اقتصاد ۲۴- «دولت با کسری بودجه شدید مواجه است»؛ این جملهای است که در سالهای اخیر بارها از سوی مسئولان ارشد تکرار و گویی به یک امر جدایی ناپذیر از اقتصاد ایران شده است. کسری بودجه در اقتصاد ایران به ویژه در سالهای اخیر به یکی از چالشهای اصلی تبدیل شده است.
بر اساس آمارهای منتشر شده، کسری بودجه در ایران از سال ۱۳۹۷ به طور جدی آغاز شد و این وضعیت در سالهای بعدی به دلیل تحریمهای اقتصادی، کاهش درآمدهای نفتی و افزایش هزینههای جاری دولت نیز ادامه یافت. یکی از دلایل کسری بودجه در ایران، اختصاص اعتبارهای کلان به نهادهای خاص و موسسات عمومی غیر دولتی است. بسیاری از نهادهای خاص در ایران، مانند نهادهای نظامی، امنیتی و برخی موسسات وابسته به بنیادها، به دلیل قدرت سیاسی و اقتصادی خود، اعتبارهای کلانی را دریافت میکنند که غالبا از شفافیت مالی کمتری برخوردارند و نظارت بر عملکرد مالی آنها دشوار است. ضمن اینکه اختصاص اعتبارهای کلان به نهادهای خاص اولویتهای بودجهای دولت را تحت تاثیر قرار میدهد. کما اینکه کارزاری هم با عنوان «اعتراض به بودجه نجومی نهادهای فرهنگی-مذهبی» راهاندازی شده است.
به منظور بررسی دلایل کسری بودجه و تبعاتش، آن هم در شرایطی که ترامپ بر سر کار آمده و تنشهای منطقهای افزایش پیدا کرده است، اقتصاد ۲۴ با مهدی پازوکی اقتصاددان به گفتگو نشسته است. مشروح این گفتگو را در ادامه میخوانید.
*چرا کسری بودجه تبدیل به یک چرخه باطل شده است و هر سال تکرار میشود؟
- کسری بودجه زمانی رخ میدهد که میان درآمدها و مخارج دولت عدم تعادل اتفاق میافتد. درآمدهای دولت ایران مشخص است و از سه بخش تشکیل میشود؛ درآمدهای مالیاتی و گمرکی، فروش نفت و فروش اوراق بدهی که به عنوان یک ابزار سیاستگذاری در سالهای اخیر در بودجه دولت میآید. در مورد درآمد نفت هم اگر سیاست تنش در منطقه رخ دهد، این درآمد تحقق پیدا نخواهد کرد و منابع درآمدی دولت دچار مشکل میشود. افزون براینکه بخشی از درآمدهای مالیاتی هم عینا به درآمدهای نفتی ارتباط دارد؛ بنابراین باید اصلاحاتی در سیاست خارجی داشته باشیم، بدین معنا که سیاست خارجه ما در خدمت توسعه و پیشرفت ایران باشد. باورم بر این است که سیاست تعامل و تنشزدایی باید در دستور کار حکومت قرار گیرد تا درآمدهای دولت تحقق پیدا کند.
قسمت دوم بودجه مخارج دولت است. بخش مخارج لایحه ۱۴۰۴ هنوز در سازمان برنامه و بودجه در حال تدوین است و قرار است بعد از تصویب درآمدها این بخش هم منتشر شود؛ بنابراین دولت باید مخارج غیرضروری را کاهش دهد چراکه نهادها و سازمانهایی وجود دارند که نیازی به بودجه دولتی ندارند. از جمله اینکه دهها خبرگزاری از دولت پول میگیرند درصورتی که نیازی نیست و تنها یک خبرگزاری دولتی کافی است. برای من به عنوان یک شهروند ایرانی سوال است که چرا بودجه مجلس از هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱، به ۴ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۳ رسیده است؟ یعنی بیش از سه برابر افزایش داشته است. در حالی که حقوق نمایندگان ۲۰ درصد بیشتر افزایش نداشته است، چرا هزینههای مجلس انقدر افزایش داشته است؟ از این رو مجلس باید از خودش شروع کند.
بیشتر بخوانید: پروژه ۲۰۲۵ بنیاد هریتیج درباره ایران چه پیشنهاداتی به ترامپ ارائه میدهد؟/ خواب پژوهشکده دست راستی آمریکایی برای ایران در دولت ترامپ
ما کشور را داریم گران اداره میکنیم. اگر میخواهیم کسری بودجه نداشته باشیم باید هزینههای غیرضروری را کاهش دهیم. یکسری هزینهها اجتناب ناپذیرند یعنی حقوق پرستار و معلم را نمیتوانید پرداخت نکنید چراکه وظیفه حکومت است، اما یکسری از نهادهایی مانند شورای انقلاب فرهنگی هستند که در سالهای گذشته هزینههای کلانی را به دولت تحمیل کردهاند.
ما کشور را داریم گران اداره میکنیم. اگر میخواهیم کسری بودجه نداشته باشیم باید هزینههای غیرضروری را کاهش دهیم. یکسری هزینهها اجتناب ناپذیرند یعنی حقوق پرستار و معلم را نمیتوانید پرداخت نکنید چراکه وظیفه حکومت است، اما یکسری از نهادهایی مانند شورای انقلاب فرهنگی هستند که در سالهای گذشته هزینههای کلانی را به دولت تحمیل کردهاند
ما شهرهایی داریم که مدرسه استاندارد ندارند ولی دانشگاه دارد. ملاحظه کنید که بودجه دانشگاه پیام نور در دو سال گذشته چه قدر افزایش داشته است؟ چون اکثر اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور در دولت قبلی مسئولیت داشتهاند، بودجه این دانشگاه را بالا بردهاند. در دولت بریتانیا ۸۰ درصد اعضای هیات دولت لیسانس دارند ولی نرخ تورم که در دوران کرونا دو رقمی شده بود و به ۱۱.۸ درصد رسیده بود، اکنون به ۱ و هشت دهم درصد رسیده است. چرا دولت انگلیس موفق شده است؟ از این رو ما باید مخارج دولت را کاهش دهیم.
