تاریخ انتشار: ۱۶:۲۸ - ۲۰ آذر ۱۴۰۳
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

شاه صفی کیست و درباره بزرگ‌ترین پسر شاه عباس چه می‌دانیم؟

شاه صفی در سال ۹۷۷ هجری شمسی به دنیا آمد. نام اصلی او سام میرزا بود. مادرش دلارام خانم شاهزاده گرج بود و پدرش محمدباقر میرزا، مشهور به صفی میرزا بزرگ‌ترین پسر شاه عباس بزرگ بود که شاه عباس بسیار به او علاقه داشت.

شاه صفی کیست و درباره بزرگ‌ترین پسر شاه عباس چه می‌دانیم؟

اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: شاه صفی ششمین پادشاه سلسله صفوی بود که به مدت ۱۴ سال پادشاهی کرد. او فرزند صفی میرزا و نوه شاه عباس اول بود. شاه صفی با وجود قدرت زیادی که به ارث برد، به دلیل سیاست‌های سختگیرانه و عدم مهارت در مدیریت امور، نتوانست مانند جد خود، شاه عباس، به شکوفایی دوران صفوی کمک کند.

زندگینامه شاه صفی

شاه صفی در سال ۹۷۷ هجری شمسی به دنیا آمد. نام اصلی او سام میرزا بود. مادرش دلارام خانم شاهزاده گرج بود و پدرش محمدباقر میرزا، مشهور به صفی میرزا بزرگ‌ترین پسر شاه عباس بزرگ بود که شاه عباس بسیار به او علاقه داشت. شاه عباس برخلاف اقتدارش به‌رمالی و احکام نجومی اعتقاد کامل داشت و همین امر سبب شد به میرزا محمدباقر صفی بدگمان شود و دستور قتل او را در سن ۲۹ سالگی داد. اما بعد متوجه شد که او بی‌گناه بوده این تنها یک توطعه بوده است. شاه عباس بعد از سوگواری برای فرزندش تصمیم گرفت حق ولیعدی را به سام میرزا بدهد؛ بنابراین اول لقب صفی‌الدین میرزا را به او داد سپس اعلام کرد که او ولیعهد رسمی صفویان است. 

شاه صفی اولین شاهزاده‌ای بود که از کودکی در حرمسرا بزرگ شده بود و فرمانروایای هیچ ایالتی در ایران نبود که در نتیجه شاهان نالایقی پرورش و برسرکار آمدند، که هیچ درکی از مملکت‌داری و اداره حکومت نداشتند و فقط مشغول کار‌های بیهوده و عیش‌ونوش در حرمسرا بودند. با بوجود آمدن در دوران قفس که محبوس کردن شاهزادگان در حرم، پیش از رسیدن به پادشاهی باب شده بود، مادر‌های شاهزادگان به همراه کسانی که در حرم کار می‌کردند، مثل خواجگان و غلامان حرم، اهمیت روزافزونی در سیاست پیدا کرد. در قفس کردن شاهزادگان، تقلیدی از دربار عثمانی بوده‌است. شاه صفی به دلیل ماندن در قفس نتوانست تا آخر عمر خود به‌طور کامل به خواندن و نوشتن مسلط شود.

در منابع معتبر آمده است که شاه عباس بزرگ برای ایجاد حالت رخوت در شاه صفی دستور داده بود روزی یک نخود تریاک به او بدهند، اما مادرش هم بلافاصله داروی ضد سم به پسرش می‌خوراند تا در مقابل مسمومیت احتمالی مقاوم باشد. شاه صفی هنگامی که به سلطنت رسید به دلیل عوارض تریاک‌هایی که از کودکی خورده بود، چنان خونسرد و خواب‌آلود و سست بود که پزشکان به شراب‌خواری تشویقش کردند تا شاید حس و حرارتی پیدا کند و جانی بگیرد. 


