی وزارت تکیه زد.
او در انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری در قامت مشاور عارف، کاندیدایی که در روزهای پایانی رقابتهای انتخاباتی به نفع حسن روحانی کنار رفت در صفحه تلویزیون ظاهر شد.
طیب نیا در فضای کارشناسی ایران به عنوان یک استاد موفق و آگاه دانشگاه شناخته میشد، استادی که پایاننامهاش مرتبط با تورم بود و نظریات متعددی را در خصوص مهار تورم ارائه کرده است. او پیش از تشکیل دولت یازدهم به تیم حسن روحانی پیوست و با تشکیل دولت یازدهم در قامت وزیر امور اقتصادی و دارایی در کابینه حضور یافت.
بیشتر بخوانید: علی طیب نیا، اصلیترین گزینه وزارت اقتصاد در دولت مسعود پزشکیان کیست؟/ تورم در ایران با طیب نیا تک رقمی میشود؟
علی طیب نیا در تاریخ ۱۶ فروردین ماه سال ۱۳۳۹، در اصفهان و در خانوادهای مذهبی متولد شده است. در نوجوانی مشغول فعالیتهای فرهنگی و قرآنی میشود و این فعالیتهای او تا دوران دانشجویی نیز ادامه پیدا میکند، او در دوران دانشگاه با همکاری دیگر دانشجویان نشریه داخلی جوان مسلمان را در دانشگاه تهران منتشر میکند.
طیب نیا در حالی در سال ۱۳۹۲ و در دولت حسن روحانی بر صندلی وزارت امور اقتصادی و دارایی تکیه زد که ۵۳ سال داشت و عنوان جوانترین وزیر کابینه را از آن خود کرده بود. او در جلسه رای اعتماد با به دست آوردن ۲۷۴ رای مثبت در صدر فهرست وزیرانی قرار گرفت که بالاترین رای را در تاریخ جمهوری اسلامی داشتند.
البته روابط او چندان با مجلس به سامان نبود و در نهایت نیز طیب نیا در تاریخهای ۱۷ آذر ۱۳۹۲، ۱۴ بهمن ۱۳۹۳ و ۱۸ مرداد ۱۳۹۴ از مجلس شورای اسلامی کارت زرد دریافت کرد. او در نهایت در آغاز دور دوم دولت حسین روحانی از کابینه حسن روحانی جدا شد.
از جناب دکتر پزشکیان بزرگوار استدعا داریم هرکسی را دوست دارن برای وزارت علوم انتخاب بفرمایند فقط تیمی تشکیل دهند که وزارت علوم را اعتلا دهد و تقریبا همسطح وزارت بهداشت نماید
مدیران متخلف را که از قدرت و بیت المال سو استفاده نموده و دانشگاهیان را ا زسوء مدیریت افراد بیسواد و بی تخصص رها نمایند خصوصا دانشگاههای لرستان و کردستان و اهواز و بویژه دانشگاه ارومیه که به عنوان تنها دانشگاه میان تمام دانشگاهها براش آژیر قرمز کشیده شده است دهها نفر بیگناه هم از اعضای محترم هیات علمی و هم کارمندان ناجوانمردانه فقط به خاطر منافع مدیران مالی و اداری ماهها نه سالهاست قطع حقوق و بیمه شده اند که عده کثیری خانواده های شهدا و ایثارگر هستند امید است رسیدگی عاجل گردد و رئیس دانشگاه و مدیران خاطی سریعا مجازات گردند چون به قانون تمکین ننموده و قانون کشور را به سخره گرفته اند و با غرور می فرمایند ببینیددور از حضور نقل قول مستقیم می کنم «ببینید ما کی هستیم نشستیم رو امضای وزیر و وزارت کلیه سازمانها و....»
لطفا در گروه تلگرامی کارمندان دانشگاههای کل کشور نظرفرمائید تا از واقعیات خبر دارشوید
خدا به فریادمان برس دوباره 8 سال سیاهی
از آقای بخشنده به اندازه چند جمله نوشتید و هر که دوست داشتید دوسه برگ برایش نوشته آید.
اما دوستان بسیاری از این گمان ها بیهوده و نابجاست و اهل فن گزینش درست را انجام می دهد.
از وزارت نیرو هم یک چیزی بنویسید.
آنچه مسلم است وزیر آینده از بخش آب است.
با توجه به گستردگی وزارت راه و شهرسازی و موضوع مسکن خانوار ها و شرایط جاده ای و هوایی و ریلی و سایر موارد و شعار آقای رئیس جمهور در انتخابات مبنی بر اصل جوانگرایی شایسته است از نیروهای جوان و صاحب فکر جدید در وزارتخانه بهره برند. شخص معرفی شده امتحان پس داد و آزموده را آزمودن خطاست. ایشان یکبار کلا استعفا داد و اذعان نمودند که در حد معاون وزیر یک مجموعه هم کا ایی ندارند.
با توجه به گستردگی وزارت راه و شهرسازی و موضوع مسکن خانوار ها و شرایط جاده ای و هوایی و ریلی و سایر موارد و شعار آقای رئیس جمهور در انتخابات مبنی بر اصل جوانگرایی شایسته است از نیروهای جوان و صاحب فکر جدید در وزارتخانه بهره برند. شخص معرفی شده امتحان پس داد و آزموده را آزمودن خطاست. ایشان یکبار کلا استعفا داد و اذعان نمودند که در حد معاون وزیر یک مجموعه هم کا ایی ندارند.