هزینههای فرهنگی هم تا دلتان بخواهد در بودجه گنجانده شده است مثلا یک ردیف داریم به نام «قرب بقیه الله» که کمک به اماکن فرهنگی است؛ پس وزارت ارشاد و سازمان تبلیغات که بودجههای فرهنگی میگیرند چه کار میکنند؟ جالب است که رقم آن هم بالاست؛ مثلا در بودجه سال ۱۴۰۱، ۵ هزار میلیارد بوده و در بودجه ۱۴۰۳ به ۲۹ هزار میلیارد رسیده است. کسری بودجه یعنی تورم. وقتی با کسری بودجه مواجه میشویم، نقدینگی افزایش پیدا میکند. در چنین شرایطی بانک مرکزی مجبور میشود پول بدون قدرت چاپ کند و در این شرایط حجم نقدینگی بالا میرود، سپس تورم ایجاد میشود و بعد به کاهش ارزش پول ملی و کاهش سطح رفاه جامعه میرسیم.
* برای اینکه کسری بودجه گریبانگیر دولت نشود، چه راهکاری وجود دارد؟
- دولت باید دو کار را در پیش گیرد؛ یکی اصلاح سیاست خارجه از جهت تعامل با جامعه جهانی و دیگری اصلاحات اقتصادی به خصوص در بخش بودجه و هزینههای آن است. هیچ کشوری در دنیا ۱۰ خبرگزاری دولتی ندارد. مجلس شورای اسلامی یک خبرگزاری دارد که اعتبارش در سال ۱۴۰۱، ۷۳ میلیارد ریال بوده و در سال ۱۴۰۳ به ۱۹۳ میلیارد رسیده است؛ یعنی ظرف دو سال بودجهاش بیش از دو برابر افزایش داشته است. در حالی که حقوق کارکنان دولت در مجموع طی دو سال ۴۰ درصد افزایش داشته است؛ بنابراین اگر میخواهیم تورم را کنترل کنیم، مخارج دولت باید کاهش پیدا کند. با شعار و دعا هم تورم کنترل نمیشود.
تا دلتان بخواهد شورای عالی انقلاب فرهنگی در هر دهاتی دانشگاه دارد؛ یعنی سرانه دانشگاه به جمعیت را اگر تقسیم کنیم، در دنیا اول هستیم. حتی کشورهای کمونیستی اندازه ما دانشگاه ندارند. من مخالف دانش نیستم، اما اینها کارخانه مدرکسازی هستند و هزینه دولت را بالا میبرند
چرا تورم کشور ژاپن که نفت هم ندارد و در بازار جهانی از ما نفت میخرد، نزدیک به صفر است؟ چون عقلانیت بر نظام تصمیمگیری حاکم است. در قانون بودجه ۱۴۰۳ مجلس دو دانشگاه جدید را تصویب کرد. شورای انقلاب فرهنگی اگر دنبال گسترش فرهنگ مستقل و فرهنگ اسلام است باید فرهنگ قناعت را از خودشان شروع کنند؛ تا دلتان بخواهد شورای عالی انقلاب فرهنگی در هر دهاتی دانشگاه دارد؛ یعنی سرانه دانشگاه به جمعیت را اگر تقسیم کنیم، در دنیا اول هستیم. حتی کشورهای کمونیستی اندازه ما دانشگاه ندارند. من مخالف دانش نیستم، اما اینها کارخانه مدرکسازی هستند و هزینه دولت را بالا میبرند.
از سوی دیگر ما با مشکل ناترازی مواجه هستیم. بنا بر آمار مرکز پژوهشهای مجلس در سال ۱۴۰۲ روزانه ۲۸۰ میلیون متر مکعب ناترازی داشتیم. روزانه ۱۵ میلیون لیتر کمبود بنزین داریم. از سوی دیگر قیمت بنزین را ۵ سال است که ثابت نگه داشتهایم. در حالی که قیمت نیم لیتری آب از ۵ هزار تومان به ۱۰ هزار تومان رسیده ولی بنزین ۳ هزار و ۵۰۰ تومان ثابت مانده است.
من مخالف افزایش قیمت شبانه بنزین هستم ولی زمانی که کرایه تاکسی ۳۰ درصد بالا میرود، بنزین هم ۲۰ درصد افزایش پیدا کند. پنج سال گذشته تورم بالای ۴۲ درصد بوده و قیمت بنزین هم ثابت بوده، چرا تورم افزایش داشته است؟ چرا در دولت میرحسین موسوی، هاشمی رفسنجانی و خاتمی که قیمت بنزین افزایش پیدا میکرد، نرخ تورم بالا نمیرفت؟ فقط یک بار در سال ۷۴ تورم بالای ۴۰ درصد شد که آن هم دلیل خاص خود را داشت که مورد بحث ما نیست؛ بنابراین من اعتقاد کارشناسی دارم که مجموعه حکومت باید اصلاحات ساختاری در مخارج بودجه را شروع کند.
اقتصاد بیرحم است، اقتصاد مایه قوام حکومتهاست. یعنی اگر خدایی نکرده اقتصاد سقوط کند، فقیر و غنی میسوزند؛ بنابراین دولت و حکومت باید اصلاحات را شروع کنند و همه چیز شفاف باشد.
هنوز بخش مخارج دولت در لایحه ۱۴۰۴ بیرون نیامده است، اما یکی از نقاط قوت بودجه امسال شفاف بودن بخش درآمدی است. بدین معنا که بودجه یارانهها را در جداول بودجه آوردهاند. من امیدوازم دولت پزشکیان بخش درآمدی را هم شفاف کند و در اداره امور از اقتصاددانان درجه یک استفاده کند نه از یک گروه خاص.
