تاریخ انتشار: ۰۸:۴۱ - ۱۶ آذر ۱۴۰۳

اروپا بی‌خواب شد؛ هراس قاره سبز از اتحاد ایران، روسیه و چین/ معمای هم‌صدایی کره‌شمالی با مسکو برای غرب

ناظران می‌گویند اروپا بیش از هر زمان از بازگشت ترامپ هراسان شده است، بالاخص در جهان امروز که کاملا متفاوت از جهان سال ۲۰۱۷ است. به ادعای این گروه امروز محور ایران، روسیه و چین در برابر غرب تعریف شده است و هرگونه رویکرد منفعلانه ترامپ می‌تواند برای این سه کشور فرصت ساز باشد؛ سه بازیگری که فارغ از تفاوت منافع، به لحاظ راهبردی هم‌صدا هستند.

اروپا بی‌خواب شد

اقتصاد۲۴-فارین پالسی با انتشار یادداشتی نوشت: بازگشت قریب الوقوع دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده به قدرت، اروپا را بی‌خواب کرده است. دیپلمات‌ها انتظار دارند که ترامپ ۲ دردسر‌های بیشتری ایجاد کند، زیرا جهان امروز نسبت به سال ۲۰۱۷ ثبات کمتری دارد.

مهم‌ترین نگرانی کشور‌های اروپایی افزایش مشارکت روسیه، چین، ایران و کره شمالی است. ترامپ در حال ساخت یک نمایش جهانی است. یک مقام امنیتی غربی که نخواست نامش فاش شود، گفت: هر کاری که دشمنان ما در حال حاضر انجام می‌دهند به نظر می‌رسد به رویکرد ترامپ مرتبط است. در این میان مشخص نیست که آیا ترامپ - که از برنامه داخلی خود به جد حمایت می‌کند – چشم‌انداز اتحاد بین چهار قدرت هسته‌ای که رهبران آنها از ایالات متحده متنفر هستند را درک خواهد کرد یا خیر.

معمای هم‌صدایی کره شمالی با مسکو

فارین پالسی در ادامه آورد، برت بروئن، مدیر سابق تعامل جهانی کاخ سفید، در این باره گفت: «این چهار کشور در حال حاضر علیه منافع آمریکا با هم صدا شده‌اند. کره شمالی به روسیه برای حمله به اوکراین کمک می‌کند. محور مقاومت، حامی ایران کشتی‌ها در دریای سرخ را هدف قرار می‌دهد. همزمان چین در حال خرید نفت ایران است. در چنین شرایطی اگر ترامپ منزوی‌تر شود، همه چیز می‌تواند بدتر شود».

به نوشته این نشریه تصمیم کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی برای کمک به روسیه از طریق اعزام نیرو به اوکراین، شگفت‌انگیزترین نمونه از چگونگی ادامه رشد محور حکومت‌های ضدغربی است. مزایای کرملین در این منازعه آشکار است: روسیه از زمان شروع جنگ متحمل خسارات سنگینی شده و کره شمالی مایل است با فرستادن نیرو‌های خود به میدان مرگ به رفع این شکاف کمک کند. امتیاز‌های احتمالی که پیوینگ یانگ به واسطه مشارکتش در جنگ اوکراین به دست می‌آورد مبهم است. جان اورارد، سفیر سابق بریتانیا در کره شمالی گفت: «خطر فرار سربازان کره شمالی به محض ورود به اوکراین بسیار است - چیزی که کره جنوبی برای آن آماده می‌شود».

به گفته او، «فرار نیرو‌های ویژه نخبه باعث شرمساری کیم خواهد شد. علاوه براین، ناتوانی سربازان پیوینگ یانک می‌تواند این بازیگر را بی‌اعتبارتر کرده و به شهرت کیم به عنوان مردی که باید از او ترسید، آسیب برساند».


بیشتر بخوانید:نخست وزیر قطر: ترامپ به دنبال دستیابی به آتش‌بس است


با این حال، اورارد گفت که کیم به یک برنامه پشتیبان نیاز دارد. کره شمالی برای مدت طولانی تقریباً تنها به چین متکی بوده و چین نارضایتی خود را از روابط جدید کیم با روسیه نشان داده است. در همین حال، ما نمی‌دانیم که کیم در ازای اعزام نیرو به روسیه چه چیزی دریافت می‌کند. شاید او برای توسعه تسلیحات هسته‌ای و فناوری موشکی جدید کمک می‌خواهد، یا شاید مجبور شده با اعزام نیرو موافقت کند، زیرا اکنون که ذخایرش تمام شده است، دیگر نمی‌تواند خواسته‌های روسیه برای مهمات را برآورده کند.