بیشتر بخوانید: اردشیر بابکان کیست و چگونه سلسله ساسانیان را بنا نهاد؟


به گزارش اقتصاد۲۴ شاه صفی به تجویز پزشکان به شراب پناه آورد، اما بر اثر افراط در نوشیدن شراب همواره از حالت طبیعی خارج می‌شد و در این حالت دست به اعمال قساوت‌آمیز و وحشیانه‌ای می‌زد. زنان حرمسرا در این دوره یکی از مهیب‌ترین و بی‌روح‌ترین دوران خود را در حرمسرا سپری کردند، زیرا در این دوره دیگر از سرگرمی‌ها و مسافرت‌ها خبری نبود و در حرمسرا با نظام خبر چینی و جاسوسی شدید مواجه شدند، بنابراین کم‌کم فضای رعب و وحشت بر حرمسرا حاکم شد. تا به آن حد که اهل حرم برای آن که در معرض تهمت و افترا قرار نگیرند و بهانه‌ای به دست خبر چینان ندهند، ترجیح دادند که به اتاق‌های خود پناه ببرند و از معاشرت با یکدیگر اجتناب کنند. ایجاد این محدودیت‌ها در حرمسرا نشانه بدبینی شاه بود، که حتی این سوءظن در مورد بستگانش وجود داشت. از طرفی این محدودیت‌ها نشان دهنده بی‌توجهی شاه صفی نسبت به زنانش بود. حتی رفتار او با زنان خاندان سلطنتی و بستگانش نیز خوشایند نبود.

شاه صفی کیست و درباره بزرگ‌ترین پسر شاه عباس چه می‌دانیم؟

شاه صفی چندین مرتبه ازدواج کرد، ابتدا با دختر شاهزاده منوچهر یکم دادیانی سپس با پرنسس تیناتین، دختر جوان تهمورث‌خان گرجی، همسر سوم دختر بیکا (چرکسی) بود. همسر چهارم دختر اغورلو بیگ (برده سابق شاه صفی) بود. همسر پنجم که در میان سایر همسران دستی در سیاست دربار داشت آنا خانم (چرکسی) بود که بعد‌ها مادر ولیعهد شاه صفی شد. همسر ششم دختر یکی از درباریان نخجوان بود. البته زنان دیگری نیز صیغه شاه بودند و همه آنها در حرمسرای دربار زندگی می‌کردند. شاه صفی ۹ فرزند داشت که شش نفر از آنها پسر به نام‌های عباس میرزا، سلطان‌محمد میرزا (ولیعهد)، طهماسب میرزا، بهرام میرزا، سلطان‌حیدر میرزا و اسماعیل‌حیدر میرزا بودند. همچنین سه نفر دختر به نام‌های مریم بیگم، پری‌رُخشاه‌بیگم و اعظم بیگم بودند.

به حکومت رسیدن شاه صفی

پس از شاه عباس اول، نوه‌اش شاه صفی در سن هیجده سالگی به حکومت رسید. شاه صفی قبل از جلوس بر تخت فرمانروایی، تمام عمر خود را در حرمسرای شاهی گذرانده بود و بسیار درنده‌خو و بی‌رحم بود؛ تا جایی که افراد ذکور خاندان سلطنتی را از دم کشت و ریشه خاندان‌های مخلص و خدمتگزاری، چون امام قلی خان، فاتح هرمز و گنجعلی خان زیگ را از ایران کند.

در کتاب تاریخ روضة الصفا آمده است:

«قتل شاهزادگان مکفوف البصر؛ هم در این سال (۱۰۱۱ ش) شاهزادگان صفوی نژاد مکفوف البصر و معدوم الاثر که از غایت تنگدستی، الموت گویان به سر می‌بردند، به اشارت قهرمان ایران پنجه عقاب فنا شدند. اول: سلطان محمد میرزا، دوم: امام قلی میرزا، سوم: نجف قلی میرزا، ولد امام قلی میرزا، چهارم: سلطان سلیمان خان، ولد شاهزاده شهید صفی میرزا و چهار تن از دخترزادگان شاهان صفوی نژاد نیز مکفوف البصر شدند.»