در دوره پیشین، قبیله پل مدیریت (دانشگاه امام صادق) نتوانست این اقتصاد را به خوبی مدیریت کند. الان هم قبیله دانشگاه تهران سعی کنند از بهترین اقتصاددانان ایرانی چه در داخل و چه در خارج از کشور که افراد مستقل، آگاه به اقتصاد جهان و ایران هستند نیز استفاده کنند. باورم بر این است که اگر اصلاحات اساسی در سیاست خارجه و ساختار اقتصادی به ویژه در بخش هزینهای بودجه صورت گیرد، قطعا ما هم میتوانیم در دنیا بدرخشیم.
مهمترین شاخص بیثباتی نرخ فزاینده تورم است. ما جزو سه کشوری در جهان هستیم که تورم بالای چهل درصد را داریم؛ بنابراین باید نرخ تورم را کنترل کنیم و یکی از راهکارهایش اصلاح در کاهش مخارج غیرضروری دولت است
اقتصاد ایران در حال حاضر به شدت از وضعیت بیثباتی رنج میبرد. مهمترین شاخص بیثباتی نرخ فزاینده تورم است. ما جزو سه کشوری در جهان هستیم که تورم بالای چهل درصد را داریم؛ بنابراین باید نرخ تورم را کنترل کنیم و یکی از راهکارهایش اصلاح در کاهش مخارج غیرضروری دولت است. مجلس باید سعی کند قوانین را در جهت شفافیت پیش ببرد.
از آن طرف هم مخارج غیر ضروری دولت کاهش پیدا و به صورت تدریجی قیمت حاملهای انرژی افزایش پیدا کند. با روشهای پوپولیستی نمیتوان مملکت را اداره کرد. باورم بر این است که باید اصلاحات انجام گیرد. همین بنزین را ادعا میکنند اگر قیمتش افزایش پیدا کند تورم هم بالا میرود، در صورتی که پنج سال گذشته نرخ بنزین افزایش نداشته، اما نرخ تورم بالا رفته است. به آنهایی که میگویند قیمت بنزین باید ثابت باشد، باید گفت که ۵۰ درصد خانوارهای ایرانی ماشین ندارند و در واقع فردی که دو اتومبیل دارد، از یارانه دولت بیشتر دارد استفاده میکند. ما باید تورم را کنترل کنیم و اگر موفق به کنترل آن شدیم، قیمت بنزین افزایش پیدا نکند.
زمانی که انقلاب کردیم، به گفته آقای مهاتیر محمد ، بخشی از مردم مالزی روی درخت زندگی میکردند، ولی امروز رفاهیات مردم و وضع مسکن و جوانان ما چه شده است؟ نرخ تورم آنچنان بالا رفته که خرید مسکن تبدیل به یک رویا شده است؛ بنابراین اگر خواهان سلامت اقتصاد ایران هستیم باید ثبات اقتصادی را به اقتصاد ایران برگردانیم که مهمترین شاخص ثبات اقتصاد هم کنترل نرخ تورم است. مجلس باید بودجه را به گونهای تصویب کند که جلوی مخارج غیر ضرور دولت را بگیرد تا کسری نداشته باشد. یکی از عوامل مهم نرخ تورم کسری بودجه است.
*احتمالا کسانی که بودجه دولت را تدوین میکنند، آگاه به این هستند که برخی از رقمهای پیشبینی شده، غیرواقعی است. با این حال چرا چنین ارقامی را در بودجه میآورند؟
- قانون بودجه ۱۴۰۳ را که ملاحظه کنید، یک سری دانشگاه جدید تصویب شده است مثلا دانشگاه بسیج انقلاب اسلامی که صد میلیارد برایش اعتبار درنظر گرفتهاند. دانشگاه دیگری به نام اصول دین را در بودجه آوردهاند که ۲۰۰ میلیارد به آن اعتبار دادهاند. کسی نمیپرسد که ما این همه دانشگاه الهیات در این کشور داریم که فارغ التحصیلانش بیکار هستند، چرا این همه دانشگاه تاسیس میکنیم؟
من اگر قدرتی داشتم از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی شکایت میکردم چراکه به باور من آنها به کشور خدمت نکردند و باید محاکمه شوند. از طریق گسترش دانشگاهها در شهرستانها باعث افزایش مدرک و مخارج دولت شدند و فرهنگ کشور را دچار مشکل کردند
من اگر قدرتی داشتم از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی شکایت میکردم چراکه به باور من آنها به کشور خدمت نکردند و باید محاکمه شوند. از طریق گسترش دانشگاهها در شهرستانها باعث افزایش مدرک و مخارج دولت شدند و فرهنگ کشور را دچار مشکل کردند. همه فکر میکنند مردم در سال ۹۸ به دلیل بنزین به خیابانها آمدند، اما به باور من به دلیل تبعیض، بیعدالتی، نابرابری و فساد اعتراض کردند. چرا در دولت آقای خاتمی که بنزین سالانه متوسط ۲۰ درصد افزایش پیدا میکرد کسی به خیابان نیامد؟
همین الان بودجه شورای نگهبان را ملاحظه کنید. در سال ۱۴۰۱ بودجه جاریاش، ۲۷۱ میلیارد تومان بوده، اما در سال جاری به ۶۳۰ میلیارد تومان رسیده است. یعنی بیش از دو برابر افزایش داشته در حالی که نصف اعضای شورای نگهبان استاد دانشگاه هستند و حقوقشان را از دانشگاه میگیرند.