رهبران ناتو از تشدید تنش‌ها در جهان و اروپا بیم دارند. اگر کره شمالی به حمایت از روسیه ادامه دهد، آیا کره جنوبی با ارسال موشک از اوکراین حمایت می‌کند؟ ممکن است اوکراین به اهداف کره شمالی حمله کند؟ و اگر این کار را کرد، آیا کره شمالی از چین می‌خواهد که به تعهدات پیمان برای محافظت از کره شمالی عمل کند؟ این سوال‌ها در حالی مطرح می‌شود که گروهی می‌گویند مشارکت احتمالی چین در تنش‌های حاکم به سان کابوس است.

معنای ایران برای روسیه و چین

فارسن پالسی در ادامه نوشت، هر چیزی که هزینه تحمیلی بر روسیه به واسطه حمله به اوکراین را کاهش دهد و به ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور فضایی برای تحقق اهداف بلندمدتش ارائه دهد، صرفا زمینه ساز تضعیف غرب و افزایش قدرت روسیه خواهد شد. در چنین شرایطی اروپا به هدف اصلی روسیه بدیل می‌شود.

کیر گیلز، مشاور ارشد در برنامه روسیه و اوراسیا در چتم هاوس گفت: کرملین و متحدانش تلاش کرده‌اند تا بر انتخابات چندگانه در اروپا با هدف خاص نصب سیاستمداران یا دولت‌های طرفدار روسیه در سراسر قاره تأثیر بگذارند. در کنار این گزاره که ایالات متحده اروپا را به عنوان مستعمره در قاب ناتو می‌بیند یا نه، واقعیت آن است که متحدان‌های کرملین به دنبال تحت فشار قرار دادن اروپایی‌ها هستند. آنها غالبا در طول انتخابات فعالیت‌هایشان در این زمینه را افزایش داده و به حامیان کرملین، چهره‌هایی، چون ایراکلی کوباخیدزه در گرجستان، کمک می‌کنند تا با پیروزی در انتخابات یا در سراسر اروپا قدرت بیشتری پیدا کنند.

بدیهی است که احساسات ضدغرب و ضدناتو در خود اروپا یک خطر است، اما برای آمریکایی‌ها نیز پیامد‌هایی دارد. زمانی که اقتصاد اروپا شکوفا شود، ایالات متحده سود می‌برد. این کشور از اروپای قدرتمندی سود می‌برد که از منافع ایالات متحده به ویژه در آسیا دفاع می‌کند.

گیلز گفت، اگر اروپا به زمین بازی پوتین تبدیل شود، هیچ سودی برای ایالات متحده نخواهد داشت. برای ایران، محور جدید به برخی پرسش‌های وجودی پاسخ می‌دهد. ایران به متحدانی نیاز دارد و روابطش با سه کشور دیگر عمدتاً معاملاتی است.

ایران برای هر یک از این بازیگران نقش‌های متفاوتی ایفا می‌کند: تهران برای روسیه، یک شریک نظامی و خار بالقوه در چشم ایالات متحده است. به باور محمدعلی شعبانی، سردبیر وب‌سایت امواج میدیا که تحلیل‌هایی درباره خاورمیانه منتشر می‌کند، ایران برای چین، به سان کلید امنیت انرژی و به ویژه امنیت محموله‌های نفتی از خلیج فارس است.

به ادعای فارین پالسی، ایران، کشوری با چندین رقیب منطقه‌ای - عمدتاً اسرائیل - ممکن است به دنبال افزایش حمایت نظامی باشد. اگر ثبات منطقه در سال‌های آینده کمتر شود، این گزاره می‌تواند برای ایالات متحده نگران کننده باشد.


بیشتر بخوانید: عکس/ دیدار همسر نتانیاهو با ترامپ در آمریکا


علی شعبانی در این باره مدعی شد: تهدید اصلی که ایران می‌تواند به طور بالقوه برای ایالات متحده ایجاد کند، در منطقه است، بالاخص آن که در صورت افزایش تنش‌ها پایگاه‌هایی آمریکایی در منطقه می‌توانند هدف حملات متحدان تهران قرار بگیرند.