اقدامات شاه صفی

گسترش فساد در دربار

پس از به قدرت رسیدن شاه صفی از آنجایی که مردی بی‌تدبی و می‌گسار بود، فساد عجیبی دربار او را فرا گرفت، از جمله یکی از ننگین‌ترین رویداد‌های دوره شاه صفی این بود که وی در حال مستی ملکه را با «پنج یا شش ضربت به شکمش» کشته بود. تاریخ نویسان بزرگ معتقدند علت فروپاشی سلسله صفویه فساد در دربار بخصوص شخص پادشاه بوده است که از مهم‌ترین این دلایل می‌توان: تغییر نوع مالکیت عامه به خاصه، دگرگونی شیوه‌های سربازگیری، ضعف تربیت شاهزادگانی که پس از شاه عباس اول به پادشاهی رسیدند، نفوذ و قدرت بیش از حد زنان درباری و خواجگان حرم و بیش از همه، ضعف عقلی شاهان و نداشتن توان و تدبیر کشورداری، دانست.

شورش غریب شاه گیلانی

شورش غریب شاه گیلانی یکی از قیام‌های عصر صفویه است که در سال ۱۰۰۷ شمسی، در آغاز زمامداری شاه صفی در ایالت گیلان به‌وقوع پیوست و به قیام «غریب‌شاه» معروف است. قیامی که با قساوت و سفاکی شاه صفی در قتل‌عام گیلانیان و زجرکش کردن غریب شاه به پایان رسید. این قیام با الهام از تعلیمات پیرشمس گل گیلوایی، پیشوای معنوی غریب شاه در گیلان آغاز شد و تا لاهیجان و مازندران گسترده شد. رهبران قیام بازماندگان سلسله‌های محلی گیلان و مازندران بودند که حق ارث و میراث خود برای سرزمین‌های اجدادی شان که در دوره صفویه تحت پادشاهی شاه عباس غصب شده بود را دوباره طلب می‌کردند.

حمله ازبک‌ها به ایران

در اواخر قرن نهم هجری قمری مقارن با ظهور سلسله صفویه در ایران، در همسایگی خراسان بزرگ حکومتی به نام ازبکان در فرارود تشکیل شد که بیش از چهار سده دوام داشت. آنها جنگ‌های متعددی با پادشاهان صفوی انجام دادند. اسفندیارخان فرمانده ازبک‌ها با شنیدن خبر مرگ شاه عباس به ایران حمله کرد، اما شکست سختی از سپاه شاه صفی خورد و نهایتاً فرار کرد. 

•    جنگ با عثمانی‌ها

کشته شدن بزرگان و فرماندهان، خالی شدن کشور از وجود افراد کاردان و ناپایداری پایه‌های حکومت، سبب شد تا ایران از عثمانی شکست بخورد و معاهده زهاب در سال ۱۰۱۸ ش بسته شدن بسته شد.

سلطان مراد چهارم که بعد از آخرین درگیری با شاه عباس دیگر هرگز جرأت دست درازی به خاک ایران را نیافته بود، در بعد از آنکه آگاه شد اوضاع ایران بسیار بد است و میزان نفرتی که در نتیجه خونریزی‌های شاه صفی در دل مردم، به ویژه امرا و لشکریان، به وجود آمده زیاد است، به قسمت‌هایی از ایالات غربی ایران حمله کرد.