شورای نگهبان برای نظارت بر انتخابات هم ردیف اعتبار جدا دارد. مگر شورای نگهبان حزب سیاسی است؟ شورای نگهبان در ۳۱ استان کشور برای خود دفتر درست کرده است در صورتی که در مجلس اول تا چهارم ما در استانها دفتر نداریم. به نظر من این دفاتر نمیگذارند افراد مستقل وارد پارلمان شوند. وزارت اطلاعات پس برای چه حقوق میگیرد؟ آنها حقوق میگیرند تا به استعلامات افراد پاسخ دهند؛ بنابراین شورای نگهبان باید از خودش شروع کند. شورای نگهبان وظیفهاش نظارت بر قوانین است، اما آمده و پژوهشکده درست کرده است. شورای نگهبان نباید در استانها شعبه داشته باشد و این خلاف قانون و خلاف شرع است.
این ردیفها و اینکه به نهادها و سازمانهایی اعتبار بدهیم که نباید بدهیم، از دوره احمدینژاد شروع شد. با این تفاصیل من فکر میکنم اگر میخواهیم جلوی تورم را بگیریم، عاجزانه تقاضا دارم که اگر مجلس واقعا نماینده ملت است و قرار است از حقوق ملت ایران دفاع کند باید سیاستشان کنترل تورم باشد. کنترل تورم از توازن در بودجه به دست میآید نه از کسری بودجه. اگر میان درآمد و مخارج دولت تعادل نباشد به کسری بودجه میانجامد.
کسری بودجه یعنی تورم، کاهش قدرت خرید مردم و فقیر شدن جامعه؛ بنابراین مجلس باید هزینههای غیر ضروری را حتی در لایحه دولت کم کند. کارمندی که در دولت خاتمی کار میکرد امید داشت که میتوانست ظرف ۱۰ الی ۱۵ سال یک خانه بخرد، اما اکنون قدرت خرید کارمندان دولت و بازنشستگان به دلیل تورم به شدت کاهش پیدا کرده است؛ بنابراین حکومت باید این را بداند که اگر میخواهد اقتصاد دچار بحران نشود و سرمایه اجتماعی خود را حفظ کند، باید تورم را کنترل کند.
*برای کنترل تورم دولت باید چه اصلاحاتی در اقتصاد اعمال کند؟
- تورم راهکار علمی دارد و با سخن پراکنی و جادو کنترل نمیشود. راهکارش هم اصلاحات ساختاری در اقتصاد است. برای این اصلاحات هم اولین اقدام اصلاح ساختار بودجه در بخشهایی اعم از مخارج و درآمد دولت است.
اقتصاد دستوری به درد رانتخواران، دلالان، کلاهبرداران و مفسدین اقتصادی میخورد؛ بنابراین اگر خواهان پیشرفت کشور هستیم، باید سلامت اقتصادی را به اقتصاد ایران بازگردانیم
چندی پیش وزیر اسبق اقتصاد گفت در ایران ۷۰ درصد کالاها را دولت قیمت میگذارد! چین که کمونیستی است بیش از ۹۰ درصد قیمت هایش آزاد است و مکانیزم بازار، قیمت را تعیین میکند. جان کلامم این است که با اقتصاد دستوری عدالت تحقق پیدا نمیکند. اقتصاد دستوری به درد رانتخواران، دلالان، کلاهبرداران و مفسدین اقتصادی میخورد؛ بنابراین اگر خواهان پیشرفت کشور هستیم، باید سلامت اقتصادی را به اقتصاد ایران بازگردانیم.
*در شرایطی که با کسری بودجه مواجه هستیم، ترامپ بر سر کار آمده و امید به توافق با آمریکا کمرنگ است و از سوی دیگر تنشهای منطقهای افزایش پیدا کرده است، چه بر سر اقتصاد ایران میآید؟
- دولت نباید به حرف تندروها گوش دهد. با حرف درمانی سیاست خارجی اصلاح نمیشود. منظور من از تعامل هم تعامل با اقتصاد ایالات متحده و غرب است. من نوکر غرب نیستم ولی میفهمم رابطه اقتصادی ایران با آمریکا به نفع مردم ایران و به ضرر رقبای منطقهای ماست، یعنی الان آذربایجان، ترکیه، امارات، قطر و حتی عراق دوست ندارند ما با آمریکا رابطه داشته باشیم. اسرائیل هم همین را میخواهد که ایران را در دنیا منزوی کند.
به نظر من مسعود پزشکیان یکی از دلایل اینکه موفق به کسب اکثریت آرا شد، این بود که صادقانه با مردم صحبت کرد. حال همانطور صادقانه هم باید واقعیتهای اجتماعی و اقتصادی جامعه ایران را با مقامات ارشد نظام در میان بگذارد. برای اصلاحات اقتصادی به سرمایه اجتماعی نیاز دارید بنابراین پزشکیان باید با مقامات ارشد نظام صحبت کند. او باید منافع ملی ایران را درنظر داشته باشد و بر اساس منافع ملی و با هماهنگی سایر مقامات ارشد، اگر نیاز شد برای مذاکره به کاخ سفید برود. دولت نباید تحت تاثیر تندروها و کاسبان تحریم قرار گیرد و از مذاکره بترسد.
در دهه ۷۰ میلادی هواپیماهای B ۵۲ آمریکا، دو میلیون مردم بیگناه ویتنام را کشت ولی این کشور اکنون سالانه بالغ بر ۵۰ میلیون دلار صادرات پوشاک به آمریکا دارد. جالب است که حکومت ویتنام چپ و گرایش کمونیستی دارد و نزدیک به چین و روسیه است ولی منافع ملی را فهمیده است. در نتیجه نرخ رشدش دو رقمی شده است. حتی در دوران جنگ ویتنام، وقتی هواپیماهای آمریکا پایتختش را بمباران میکرد، وزیر خارجهاش در پاریس پای میز مذاکره نشسته بود. این یعنی سیاست خارجه در خدمت جنگ. ولی ما مذاکره با آمریکا را تابو کردهایم. مشکل ما با آمریکا حل نمیشود ولی وقتی عقل اقتصادی حکم میکند که مذاکره با آمریکا به نفع ماست چرا برویم به سمت سیاست تنشزایی؟ باید به سمت تنشزدایی برویم و تنش زدایی هم یعنی مذاکره. من از جمهوری خواهان و ترامپ خوشم نمیآید، اما این را میفهمم که ترامپ تاجر و اهل معامله است.
