تاریخ انتشار: ۱۵:۳۳ - ۲۲ مرداد ۱۴۰۳

«تجهیزیار» در انتظار تأیید سازمان برنامه و بودجه؛ ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی در خط پایان

به نظر می‌رسد در پایان دولت سیزدهم، ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی به عنوان آخرین گروه کالای اساسی سلامت محور به خط پایان خود رسیده باشد.

تجهیزات پزشکی

اقتصاد۲۴-نوسان‌های ارزی در دولت دوازدهم و بیم گران شدن کالا‌های اساسی وابسته به ارز موجب شد تا دولت وقت در سال ۱۳۹۷ ارزی با قیمت ثابت چهار هزار و ۲۰۰ تومان به واردات این کالا‌ها اختصاص دهد. این ارز که از آن به عنوان ارز ترجیحی یاد می‌شد به شرکت‌های واردکننده محصول نهایی یا وارد کننده مواد اولیه اختصاص یافت.

ارز ترجیحی توزیع رانت و فساد

ارز ترجیحی که به صورت سهمیه‌ای پرداخت می‌شد به زودی برخی از اثرات ناخواسته را در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی به دنبال آورد. سعید نمکی وزیر سابق بهداشت خبر از فسادی ۲ میلیون یورویی در واردات استند قلبی داد و گفت: «به جای ۲ میلیون یورو ارز دولتی که برای واردات استند قلب، کابل برق وارد کردند.»

البته این امر مسبوق به سابقه بود در دوران دولت دهم نیز که نوسانات ارزی وجود داشت مرضیه وحید دستجردی وزیر وقت بهداشت نیز چنین افشاگری کرد. او گفت: «به جای تجهیزات پزشکی ارز دارد می‌رود برای خودرو‌های گرانقیمت و لوکس و زین اسب»

با این حال بیم تکرار این وضعیت در حوزه دارو، افزایش کمیابی برخی از دارو‌های ضروری و افزایش پرداختی از جیب مردم دولت سیزدهم را بر آن داشت تا برای آن چاره‌‎ای بیندیشد و آن دارویار بود.

دولت سیزدهم اوایل پاییز ۱۴۰۱ ارز ترجیحی دارو را در قالب طرح دارویار حذف کرد و اواخر پاییز ۱۴۰۲ نیز ارز شیرخشک را به همان سرنوشت دچار کرد. ارز دارو و ارز شیرخشک آزاد و دولت مابه‌التفاوت قیمت ارز آزاد و و چهار هزار و ۲۰۰ تومانی را به بیمه‌ها پرداخت کرد تا از افزایش هزینه بیماران و پرداختی از جیب آن‌ها جلوگیری شود.

ماندن ارز ترجیحی در تجهیزات پزشکی همزمان با حذف آن در دو کالای سلامت محور دیگر اگرچه خوشایند برخی از تولیدکنندگان و واردکنندگان بود، اما اعتراضات نسبت به آن تا امروز تداوم دارد.

برخی از شرکت‌های وارد کننده محصول نهایی یا شرکت‌های تولید کننده که مواد اولیه خود از طریق واردات تأمین می‌کردند بر این اعتقاد بودند که این ارز جز فساد و توزیع رانت سودی به تأمین دارو و تجیزات پزشکی نرسانده است.

ارز ترجیحی سم مهلک صنعت تجهیزات پزشکی

چندی قبل عبدالرضا یعقوب‌زاده رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی ایران در گفت‌وگویی با آنا ارز ترجیحی را فسادانگیز دانست و گفت: با صراحت اعلام می‌کنم که ارز ترجیحی فسادانگیز است. برای مقابله با این فساد راه‌های زیادی وجود دارند. اگر ارز ترجیحی حذف شود، هم مردم سود می‌برند و هم کشور؛ بنابراین قرار نیست مردم با قیمت‌های فضایی روبه‌رو شوند و توان پرداخت نداشته باشند. کارگری که ماهانه ۱۵ میلیون حقوق دریافت می‌کند نمی‌تواند پروتز زانو باقیمت ۲۰ میلیون تومان خریداری کند، بنابراین پیشنهاد من هم این است که دولت با حذف ارز ترجیحی یارانه آن را به‌حساب مردم و بیماران پرداخت کند. از سوی دیگر وزارت بهداشت مصوب کند کسی که به ۶۰ سال سن رسیده، می‌تواند سالانه دو عدد سمعک دریافت کند یا مثلاً کسی که ۷۰ سال سن دارد در صورت نیازمی‌تواند پروتز زانو دریافت کند. حتی باید بر روی همین یارانه‌ها هم نظارت کافی وجود داشته باشد.