به ادعای فارین پالسی، شرایط ایجاد شده توسط روسیه، ایران و کره شمالی می‌تواند برای چین فرصت ساز باشد، بالاخص اگر ترامپ همزمان با بازگشت به کاخ سفید به دنبال آن باشد تا با توسل به تعرفه‌های سنگین پکن را تحت فشار قرار دهد. یکی از دیپلمات‌هایی اروپایی در این باره مدعی شد که ترس رایج میان همتایان آمریکا این است که ترامپ به طور کامل متوجه تعداد قطعات متحرک رقبا و نحوه تعامل آنها با یکدیگر نیست. به عنوان مثال، نگرانی مشروعی وجود دارد که ترامپ به توافق‌ها در باب اوکراین پایان داده و از ناتو خارج شود. انجام این کار شکاف امنیتی اروپا را عریان می‌کند و این قاره را در برابر روسیه آسیب پذیر می‌سازد.

ترامپ همچنین می‌خواهد بر صادرکنندگان اروپایی تعرفه وضع کند. به نوشته فارین پالسی، شما نمی‌توانید حمایت از امنیت اروپا را لغو، به اقتصاد این قاره ضربه بزنید، سپس از شرکت‌های اروپایی انتظار داشته باشید که فروش نیمه هادی‌ها به چین را متوقف کنند یا مصرف کنندگان کالا‌های ارزان‌تر چینی را تحت فشار قرار دهند، این بدان معناست که آنچه اکنون در اروپا اتفاق می‌افتد می‌تواند عواقبی برای بازیگران این قاره و تایوان و سایر متحدان در اقیانوس هند و آرام به دنبال داشته باشد.

ترس از اینکه ترامپ مسائل جهانی را جدی نمی‌گیرد، جدید نیست. اما آنچه در دوره دوم ریاست جمهوری رئیس جمهوری جدید ایالات متحده ممکن است متفاوت باشد این است که چقدر او به سایر بخش‌های دنیا توجه می‌کند. بروئن گفت: "در دور نخست ریاست ترامپ، رهبران نگران بودند که رئیس جمهوری وقت به دنبال دلایلی برای فشار دادن دکمه قرمز باشد. " من فکر می‌کنم این بار بیشتر نگرانند که او چشم خود را به روی بقیه جهان بسته و رفتار افرادی مانند پوتین و [رئیس‌جمهور چین، شی جین پینگ]را به عنوان مشکل آمریکا تلقی نکند». ترامپ ممکن است بخواهد بر روی یک دستور کار صرفا داخلی متمرکز شود، همانطور که حق اوست. اما دشمنان در حال حاضر به یک خلأ بالقوه نگاه می‌کنند و فرصتی را برای رسیدن به یک هدف مشترک می‌بینند: لقمه بزرگی که از نفوذ جهانی واشنگتن برداشته و خودشان آن را ببلعند.

منبع: اقتصاد نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ زیبایی خاص روستای هماگ در زمستان بندرعباس

عکس/ چهره عروسکی فلور نظری در ۵۵ سالگی همه را مات کرد

عکس/ سقوط بیش از ۳۰ درصد ریال ایران و صعود ۵۰ درصدی افغانی

عکس/ استایل هندی مادر بهاره رهنما در ۶۸ سالگی غوغا کرد

عکس/شکسته شدن عجیب سحر ولدبیگی در ۴۷ سالگی

عکس/ زیبایی خیره کننده سوسانو سریال جومونگ در ۴۳ سالگی

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ + جدول

اینفوگرافی / برترین برند‌های خودروی جهان در سال ۲۰۲۴

عکس/ احمدشاه قاجار و ولیعهدش محمدحسن میرزا و رضاخان سردار سپه در یک قاب

عکس/ مراسم سلام نوروز با حضور ناصرالدین شاه قاجار ۱۳۴ سال پیش

عکس/ مظفرالدین شاه ۱۱ ساله در زمان ولیعهدی قاجار حدود ۱۶۰ سال پیش

عکس/ تغییر چهره باورنکردنی شادی لیسانسه‌ها در ۳۲ سالگی

عکس/ ورود بانوان به استادیوم ممنوع شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ استایل متفاوت و جذاب سیما تیرانداز