بیشتر بخوانید: پیروزی ترامپ چه بر سر واحد پول ایران میآورد؟/ پیش بینی تبعات رفتار دولت دوم ترامپ برای اقتصاد ایران
در دولت احمدینژاد یکسری تندرو به سفارت بریتانیا در تهران حمله کردند و خساراتش را هم با دلار آمریکا دادیم. ۲۴ ساعت پس از حمله تندروها هم بانک مرکزی ایران تحریم شد. مگر میشود روز روشن سفارتی که در پناه حکومت جمهوری اسلامی است را بریزند و آتش بزنند؟ این چیزی است که اسرائیل دوست دارد. اعتقاد دارم چند سال دیگر اسنادش منتشر میشود که کسانی که پشت صحنه حمله به سفارت بریتانیا و عربستان بودند، از اجنبی پول گرفتند که بر خلاف منافع ملت، دید منفی از ایران را در مقابل جهانیان به نمایش بگذارند؛ بنابراین باورم این است که معنای تعامل وادادگی نیست. در سه چهار سال گذشته ایرانیان خارج از کشور دیگر وارد ایران نمیشوند و قرارشان را در ترکیه، اربیل، آنکارا و دبی میگذارند و اقتصاد آنهاست که تقویت میشود. قبلا بین ۵ تا ۱۰ هزار دلار در ایران خرج میکردند، اما الان آن را به اقتصاد ترکیه میرسانند.
نباید کاری کنیم که مردم و گردشگران خارجی از ایران بترسند. اگر سیاست خارجه ما اصلاح شود، ایران سالانه میلیاردها دلار درآمد حاصل از توریست دارد. ترکیه که یک دهم ما امکانات تاریخی ندارد، سال گذشته ۵۰ میلیارد دلار از توریست کسب درآمد داشته است.
با این تفاصیل من فکر میکنم اصلاحات باید شروع شود. اگر اصلاحات را آغاز نکنیم، با بحران مواجه میشویم. کمااینکه الان هم با بحران برق، گاز و بنزین مواجه هستیم. این ناترازیها امروز باعث محدود شدن تولید شده است. وقتی گاز واحدهای صنعتی را قطع میکنید، تولید پایین میآید، سپس رشد اقتصادی کاهش پیدا میکند و در نتیجه آن جامعه فقیر میشود.
از این رو اقتصاد ایران نیاز به سلامت اقتصادی دارد و برای اینکه سلامت اقتصادی اتفاق بیافتد باید اصلاحات در سیاست خارجی و اقتصادی را در دستور کار قرار دهیم و از عناصر تکنوکرات برای اداره امور اقتصادی کشور استفاده کنیم. پیشنهاد میکنم آقای پزشکیان از اقتصاددانان درجه یک ایرانی که افراد مستقل هستند و در بهترین دانشگاههای دنیا درس خواندهاند به عنوان مشاورین ارشد و دستیاران اقتصادی استفاده کند تا بتواند اصلاحات اقتصادی را راهبری کند و تحت تاثیر شعارهای تندروها و افراد فاقد دانش قرار نگیرد.
در ایران هر روز که می گذرد غنی پولدار می شود
فقیر بی پول تر می شود
# اقتصاد دان بی سواد
غنی هر روز مخارج جدید برای خود ایجاد می کند و راحت تر زندگی می کند ولی فقیر روز به روز از مخارج خود می کاهد
اگه راست می گه بره میلیونها فقیر خودش را به داشتن برسه که همه کارتون خوابند ...
کاش به جای این حرفها جلوی بریز بپاش ها و خوش گذرانی های خودتان را می گرفتید که همه ی دردتان اینکه ماشین خارجی وارد کنید یا آیفون را رجیستر کنید یا فیلترینگ را بردارید تا راحت تر فساد را تو جامعه اشاعه کنیو و افکار را فاسد کنید
ما مردم ایران هوشیاریم
غنی دارا تر
فقیر ندار تر میشود ایکیو
مردم خوب فکر کنید ، یعنی ما از روی استیصال برویم پیش دشمن ، آیا او ترحم خواهد کرد ؟!
تنها با محاکمه خائنان به این مرز و بوم ، و تبعیت از رهبری میتوان از این اوضاع خارج شد .
حرج و مرج در برداشت از بودجه برای نهادهای اسلامی و فرهنگی و مافیایی
قطعا سقوط میکنیم و نابود
تورم ما یه رقمیه بالا بری پایین بیایی تورم تک رقیمیه اصلا ربطی نداره تو ۵ سال قیمتا ۱۰ تا ۲۰ برابر شده. چه ربطی به تورم داره همشم حبابه. اخرش می ترکه. ووولاااا
و مانند همه کشورها با اتخاذ سیاست های اصولی مبتنی بر منافع ملی، کشور را از این شرایط رقت بار نجات دهیم
کشورهای همسایه در حال تاراج منابع مشترک و قاپیدن فرصت های اقتصادی هستند در حالیکه ما فقط بدنبال جنگ و تنش و درگیری هستیم
کسی که به خاطر موجودیت کشور از نیروهای نیابتی
در مبارزه با استکبار و استعمار کثیف استفاده میکند
ان هم نه با مخارج زیاد میشود جنگ طلب؟ از لیبی و
صدام درس نمیگیرید؟ از مصر بدبخت که مثلاً جنگ طلب نیست درس نمیگیرید؟ از برجام که بی شرفی
امریکا و سه کشور اروپایی را نشان داد درس نمیگیرید؟ از کی تا حالا این چند کشور بی شرف و
جنگ طلب شده اند کل جامعه جهانی؟ ما هیچ موقع اجازه ذلت را به هیچ مسئولی نمیدهیم.