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی ایران پرداخت ارز ترجیحی را سمی مهلک برای تولید در کشور خواند و گفت: یارانه به معنای واقعی کلمه سم است که هم به تولید ملی و هم به اقتصاد کشور ضربه می‌زند. این ارز باید به‌طورکلی حذف شود، زیرا موجب فساد و رانت شده و موجب هدررفت ارز خواهد شد.


بیشتر بخوانید:در تامین بسیاری از تجهیزات درمان سوختگی مشکل داریم


از زمستان سال قبل و همزمان با نمایشگاه سلامت بنیان راه‌اندازی طرحی به نام تجهیزیار مشابه آنچه در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی از زبان مسئولان سازمان غذا و دارو به عنوان رگولاتوران تجهیزات و ملزومات پزشکی در کشور شنیده شد که در واقع وعده‌ای به تولیدکنندگان و واردکنندگان تجهیزات پزشکی کشور بود.

تجهیزیار نهایی می‌شود؟

از آن روز تا امروز ماه‌ها می‌گذرد، اما این طرح نه تنها اجرایی نشد بلکه پرداخت ارز ترجیحی، ارز‌های تالار اول و دوم همچنان ادامه دارد. با این حال سید حیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو در گفتگو با خبرنگار آنا از آماده‌سازی این طرح و ارسال آن به سازمان برنامه و بودجه خبر داد و گفت: تفاهم‌نامه‌ای برای سازمان برنامه و بودجه تهیه و برای آقای منظور رئیس آن ارسال شد که البته ایشان جای خود را به آقای پور محمدی دادند، ما در انتظار این بودیم که آن‌ها این تفاهم‌نامه را امضا کنند چرا که آن‌ها باید دستور پرداخت سهم ارزی را بدهند، اگر سازمان برنامه و بودجه این تفاهم نامه را امضا کنند ماب‌التفاوت ارزی تجهیزات پزشکی نیز پرداخت می‌شود.

وی افزود: این طرح نیز مانند طرح دارویار و ساماندهی تأمین شیرخشک و بر اساس همان شیوه است.

از سخنان محمدی این موضوع برداشت می‌شود که طرح تجهیزیار به عمر دوره فعلی سازمان غذا و دارو یا وزارت بهداشت قد ندهد و در انتظار آمدن وزیر جدید بهداشت باشد. با این حال زمان زیادی تا آن روز باقی نمانده است اگرچه مشخص نیست که آیا دولت چهاردهم اساس موافق چنین طرح‌هایی است یا خیر؟

استفاده از تجربه دارویار در تجهیزیار

در همین حال اسحاق عامری سخنگوی اداره‌کل تجهیزات پزشکی نیز در گفتگو با آنا اظهار کرد: اگر تغییری در نرخ ارز رخ دهد، برنامه به گونه‌ای پیش خواهد رفت که افزایشی در پرداخت از جیب مردم صورت نگیرد.

وی افزود: چنانچه مصوبه‌ای رخ دهد، دقیق آن را انجام خواهیم داد، البته باید مدل و پروتکلی را تدوین کنیم که فشار وافزایشی در پرداختی مردم صورت نگیرد.

عامری یادآور شد: ما از تجربه دارویار استفاده می‌کنیم، پس از طرح دارویار ما به بلوغ جدیدی رسیدیم و تجربیات آن را پشت سر گذاشته و سعی خواهیم کرد که این طرح را به بهترین نحو انجام دهیم.

تفاوت دارو و تجهیزات پزشکی

در حالی به گفته عامری قرار است این طرح همانند دارویار اجرا شود که مشخص نیست آیا سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی می‌توانند ارز تصویب شده برای آن را کامل پرداخت کنند یا همانند طرح دارویار بخشی از آن را به بیمه‌ها پرداخت و بحران نقدینگی را که برای داروخانه‌ها و شرکت‌های دارویی باقی گذاشتند برای شرکت‌های تجهیزات پزشکی نیز باقی بگذارند. اگرچه برخی از مسئولان سازمان غذا و دارو همچنان اجرای طرح دارویار را یک موفقیت بزرگ و نجات دهنده بازار دارو و بیماران می‌دانند با این حال این امر پوشیده نیست که دارو و تجهیزات از اساس دو کالای سلامت محور متفاوت هستند، مثلا نمی‌توان استند‌های قلبی که سایز‌ها و کلاس‌خطر‌های متفاوت‌دارند و طبیعتا قیمت متفاوتی را نیز دارند در یک گروه کالایی همانند مثلا قرص وارفارین و دارو‌های دیگر با همان فرمول قرار داد. این موضوع پیچیدگی خاص خود را دارد و نمی‌تواند همانند دارویار اجرا شود.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است