عکس/ طاووسی در عمارت گلستان دوره ناصرالدین شاه قاجار ۱۲۹ سال پیش

انتصاب اولین فرماندار زن کرمان در دولت پزشکیان

فیلم/ دیدار عراقچی با دبیرکل سازمان همکاری شانگهای

جزئیات تازه از تخلف در بیمارستان بین‌المللی تبریز

فیلم/ مشاهده پلنگ در یک روستای دماوند

سود سهام عدالت برای این افراد واریز نمی‌شود

عکس/ مسعود کیمیایی، جمشید مشایخی و بهروز وثوقی در پشت صحنه قیصر ۵۵ سال پیش

فیلم/ هجوم آهوها به حاشیهٔ شهر بردخون

این زورگیران را شناسایی کنید+ عکس

عکس/ جشن تولد در حرمسرای دوران قاجار حدود ۱۲۰ سال پیش

عکس تمام قد خاتمی روی جلد یک روزنامه

عکس/ استقرار نیرو‌های تحریرالشام در دمشق برای مقابله با معترضان

عکس/ تغییر چهره شبنم قلی خانی در ۳۴ سالگی

فیلم/ بارش سیل‌آسا در گیلان‌غرب

فیلم/ پرسه پلنگ و توله‌اش در ارتفاعات اشکورات رودسر

آمار تکان دهنده از رشد فقر مطلق مستاجران

عکس/ حدیثه تهرانی و همسرش در دل طبیعت گیلان

کدام سرمربی پیشنهاد پرسپولیس را رد کرد؟

حسین کنعانی‌زادگان عامل اصلی مشکلات پرسپولیس

عکس/ تغییر چهره عجیب مهراوه شریفی نیا در ۴۳ سالگی

جدیدترین قیمت مسکن در مرکز تهران از امیرآباد و یوسف آباد تا مجیدیه و سبلان + جدول

آخرین مهلت ثبت درخواست محصولات ایران‌خودرو

سرمربی پرسپولیس از این کشور می‌آید

بررسی قیمت‌های عجیب آگهی‌های مسکن پرند + جدول

عکس/ تبریک جالب اسطوره پرسپولیس به کریم باقری

آیا مبلغ یارانه نقدی افزایش می‌یابد؟

عکس/ چهره فوق جذاب الهام حمیدی در ۴۷ سالگی

سوئیس خاورمیانه چگونه اقتصاد خود را تنوع می‌بخشد؟/ عمان چگونه بندر ماهیگیری خود را به قطب تجارت تبدیل کرد؟/ راهکار‌های مسقط برای تنوع بخشی به اقتصادی رانتینر

جزییات تازه درباره رقم و زمان واریز سهام عدالت ۱۴۰۲

عکس/ تهران در وضعیت خفگی

حساب بانکی این صرافی‌ها مسدود شد

بحران فقر در زندگی کارگران بیداد می‌کند

نتیجه شیوه حکمرانی اسد‏ها و آسیب ‏های واردآمده به ساختار‌های جامعه سوریه

قیمت سکه بازهم به قله بازگشت

یک‌ششم نیروگاه‌های کشور به دلیل کمبود سوخت فعالیت مطلوبی در مدار ندارند

حکومت پوتین، مرد یخی روسیه ۲۵ ساله شد

نفوذ خزنده اسرائیل در شام؛ خواب شوم نتانیاهو برای دمشق/ چرا تل‌آویو در «جولان» جولان می‌دهد؟

سیدمحمد خاتمی: نتیجه پروژه وفاق آشتی با مردم باشد

هشدار علی ربیعی به پزشکیان: مردم ایران خسته‌اند

علت مسدودی صرافی‌های رمزارز چه بود؟

شرکتِ سهامی یاران قالیباف در دولت پزشکیان؛ وفاق با دولت چهاردهم به شرط گرفتن امتیازات مختلف!

فیلم/ یورش نیروهای طالبان به روستاهای مرزی پاکستان

عکس/ آلودگی هوای تهران و برج میلاد در محاصره دود

تهدیدی به‌نام سد‌های طالبان در شرق ایران؛ افغانستان به‌زودی سد «کج‌صمد» را بر «خاشرود» می‌سازد

نقدی بر مقاله اخیر محمدجواد ظریف نقش‌هایش

نامگذاری‌های پرحاشیه شورای شهر در تهران؛ از فروغ فرخزاد، شجریان و صمد بهرنگی تا عقب‌نشینی از تغییر نام بیستون

میراث بشار اسد برای ترامپ چیست؟

سرعت رشد دلار نیما کند شد

حذف چهار صفر چه تاثیری بر تورم و نقدینگی دارد؟