فقط به فکر نزاع ، درگیری و جنگ با دنیا هستند !!!!!!!!!!!
صبر مردم هم حد و اندازه ای داره .
از این جماعت هیچچیز بعید نیس
بلاخره باید خرج و مخارج شون تامین بشه
عشق و حال هزینه داره
باید در ماه چندتا مطلب اینطوری سفارشی کار کنن و دستمزدش رو با چند واسطه که دریافت میکنن
روشنفکر
وگرنه آدم فقیر پراید 7 میلیونی نمیتونست بخره پراید 400 میلیونی هم نمی تونه بخره
آنها هیچ امتیازی به ایران نخواهند داد، راه چاره همین است، «که در حال انجام است»
خوام بفهم شماها چکار ه هستید
حقوق اساتید دانشگاه از جمله همین آقای پازوکی گمان نکنم از ۵۰میلیون کمتر باشه دقیقا ایشون بیاد بگه چه کار مفیدی برای کشور انجام می ده و اگر نباشه چه اتفاقی خواهد افتاد تمام حرفهای مفید اقتصادی ایشون در یک جزوه ۵۰صفحه بدن خود دانشجوها مطالعه کنن
آدرسی که جلو پای دکتر پزشکیان گذاشتی که به کاخ سفید مراجعه کند،کافی است،نیازی به این همه آسمان ریسمان به هم بافتن ووقت مخاطب را گرفتن نبود.
بودجه کشور نیازمند حکم حکومتی درباب حذف بنیادهایی هست که به نام یک عده آدم خوب ولی به کام عده ای دیگر حیف و میل می شود ...
بابا چرا انقدر بهانه دستشون میدین...
یعنی کلا زندگی ما رو تحریم ها میچرخونه ؟؟
چرا ایران با وجود تحریم انقدر در حوزه های نظامی نانو دانش بنیان پیشرفت کرده ؟؟,
یعنی فقط تو اقتصاد تحریم هستیم!!!
اینا همش بهانه هست
رفتن به کاخ سفید که سهله قذافی تمام هسته ای و موشکی رو سوار کشتی کرد فرستاد آمریکا!!!
چی شد..
لیبی پیشرفت کرد یا به صد سال پیش بازگشت
بنظر میرسه همه رییس جمهوری ها باید برای اعتلای ایران بکوشند و این فقط مختص آقای پزشکیان نباشه که باید به کاخ سفید برود .
چقدر خوبه فکر ما مثبت باشه و برای گفتگو به کاخ سفید بدون واسطه کشورهای عربی و خیلی ها از کاسیان عملی بشود تا مشکلات کشور کمتر احساس گردد.
به مرعوبین وبزدلهای ما قدرت تکلم و عقل کافی عنایت بفرما
پسر جون شاه در کاخ سفید بارها شلوارش را کشید پایین عوامل سقوطش فقر واقتصاد وفساد شد
واقعا که شما غرب پرستها مغزتان پوسیده
یاعلی
نقطه نظرات و تحلیلهای جنابعالی بسیارعالی و درصورت بکارگیری علی الخصوص در قسمت حذف ردیفهای بودجه میلیاردی بنیادهای غیردولتی وناکارامدوموازی درکشورمی تواندگامی به جلوجهت انسدادرگهای حیاتی رانت خواران باشد.
مگه ترکیه با آمریکا و اسرائیل مشکل داره که الان تورم بالای ۴۰درصد داره
مگه آرژانتین با اسرائیل برادر نیست الان تورم نزدیک ۱۰۰ داره
مگه آلمان با آمریکا مشکل داره که الان کاغذ برای برگزاری انتخابات نداره
اون چیزی که ما رو عقب انداخته صفحات بی برنامه مثل اینجا و آدم های غربگدا مثل هستن
امروز حرف اول را تعامل میزند
راستی ایامیدانی که چندنهادغیردولتی از دولت بودجه کلان میگیرند؟؟؟؟
ولی نظر من دیگر است، مشکل اقتصادی کشور ربطی به آمریکا ندارد.
شما توجه بفرمایید علت اصلی مشکل اقتصادی بی نظمی و بی تفاوتی مسئولین در طول ۴۵ سال می باشد ، حقوق بگیران کشور بیشتر دوست دارند استراحت کنند تا کار، کشور ما بیشتر وارد کننده ی کالاست تا صادر کننده، چون وارد کنندگان کالاها منفعت زیادی کسب می کنند با نفوذ خود در سطوح قدرت ، اجازه نمی دهند کالا در داخل تولید شود، چرا ما بعد از ۴۵ سال هنوز محتاج و فقیر هستیم ؟ چرا علم و دانش در کشور ما اهمیت ندارد؟
آمریکا به خاطر ارزش نهادن به دانشمندان ، قدرت دنیا را در دست گرفته است و ما هم به خاطر بی تفاوت بودن به عالمان و صاحب نظران فقیر مانده ایم.
مشکل ما ساختار دولت ها بوده و هست چون به افراد عادل و کار بلد اجازه ی کار نمی دهند و از طرف دیگر بودجه خواری شدید در کشور رسم شده و رشوه خواری ظالمانه، هر فرد رشوه پرداخت کند کارش جلوتر است و دیگری هیچ.
رشوه می گیرند مجوز واحد بدون پارکینگ صادر می کنند شما توجه داشته باشید چند سال دیگه دادگاهها پر می شود از شاکیان واحدهای بدون پارکینگ به خاطر درگیری بر سر پارکینگ، اصلا بهتر بود از همان ابتدای انقلاب ، هم مغازه ها پارکینگ داشتند و هم منازل
آقا چرا همیشه مشکلی پیش می آید می گوییم علتش آمریکاست.
خدا شاهد است علتش ما خودمان هستیم و بس
بیایید رفتار خودمان را درست کنیم تا مملکت آباد شودان شاءالله
مشکل کشور ما فقط رفتاری است، اگر رفتار جانعه اصلاح شود جامعه ساخته خواهد شد ان شاءالله.
