اقتصاد ۲۴- مخاطرات اقتصادی، بزرگترین دغدغه برای رهبران تجاری و کارشناسان سراسر خاورمیانه در سراسر خاورمیانه در سال ۲۰۲۵ میلادی خواهند بود.
بر اساس گزارش تازه مجمع جهانی اقتصاد، نگرانیهای اقتصادی مانند تورم بر ادراک ریسک برای سال ۲۰۲۵ میلادی در سراسر خلیج فارس و خاورمیانه سایه افکندهاند.
مجمع جهانی اقتصاد در این نظرسنجی نظر هزاران کارشناس و رهبران تجاری را جویا شده است. گزارش مخاطرات جهانی سال ۲۰۲۵ آن مجمع نشان میدهد که درگیریهای ژئوپولیتیکی که خطر شماره یک در سطح جهانی قلمداد میشوند در صدر نگرانیهای کارشناسان و رهبران تجاری خاورمیانه نبودهاند.
این مجمع در گزارش خود اشاره میکند این موضوع از آن رو جالب توجه است که خاورمیانه بیش از مناطق دیگر به خطر بروز جنگ و درگیریهای گسترده نزدیک است.
در مقابل، این "نرخ تورم" بوده که از سوی اکثر رهبران و کارشناسان تجاری امارات متحده عربی، قطر، مصر، ترکیه و ایران در رتبه نخست مخاطرات پیش رو در سال ۲۰۲۵ قرار گرفته است.
براساس گزارش صندوق بین المللی پول، میانگین نرخ تورم در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا برای سال ۲۰۲۵ میلادی ۸.۴ درصد است. این میزان تقریبا دو برابر میانگین جهانی تورم (۴.۳ درصد) است و عمدتاً توسط اقتصادهایی مانند مصر، ترکیه و ایران هدایت میشود.
علیرغم ابراز نگرانی پاسخ دهندگان در آن نظرسنجی، تورم در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس کمتر از میزان تورم در کشورهایی، چون مصر، ترکیه و ایران است. برای مثال، در امارات نرخ تورم ۲.۱ درصد و در عربستان سعودی ۱.۹ درصد است.
بیشتر بخوانید: چشم انداز اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۵ / پیش بینی اقتصادهای توسعه یافته و ارزها
نگرانی شماره یک پاسخ دهندگان سعودی، ترکیدن حباب دارایی و به دنبال آن افزایش تورم بوده است. در این میان، درگیری نظامی احتمالی در اولویت چهارم نگرانی پاسخ دهندگان سعودی قرار داشته است. تنها پاسخ دهندگان در یمن، عراق و اسرائیل درگیریهای مسلحانه و نظامی را به عنوان نگرانی اصلی خود برای سال ۲۰۲۵ میلادی ذکر کردند.
هم چنین، نگرانیهای زیست محیطی نیز در رتبه بالایی قرار گرفتند. پاسخ دهندگان عمانی رویدادهای شدید آب و هوایی مانند سیل را به عنوان بزرگترین خطر برای آن کشور در سال ۲۰۲۵ قلمداد کرده بودند. پاسخ دهندگان در امارات متحده عربی کشوری که در ماه آوریل گذشته با بارندگی بی سابقهای مواجه شد تغیبرات زیست محیطی را در رتبه سوم نگرانیهای خود ذکر کرده بودند. هم چنین، میزان دسترسی به آب در زمره پنج نگرانی اصلی در کشورهای عراق، الجزایر، مصر، ایران، اردن و مراکش بوده است.
بیشتر بخوانید: کشورهای عربی در سال ۲۰۲۵ چقدر به کارمندان حقوق میدهند؟
در ادامه به طور موردی به پنج اولویت اصلی برای مخاطرات پیش روی کشورهای حاشیه خلیج فارس، خاورمیانه و شمال آفریقا (منطقه منا) با اشاره به نتایج نظرسنجی "مجمع جهانی اقتصاد" اشاره شده است:
ایران
۱-نرخ تورم
۲-کمبود آب
۳-درگیری مسلحانه
۴-رکود اقتصادی
۵-تقابل ژئواکونومیکی (از جمله تعرفه ها، تحریمها و موارد دیگر)
ترکیه
۱-نرخ تورم
۲-مهاجرت غیر ارادی
۳- رکود اقتصادی
۴-فقر و نابرابری
۵-کمبود نیروی کار یا استعداد
مصر
۱-نرخ تورم
۲-بدهی عمومی
۳-رکود اقتصادی
۴-درگیری مسلحانه
۵-کمبود آب
عربستان سعودی
۱-ترکیدن حباب دارایی
۲-تورم
۳-پیامدهای نامطلوب ناشی از کاربرد هوش مصنوعی
۴-درگیری مسلحانه
۵-رکود اقتصادی
قطر
۱-تورم
۲-رکود اقتصادی
۳-ترکیدن حباب دارایی
۴-حمله به زیرساختهای حیاتی
۵- تقابل ژئواکونومیکی (از جمله تعرفه ها، تحریمها و موارد دیگر).
بحرین
۱-رکود اقتصادی
۲-تورم
۳- کمبود نیروی کار یا استعداد
۴-بیکاری یا فقدان فرصتهای اقتصادی
۵-ناامنی سایبری
امارات متحده عربی
۱-تورم
۲-ترکیدن حباب دارایی
۳-سوانح غیر مترقبه طبیعی
۴-ناامنی سایبری
۵-رکود اقتصادی
عمان
۱-سوانح غیرمترقبه طبیعی
۲-رکود اقتصادی
۳- بیکاری یا فقدان فرصتهای اقتصادی
۴- پیامدهای نامطلوب ناشی از کاربرد هوش مصنوعی
۵-تورم
منبع: پرشین گلف بیزینس اینسایت