توسعه و ساخت بنا‌ها در زمان شاه صفی

برخلاف طبع خشن و ناآرام شاه صفی، در زمان این پادشاه بنا‌های زیادی ساخته و تعمیر شد همانند: 

•    تعمیر حرم امام علی

•    ساخت رواق شمالی حرم امام حسین موسوم به رواق پادشاهان

•    ساخت کاخ صفی آباد در جنوب غرب شهرستان بهشهر

•    توسعه ساخت باغ فین و عمارت کلاه فرنگی

مرگ و آرامگاه شاه صفی

در روز پنجشنبه ۲۴ اسفند ۱۰۲۰ ه‍. ش به دستور شاه صفی تدارک سفر به خراسان را آماده کردند. شاه، در ۲۹ فروردین ۱۰۲۰ ه‍. ش ابتدا وارد باغ قوشخانه اصفهان و از آنجا از راهی نطنز شدند و در تاریخ ۱۳ اردیبهشت وارد کاشان شدند. پس از چند روزی عارضه‌های بیماری بر شاه صفی پدیدار شده و روز به روز به تب وی افزوده شد تا آنکه در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ۱۰۲۱ ه‍. ش در کاشان درگذشت و جسد او به قم، حرم فاطمه معصومه منتقل شد و در رواق جنوبی حرم مدفون شد. شاه صفی نخستین پادشاهی که از خاندان صفوی در قم به خاک سپرده شد. 

در مرثیه صائب تبریزی برای شاه صفی سروده شده:

در محرم کرد عزم قندهار و در صفر / کرد در کاشان سفر از عالم آن کوه وقار
«ظل حق»، چون بود سال شاهیش، سال رحیل / گشت «آه از ظل حق» تاریخ آن عالی‌تبار

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور سابق قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید

تأکید محمد کبیری بر میزبانی شایسته از گردشگران نوروزی کیش

عکس/ حرم حضرت معصومه (س) در دوران قاجار ۱۲۹ سال پیش

حضور بیمه البرز در نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران

فیلم/ برف شمال تهران را سفیدپوش کرد

عکس/ مکان حمله تروریستی به ۲ قاضی دیوان عالی

برگزاری دومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی فناوری با مشارکت بیمه البرز

واکاوی ابعاد ممنوع‌التصویری رییس دولت اصلاحات با اظهارات تازه حسن روحانی؛ چه کسی سیدمحمد خاتمی را ممنوع‌التصویر کرد؟

ورود اتباع ایرانی و مسافران اسرائیلی به سوریه ممنوع شد

بیانیه قوه قضائیه درباره ترور دو قاضی دیوان عالی

فیلم/ ماجرای ترور قاضی رازینی ۲۶ سال پیش

فیلم/ جشن تولد غم‌انگیز ماه‌چهره خلیلی با حضور پسرش

عکس/ واکنش حسام الدین آشنا به ترور سه قاضی در تهران

عکس/ نقش برجسته غزال در کاخ داریوش شوش بازماند از ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ ژست بامزه رُز و جک در پشت صحنه تایتانیک ۲۸ سال پیش

عکس/ قاب خانوادگی منوچهر وثوق در کنار پدرش ۷۶ سال پیش

هدیه ۵۰ میلیارد تومانی شیخ اماراتی به سردار آزمون+ عکس

قیمت جدید دام زنده ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان

تیر اندازی مقابل کاخ دادگستری در میدان ارک

حمله تند کیهان به خودکشی ابراهیم نبوی

عکس/ تولد عجیب ابرا سریال یاغی در ۲۴ سالگی

عکسی پرحاشیه و با جزییات از ۵۵ سال پیش تهران

شکست سنگین پروژه درویش در پرسپولیس

افزایش قیمت مسکن در مکران نتیجه شایعه انتقال پایتخت

عکس/ جشن عروسی شاهرخان خان ۳۴ سال پیش

عکس/ کولاک سردار آزمون و مهدی قایدی در لیگ امارات

اختصاص ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو به واردات خودرو

مسکن ملی با قیمت هر متر ۵۰ میلیون تومان

قیمت‌های نجومی و عجیب خانه‌های کم‌متراژ در تهران

پرسپولیس فرمول قهرمانی لیگ را می‌داند