آدم خیلی باید ... باشه این حرفو بزنه.
اگه فعلا تو دهن تو و امثال تو نمیزنیم چون کار واجبتر داریم وگرنه به وقتش دهن ... رو میشکنیم که ....
روحانی و شماها خیلی تلاش کردین مملکت رو به فنا بدین ولی خدا نخواست.حالا منتظر باشید
یعنی خاک بر سرت که اینقدر خار و بدبختی اینجور آدما خودشون که هیچی خانوادشون رو هم حاضر فدای غربی ها کنن.اخه ... چرا اینقدر توسری خور و کاسه لیس امریکایی شما؟؟؟؟؟
من نمیدونم یارو غیرت نداره شرف نداره حیا نداره مردونگی نداره غرور نداده شخصیت نداره آخه آدم باید بی همه چیز باشه که این حرفو بزنه
تو یا نادانی یا مغرظی یا کور باطن!.
این مملکت صاحب دارد. امام الزمان حضرت مهدی عج راه را برای نجات مسلمانان هموار خواهد کرد. از تحریمها حراس نداشته باشیم. همین فشار تحریمها باعث خواهد شد امام الزمان حضرت مهدی عج به ما نظر داشته باشد و باعث تعجیل در فرج ایشان خواهد شد. انشاءالله پرچم سپاه اسلام توسط رهبر معظم انقلاب به دستان مبارک حضرت مهدی عج سپرده خواهد شد. خودمان را برای سربازی و سربداری در راه اسلام به فرماندهی امام الزمان مهدی موعود عج آماده کنیم.
کسی که چنین نظری ارائه می دهد اگر نگوییم عامل دشمن است باید بگوییم بی سواد محض است
ایران را دریابید !!!!
سربازی باید حرفه ای و غیراجباری شده و نود درصد دانشگاه ها جمع شوند. هر دو وسیله هدر دادن عمر، ازدواج نکردن و بیکاری ست.
چی عایدمون شد؟؟
هیچی
فقط بدتر کردن
پس راهش این نیست!
واقعا چند بار دیگه میخواین اینو تجربه کنین!!!!؟
باید خودمو توانمند کنیم و بس
و لاغیر
الان بیشتر اتفاق در این مملکت
برای فقیر وبیشترین سود در این وضعت
غنی میبره
اگر برای صنایع زیر ساخت موشکی و هسته ای با آمریکائی ها مشورت میکردیم الان صدای آژیری که میگفت به پناه گاه ها بروید بلند بود.
بله ما دانشگاه بسیج و اصول دین نمی خواهیم به اندازه کافی داریم ولی نسخه آن دست آمریکائی ها نیست. تا کی میخواهید به دیوار کاخ سفید دخیل ببندید.کاخ سفید در مقابل چشمان دنیا کشتن ۱۷ هزار کودک را نا دیده میگیرد و با هواپیمای مسافربری به فرودگاه بن گورین مهمات می فرستد. آن کشور و دولت و حکومت نمی تواند برای ما اقتصاد درست کند. ای کاش با این تحلیل اقتصادی درست
در هنگام ارائه راه حل رختخواب آمریکائی ها نمی خوابیدیم.
غنی هم که بار و بندیل جمع میکنه میره خارج خونه و زندگی از قبل آماده کرده
اونوقت دولت و مسئولین انتظار دارند با بخشنامه جمعیت کشور افزایش پیدا کنه .آمار طلاق سر به فلک کشیده
آقای مسئول و مدیر بالادست مردم نان شب و سر پناه ندارند
وبازهم قبول دارید که شاه راه صحیح رامیرفته؟
شعب ابی الطالب سه سال بود برای همگی آنها
پیامبر ص بخاطر مشکل مردمش حتی کلمه ی
رسول الله را به درخواست کفار پاک کرد
این کسانیکه خودشان در رفاهند وبرای مردم فلاکت زده شعار ندهند
کسی نیست بهش بگه حتما سرت تو آخور اصلاح طلباس که دم از مذاکره و غرب میزنی
چطوره که گل و بلبل بودن دوران نخست وزیری میرحسین و ریاست جمهوری رفسنجانی و خاتمی رو یادته ولی خساراتی که به کشور و تکنلوزی مملکت در بحث هسته ای تو دولت بنفش به کشور تحمیل شد رو یادت رفته؟
به نظرتان این چرخه افزایش قیمت دلار و تورم جمع میشود ؟
به نظرتان روزنامه نگارانی در دادن آدرس غلط اصلاح اقتصادی قلم خود رو نمیفروشند ؟
دردی از فقر ندارند فکر میکنند فقیر بهترین زندگی رو داره
اینو نمیدونه فقیر چیزی دیگه برای از دست دادن نداره
دو صد گفته چون نیم کردار نیست
اما
اما
یکم به فکر ایران باشید
به فکر شکمهایه گرسنه ای باشید که شب به خواب میرن
با جنگ هیچ فرقی ندارد
به جای اینکه فکر کنید با چه کشوری جنگ کنید بجاش صلح و سازشو دوستی برقرار کنید
چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است
اول فکر برا هموطن خودتون کنید مسؤلین
الهم عجل لولیک الفرج
آمریکا اومد عراق و افغانستان چی شد برای اونها چی کار کرد که الان برای ایران بخواد بکنه. افسوس صد افسوس برنا
دولت شهید رئیسی با قدرت وبا امید به بهبودی اقتصاد پیش میرفت الان چه شده که دنبال ننگ مذاکره با قاتل سردار هستین
نکنه از اول هدف شما سرسپردگی به آمریکا شیطان بزرگ بوده نکنه نبود شهید رئیسی وشهید امیر عبداللهیان هدف ونقشه بوده
نکنید خیانت به خون هزاران هزار شهید گریبان شما را میگیرد قرار ما ادامه راه شهید رئیسی بود نه خلاف راه آنها
اقای پزشکیان قول ادامه راه شهید رئیسی را داد
این تیتر واین صحبتها را چرا ۴ الی ۵ سال پیش نکردید
الان مردم بیچاره له شده اند
بیشتر مطالبی که فرمودید درست است
ولی در مورد قیمت بنزین بیان درستی نداشتید
بجای اینکه بگویید آب آشامیدنی و ... بطور غیرمنطقی گران است میگویید بنزین ارزان است ؟!؟!؟! یعنی شما بعنوان یک کارشناس اقتصادی هنوز نمیدانید که اگر بنزین گران شود بدنبال آن همه چیز از جمله همان آب آشامیدنی نیز گرانتر از این میشود؟!؟!
گند زدید به این مملکت شما با این غرب پرستیتون،
خدا لعنتتون کنه،
شما نظام رو بیخیال شو استعفا بده همه چی درست میشه،
اونوقت تو هر سوراخی دوست داشتی برو
به خدا خسته شدیم از این همه فلاکت خسته شدیم از این همه خبر بد خسته شدیم از این همه کمبود و حسرت خسته شدیم از اینهمه فشار روانی
حرف مفت میزنه ازش باید پرسید این نطفه بی پدر برجام را فعلا بزرگ کنید تا بعد
اقتصادایران متاسفانه بیش از۹۰درصدش رانتی شده
وتازمانی که این رانتهارودولت تامین میکنه مطمعنارانتخوارازرانتش دل نمیکنه
واردات خودرو
صادرات بدون محدودیت
فروش نفت توسط فقط دولت انجام بشه
واردات فقط دست خوددولت باشه نه فلانی وبهمانی
برویم با آمریکا مذاکره کنیم همه مشکلات حل می شود ؟چقدر احمقانه مگه دشمن درجه یک ما خوبی ما رو میخواد یا نابودی؟
اگه برا فرهنگ هزینه نشود مطمئنا ضد فرهنگ غالب میشود.
ولی با اصلاحات درست می شود کشور رو از تورم و...نجات داد.
یه طوری رفتار نکنید که دشمن هم حالش از شما به هم بخوره ، اسکل نباشید و علاقه به فریب خوردن نداشته باشید.
آمریکا هیچ غلطی نمیکنه
دل خوش نداشته باشید به قکر اصلاح خود باشید وکَشور را به نابودی نکشید
مرگ بر
نه غربی نه شرقی
کاخ سفید حسینیه
ایرانی قوی با موشک های هایپر سونیک و شهرهای موشکی درود بر ایران
من نمیگم آمریکا خوبه ....
کشورهای دیگه مخصوصا آسیایی ها چندان دلخوشی از آمریکا ندارن ....
چین که دشمن آمریکا و رقیب این کشور هست ....
ولی رابطه خودشو با آمریکا قطع نکرد .....
چون میدونه این رابطه به نفع کشور و مردمش هست ....
همین هست که ۴۰ درصد بازار آمریکا دست چین هست ....
اون کشورهایی که افراد با سیاست راس کار دارن ....
از این گاو سود میبرن و شیرشو میدوشن ....
سهم ما هم شاخ های این گاو ......
همه ی سران کشورهای ساقط شده مثل مصر و لیبی و عراق وافغانستان در آخرین لحظات عمر خودشون گفتن اعتماد بی جای اونا به آمریکا باعث نابودی و ویرانی کشورشون شد .
کمی به تاریخ نچندان دور منطقه نگاهی کن بعد اسمتو بزار کارشناس .
یه اقتصاد نادان فقط حرف میزنم ، بابا بفهمید اونها دوست دارند فقط بدوشند تا جانتان درآید ، با این نفهمی یه ملت رو هشت سال اونجوری با کلید ساز دروغگو زمین گیر کردید و باز با دارو دسته اون دوباره میخواهید از همان سوراخ گزیده بشید ، بفهمید ، بفهمید ،بفهمید
۲ـاحمدی نژاد یه لیست داد از بنیادها و احزاب و غیره غیره که میلیارد میلیارد بودجه میگیرن ولی هیچ کاری برای مملکت انجام نمیدن در اورد نزدیک بود تکه تکش کنن
همین فیلترینگ که از بیخ و بن غلط بود میدونید چه هزینه ای پشت دست بیت المال گذاشت و هنوز هم کسانی هستند که به خاطر منافع خودشون از فیلترینگ به شدت حفاظت میکنند
اینجا چیزی درست نمیشه چون از اساس غلطه دیوار کج رو نمیشه راستش کرد کج رفته سود معمار هم از همین کج رفتنه دیواره
چرا در زمان شهید رئیسی بسیاری از مشکلاتی که الان عنوان میکنند داشت بخوبی حل میشد .
الان دارن برق رو تو زمستان به بهانه های مختلف قطع میکنند. البته برق تنها قطع نمیشه همراه با آن گاز و آب هم قطع میشه چون وقتی برق نباشه پکیج از کار می افته و آب هم که پمپ آن برق ندارد و به طبقات بالا آب نمیرسه
تمام اینها برای این است که بخواهند کار خودشون رو و دست دراز کردن به سوی شیطان بزرگ را توجیح کنند
امریکای جهانخوار ! دو شهر ژاپن را با مردمش نابود کرد، ولی اکنون روابط خوبی با هم دارند و هم پیمان اقتصادی و نظامی هستند. باید با جهان تعامل داشت. و این یعنی داشتن دیپلماسی قوی. ایران و ایرانی سربلند.
درود بر رهبر عزیز
ترامپ برای شهادت سردار عزیز سلیمانی محاکمه و محکوم به مرگ شو د
هیچ وقت درست نمیشه
چون دنیا با ما درحال جنگه، همه ملتهارو دشمن خود کردیم
حتی کشور دوست را